Sunt multe persoane care caută informații despre alegerea unui aparat de fotografiat. Mă pun și eu în postura lor și mă gândesc că în 2012 habar n-aveam cu ce se mănâncă asta. Primul aparat a fost ceva ca ăsta.
Chiar dacă aveam vreo 2 ani într-un domeniu care lucra cu imaginea nu m-a interesat atât de mult. Bine, am fost nevoit să o iau pas cu pas și am acumulat pe rând.
Neavând, pe vremea aceea un background în domeniu, mi-a fost greu să le învăț pe toate. Bine, acum după aproape 8 ani de experiență nu mă simt că le-aș cunoaște pe toate. Dar dacă îți pui în minte că vrei să evoluezi…
Hai să vorbim despre megapixeli.
Să luăm omul neinițiat…
Când nu ai prea multe cunoștințe într-un domeniu începi să analizezi cifre. La televizoare vrei să ai cea mai mare diagonală, cea mai mare rezoluție. Să fie 4k, să fie 8k că e mai bun. Uiți să iei în considerare detalii mai importante precum culorile, rata de refresh a televizorului, luminozitatea felul în care ne sunt prezentate culorile, dacă sunt sau nu saturate.
Da, d-aia Samsung are poze mai bune sau imagine mai bună. Le place să facă marketing agresiv pe treburile astea.
- Citește și articolul ăsta despre alegerea aparatului foto.
Exact același lucru se întâmplă și la aparatele foto. Nici eu nu am avut experiența necesară și mi-am luat un aparat de 24 de megapixeli. Am zis wow. Dacă e de 24 sigur este bun…
Mai târziu aveam să aflu că acel model este entry level. Nu era deloc performant pentru ceea ce pretindeam eu că vreau să fac pe viitor.
Uite așa am reușit să îmi iau cel mai nou aparat pe vremea aceea care m-a dus în jur de 2000 de lei. Acum, cu 2000 de lei probabil că mi-aș lua, second hand, cel mai bun APSC de pe piață. Sau măcar o generație mai veche a acestuia, dar cu alt senzor, cu alte specificații.
Ideea este că noi ne orientăm după cifre, vrem specificații cât mai bune pentru lucruri de care nu avem nevoie. A ba da, e perfect pentru a ne lăuda la prieteni.
Iată și un video ca să vă mai destindeți.
Mai mulți megapixeli. Mai mulți bani dați?
Da, marketing-ul face o treabă minunată din asta. Știu să exploateze foarte bine situațiile.
Un DSLR mediocru, cu mulți megapixeli are nevoie de obiective foarte performante pentru a scoate echivalentul pentru un DSLR cu mai puțini megapixeli. În plus, dacă vei dori să procesezi imaginea îți va trebui un calculator mult mai bun. Hard disk-uri mai rapide, procesor mai bun și așa mai departe.
Da, această rezoluție e foarte utilă când faci crop pe imagine, dar deja sunt din ce în ce mai performante și au detalii foarte ok și cele mai mici. Se poate face ajunge și la crop 100%, dacă te chinuiești un pic. Ideea este că soluții găsești.
ice4you a zis
Imi aduc aminte ca prin anul 2002 am avut primul aparat foto digital considerat a fi profesional” cu un senzor de 1Mbpx. 😀 De atunci am avut ocazia sa tot experimentez la ele, prin 2006 cumpanadu’mi un compact cu senzor de 5Mbpx care mi’a deschis lume si am inteles cum e treaba cu marketing’ul Mbpx. :))
Cosmin Dumitru a zis
Nu conteaza absolut deloc, decat daca esti un fotograf care face crop-uri destul de mari. Pe compacte tind sa cred ca sunt rezolutii interpolate. Conteaza mult dimensiunile senzorului si optica. Personal as vrea un APS-C de 10-12 megapixeli, cu tehnologia de azi. Dar n-o sa vad, din pacate.
7-8 megapixeli ajung pentru printuri A3, sirar sunt oameni care printeaza mai larg. 10-12 megapixeli ajung pentru 99% dintre fotografi. Dar putini stiu asta.
Personal m-am obisnuit cu 18, sub 16 n-as putea sa am, pentru ca mai fac si unele crop-uri.
Cand rezolutia e prea mare, apar multe probleme. Risti sa ratezi cadre datorita densitatii de pixeli (Nikon D800/D810, Canon 5DSR, sufera de problema asta), datorita numarului mare de pixeli, vibratia cauzata de oglinda produce o oarecare miscare in imagini, si par putin neclare. De asta sistemul mirrorless este un plus, mai multe bile albe, decat negre.
Cand rezolutia e prea mare, ai nevoie de obiective scumpe (de la 1500 Euro in sus, bucata), ca s-o acoperi. Si asa, cei 50 de megapixeli pe un senzor Full Frame, de pe Canon EOS 5DSR, sunt prea multi pentru aproape toate obiectivele lor, doar 4 sau 5 acopera peste 35-36 de megapixeli, din toata gama Canon.
Si gresesti, nu doar un DSLR mediocru cu multi megapixeli are nevoie de optica buna. Toate cu rezolutii mari, au nevoie de optica buna. Absolut toate.
ice4you a zis
„Si gresesti, nu doar un DSLR mediocru cu multi megapixeli are nevoie de optica buna. Toate cu rezolutii mari, au nevoie de optica buna. Absolut toate.”
Absolut de acord! Un senzor mare necesita in mod obligatoriu optica buna, Marius adu’ti aminte ce te’am sfatuit eu cand ti’ai luat senzorul ala de 24Mbpx parca pe un Nikon de care nu am fost foarte incantat dar ai mers pe mana marketingului 😛 😀 . Cu cat senzorul este mai mare cu atat optica trebuie sa fie din ce in ce mai buna si implicit mai scumpa. Tocmai de aia pe Canon de exemplu exista cele doua tipuri de monturi de care beneficiaza camerele crop dar nu si cele fullframe. 🙂
Marius Cucu a zis
Eram și eu neinițiat. N-aveam pic de habar de senzori, de imagine. Nici acum nu mă pot numi profi, dar e total alt nivel 🙂
ice4you a zis
Da, dar nici nu ascultai! Deh, tineretea =))))))
Stai linistit ca multi cad in capcana asta dar asa cum spunea Cosmin Dumitru nu dau nici o importanta opticii care a fost, este si va ramane un element esential in fotografia de calitate pe langa un body care sa satisfaca aceste necesitati. Eu am ramas la batranul meu 10Mbpx preferand sa imi iau ceva optica si ceva accesorii in timp decat un body cu cativa Mbpx in plus mai ales ca nu am nevoie de crop. Vorba lui Cosmin, multi vad, putini pricep. :))
Marius Cucu a zis
La mine ideea a fost că pot împrumuta obiective de la el/ acumulatori. Chiar și acum o facem pentru că eu am scăpat de o parte din aparatură. 🙂 Oarecum, a fost o alegere bunicică.
Sigur, acum când testez un panasonic sau ceva cu autofocus pfff… parcă sunt la ani lumină.
ice4you a zis
Faptul ca ai respectat regula de aur: cumpara ce au si prietenii tai! … a fost un lucru foarte bun, dar asta tine daca si nevoile sunt comune sau macar asemanatoare. In cazul dat nu prea tin, ca unu vrea fotografie, altul video. 🙂 In concluzie, cam pe modelul asta va trebui sa alegi de acum inainte. 😀
Ramona a zis
Buna!Sunt începător si as vrea o camera mai ieftina dar cat de cat buna.Ce ai putea sa-mi recomanzi ?
Cosmin Dumitru a zis
Hmm. Nu are legatura cu senzorul. Din contra, la Canon si Nikon, majoritatea obiectivelor sunt concepute pentru Full Frame. Nu vei beneficia de optica aia decat pe un senzor Full Frame. Puse pe crop, optica e mult mai slaba. Puteti sa testati asta. Eu am facut destule teste in cadre marite 100%, intre FF si crop, cu acelasi obiectiv. Lasand profunzimea, un 2.8 pe crop e ca un f/4 pe FF, de exemplu. Sau f/1.8 pe crop, ca un f/2.8 pe FF. Ma refer strict la detalii si calitatea imaginii.
Sa mai incercati altceva, acoperiti obiectivul, lasati daor 7-8mm, hai 10mm, centrul obiectivului, si veti vedea ca pe corp, un DSLR atat foloseste din optica acelui obiectiv. Doar centrul. Apoi puneti pe Full Frame, si acoperit doar cativa mm intr-o parte. Imediat apare vignetarea.
Full Frame e mai putin pretentios decat orice senzor crop.
Eu vreau sa ma mut pe mirrorless. Cel mai probabil Fuji X, dar studiez si micro 4/3, Olympus-Panasonic.
Tinand cont ca am iesit din fotografia comerciala, rar o sa mai fac o sedinta foto contra-cost, n-am nevoie de mai mult. Si culorile la Fuji sau micro 4/3, sunt net superioare celor de pe DSLR. Canon are imagini sterse, lipsite de contrast, dynamic range, culori, iar Nikon are un balans de alb in crengi, un galben-verzui pretutindeni.
Si Sony E/FE e un sistem ok, dar sunt mai putin ergonomice fata de ceilalti. Prea putine butoane, rotite bla bla, cauti mult prin meniu pentru diverse chestii.
Sunt nevoit sa apelez la un credit micut, 200-220 milioane, ca sa-mi iau noua trusa foto, cu o parte din ce iau pe actualele scule, ca alta se duce in PC, un mic upgrade. Cu banca am rezolvat mereu. Altii fumeaza de 4-500 lei pe luna, eu prefer sa dau o rata la banca, pentru pasiunea mea. Fiecare are „boala” lui.
Am decis sa nu mai platesc marketingul Canon si Nikon. Care n-au mai scos tehnologii cu adevarat noi, de peste 7-8 ani de zile. Doar imbunatatiri nesemnificative, la cele vechi. Marketing, cifre pentru prosti.
Ramai masca sa vezi cate functii gasesti in aparatele foto mirrorless, de azi. Si ma refer la alea de la 4000-4500 lei in sus, chiar daca sunt bune si altele mai ieftine.
Doresc Fuji X-T2 sau X-Pro2, sau Panasonic GX8, Olympus OM-D E-M5 mark II. Si Sony A6500 e ok, dar pe Sony obiectivele sunt prea mari, ziceam sa scap putin si de kilograme si scule voluminoase.
In orice caz, vreau optica conceputa doar pentru acesti senzori. Optica Fuji ee doar pentru APS-C-ul lor X-Trans, la micro 4/3 la fel. Ca sa pot beneeficia la maxim de pretul dat pe obiective.
Traim intr-o lume plina de gadgeturi fara valoare. Scumpe, dar care nu fac nimic concret. Pana la urma o sa vedem televiziune incorporata intr-un aparat foto si monitor touchscreen la un aragaz.
ice4you a zis
Monitor touchscreen la un aragaz? Sa fi sanatos, au aparut de cativa ani … ma rog mai micute ele, dar sunt! 😀
In rest, mult succes si sa ai parte! Eu inca nu sunt acolo sa investesc atat de multi bani. La partea cu marketingul Canon/Nikon in mare parte ai dreptate, dar nu in totalitate. 🙂
Marius Cucu a zis
Pff, tocmai antreprenorului 209 să îi facem reclamă?! Ajunge să i se tripleze traficul pe blog dacă i-ai dat link cu poza. O să vândă acum…. pfff!!
Legat de touchscreen am pornit o discuție nouă.
Postolachi Dumitru a zis
Tu și antreprenorul acesta nu sunteți cumva… conțărani?
Marius Cucu a zis
Vecini de cartier chiar. Sau de uliță, dacă vrei.
Tom a zis
Salut
Nu este locul dar trebuie sa te intreb ceva si nu stiu unde sa pun intrebarea.
Respect
Marius Cucu a zis
Salut. Întreabă-ne. Poate suntem mai mulți care știm 🙂
Tom a zis
Este in legatura cu telefonia nu cu foto.
Since eu m-am cam saturat de telefoanele care devin din ce in ce mai mari, nu mai incap in buzunar,asi fi foarte interesat de un ceas cu sim bu o baterie decenta care sa mearga pe Digi si o casca buna, asa pot sa scap de placa din buzunar.
poate ai vreo idee ar fi super.
Respect
Marius Cucu a zis
Păi all in one nu prea există momentan. Poți să te joci cu smartwatch-urile, dar tot nu mi se pare o alternativă bună. Cum ai putea vorbi pe stradă?! Cu mâna la gură ca să nu te audă ceilalți? Cu căști mereu?!
Cred că soluția ar fi un telefon mai mic, de 4 – 4.5′, dar bateria tot până la 2 zile ține.
Postolachi Dumitru a zis
Eu am o săpunieră Canon de prin 2006 de 5Mpx care scoate poze mai bune, calitativ vobind, decât un compact ultra-zoom tot de la Canon cu 12Mpx. De ce ultra-zoom? Marketingul bată-l vina… fără trepied te piși pe el ultra-zoom chiar dacă, vorba vine, are stabilizare optică. Am un fetiș să fotografiez munții… de pe o creastă pe cealaltă și dacă vizibilitatea atmosferică nu e bună nici zoom-ul lui pește-prăjit nu rezolvă ceva.
De ce Canon când toată lumea are atârnat de gât Nikon? Îmi plac mai mult culorile de la Canon.
Marius Cucu a zis
Aici depinde de gusturi, de felul în care percepi culorile. Mie, pe canon, nu mi se par naturale, nici chiar la modele de vârf. Sigur, e vorba de video…
ice4you a zis
Pai si la ce te intereseaza cat sunt de „naturale” by default cata vreme exista RAW si PS/LR?! :))) La compacte mie unul mereu mi’au placut compresiile pe care le faceau camerele de la FujiFilm si Benq care folosea optica si senzorii de la Sony. 🙂
Marius Cucu a zis
Pe video colorizarea te omoară. Ar fi inutil să colorizezi un 4k chiar și cu un mic filtru de corecție. Ți-ar trebui zile la export…
De exemplu, pe vremuri 5D Mark 3 era ținut în brațe de mulți, dar culorile erau mult prea ciudate și nenaturale pentru gustul meu.
Pe foto aplici imediat un preset… pe video…
ice4you a zis
Pai d’aia ne confuzam noi mereu … eu postez mereu cu gandul la foto, tu mereu cu gandul la video! Da’pai no, tu esti de vina ca aduci mereu vorba de camere foto cu functie de filmare! :)) In rest ai dreptate, pe partea de video e durere. Parerea mea e ca daca vrei ceva cu adevarat ar trebui sa uiti de DSLR si sa treci pe ceva semi-pro sau chiar PRO din segmentul video dedicat ca sa sti o treaba. Eu unul sa fiu pasionat de video, aia as face, DSLR pe partea asta mi’se pare o solutie de compromis daca vrei cu adevarat sa faci ceva mai mult decat niste filmulete scurte de calitate buna.
Marius Cucu a zis
Cele foarte mari nu rentează nici ca investiție, dar nici calitatea. Poate doar funcții la îndemână, dar deja sunt pe DSLR/ mirrorless multe lucruri ok pentru video. Chiar și stabilizare mai ok, autofocus și așa mai departe. Încă e durere cu stocarea fișierelor mari, dar… cât de curând se rezolvă și asta.
Ah, am observat că la Nikon, pe video, degeaba ai dual slot. Nu știe să folosească decât pe foto. Testat pe D800, D610, D7100.
Malin a zis
Cand am avut nunta am povestit cu tipul care ne-a facut inregistraile video despre treaba asta. La foto am avut alti prieteni si a iesit totul impecabil, insa discutam cu asta de la video despre DSLR-uri si performante, iar omul a conchis ca da e OK sa vrei zeci de megapixeli la vremea respectiva ca fotograf si poate plauzibil, dar doar daca imaginile pe care le faci ajung la print undeva pe bannere ce se masoara la metri patrati. Altfel pentru poze de album zecile de megapixeli sunt inutili fiindca nu surprind cu nimic mai mult detaliu de ansamblu atunci cand rezolutia e redusa pentru dimensiunea de print. Conteaza mai mult functia digitala de DPi decat megapixelii.
Marius Cucu a zis
DPI, Dynamic Range, DAF… contează multe alte lucruri. 🙂
rivi a zis
eu sunt incepator, dar unul care mai citeste si se intereseaza inainte sa-si ia o chestie la care nu se pricepe, dar costa.
mi-am luat aparat foto de o luna, nu stiu cati mega pixeli are. e grav? 🙂
Marius Cucu a zis
Face poze bune? 😀
Raul Cristian Genesis a zis
Buna, V-am trimis un mesaj pe Facebook in speranţa ca vom putea comunică prin mesaje,Dar m-ai îndrumat sa vizitez blogul si asa am facut. Următoarea mea rugaminte este in felul urmator.Sunt un începător si doresc sa achiziţionez un aparat foto.Am cateva idei dar nu sunt decis si nici un foarte mare expert in aparete foto.. Prin urmare as dori mult de tot sa imi recomandati unu si următoare. Nicon Coolpix B500,Sony DSC H300,Panasonic Lumix DMC FZ72,Canon SX 420.Care din ele este cel mai bun pentru poze clare la o lungime de 5-10 metri. Va multumesc Anticipat.
Marius Cucu a zis
Păi poze la 5 metri fac mai toate ok dacă se respectă câteva reguli și este lumină ok. Ce vreți să fotografiați mai exact?
Raul Cristian Genesis a zis
Chipuri, Oameni,De exemplu la cununia mea sa facut poze cu un aparat destul de vechi in jurul la 8mp.. Si au iesit destul de rele chiar daca au fost in lumina naturala.
Marius Cucu a zis
E irelevant câți MB are acel aparat. Îți pot arăta ceva poze în care aparatura e departe de fi una nouă, ceva DX-uri destul de vechi. Rău poate însemna că cel care a folosit aparatul nu s-a descurcat. Poate ai plătit prea puțin pentru acel serviciu, poate era începător, poate nu ai văzut un portofoliu înainte, poate dacă ai văzut niște poze nu erau ale lui, ci de pe internet.
Raul Cristian Genesis a zis
A nuu.. Nu am platit deloc pentru ca era un aparat al unciului meu.. Totusi.. Este vechi de cand lumea… :)..Si ce imi puteti recomanda din cele mai sus enumerate? Multumesc
Marius Cucu a zis
Cel mai ok este DMC-FZ72EP din punctul meu de vedere. Oricum, nu ai putea să faci NBC cu așa ceva.
Raul Cristian Genesis a zis
Habar nu am ce este NBC.. Vreau doar un aparat nici perfornant dar nici prost.. Pentru poze de incepator :)..Multumesc
Marius Cucu a zis
Nunți Botezuri Cumetrii = NBC. 🙂
Cristian a zis
Ce părere aveți de Pentax k10d ?Cu respect.