Mă gândesc tot mai serios să fac upgrade la placa video. Nu mă limitează actuala atât de mult, dar am început să am tot mai mult material 4k pe care… așa cum e piața de la noi, îl scalez la FULL HD. Chiar mi-e frică să dau HEVC pentru că sunt clienți care n-au telefoane compatibile. Și deh… noi facem conținut pentru telefoane și rețele de socializare. Oricât de smooth ar fi Davinci Resolve e GPU based, am nevoie de putere cât mai mare. Și o placă video puternică face diferența când vine vorba de workflow.
Dacă pe Premiere era foarte greu de digerat un efect precum stabilizarea imaginii aici singurul care pune în cap PC-ul este zgomotul de imagine. Dacă aplic ceva pentru zgomot pur și simplu a murit PC-ul. Iar dacă bagi colorizare… primul pe listă trebuie să fie nodul pentru zgomot de imagine. Așa zice manualul!
Poate că dacă am putea face cast mai ușor de pe telefon pentru conținutul propriu poate că s-ar vedea și dincolo de telefon.
Trecând peste aspectele de genul mă gândeam la duelul imaginar între NVidia și AMD pe partea de plăci video. Practic, nu e niciun duel, Nvidia face tot ce vrea din AMD, ei nu mai sunt în stare să scoată ceva nou să se poată compara cu Nvidia. Pur și simplu, sunt depășiți: KO.
Făcând o paralelă cu ce se întâmplă acum pe partea de procesoare: AMD revine și mănâncă o porție bună din partea Intel-ului.
Mă gândesc dacă nu cumva brandul e prea puțin important în treaba asta. Atât timp cât oferi performanță, atât timp cât lumea vede că ai drivere stabile și preț concurențial, cu siguranță vei fi în față.
Tu ce-ai alege pentru upgrade Nvidia sau AMD?
ice4you a zis
La partea de grafic card, as merge cu nVidia inainte, la AMD am inca vii cosmarurile de compatibilitate/driveri plini de bug’uri, mostenite de cand le zicea ATI. Stiu ca situatia s’a schimbat cat de cat in bine de ceva vreme, dar tot nu pot trece peste asta, iar pe partea de optimizare sunt destui dezvoltatori care lucreaza inca impreuna pe partea de optimizari cu nVidia. La partea de CPU, dupa 15 ani de intelizare probabil ca as reveni la AMD, Ryzen 2 e foarte atractiv atat ca pret dar si ca performanta/inovatie, Intel mi’se pare ca s’a cam inpotmolit nitel pe partea de consumer unde de ani buni de zile nu mai ofera mai nimic inovator, acum reluand placa aia cu frecventa, pragul de 5GHz fiind noul target, desi este evident ca tehnologia folosita de la primul i7 incoace cu mici imbunatatiri, este una care si’a atins limitele de ceva vreme, i9 fiind doar un surogat adus din zona de server/enterprise, pe piata consumer.
Marius Cucu a zis
Neah, nu, Ryzen 2 nu, 3 da, cu siguranță. Eu acum îi aștept să aducă în țară, pe laptopuri procesoare ok, pe 7nm. De asta tot pândesc și testez tot ce prind pe zona aia.
Momentan, am făcut trecerea spre 2080TI, se preconizează că la sfârșit de an să intre și generația 3 de plăci video. Bine, e posibil să fie treaba asta pentru că, am înțeles că va fi concurență cât de curând. Bine, una e la declarații, una e în practică. AMD, pe video, de la seria a 3-a tot lansează nimic, schimbă seria și bagă un mic boost. Măcar la nVIDIA Cuda și RayTracing fac diferența. Pe mine mă ajută maxim CUDA la render.
ice4you a zis
Ryzen 2 am scris? A, scuze, Ryzen 3 era in discutie, no e prea dimineata! 😀 Da, au facut o treaba buna de tot, Ryzen 3 este un CPU matur, care a venit pe piata ca un CPU construit pe noi tehnologii de la zero, spre deosebire de procesoarele de la Intel din care tot ce fac este sa stoarca tot ce mai pot stoarce din acea tehnologie „batrana” deja. Probabil ca dupa ce termina treaba asta, vor veni pe piata cu un CPU nou ce il au pregatit deja, dar asta se va intampla peste minim 2 ani de acum inainte.
In ce priveste nVidia, de optimizarile alea si ziceam, CUDA face diferenta, e o tehnologie matura la care nVidia a lucrat de multi ani impreuna cu producatorii de software care si’au optimizat aplicatiile ca sa se foloseasca la maxim de aceasta tehnologie revolutionara la vremea ei, care a transformat placa video in mai mult decat un banal accelerator grafic. Culmea e ca pionieri in treaba asta asta au fost cei de la ATI inca de pe vremea ATI RAGE II care, pe langa calitatea superioara a imagini, a venit pentru prima oara cu idea de encodare hardware on chip, AVIVO fiind ulterior dezvoltat ca un next level al acestei tehnologii si care facea treaba asta foarte bine, botezata ulterior ca AMD Media Codec Package si cam asta a fost ultima „dezvoltare” acestei tehnologii, ca de aici inainte a ramas doar un optional in pachetul de driveri, pentru ca la nivel hardware nu au mai facut mai nimic. Pacat.
Marius Cucu a zis
Ah, apropo de driveri, în toamnă a fost o treabă frumoasă cu actualizările pentru CUDA. Au fost vreo 2-3 serii de drivere imposibile și-au bușit tot ce-a însemnat programe de editare. Ar fi mișto o comunicare mai bună între producătorii de software și cei de hardware. Și cum majoritatea nu caută pe forumuri… iese scandal pe nimic.
Pe de altă parte, la câte situații am tot auzit cu AMD și instabilitatea driverelor… la nVIDIA e parfum din punctul ăsta de vedere.
ice4you a zis
Eu sincer, am ramas cu sechele! Ultima durere de cap a fost acum vreo 3 ani cu un GPU mobile de la AMD, la care mi’a luat cateva ore bune sa ma prind de ce dracului crapa dupa instalare/restart, dar crapa asa rau, ca numai instalarea de SO mai era solutia pentru ca pur si simplu intepenea dupa bootare. Toata treaba era pana la urma de la un cacat de codec ce il instala in pachetul de driveri, lucru de care m’am prins doar dupa ce am instalat manual (update) diveri fara restul pachetului. Nu stiu daca au rezolvat dupa aia problema, dar ce stiu e ca mai aveam putin si lipeam laptopul ala de un perete, mai ales ca mi’se sculasera toti perii albi scosi in timp de ATI si suportul lor de cacat care si’a batut mai mereu joc de inovatia hardware. Lucrurile nu s’au schimbat prea mult nici dupa preluarea de catre AMD, atunci am avut cumva confirmarea si d’aia zic ca nu mai am nervii tineretii sa merg pe AMD. Da, se intampla si la nVidia, dar macar la astia nu e obisnuinta.
Marius Cucu a zis
Și nu numai asta. Din păcate, driverele sunt cea mai mare problemă la ei. Știu că, la un moment dat, pusesem ceva linux pe un AMD. A fost haos. Niciun fel de suport tehnic. Nu știu ce-au inovat, în ultimii ani, am văzut numai și numai lansări ciudate, rescrieri de serii. Chiar și oferta e slăbuță, de asta își permite nVIDIA să țină prețurile sus, mai ales pe high end.
ice4you a zis
Ma, sa zici ca aveau o scuza pe vremuri ca le crapau driveri, tocmai pentru ca pana la cumpararea de catre AMD, ATI inovau mereu, veneau pe piata cu tot soiul de ghizmouri, unele ok, altele experiementale, de unde si amanarile succesive de lansari si productia/vanzarile reduse de dupa, dar acum nu mai e cazul, mie unul, ca si tie, AMD nu mi’a dovedit de ani buni ca mai inoveaza ceva pe partea asta, in afara de grafica introdusa in CPU, unde au fost lideri candva pentru ca Intel niciodata nu a reusit sa se ridice la acelasi nivel cu grafica oferita de ei. Dar, cam atat, ca pe partea de grafic card, vorba ta, in afara de rebrenduiri si ciudatenii, nu au facut mai nimic, copiind parca tactica Intel in materie de CPU. 😀
Marius Cucu a zis
Băi, grafica integrată cred că face diferența, cel puțin pe laptop. Aștept ca pâinea caldă să văd ce se întâmplă. Pe desktop parcă erau modele fără GPU integrat. Altfel fiind zise, curierul aduce cadoul de an nou: 2080TI 🙂
ice4you a zis
La i9 desktop de exemplu grafica integrata nu era justificata de nimic, cine isi cumpara un asemenea CPU, in mod cert avea si grafica dedicata ca sa il puna la lucru cum trebuie. Interesant este ca Intel a integrat video AMD VEGA in cateva modele i7, mai exact Kaby Lake G, retrase intre timp din productie. 😀
Marius Cucu a zis
Mda, văzusem și eu știrea, nu știu ce s-a întâmplat între timp de-au rupt-o la fugă… 🙂
ice4you a zis
Incapacitatea AMD de a livra, sportul software de rahat, lipsa de interes in piata …. 1001 motive pot sa fie. 🙂
dam167 a zis
Și eu sunt curios cum va evolua procesarea video la laptopuri. Momentan plăcile video noi pe laptopuri vin doar pe alea de gaming, pentru că în rest nu prea se justifică – consumă mult curent, practic nu merg la capacitate maximă fără alimentare de la priză și sunt scumpe. Degeaba vin cu tot felul de optimizări pentru „content creators” când sunt aproape aceleași drivere, același Windows și aceleași softuri. Începe să merite să ai un GPU extern pentru laptop, iar când nu ești la birou să te descurci cu un CPU decent.
Marius Cucu a zis
Eu m-am pus în pielea utilizatorului: laptop ieftin, subțire și performant. Bine, chiar vreau să îmi iau pentru travel cât mai ok. Până acum, se apropie foarte mult un MSI pe care l-am testat și cu care mi-am făcut treaba. Bine, am avut pretenții d-alea tâmpite, câte ceva la display, la sunet, dar pe ansamblu e decent. Sigur, când pui un ventilator ca răcire… nu poți avea pretenții de silențiozitate sau răcire wow.
Pe ansamblu, însă, se poate edita decent cu integrata: un Full HD 60p, un 4k 25p, H.264. Dacă pui HEVC… ouh, ok… dacă te pui pe modul balansat în Windows… ouh, la fel, dacă-l dai pe performance și renunți la autonomie a bateriei… mai mult ca decent. Vedem ce se va întâmpla pe 7nm, pe 10, pe 14 nu văd cum ai putea să pui performanță suficientă și să nu consume foarte mult. Dar deh, vorbim de 8k, deja 4k e mainstream, practic cred că n-o să avem prea curând așa ceva.
Concluzia e simplă: laptop greu și performant, laptop ușor și mai puțin performant cu randat acasă sau lăsat ore în șir. Altfel, orele alea de căldură degajată în componente… integrate, de cele mai multe ori: oh, ok…
ice4you a zis
Adicalea, oricat am visa la idealuri, vin legile fizicii si le omoara. 😀
dam167 a zis
Dacă ai avea un sistem de răcire mult mai bun, nu ai avea o baterie care să dea destul curent procesorului, de fapt cu asta au îmbunătățit, dacă se poate spune așa, sistemul de răcire: under volting direct sau prin anumite curbe.
La fel și la plăcile video, pe Dell XPS am înțeles că GPU era, pe baterie, pe la 75% – 80% și fără Optimus (comutarea între integrat – dedicat) e degeaba dacă te ține o oră bateria.
Aplicații precum LumaFusion pe iPad au demonstrat că se pot face multe cu un procesor răcit pasiv (editare video 4K, de exemplu), fără placă video dedicată, așa că mi-e greu să înțeleg entuziasmul pentru îmbunătățiri de 10-20% la hardware în fiecare an. Dacă ar fi să intru serios în editare video m-aș duce pe mac unde se încearcă altceva cu afterburner card și T2 în laptopuri, pentru că pe Windows e mai ineficient.
Contează mult ce faci cu laptopul și cum îi folosești resursele, dar la randare pe mine m-a durut sufletul să-mi văd laptopul 2-2.5h la aproape 100 de grade. Dar dacă trebuie să faci asta on the go, asta e, o să aibă o viață mai scurtă. Mie personal, pentru multe aplicații mi se pare că nu merită performanța aia pe care o plătești cu bani și greutate.