Unele persoane încă se mai gândesc dacă sunt bune SSD-urile, cât de mult rezistă în timp, dacă sunt sau nu mai fiabile față de harduri și așa mai departe. Chiar cineva ieri m-a întrebat de ce consumă mai multă baterie SSD-ul față de hard disk-ul normal.
Chiar am rămas surprins de asta, știind că un SSD n-are platane, n-are părți mecanice care să lucreze mult și să consume mai mult.
Cei de la techreport au făcut un test de fiabilitate și au încercat să scrie cât mai mulți TB de informație pentru mai multe SSD-uri.
Au folosit:
- Corsair’s Neutron GTX 240GB
- Intel’s 335 Series 240GB
- Kingston’s HyperX 3K 240GB
- Samsung’s 840 Series 250GB
- Samsung’s 840 Pro 256GB
Toate au crăpat la un moment dat. În graficul de mai jos prezentat de ei se poate observa că pe
Eu am de ceva ani 2 SSD-uri, nu le-am protejat deloc, dar Samsung Magiciam îmi zice că am scris câțiva TB. Ei au ajuns cu testele până la 7-800 TB. Puteți urmări înregistrarea de pe Youtube ca să vedeți mai multe lucruri interesante.
Acum vin și vă întreb pe voi. Cât de bine vă înțelegeți cu SSD-urile? Ați avut sau știți pe cineva care să aibă probleme? Eu în afară de compatibilitatea între un model de laptop de la ASUS și un Intel chiar n-am avut incompatibilități.
bogdan a zis
am 2 ssd uri, ambele kingston. am unul de 60 pentru OS si unul de 240 pentru jocuri. am dat 650 de lei pe amandoua, intr-un interval de 2 ani si nu mi-a parut rau pentru niciun moment. pentru mine e foarte important ca OS ul sa booteze in 10 secunde iar softurile sa porneasca aproape instant. PS CS6 il deschide in aproximativ 2-3 secunde maxim, chiar si la fisiere mari. e o investitie care se justifica fara indoiala. nici nu ma mai pot atinge de un sistem care nu are macar un ssd pentru OS.
Marius Cucu a zis
Ce modele HyperX sau…?
bogdan a zis
nope, v200 ala de 60 si v300 ala de 240
Marius Cucu a zis
Și cât de ok este v300? La viteze și timp de răspuns? Eu am avut un model și era net inferior Intel-ului de 120 GB.
bogdan a zis
chiar nu stiu sa iti zic mbps. nu m-au interesat niciodata testele sintetice. stiu ca imi buteaza de regula in 10 secunde, uneori max 15. de fapt, daca aprind si unitatea si monitorul in acelasi timp, monitorul e cel care pierde cursa. softurile ruleaza foarte repede. nu vorbesc de office si alte maruntaie dintr-astea. vorbesc de programe CAD, motoare de randare si editare foto. iar jocurile se incarca foarte repde. atat cand se deschid cat si atunci cand imi incarca salvari sau harti etc.
FKT a zis
m-ai pus pe ganduri…trebe sa iau SSD la jafu meu…
Marius Cucu a zis
Dacă nu este prea „jaf”, merită. De BF a fost 100 de lei un Kingston. E perfect pentru gadgeturile vechi.
Alex Dumitru a zis
Eu am un Samsung 840 de 500GB de vreun an si jumatate si vad ca am scris doar 10.5TB pe el, desi nu am alt drive in PC.
Marius Cucu a zis
Ai investit ceva în cel de 500 GB. Eu am de 250 GB și stă gol mai tot timpul. M-am obișnuit cu fișierele în cloud.
Dar nici nu-l menajez. Am randat și 4k pe el… încă trăiește. 🙂
Alex Dumitru a zis
Am vrut sa scap de HDD-uri si nu mi-ar fi ajuns unul mai mic.
VASI le R a zis
E… astea-s teste. La utilizare normală rezistă ele.
Marius Cucu a zis
Păi sunt bune astfel de teste, ne facem o impresie, în mare, despre SSD-uri, despre cât de durabile sunt.
Diana a zis
Eu am un Intel SSD de 120 GB luat de la emag. De curiozitate m-am uitat acum la pret si nu stiu cum se face ca eu acum aproape 1 an l-am luat cu vreo 250 si acum este 379 😀
Pentru ce il folsesc eu este foarte bun. Am simtit o diferenta uimitoare de viteza cand a fost pus in laptop 😀
Marius Cucu a zis
Față de hardurile clasice e diferență mare. Chiar și cel mai ieftin SSD are rezultate mult mai bune. Ce model ai? 520, 530? Sau din seria 3?
BD a zis
Pe laptopul pe care l-am luat acum, de curand, am hdd. Pe cel vechi aveam ssd, dar l-am dat cu totul. Primul mare avantaj la un ssd, pe langa viteza, il vad ca fiind faptul ca nu se incalzeste ca un hdd
Marius Cucu a zis
Și nici nu consumă atât de mult.
Cristi a zis
Salut, foarte bun articolul! As dori sa știu cum se manifesta un SSD Atunci când crapă? Se comporta precum un HDD? Te anunță că sunt probleme și că trebuie să faci backup urgent? Sau la primul ‘Bad’ ai pierdut toate datele? Mulțumesc!
bogdan a zis
mentioneaza chiar la sfarsitul primelor 2 minute din video-ul postat in articol.
Marius Cucu a zis
Salut Cristi, din fericire nu am avut neplăcerea să mi se strice niciun model. Nici nu vreau să se întâmple prea curând asta. 🙂
Am testat un singur model incompatibil cu un ASUS de buget, dar atât. Pe alte device-uri funcționa ok. Așadar, era problemă de firmware.
La SSD-uri ai programe de monitorizare de genul SSD Life și-ți arată cât de multă viață mai are modelul tău.
De exemplu, ți-am pus în paralel un test vechi, de când mi-am luat SSD-ul, și un test făcut acum.
bogdan a zis
Nu prea trebuie sa va faceti griji pentru ssd ul vostru. e mult mai „solid” ca un hdd si mult mai fiabil. am calculator din 2000 si niciodata nu am reusit sa stric un hdd. ssd ul e mult mai durabil. ce este bine de stiut este ca nu e bine sa ii dai transferuri mari deodata. de pilda torrenti. o sa vezi in ssd life ca, daca downloadezi multi torrenti, iti va arata ca va mai tine un timp mai scurt. El face niste predictii in functie de cum a fost folosit in ultima perioada ssd ul.
apoi, daca nu mai este folosit la transferuri mari, va arata din nou ca va avea o viata lunga. Eu am ssd ul de 60gb de 2 ani si 2 luni si nu arata absolut niciun semn de oboseala. am dat 300 lei pe el atunci si deja simt ca mi-am scos banii. sunt sigur ca va mai tine mult timp dar nici nu as plange daca ar crapa in urmatoarele 6 luni. un tip pentru cei ce au un singur ssd, mic(60,90gb): dezactivati hibernate. elibereaza intre 6-7 giga, in functie de sistem.
Marius Cucu a zis
Ca să vin în completarea ta, Bogdan, pot adăuga și articolul ăsta mai vechi. Încă sunt actuale lucrurile de acolo.
bogdan a zis
Foarte bine ai zis la final: ” Nu este un moft, este o necesitate”. Cand mi-am luat primul ssd l-am luat ca moft, nemaivazand pana atunci ce poate face. De abia apoi am vazut ce potential are. De atunci nu am mai folosit hdd decat pentru stocare. I-am dat mamei laptopul din facultate, care are hdd. De fiecare data cand o vizitez prefer sa folosesc telefonul in loc de laptop :))
Marius Cucu a zis
Bogdan, am și eu mare problemă cu sistemele de la muncă referitor la asta. Prefer să mă conectez prin Teamviewer la ele și să le controlez doar când am strict nevoie de ele ca să nu mă apuce nervii și să nu mai fac pagube. 🙂
bogdan a zis
Stiu cum e… Eu vreau sa pun niste bani deoparte si, la urmatoarea oferta buna sau urmatorul BF, sa imi iau un ssd de 500 sau 1tb. In felul asta as scapa de ssd ul de 60 si de hdd ul pt stocare, as trece os ul si softurile pe cel de 240 si l-as folosi pe cel nou pentru jocuri si stocare. Ma scoate din minti cand intra in standby hdd ul si trebuie sa astept 1-2 secunde pentru a porni si citi/scrie datele.
Marius Cucu a zis
Dacă nu este urgent eu zic să mai aștepți. Sata Express se dezvoltă destul de rapid și este posibil să-l avem implementat în tot mai multe gadgeturi. Acolo scâpăm de limitările SATA 3 și bechmark-urile vor arăta diferit.
cartonic a zis
Primele SSD-uri crapau mult mai repede ca niste harduri normale dar acum nu cred ca ar trebui sa mai existe problema asta, nu sunt piese in miscare.
Apropo, eu am avut SSD pe gazduirea de la blog, se pune?
Hibride mai exista? HDD-urile alea cu „SSD-uri” de cativa giga in ele?
Onutu Daniel a zis
Totusi nu recomand SSD-urile pentru stocare date…
Marius Cucu a zis
De acord. De aceea mai toată lumea pune sistemul de operare pe acesta…
Nautilus a zis
Lumea nu se întreabă „câţi TB se pot scrie”, fiindcă un utilizator nu are cum să scrie atâţia TB cât ar fi teoretic posibil. 800 TB înseamnă mai mult de 224 GB pe zi, timp de 10 ani.
Lumea se întreabă când e vorba de fiabilitate: „dacă SSD moare fără vreun avertisment şi fără explicaţii, cum fac stickurile de proastă calitate, ştiind că recuperarea datelor e mai mult teorie, ce te faci?”
Bogdan a zis
ssd urile nu mor fara avertisment. mi-a crapat un Patriot Blast de 240 GB. Toata lumea stie de lotul cu probleme de la producatorul asta. ei bine, in saptamana in care mi-a crapat, am avut parte de o gramada de freezuri. la ultimul freeze, mi-a dat blue screen. am dat reset si de atunci nu a mai fost vazut nici in windows nici in bios. a fost inlocuit la garantie. de atunci nu am mai avut probleme cu el. oricum, orice ar fi, oricat de mult a costat sistemul sau oricat de nou e, macar saptamanal trebuie facut un back up la tot ce e important. am vazut componente de top care sa crape foarte repede si componente „chinezarii” care sa nu crape pana au devenit obsolete.
Marius Cucu a zis
Interesant. Bine de ținut minte.