Căutam încă o variantă de economisire. Mai exact, de diversificare. Să dau de ETF-uri d-alea care m-ar ajuta pe termen lung.
Și ajung la postarea asta. 2000-3000 de euro de pus deoparte. Unii sunt la alt nivel și donează 10% din sumă. Iată ce perspective!
Mi se pare că poate fi comparată direct cu cea cu salariile pe care o mai făceam din când în când, iar oamenii veneau cu sume de rămâneai mască.
Sigur, unii sunt invidioși, alții alimentează treaba asta, eu văd din partea pozitivă: uite băi, că se pot face mulți bani și în România.
Dar mult ăsta e atât de relativ când te uiți la nordici sau la elvețieni. Se poate filtra un pic „studiul” și pe bază de familie. Când ai familie, când ai responsabilități, poate să fie mai greu să faci asta. Sau poate să fie scuză pentru că se împart 2 venituri. Chiar discutam recent cu ai mei că deh, au fost salariați: când aveau lucruri mai importante de făcut, le făceau dintr-un salariu pus deoparte. Discutabil.
Pe de altă parte, sunt și persoane care nu pot pune deoparte cu toate că sunt într-un sistem mai performant decât al nostru. Asta înseamnă că depinde mult și de stilul lor de viață.
Când mai căutam informații și pe afară legat de bursă mă uitam la portofolii active de milioane de euro. Păi oricât ai economisi tu n-ajungi în direcția asta.
Ca să fie lucrul bun, citeam și pe grupul nostru local despre un copil care pe la 19 ani are deja portofoliu de peste 100K euro. Mi se pare genial nivelul la care sunt unii, cât de mult evoluează lucrurile. Pe vremea mea nici vorbă de așa ceva! Nu poți decât să apreciezi și să încerci să nu mai generalizezi cu clasicele texte: „pe vremea mea” – fiecare perioadă a avut elitele ei, chiar dacă acum avem o mică rătăcire cu niște șarlatani.
Picatrix a zis
https://pro.stealthmodeinvesting.com E unu Ross Givens. Merită văzut cam ce chestii face. Insider 100% legal.
Redoo a zis
eu tot sunt de părere că dacă în România nu reușești să pui deoparte o sumă de bani lună de lună faci ceva greșit…
Marius Cucu a zis
Și, totuși… sunt o grămadă. Dar dacă ai pune 5-10% dintre venituri pe termen lung… ar fi mult mai OK.
Constantin a zis
Nu știu dacă neapărat fac ceva greșit cei care nu reușesc să pună lunar o sumă deoparte în România. Avem cea mai mare inflație din U.E. prețuri mult mai mari (raportat la puterea de cumpărare) decât în alte țări din Europa. Iar dacă ai și copii, cheltuielile sunt foarte mari. Vorbesc din perspectiva unuia care reușește să economisească, dar mă uit în jur, la persoane responsabile și văd că le este totuși greu să pună niște bani deoparte.
Marius Cucu a zis
Pe lângă lipsuri, că sunt peste 40 la sută pe minim pe economie, mai este și proasta educație financiară. Eu reușeam să pun și când eram salariat. Sigur, era un context diferit, locuiam cu ai mei, dar nici nu aruncam banii pe fereastră. Și da, am preferat să iau niște decizii conservatoare la momentul potrivit.
dam167 a zis
Depinde de venit, când încasezi 20k lei pe lună poți economisi chiar și jumătate dacă ești disciplinat. Dar ăsta e deja un salariu mare dacă ești angajat.
Economisirea unui procent din salariu nu e pentru termen lung, după părerea mea. E ceva ce trebuie să încerci, să înveți să ai disciplină și să gestionezi banii, dar nu va face diferența ca economii pe termen lung. 10% dintr-un salariu minim sau mediu se duc cu prima ocazie pe un electrocasnic important sau altă cheltuială neprevăzută, că e greu de crezut că dintr-un astfel de salariu poți bugeta absolut toate cheltuielile. Iar austeritatea sau stilul de viață frugal nu e sănătos pe termen lung. În viață trebuie să crești, dacă vrei să atingi un anume nivel de trai trebuie să găsești moduri de a crește venitul, nu de a căuta obsesiv moduri în care poți găti tot mai ieftin.
Cât despre portofolii, alea se obțin prin speculă, că nu stă nimeni cu milionu’ în etf așteptând 10-15%.
Marius Cucu a zis
Adevărat, însă electrocasnicul ăla poți să îl iei cu banii jos ori să te îndatorezi pe mai multe luni. Perspective.
Corect că trebuie evoluție, nu se exclud lucrurile.
Dacian a zis
Tocmai, ca economisirea face diferenta pe termen lung. Daca si faci ceva cu acei bani, bineinteles.
Unii au urmatoarea zicala: „dobânda compusă este a 8-a minune a lumii,
Degeaba iti cresti venitul, daca iti cresti si consumul cu acelasi procent.
dam167 a zis
Nu crești consumul cu același procent. Abia la un venit 7-8k+ lei/lună începi să trăiești ok, până acolo ai multe compromisuri de făcut. Deci de la 5 la 8 mii nu crești consumul, ci doar ajungi la normal. Dacă economisești 500 de lei (10% din 5 mii) pe lună, ai 6 mii pe an, ceea ce este foarte puțin. Chiar și dacă susții același ritm pe 10 sau chiar 20 de ani, vei avea doar un mic tampon, nu niște economii. Doar o speculă serioasă poate duce la niște economii cât de cât. Iar trăitul cu 4 mii de lei pe lună nu trebuie să fie un obiectiv pe termen lung.
Asta așa, la modul general, că unii au nevoie de mai mulți bani, alții de mai puțini. Ce se tot vorbește pe la noi însă nu e ok, e normal ca o dată la câiva ani să-ți iei un TV, un telefon nou sau să investești într-o pasiune.
Dacian a zis
Daca pui la saltea acei bani, bineinteles ca ii pierzi incet.
Dar daca profiti de efectul dobanzii compuse, cu cat perioada este mai mare, cu atat creste valoarea portofoliului.
Ca exemplu, daca investesti alocatia copilului de la nastere pana la varsta de 18 ani, in toata aceasta perioada, investiția ~15.000 €, iar prin intermediul dobanzii compuse, cu un randament anual de 8.5%, se transforma in ~38.000 €.
O mica diferenta