Pasta termoconductoare asigură transferul de temperaturi între cooler și procesor. Unele persoane spun că ar fi bine ca aceasta să se schimbe anual de către persoane avizate.
Mă feresc să fac lucrul acesta atât de des, atât la laptop, cât și la desktop. Laptopul, ori de câte ori îl desfac se mai rupe un pic de plastic, se mai pierde un șurub sau se mai strâmbă ceva. Nu grav, dar suficient să se observe că a tot fost desfăcut. Iar dacă fac lucrul ăsta destul de des s-ar putea să îi fac mai mult rău decât bine. Asta înseamnă laptop ieftin: plastic.
Pe desktop treaba stă un pic diferit. Am un cooler ce ar trebui să îl desfac în 2 persoane ca să nu fiu nevoit să dau toate componentele jos de pe calculator. Așa că nu prind mereu timp liber pentru așa ceva.
Pur și simplu stau cu pasta termoconductoare ambalată frumos de jumătate de an de zile. Nu vreau să îmi pierd jumătate de zi desfăcând un laptop sau un PC dacă temperaturile sunt decente.
E drept, acum am un Arctic Silver 5 ce mi-ar scădea mai mult temperaturile. Dar că sunt 60 sau 55 de grade… tot nu merită să stau să o bibilesc.
Așadar, voi cam când faceți curățenie calculatorului sau a laptopului? Dacă nu mă înșel laptopul împlinește 5 ani de zile și n-a văzut pastă nouă. Curățenie, da.
În funcție de temperaturi. Nu umblu dacă nu deranjează. Până și pe site-ul Intel avem ceva informații în direcția asta. Puteți lectura aici.
Eu n-am schimbat niciodată la plăcile video. Poate doar la cele de pe laptop, când a fost imperios necesar. În rest, nu. Oricum, vorbim de același tip de pastă. Nu e cu nimic diferită.
Malin a zis
Daca pui pasta buna (si prin buna inteleg aia de minim 30 de lei, nu aia de 5 lei) si daca ai un radiator si un ventilator cu eficacitate sporita atunci poti sa nu schimbi pasta si 10 ani, in schimb cu aia de 5 lei ajungi sa o schimbi anual pentru ca altfel o sa se incalzeasca in draci, mai ales laptopul.
Si eu mi-am luat acum un tub de pasta nou ca sa schimb la laptop ca are vreo 3 ani de cand am schimbat ultima data si am folosit ceva iefina ce mi-a mai ramas.
Ionuț Staicu a zis
De obicei îi schimb pasta când îl curăț – deci o dată pe an.
Asta pentru că am un cooler masiv și trebuie să-l demontez pentru a putea curăța placa de bază eficient.
Dar n-aș putea spune că este nevoie să schimb pasta atât de des, pentru că de fiecare dată încă mai era vâscoasă.
Dacă n-aș fi în situația asta, aș recurge la clasicul „if ain’t broke, don’t fix it”.
Sorin a zis
Eu chiar acu o săptămînă, la o reinstalare de sistem de operare, am văz’t că începea să fiarbă procesoru şi se închidea calcu dupe cîteva minute. Bag sama oi fi mişcat ceva prin el şi nu mai stătea bine radiatoru, că imediat cînd intram în BIOS arăta procu 85 grade (Athlon X8 la 3.5 GHz). Am pus pastă nouă (o seringă mică de tot cu 8 lei, aproape cea mai ieftină pastă), am suflat radiatoru (cam plin de praf), am şters palele ventilatorului, am curăţat pasta veche (care era deja uscată, şi deci nu mă mir), am uns cu dejtu un pic de pastă pe proc şi un pic pe radiator, montat, pornit, OKay. E prima dată cînd pun pastă după vreo 4 ani şi ceva de cînd am comandat de nou calculatorul.
Alexandru a zis
ce-aveți bre cu pasta aia că nu-i ciorap… cum dracu să o schimbi o dată pe an?
Valy Costache a zis
daca tu schimbi ciorapi 1 data pe an,ma gandesc cat de bine se simte pc tau
Marius Cucu a zis
Depinde și ce regim de folosire are. Dacă deschide doar un word n-o să se încălzească prea curând. 🙂
Ioan a zis
La mine laptopul implineste 2 ani. Nu a vazut pasta si nici curatenie nu a pupat. Daca nu iese fum e perfect :))
ice4you a zis
Folosesc pasta ok, o schimb rar.
Nicu a zis
Pasta trebuie schimbată la nevoie, nu după ureche. Cel mai simplu e să vezi în specificațiile tehnice cam care e regimul normal și limita superioară de funcționare, iar dacă vedem procesorul în sarcini obișnuite în zona „de sus”, e cazul să intervenim.
La laptop cam la 2-3 ani schimb pasta termoconductoare pentru că deprăfuirea se face mai ușor dacă dau jos corpul de răcire care integrează radiatoarele CPU+GPU. Din fericire e ușor de demontat și pus la loc, așa că nu pierd șuruburi, nu se strâmbă nimic și cu puțină atenție nu rup nici plasticul carcasei.
Dar ce sistem de răcire ai pe desktop că ai nevoie de încă o persoană pentru întreținere? 🙂
Cosmin Dumitru a zis
Hmm, cred că depinde de fiecare ce face cu PC-ul sau laptopul, cât stă pornit în fiecare zi si multe altele. Dacă e vorba de un PC care are și un airflow bun în carcasă (3-4 vebtilatoare de carcasă, sau mai multe), și un cooler aftermarket de calitate, merge schimbată o dată pe an, insiferent de domeniul de utilizare, gaming, office sau altele. Performanțele unei paste de calitate nu se văd la temperaturi cu sistemul în idle, atunci mai puțin contează dacă sunt 28 sau 38 grade C. Contează temperaturile cu sistemul în load, iar intre 50-60 grade si 65-70 e o diferență mare. Indicat e să ni se depășească 60-65 in full load (programe de test gen Prime95), altfel în timp e afectat procesorul, chiar dacă protecția lui e la o valoare mai mare, peste 70-75 grade C.
Eu o schimb la 6-7 luni, și nu durează o jumătate din zi, cam o oră, aproximativ. La un laptop durează mai mult, peste 2 ore, e adevărat.
Cea mai bună mi s-a părut Arctic MX-4, deși am văzut la prieteni și Arctic Silver 5, care e la fel de bună, dar datorită vâscozității e mai greu de intins.
Operațiunea asta, schimbatul pastei termoconductoare, nu trebuie făcută în grabă, deoarece puteți cauza daune pe placa de bază sau la diferite componente din PC. Ca și oamenii, si PC-urile au nevoie de întreținere, curățare periodică și toate cele.
Eu țin PC-ul pornit non-stop, și o schimb la 6 luni, am zis, dar de praf îl curăț cam de 2 ori pe lună.
Marius Cucu a zis
Atunci te înțeleg de ce ai avut probleme 🙂
Cosmin Dumitru a zis
Problemele au fost inca de la inceput, de la prima montare a cooler-ului Cooler Master 212X. PC-ul n-a vrut sa porneasca, si am verificat toate mufele, apoi am mai strans putin piulitele din spate, de pe backplate. Si a pornit. A functionat asa 6 luni de zile, doar cateva nopti oprite, si cateva restarturi. La mine curatare de praf inseamna curatarea filtrelor la 1-2 saptamani (filtrele de pe carcasa), si suflarea de praf cu o pompita Giottos AA1900 (pentru obiective foto), a ventilatoarelor, componentelor etc, backplate-ul placii video cu o microfibra, SSD-ul la fel… Deci nu demontez nimic la curatarea de praf, nici macar ventilatoarele date jos. Aici am gresit cand am patit ce am patit. 212X este un cooler foarte eficient, dar fixarea, strangerea pe procesor/placa de baza, se face printr-un singur punct central, un bolt din X-ul de prindere pe placa, ce apasa radiatorul pe centru, intr-o gaura, pe scurt. Aia e toata fixarea, are un joc de 6-8mm stanga-dreapta, poate mai mult, miscare circulara. Cand am curatat de praf ventilatorul din spate (ultima data), am miscat cu mana radiatorul, se rotise spre dreapta de se vedea un colt din procesor. L-am pus la loc, si la pornire sarise temperatura cu 11-12 grade C, mi-am dat seama ca trebuie sa schimb pasta termoconductoare, cea veche fiind intarita, s-a rupt la miscare, si amin. Nimic complicat… dar, la demontarea cooler-ului, schimbat, si montat din nou, n-a vrut sa mai porneasca. Se pare ca raul a fost deja cauzat, dar aveam acolo bucatile din traseul cablajului de pe placa, la demontare ele au picat, si placa n-a mai functionat.
Nu multi ar intelege de ce curat de praf PC-ul la 2 saptamani. Cand locuiti la 100m de cariera de carbune, un circuit de banda e la 100-120m de mine, un buncar in care se sparg carbuni, la fel, cam la aceeasi distanta, atmosfera e poluata maxim. Daca nu as avea pomi fructiferi ca perimetru al curtii, si 2 nuci uriasi in fundu` gradinii, partea din spate a casei ar fi neagra la propriu. Multi se plang de praf, dar se sperie cand vad ce e in zona asta. PC-ul meu prinde praf in 2 saptamani cat altele in 6 luni, si nu exagerez. Iti arat foto pe privat, daca vrei.
Cătălin Schmidt a zis
@ Eu zic că în loc să-ți cureți pc-ul din 2 în 2 săptămâni, mai bine îți cureți plămânii, mutându-ne urgent din zona aceea foarte poluată. Cei doi nuci uriași din fundul curții au rolul lor important dar nu vor oferi salvarea vieții tale care este în mare pericol dacă vei continua să trăiești în acel mediu toxic și să respiri zilnic acel aer infect. Se pare că ai grijă mai mare de calculatorul personal decât de sănătatea și viața ta. Pleacă de-acolo, omule, până nu-i prea târziu!
Apropo! Ești cumva fumător? Asta ar pune capac la toate!
kosty a zis
eu o data la 7 luni nu o fac neaparat cami depaseste vreo temperatura o fac ca merg cu pc-ul la curatat .. si automat schimb si pasta … carcasa mea are 10 ventilatoare deci se aduna mizeria … procesorul este un amd fx 8350si cu pc-ul gaming cat mai mult posibil … gen 7-8 ore pe zi … 🙂
Joie Negru a zis
Daca mai aveam PC, poate mai des…sau macar o data 😀
Marius Cucu a zis
Scrii de pe tabletă?
Adi Durai a zis
Folosesc Aida64 și din când în când mai trag un ochi la temperaturi, atât pe laptop cât și pe PC. De doi ani doar curățenie, fără schimbat pasta. Ultima oară, am pus atât la procesor cât și la cele două GPU. Să fiu sigur că nu am probleme. Recomand pasta Arctic Silver, e pe bază de argint, se găsește la emag + kitul de curățare cu cele 2 soluții.
Elvis a zis
Cu respect, nu am mai intalnit aceasta problema personal.. am un laptop alienware si m.am gândit eu din senin sa schimb pasta termoconductoare.. mentionez ca in full load dupa o zi de gameing intens nu reușeam să duc temperaturile peste 80. 83 maxim.. Si imi stătea în idle 39 40… de acum dupa ce am terminat procedura cu pasta… Imi sta in idle 60.. Si cum deschid un joc ceva un banc se duce direct la 90 92 93 instant, si acolo ramane ….. ce as putea sa fac? Multumesc
Florin a zis
Țin mine că primului meu pc, care m-a ținut nici mai mult nici mai puțin de 10 ani , nici nu l-am curățat și nici nu i-am schimbat pasta termoconductoare niciodată , el cred că mai merge și în ziua de astăzi doar că nu âl mai folosesc pentru că are o configurație extrem de proastă.Cu pc-ul meu actual nu voi proceda chiar în halul acela, pe vremea aia nu știam eu de curățarea pc-ului, și toate astea… ?
Mișu a zis
Salutare. Peste câteva zile intenționez să schimb pasta termocondunctoare. De fapt pasta va fi înlocuită cu lichid. Am cumpărat Thermal Grizzly Conductant Liquid. Procesul va fi pe un I7 860 cu radiator 3 conducte. Aștept momentan să termine testul Prime95, până acum temperaturile pe core 71-75 (după 18 ore și nu a terminat). Mi se pare că e cam mare temperatura. Ce păreri aveți? Și mai ales privind lichidul termocondunctor.
tigrunr1 a zis
eu am pc i7 de acum 6 ani nu am schimbat niciodata la el pasta, procesorul are o temperatura intre 44-50, mai fac curatenie prin el o data la cateva luni dar nai treaba merge bine, nu stiu la ce tot va complicati sa schimbati,cand vedeti intradevar ca temperatura urca deodata la 80-90 atunci e ceva putred si trebuie rezolvat
vali30001 a zis
sal Misu .Poate nu ai pus tu bin apsta termo la procesor