Dacă tot am testat telefoane multe, în ultima perioadă, am fost atent un pic și la oamenii cu care fac parteneriate. Cumva, când vorbești de aparate foto vorbești de lumea profesională. Sau semi. Tinzi spre performanță. Eh, tot ce ține de vânzare de aparate foto mi se pare că este la pământ în perioada asta. Lumea cumpără prea puțin pentru vacanță, iar dacă tot ce înseamnă industrie de evenimente, de orice fel, nu există, nici vânzările nu funcționează. Nu de alta F64 dă din coate să reziste.
În ultima vreme, lucrurile au evoluat. Nu știu care au fost primii, dar eu i-am prins pe cei de la Huawei fiind aproape de Leica, mai apoi pe Sony și vivo de ZEISS, iar acum Oneplus ne povestește de Hasselblad.
Acum sunt bârfe tot mai mari cum că Samsung face mișcarea cu Olympus. Momentan, nu pare a fi o știre verificată, dar Olympus au făcut lucruri mișto pe partea de camere mai mereu. Și cumva, pe la noi nu au fost chiar marketați așa cum meritau.
Samsung are buget de marketing probabil la fel de mare ca Apple. Cred că, indirect, ar ieși lucruri mișto între cele 2, dacă s-ar întâmpla asta.
Evident, este interesant de văzut și dacă oamenii vor reuși să îmbunătățească lucrurile. E clar că trendul va fi ăsta, e clar că fotografia cu telefonul are nevoie de oameni care chiar sunt cu color science, dar până în momentul în care lucrurile vor fi mai bune cred că mai avem de așteptat.
Ce am testat anul ăsta, da, depășește în performanțe tot ce ține de anii trecuți, se vede o evoluție, dar mai sunt pași de făcut. În plus, industria foto trece spre 16 biți RAW. Te vei uita ca din avion la ce vor scoate acestea față de telefoanele mobile. Da, sunt și la 12 biți, dar când softurile de editare vor învăța despre ele, când oamenii de creație vor reuși să se joace cu informația lucrurile vor fi mai mișto.
dam167 a zis
Din păcate producătorii de telefoane vor să profite de imaginea ălora de pe foto pentru că deși calitatea imaginilor e mai bună (evident, chiar dacă diferențele sunt subtile), ideologia producătorilor de camere foto e alta. E clar la OP și Hasselblad unde ce fac ultimii nu s-a adresat niciodată maselor. La telefoane e mai simplu să calibrezi imaginile în funcție de ce vor oamenii să vadă decât să abordezi lucruri pe acre oricum numai fotografii sau pasionații le observă. Iar dacă ce produci e interesant doar pentru unii surpriză, nu va fi profitabil.
Chiar și cine nu e pasionat de fotografie a auzit pe undeva de numele astea mari din domeniu, iar un telefon care începe o colaborare cu unul dintre ei n-ar trebui să facă poze mediocre, nu? Deci tot e mai bine, zice consumatorul obișnuit.
Marius Cucu a zis
Nu știu care pe care plătește în treaba asta sau care sunt beneficiile pentru fiecare, dacă le poți măsura la nivelul ăsta, dar ieri Realme a vorbit ca Mesia pentru 108 megapixeli ai lor, acum câteva săptămâni Oneplus a vorbit la fel de camera lor, nu știu cum de sunt acum bârfele legate de Samsung, în general erau printre primii care făceau asta.
În fine, treburile de fineț cu siguranță nu se pot face pe telefoane, poate doar pe cele nișate, așa cum se tot vorbește despre noul Xperia III, dar cu cât ești mai nișat, cu atât cred că vinzi mai puțin.
Pe de altă parte, da, ce zici tu cred că e mai valid, utilizatorul de rând când vede câte o asociere d-asta zice: WOW, 108 megapixeli, WOW, Hasselblad sau care o mai fi. Problema o să fie atunci când vor veni toți să zică: noi cu OPPO, voi cu Oneplus. Utilizatorul ce mai alege?
Iulian a zis
Nu-s mulțumit de ce scoate SE-ul meu. Și mă refer aici la poze simple. Și nu-s fițos de fire. Dar cumva ies neclare.
Am avut un One Plus, 3t parcă. Era super mișto, poze de poze.
Cât privește această „migrație” cred că e o sabie cu două tăișuri. Pot cădea niște „bijuterii” pe mâna unora care nu știu ce au în mână. În timp ce profesioniștii pot privi cu jind la un dispozitiv cu cameră de genul, fără să aibă bani să se apropie de el.