Anul ăsta a fost anul în care am testat ceva mai puține laptopuri, lucru ce se va schimba un pic anul viitor. Vreau să iau pulsul mai multor modele, de la mai toți, pe diferite bugete.
Piața hardware este oricum, un pic ciudată, în momentul de față. Am atâtea configurații făcute ani la rând, așa că am fost aproape de fenomen, dar lipsa stocurilor a dat un pic cu virgulă.
Nu mai poți estima nimic, nu mai poți să ai siguranța că găsești o placă video decentă, la „liber”. Cumva trebuie să mizezi fie pe un laptop, fie pe un sistem gata făcut, OEM.
Analizam recent că un banal NVIDIA GeForce 1030 GT a ajuns să coste undeva la 800 de lei în perioada asta. Înainte de criza cipurilor aceeași placă era la jumătate de preț.
În zona de laptopuri lucrurile s-au așezat și nu mai sunt probleme din punctul de vedere al prețurilor. S-a stabilizat inclusiv piața pe modele de buget. Țineți minte că anul trecut nu găseai laptop de 2000 de lei și nici cu configurație decentă.
Cât despre jocuri, dacă vrei să iei ceva OK cam trebuie să ne raportăm la NVIDIA. Fac treabă din ce în ce mai bună cu tehnologiile pe care le-au dezvoltat de la seria 3000 încoace. Mă refer la DLSS, Ray Tracing sau chiar NVIDIA Reflex.
Țin minte că Ray Tracing nu a fost atât de bine primit la lansare. Iată că acum, după ani de zile, după ce lucrurile au început să fie implementate pe jocuri, de la engine-ul pentru jocuri: Unreal Engine 5 și nu numai, diferențele sunt imense. Cu un monitor de calitate, care să știe un pic de HDR detaliile sunt wow. Ne apropiem de realitate.
Uitați câte detalii sunt mai jos, ce diferențe sunt față de trecut:
Cu ajutorul DLSS și cu Ray Tracing se obțin detalii foarte interesante. Le vezi, sunt acolo, dar dacă nu ți le povestește cineva într-un video s-ar putea să nu bagi de seamă.
Ca de exemplu, detaliile de mai jos:
Stăteam și mă uitam pe videoclipul de mai jos. Deși lucrez și eu destul de mult cu imaginea nu mi-am pus niciodată problema că legată de imaginile în mișcare. Acolo intervine DLSS și încearcă să rezolve tot ce ține de banding, de anti aliasing și upscalling.
NVIDIA Reflex
Dacă de DLSS și Ray Tracing știam, despre NVIDIA Refrex nu am fost niciodată curios să aflu detalii. Practic, cu ajutorul Reflex-ului se elimină partea de randare în așteptare, iar procesorul și placa video comunică instant.
Nici nu vă imaginați cât stăteam în trecut să optimizez atât serverul de Counter-Strike, cât și clientul. Acum lucrurile sunt total diferite pentru momentele în care vrei să te joci. Bine, lucrurile au evoluat din toate punctele de vedere, de la realizarea jocului, CS 1.6 era UDP acum vorbim de TCP/IP, iar acum ai ajutor și din partea producătorilor de plăci video pentru a îmbunătăți latența.
Mai multe detalii sunt mai jos:
În mod normal alegeam să fac calculatoare pe componente. Mi se pare că obții maximul de performanță în direcția asta, mai ales dacă ai o plăcere în a-ți asambla singur calculatorul.
Dar fiind o perioadă ciudată trebuie să ne raportăm la sisteme gata asamblate sau chiar laptopuri. Acolo sunt alocate mult mai multe plăci video, iar lucrurile stau mai bine.
PC Garage și NVIDIA au o campanie de sărbători referitoare la sistemele cu care te poți juca în liniște în anii următori.
Ce laptopuri interesante cu NVIDIA găsim?
2 dintre cele mai vândute branduri de laptopuri de gaming au modele interesante.
Anul ăsta singurul laptop testat a fost un Asus ROG. Nu pot să nu recomand așa ceva. E drept, este și scump, dar poți să dai greș cu GeForce RTX 3080?
Pur și simplu, nu mai ai nevoie de nimic pentru un asemenea model: Asus ROG Zephyrus G15 GA503QS. Bine, poate de o sursă de alimentare dacă vrei să te joci o seară întreagă. Dar la GeForce RTX 3080 ai detaliile maxime!
Un alt model mai de buget este Legion 5 Pro 16ACH6H. Tocmai am cerut și eu la test un Lenovo Legion 5 să văd nivelul la care mai este în ultima vreme, dar GeForce RTX 3060 + Ryzen 5 nu au cum să dea greș împreună.
Ce sisteme interesante cu NVIDIA găsim?
La sisteme gata asamblate avem destul de multe variante. Modelele de mai jos mi-au atras atenția. Am pus atât o variantă cu Intel, cât și una cu AMD. Avem o configurație clasică, cu GeForce RTX 3060 TI la 8 GB VRAM 16 GB RAM DDR4 și procesor I5.
- PC Gaming Arkay Intel Edition, GeForce NVIDIA RTX 3060 Ti 8GB GDDR6, Intel i5 11400 2.6GHz, 16GB DDR4, 1TB SSD, Iluminare RGB
Varianta un pic mai complexă, în ideea în care o să ai suficient spațiu pentru a descărca fel de fel de jocuri este cea de mai jos:
- PC Work & Play Pixel Master, GeForce NVIDIA RTX 3060 Ti 8GB GDDR6, AMD Ryzen 7 5800X 3.8GHz, 32GB DDR4, 500GB SSD + 4TB HDD
Dacă tot am avut discuția anterioară despre HDR, voi vă gândiți să faceți upgrade în perioada următoare? Eu unul voi trece pe DDR5 când vor apărea modele compatibile DDR5 only, adică undeva peste 2 generații, cel puțin pentru sistemul principal. Sunt destul de confortabil în editare cu ceea ce am. Probabil atunci vom vorbi de seria 4000 de la NVIDIA, nu doar de DDR5. Oricum, pentru mine butonul de avarie o să fie atunci când n-o să mai pot edita în parametri optimi.
dam167 a zis
Eu nu văd chiar așa lucrurile în viitor, de exemplu pentru laptopuri cred că se va merge pe SoC-uri, cam în direcția în care merge Apple. Pentru foto-video deja mi se pare că e no brainer datorită optimizărilor, doar jocurile vor mai merge, cel puțin o perioadă cu nVidia. Deja e ridicol că ai un laptop care trebuie de fapt alimentat ca un desktop ca să simți că duce, n-are cum să fie ăsta viitorul.
Nu-mi place în schimb că nVidia e un fel de bully, iar ray tracing tot n-a prins tracțiune în ciuda propagandei și a cenzurii – reviewerii trebuia să pună accent pe asta sau erau trecuți pe lista neagră. Dar na, nu se va schimba nimic prea curând atâta timp cât nimeni altcineva n-o să susțină industria de gaming, că nici jocurile nu se vor optimiza prea curând pentru SoC-uri.
Eu personal am jocuri de bătrâni, iar anumite jocuri le joc doar pe PS, deci aș putea trece la un moment dat exclusiv pe mac sau pe un PC fără nVidia, dar nu despre mine e vorba.
Marius Cucu a zis
Da, aveam și eu o idee de articol legată de treaba cu editarea. Nu știu cum mai e treaba pe Premiere Pro, dar Capture One și Davinci îmi zboară pe configurație oarecum nouă. Au mai apărut 3 generații între timp, deh! E posibil ca treaba cu HDR-ul să înceapă să ceară resurse noi, din ce văd momentan, dar am pățit bube și cu 8K, inclusiv pe codecurile ce erau pe Samsung pe telefoane. Ușor, ușor, s-au rezolvat problemele, erau strict probleme software.
Eu, în afară de FIFA, strict când se lansează altceva nu bag.
George a zis
Din experienta proprie, va pot spune ca dupa aproximativ 6 ani de Lenovo Yoga Pro3 1370, am trecut in tabara”greilor” de la ASUS ROG.
Dupa vreo 2 saptamani de citit diferite articole despre Lenovo si Asus, mi-am „calcat pe suflet” si am achizitionat un ASUS ROG Strix echipat cu AMD Ryzen9 si un RTX3080, un laptop foarte echilibrat din toate punctele de vedere, mai ales pe partea video.
Cei de la Nvidia iti pun la dispozitie driver pe partea de jocuri, dar si un driver „Nvidia Studio Driver”(ceva legat pe parte grafica). L-am instalat si pe cel din urma, dar nu am observat ceva „magic”, asa ca am ramas la cel de gamming.
Banuiesc cand vor apare primele sisteme(desktop sau laptop) dotate cu DDR5 vor avea preturi pe masura, sper ca sistem pe care il am „sa-mi fie loial” macar vreo 5 ani… Pana atunci voie buna.
Apropo, cei de la Media****y nu au fost in stare sa-mi vanda configuratia actuala, cu toate ca i-am contactat la telefon si m-am „rugat” de ei efectiv, asa ca am „mers la E**g(in 12 ore l-am avut acasa).
Marius Cucu a zis
Nu e cazul să cenzurezi emag sau mediagalaxy. Chiar e monitorizare aici, le apar și lor notificări atunci când scriem de ei.
Eu am făcut ceva teste cu studio pe o configurație mai slabă decât a ta și chiar se simte atunci când editezi. E driver pentru cei care folosesc aplicații 2D, 3D. Momentan, apar cele cu generația a 12 a de la Intel, apoi cele cu DDR5. Oricum, o să mai fie o serie cu mix între DDR4 și DDR5 pe desktop, mă gândesc că mai durează un pic și pe laptopuri.
Marius Cucu a zis
Nu am extras încă. Până la sfârșitul săptămânii rezolvăm. Anunț în articolul acela.
Silviu Grosu a zis
Sigur. Mersi frumos de răspuns. O zi faină!