Mă pricep la economie cât să-mi pierd banii la bursă. Sau investiții în fonduri fără sens. Dar mă informez constant și încerc să mai deprind lucruri noi.
Am prins o idee de la nenea Cristian Sima din filmulețul despre recesiune.
Tot din documentare parcă nu mai am atât de multă panică dacă urmează o recesiune. O recesiune nu înseamnă neapărat criză, cel puțin nu una atât de grea ca cea din 2008. Oricum, toți zic că o criză nu vine neanunțată.
Ideea lui Cristian Sima este legată de companiile de tehnologie. Apple, Amazon, Alphabet și alții aproape că au monopol pe zona lor. Practic, omoară tot ceea ce înseamnă concurență.
Din punctul de vedere alt business-ului cred că oricine și-ar dori să fie singur pe plantație, să taie, să spânzure. Dar întrebarea pe care a pus-o în video mi se pare interesantă OK, dar ce se întâmplă dacă una dintre companii are probleme și bubuie dintr-o dată?!
Până nu o să intervină statul să împartă în mai multe companii nu se va întâmpla nimic. Cred că a fost o discuție cu Alphabet și Google, la un moment dat, dar nu am urmărit subiectul și care de ce au făcut mișcarea.
dam167 a zis
Se dezbate de ceva timp prin presa de profil problema companiilor mari de tech, dar soluția nu e neapărat să fie divizate, ci doar să fie împiedicate legislativ de a distruge companiile mici – e foarte ușor să le cumpere și să le închidă sau pur și simplu să le ia produsele, cum s-a întâmplat la Amazon. În mod ironic e greu ca guvernele să acționeze împotriva lor tocmai pentru că acestea au mare influență în guverne, iar dacă s-ar găsi unii în afara sferei lor de influență, cruciadele lor oarbe împotriva companiilor i-ar afecta mai mult pe consumatori.
Pentru consumatori monopolul e bun pentru că reduce prețurile. Când era doar Netflix avea totul sub un abonament, acum și-au împărțit conținutul și ai mai multe abonamente. De Amazon nici nu mai zic, cu cât e mai mare cu atât lumea e mai mulțumită pentru că prețurile sunt mai mici, sau sunt mai multe produse ieftine.
Nu văd de ce ar pica companiile de tech, iar în cazul unui monopol ii va susține statul dacă vor avea probleme – adică tot oamenii. Urmăresc mișcarea right to repar la americani și sunt curios unde se va ajunge. După părerea mea pentru electronice e un moft care tot la consum va duce (de piese, nu de obiecte asamblate). Plus că numea nu caută lucruri care nu sunt mai bune, ci doar se repară mai ușor.
Poate mă înșel, vedem cum se vor vinde Fair Phone și laptopurile Framework. Ironia aici e că Fair Phone n-ar jack audio, cablu sau încărcător, iar Framework are practic 4 porturi TB3 pentru care au adaptoare la alte porturi – adică aceleași decizii luate de companiile mari, care cică erau împotriva consumatorului.
Marius Cucu a zis
Da, poate că n-am pus întrebarea cel mai bine, dar omul ăsta nu a pus întrebarea din punctul de vedere al „ravagiilor” din piață, ci strict economic. Companii ca Google au putere financiară să cumpere țări. Poate că au derapaje, poate sunt scandaluri, orice mare scurtcircuit se va duce, indirect și pe zona financiară, pot provoca mici crize economice. Statul susține și el în anumite limite.