Am discutat pe aici foarte mult timp despre OLED-uri. În 2016 primeam în teste primul OLED și-am rămas fascinat de ce imagine afișa. Era un LG OLED B6 și încă îmi amintesc că l-am desfăcut în 5-10 minute și mi-a luat 3 ore să-l ambalez. Atât de frică mi-a fost să nu sparg/ rup display-ul.
Era ceva wow!
Ușor, ușor, am făcut comparații și-am ajuns pe la tot felul de conferințe despre OLED-uri. Unele mai tehnice, unele mai puține tehnice. Ultima, de la Londra, spunea că accesul OLED-urilor la piața europeană este de sub 10%.
Anul trecut am întrebat ceva producători de pe la noi și aveam o statistică aproximativă de vânzări de OLED-uri. Undeva pe la 4-5% estimau ai noștri. De exemplu, despre Panasonic-ul ăsta am avut confirmarea că s-a vândut de ordinul zecilor de unități. Practic, sub 100 de bogați care au vrut să cumpere un televizor de top. Ascultasem o conferință de la Samsung și omul lor spunea cam aceleași lucruri despre televizoarele 8K prezente pe piață. Mai confirmă și băieții cu care lucram pe calibrare că au avut de muncă, de aici înțelegem că sunt oameni care cheltuiesc mulți bani pe home cinema. Nu sunt studii avansate, nu sunt dispuși să arunce cifre exacte.
Recent, a fost ceva conferință în care se povestea că s-au descoperit optimizări pentru matricea OLED-ului și că vor fi mai eficiente energetic în vreo 2 ani de zile.
Un studiu mai avansat l-au făcut cei de la Omdia. Ei sunt în strânsă legătură cu producătorii de display-uri și erau luați în considerare anii trecuți, la conferințe.
Aceștia vorbesc despre cât de mult costa microLED-ul în 2020, adică undeva la 60000 $, urmând ca prețul să scadă un pic pentru 2021, odată cu anunțul celor de la Samsung pentru noul televizor microLED, iar prețul să scadă progresiv până prin 2027, adică undeva la 3700 $.
Vorbim, evident, despre costuri de producere.
În tot timpul ăsta, pe grafic avem WOLED, practic tehnologia pe care o avem la modelele entry level de pe la noi, ce costă de vreo 50 de ori mai puțin să-l produci. La banii ăștia uiți de burn in, faci garanție extinsă și tot ceea ce vrei tu și tot n-ajungi la prețul unui microLED.
Dar da, trebuie să fie și microLED-ul pe piață, trebuie să se cerceteze tehnologii noi, să ai spre ce tinde.
Mi-e un pic ciudă că s-a pus pauză la conferințe, cred că în următorii 2-3 ani n-o să vedem urmă de microLED în România.
dam167 a zis
Eu nu cred că masele vor merge spre TV-uri bune și scumpe, cu atât mai puțin pe fentele de marketing cu tehnologiile noi. Cu plasma a fost mult tam tam, cu 3D-ul la fel. Ajungem de fapt la ideea de consum – ce nu e grozav va fi și ieftin și popular, ce e cu adevărat bun va fi tot timpul scump. Când am dat eu 4 mii de euro pe un TV nu găseai nimic ca lumea la o mie. Acum la o mie de euro găsești TV-uri destul de bune, e normal să fie puțini ăia care vor mai mult și sunt dispuși să dea 3-4 mii.
Mai e și conținutul disponibil, poate ai tu home cinema, dar filmele noi tot după 1-2 ani de la lansare le vezi. Cine nu e pasionat de film va merge la cinema (da, o să treacă și pandemia asta într-un fel sau altul), nu va investi prea mult în echipament. Poate soluția e să trăiască toți din alea ieftine ca să poată susține ce e scump, că rentabil nu va fi niciodată să le vândă pe alea scumpe pentru profit.
Marius Cucu a zis
Cum ziceam, ăia care au bugete, investesc și în pandemie. Bani au făcut mulți și n-au avut pe ce-i sparge.
Legat de mase, am testat pe pielea mea anul ăsta. Cumva, reușeam să vând mult mai mult premium pentru că eu comunic pentru nișă, nu pentru marea masă, cel puțin pe TV-uri. S-a simțit că oamenii s-au îndreptat spre lucruri mai ieftine.
Și eu am OLED din categoria săracilor, nu high end. Nu cred că e justificat pentru mine. Și da, high end-ul va fi luat întotdeauna de o categorie de oameni.
Dar microLED-ul poate fi considerat acum, cel mult, un prototip pentru utilizatorii care vor vrea să-l cumpere.
Oricine a văzut un OLED a văzut diferențe între acesta și un FALD(seria principală de pe LCD-uri – seria 9 la Sony, LG, Philips), de exemplu. Abia aștept să văd ce știe miniLED-ul, dacă este wow așa cum se împachetează acum. Cred că în 2022 o să înlocuiască seria principală, ca mai apoi să ajungă pe aia medie și așa mai departe. Sunt doar presupuneri, momentan, n-am nicio certitudine.
Alin a zis
Când m-am mutat cu chirie și în sfârșit aveam bani să îmi iau propriul televizor, au început să dispară cele 3D după piață. Nu am avut parte de dezamăgire mai mare.
Marius Cucu a zis
E ok că a murit 3D-ul. Plângeau ochii de la ochelarii ăia.
Alin a zis
Aveam un prieten care folosea TV-ul pentru gaming. Mi s-a părut oau.
Alin a zis
Ai menționat de burn in, nu știam de acest termen și de efectul lui, am învățat ceva nou despre OLED.
La ultima achiziție nu am mai pus așa de mult accent pe ecran, am luat un LED cu ambilight și mă declar mulțumit.
Cândva poate mă voi bucura și de tehnologia OLED care pare net superioară.
ice4you a zis
E o problema mostenita inca de la ecranele de telefon. In ce privesc televizoarele, fenomenul era cunoscut la batranele plasme, care rupeau la contrast si calitatea fata de LCD, dar fix problema asta a dus la disparitia lor, ca partea de consum mare de curent se cam rezolvase la ultimele generatii.
Marius Cucu a zis
Uite aici o conferință despre burn in. E recunoscut de toți, marketing-ul zice că a rezolvat 95% dintre probleme. Ce n-au zis ei este că tehnologia nu e disponibilă peste tot pentru că hardware-ul e slab pe TV-uri și cu greu ajungi să rezolvi hibele prin software. Practic, îți taie din luminozitate și îți crește.
Între timp, pe TV-uri de genul trebuie să le lași să facă ciclurile de ștergere și screensaver activ ori de câte ori nu ești lângă TV.
Alin a zis
Haios este că atunci când am citit despre OLED vs LCD vs LED am aflat și cum își pierd din luminozitate în timp. Am un LCD care acum, după 4 ani, cu tot cu bleeding, mi se pare că se vede perfect ziua.
ice4you a zis
Pana una, alta, LCD-LED ramane inca cel mai bun compromis pe termen lung ca fiabilitate/consum de curent/calitatea imagini pentru marea masa de consumatori, cu tot cu problemele care apar si la ele, dar care se pot rezolva destul de simplu, schimbarea benzilor de LED’uri costa putin si oricand se pot „revigora” destul de rapid si ieftin, iar pentru bleeding exista destule metode mai mult sau mai putin ortodoxe de remediere fara prea mult efort sau cheltuiala. Nu acelasi lucru il poti spune despre restul. Sa vedem ce o fi cu microledurile astea cand or ajunge sa fie accesibile.
Marius Cucu a zis
E normal, e tehnologia cea mai matură, cea mai ieftină.