Încercam să fac o analogie între ceea ce am citit la ifixit referitor la indicativul pentru repararea produselor și o știre care zice că sursele de alimentare pentru PC-uri s-ar putea scumpi din cauză că certificările se vor scumpi.
Dacă nu știți, avem surse de alimentare pentru PC-uri cu diferite certificări:
- 80 plus
- 80 plus bronze
- 80 plus silver
- 80 plus gold
- 80 plus platinum
- 80 plus titanium
Cumva, am pornit de la 80 plus și tehnologia a tot avansat și oamenii au ajuns la titanium.
De fapt, eticheta aceea costă destul de mult. Practic, se trimit sursele la niște laboratoare și plătești pentru certificări și apoi ai dreptul să pui logo-ul pe sursă.
M-au mirat un pic prețurile pentru licențe.
Dar este o sabie cu 2 tăișuri. Dacă ești brand nou, te costă câteva zeci de mii de euro buni pentru a obține certificarea.
Din punctul meu de vedere, e ok să se plătească sumele astea, dar e nasol când cresc prețurile și, automat, vor crește și costurile surselor de alimentare.
Pe de altă parte, sursa e extrem de importantă, dacă n-ar fi existat o reglementare de genul probabil că multe ar fi bubuit din cauza surselor de tip pocnitoare. Încă îmi amintesc de acele surse Deluxe și cum bubuiau ele pe vremuri.
Ușor, ușor, îmi dau seama că sunt și alte costuri pe care un brand trebuie să le suporte. Nu sunt doar costuri de producție, ci mai ai și autorizații, certificări, redevențe, patente de plătit. De exemplu, la televizoare până și codecul DTS se plătește. Sau Dolby.
Revenind la ideea din titlu, e interesant să vezi cum lucruri pornite din pasiune ajung cumva business-uri de care depind industrii întregi.
Pato Basil a zis
Uite spre exemplu dacă nu proiectezi și construiești o navă cu societate de certificare nu vei putea să o folosești in apele internaționale fiindcă nu o va asigura nimeni. Deci da, aceste costuri există în multe domenii. Aici vine zona de oportunitate de business când îți faci planul de project management trebuie sa te asiguri că e fezabil din multe puncte de vedere inclusiv economic și tehnic.