Am zis că aștept următoarea generație de procesoare ca să fac upgrade, însă am găsit și niște lucruri destul de interesante despre care trebuie să tragem niște concluzii.
Ca o paranteză, montez acum niște materiale de la A7III, ce trebuie să se pupe cu A7IV. Ce diferențe, ce perspective diferite, de la o generație la alta. La A7III dacă ai făcut o mică greșeală, dacă ai făcut un alb greșit, ai stricat toată filmarea, în timp ce la A7IV, pe 10 biți, ai libertate mult mai mare de corecție.
De fapt și de drept, cele mai multe probleme ale mele se trag de la cei 10 biți. Procesorul meu nu știe să decodeze informația automat, așa că mai dă de lucru plăcii video din când în când.
Cei de la Pugetsystems au scris un articol acum ceva timp în care arată cât de bun este la casa omului Intel Quick Sync.
Practic, nu mai trimite informații la placa video, ci reușește să decodeze direct în procesor tot ceea ce este nevoie. De exemplu, generația a 13 a de la Intel știe să proceseze chiar și 12 biți: 4:4:4. Măcar să am eu materiale de calitatea aceasta.
Există și un program care te ajută să vezi ce container folosești: Mediainfo.
Acum nu știu ce să prioritizez dintre cele două. Aș aștepta generația nouă de plăci de bază, ca să scap de DDR4. Ar trebui să vină primele modele care sunt compatibile direct cu DDR5.
Mă gândesc că treaba asta e general valabilă inclusiv la procesoarele de laptop. Nu s-a întâmplat nimic major ca performanțe, doar că procesoarele noi lucrează direct cu „materialul clientului”.
De altfel, mă uitam la procesoarele AMD că poate schimb macazul spre ei. Ca prețuri, AMD-ul este o idee mai scump plus că lucrează la TDP mai mare. S-ar putea să am nevoie și să schimb sursa și… n-aș vrea să fac asta.
Dacian a zis
Spune-ne si noua ce sursa ai, ca prea des auzim de ea
Marius Cucu a zis
Nici nu mai știu exact ce am: cred că e un Sirtec cu certificare bronze acum, de 750W. Înainte a fost un Corsair, dar a îmbătrânit.