Ieri am avut un pic de alergat și-am dat de niște oameni interesanți, prieteni vechi cu care nu mă văzusem de mulți ani. Eram la service așa că era evident că subiectul principal era cel al mașinilor. Eu un atehnic convins am deviat în zona de case. La noi e subiectul principal, în perioada asta. Discuția este, ca de fiecare dată, casă pe pământ versus apartament.
Sigur că am nișat discuția spre costuri. Eu v-am zis și în trecut că aș vrea și o casă în împrejurimi. Pentru un weekend, o chestie… poate să se joace un viitor copil. Habar n-am.
Momentan avem 2 case bătrânești, dar eu aș lua în calcul mai mult terenul de sub ele. E normal, au fost neîngrijite o perioadă lungă de timp, nelocuind nimeni pe acolo.
Am un amic ce este scârbit de oraș, e fixat pe casă lângă oraș, din lemn, nu cărămidă, nu altceva. El s-a gândit să renunțe la apartament și să treacă acolo.
- Citește și: De ce ai lua apartament la parter?
Cu oamenii aceia discutam în ideea că fiecare locuiește la casă. Ba în oraș, ba lângă.
Ambii au zis: nu mai pot la casă. Tot timpul trebuie să fac ceva, să repar o chestie, să tund iarba, bla bla.
În plus, grosul este resimțit iarna, când încălzirea îți dă daună totală.
Știu, omul nu e mulțumit cât trăiește. Dacă ai X, vrei Y, dacă ai Z vrei și X și Y. Voi cum vedeți lucrurile?
Nu e o statistică relevantă, dar parcă la 30-40 de ani muți munții, iar la 50+ nu-ți mai arde de schimbări de genul. Probabil că ai și alte preocupări…
Din punct de vedere al costurilor, la apartament mi se par lucrurile un pic mai stabile. Asta dacă te îngrijești un pic, ai o izolație ok…
Așadar, cu o medie de 500 de lei lunar cred că te poți îngriji de apartament. Aici pun întreținere(ca medie anuală), pun eventuale reparații și taxe. Mici, dar sunt.
M-am gândit să întreb pe blog, din când în când de costuri pentru diferite lucrări de mentenanță ce pot interveni la casă versus apartament.
La gaze trebuie din 2 în 2 ani de zile să faci verificarea. Cu cât sunt mai multe țevi, cu atât se plătește mai mult. Dacă intervine o centrală sau o separație de gaze costul crește.
Așadar, prețurile pentru apartament sunt între 50-100 de lei și pot ajunge la 200 de lei la casă cu centrală.
Haideți să ținem articolul viu și să discutăm în comentarii despre costurile voastre de întreținere.
Redoo a zis
App de casa in apropierea orasului:
Ai nevoie de masina..eventual doua masini.
Ai nevoie sa-ti duci copilul la scoala, sa nu faca copilul scoala cu satenii
Ai calculat cat timp tii copilul in trafic pana’l duci la scoala/gradinita?
Si ma sunt…poate te incanta o casuta mai la margine, mai retrasa…sa vezi ce dai la zapada ca primaria se’nvarte mai prin centru cu dezapezirea
Marius Cucu a zis
Exact asta îmi spunea și mie una dintre persoane. El are firmă de taxiuri și mereu prietenii cu case în apropiere se roagă să trimită mașină după ei.
Alt aspect mișto ăla cu dezsăpezirea. Bine, eu unul nu militez decât pentru ceva de weekend. Pe timpul iernii nici n-aș da p-acolo.
Delia a zis
Clar casa! stiu ca sunt multe de facut la casa, dar mi-ar prinde bine miscarea, avand in vedere jobul de 8-12 ore la birou. In plus, as putea avea mai multe animalute, mi-as pune flori, as umbla toata ziua desculta.
Dupa problemele pe care le-am avut pe scara lunile astea (tevi sparte, subsol inundat, etc) si mai mult mi-am intarit convingerea ca e mai bine la casa.
Marius Cucu a zis
Păi cum umbli toată ziua dacă stai 12 ore la serviciu?! 😀
Eu aș mai pune jumătate de oră transportul.
Teoretic, ești mai bine cu banii vara, la casă, nu?!
Delia a zis
Deocamdată sunt aproape de birou. La 10-15 minute de mers pe jos sau la 1 ora de mers cu masina, ca mai nou nu stiu ce se intampla in Timisoara,dar exista mai multe masini decat oameni :))
Daca as avea casa m-ar motiva sa stau mai putin la birou, deci ar ramane timp pentru treabă fizică.
Malin a zis
E o variabila pe care foarte multa lume nu o ia in calcul apropo de comparatia asta. Important e sa spuna fiecare ce intelege prin notiunea de casa pentru ca exista casa cu un singur nivel, doua dormitoare si un living si exista casa pe 3 nivele cu ‘nspe mii de dormitoare, turnulete etc. (si de multe ori cu o singura baie la 4 dormitoare).
Pe aici exista oameni care si-au facut o casa cu un singur nivel de vreo 100mp in care au bagat 2 dormitoare si 2 bai si care platesc de multe ori mai putin intretinerea decat la un apartament. Si da, trebuie tunsa iarba, dar macar atunci cand tunzi iarba nu te uiti la Antena 3.
Problema romanilor nu e ca o casa e mai costisitoare decat un apartament, ci ca sunt ei mult prea fuduli ca sa-si faca o casa strict pentru nevoia lor. Copilul o sa stea cel mai probabil in casa aia pana ajunge pe picioarele lui si apoi pleaca, iar cele 4 dormitoare or sa stea nelocuite si se vor degrada.
Cătălin a zis
Înțeleg prea bine ce spui, uite exemplu.. eu am P+1, cu 3 camere + 2 băi + 1 birou + 1 bucătărie + 2 terase. Cred că nu m-am dus prea mult, ce mi-am făcut drept moft a fost un foișor cu cuptor + grătar + 6/3 metri unde am masă mare, că cine știe mai vine vreun musafir vara. În rest, cred că nu m-am dus prea tare. Și repet, aș alege de 100 de ori casa, decât apartamentul.
Malin a zis
Eu am crescut la casa, si la parinti si la bunici. Am locuit pe urma alternativ si acasa si in apartamente in chirie. Unele mai mari, altele mai mici. Am venit aici si stau in chirie, insa n-am nici cel mai mic interes sa investesc intr-o casa sau apartament. Nici aici nici in tara. Interesul meu e sa investesc in sanatatea si educatia copilului, restul pentru mine nu conteaza.
Gabi Miron a zis
Am și eu cunoștințe care au muncit mai bine de 10 ani pentru o casă, dar copiii au crescut, ei au plecat din țară și acum sunt nevoiți să o vândă.
Alții și-au făcut casă cu etaj, dar au renunțat în a mai dezvolta nivelul superior pentru că vezi tu, copiii au crescut și nu se merită să mai bage bani și acolo.
Malin a zis
Exista si oameni care au facut sacrificii mari sa obtina un credit si la scurt timp dupa ce si-au luat apartament s-au trezit ca nu pot sa-l plateasca. El sau ea au plecat sa lucreze pe afara, iar cel ramas in tara sa intretina copiii si apartamentul. Relatia s-a racit, au divortat si au ajuns sa-si dispute casa sau sa renege datoria si totul in detrimentul copiiilor bineinteles.
ice4you a zis
Eu toti pe care ii cunosc ca au luat un credit pentru casa au sfarsit cu un divort mai devreme sau mai tarziu si mai in toate cazurile EA a fost cea care si’a cam bagat picioarele. In momentul asta in perioada de proba sunt 3 prieteni de ai mei … unul are 2 ani de cand si’a luat casa, unul un an si alalatu abia ce a semnat. Deja au aparut scanteile prin cuplu … tic-tac-tic-tac …
Buk-Sha a zis
bine zis!
Fanel a zis
Salutare,
Casa 100% fara discutii construita pe un teren de maxim 500 mp P+M foarte bine compartimentata si micuta bine izolata.Celor de la bloc le doresc mult noroc,dar nu as vrea sa fiu in pielea lor la cutremure si la cum s-a construit in Ro…Si inca ceva,daca faci socoteala la cate foi intra intr-o placinta nu o mai faci,preferi sa o mananci…
Cătălin a zis
Mă indiferent de cum vrei să iei lucrurile, eu prefer casa decât apartamentul. Adică, ți-am mai spus eu odată povestea mea.. și indiferent cum aș gândi-o tot casa aș alege. Dacă vreau să fac un grătar, mi se fâlfâie de vecini, dacă am chef să dau o muzică iară no stres, etc.. lista continua. Asta cu zăpada, școala, etc.. sunt niște argumente oarecum aiurea. De ce? Dacă este vorba de casă nu este neapărat vorba de țărănime, ci de zonă în care să nu faci mai mult de 15 minute până în oraș. Zonă limitrofă orașului.. Exemplu eu locuiesc la 5-6 km de Pitești, zona cu toate utilitățile orașului, doar că impozite mai mici, avantaje egale.
Marius Cucu a zis
Ok, Dar costuri?
Cătălin a zis
Păi pe un apartament decent să-l cumperi, fără a fi renovat, dai undeva la 50.000 de euro, ori eu până acum în casă nu cred că am băgat 50.000 euro. Costurile pe timp de vară sunt mai mic zic eu, decât la bloc. Iar iarna, depinde de fiecare casă, dacă ai gaz + centrală, sau centrală + lemne.. dacă este izolată, sau nu, dacă ai termopane sau nu.. etc.. mulți factori.
Pam a zis
Eu luna viitoare am un an da cand m-am mutat la casa (P+1 115 mp / nivel) iar despre costuri pot sa spun ca vara sunt egale sau mai mici ca si la bloc iar iarna sunt duble la incalzire, adica daca la bloc am platit 300 lei la gaz la casa am platit aproape 600 lei. Dar totusi sunt 230 mp fata de 67 cat aveam la bloc. Întradevar la casa mai ai de facut cate ceva dar nu se compara cu un apartament de bloc.
Vasile a zis
Ar fi multe de spus, iar ca sa faci o comparatie corecta trebuie sa tii cont de multi factori, de exemplu poti sa-ti faci o casa si atat, nu curte , nu nimic, adica nu trebuie sa fii satean in adevaratul sens al cuvantului, atunci totul se simplifica si cheltuielille sunt comparativ egale, depinde de ce vrei!
Eu am stat la bloc, 3 camere, et.3 apoi m-am apucat de facut o casa intr-o comuna, la 10 km de doua municipii, asta e un mare avantaj si m-am mutat.
Da e complicat, trebuie sa ai masina, chiar doua, duc baiatul la scoala si inapoi, eu sau sotia, in fiecare zi, facem aprovizionare periodic din oras, curtea trebuie intretinuta, nu mai este ca frecatul in comun de la bloc, e mai mult de munca si sunt cheltuieli diferite si nu in ultimul rand trebuie sa fii eficient, altfel „nu mai pot la casă” dupa cum scria Marius si intri la depresie si dor de bloc si viata linistita in fata tv-ului.
Avantaje sunt destule: SPATIU, de fapt asta am si dorit de la bun inceput, cand privesti in sus vezi cerul si nu izmenele lu’ vecinu’ de deasupra puse la uscat, ploile sunt de la natura si nu din tavan in casa, ai liniste mai multa, intimitate si nu in ultimul rand, casa este pe pamant 😉
Cheltuielile sunt mai mari, pentru mine personal, fata de bloc, dar sunt si satisfactii, iar daca ai placere vizavi de unele activitati agricole poti iesi pe plus, insa asta vine cu timpul si doar in anumite conditii.
Marius Nica a zis
Ca sa nu mai intru lin detalii la casa costurile sint cam inca o data mai mari decit la bloc fie iarna fie vara si aici vorbesc din experienta eu stau la casa dintotdeauna bafta
KOSTY a zis
CASA este cea mai ok din mai multe puncte de vedere si exclus oras
ice4you a zis
Avand si una si alta, eu raman la varianta casa.
iolanda a zis
Eu am 50+, spre 60. Am crescut la casa, am locuit la bloc 18 ani intr-un ap de 4 camere de 80 mp si am revenit din 2004 la casa batraneasca, dar o casa aproape de centrul Constantei. Trebuie sa spun ca indiferent unde stai probleme tot sunt. Reparatiile la bloc de multe ori tin si de vecini, care deseori nu vor sa dea banii, situatia se degradeaza si ai de suferit. Reparatiile la casa le faci si le programezi cum si cand vrei. Important e sa ai un fond de rulment pus deoparte (la bloc il platesti odata cu intretinerea). Cu zapada iarna, e cam acelasi lucru. Pe aleea din fata blocului nu trece primaria, deci tot trebuie sa iesi sa cureti tu. Apoi pentru 3-4 saptamani pe an cat este zapada cred ca putem ignora acest aspect. heltuielile sunt mai mici la casa din punct de vedere al utilitatilor. Poti opta pentru o casa eco cu panouri solare, inclusiv pentru energia electrica, cu pereti sadnwich pentru o izolatie mai buna.La casa aerul conditionat aproape ca nu-l folosesc.
In alta ordine de idei, gradina cat de mica este te ajuta sa elimini stressul zilnic, iar dupa o varsta te ajuta sa te menti in forma, apoi daca mai ai unu-doi pomi fructiferi si ceva legume si verderturi prin curte mai faci niste economii si la mancare.
Spunsieu a zis
Nu m-as muta la casa nici sa ma pici cu ceara! Am petrecut multi ani la tara, la bunici, si stiu cat e de munca. Este prea multa suprafata de intretinut si cheltuieli prea mari. Eu prefer blocul si sa am timp liber mai mult. Viitorul nu este al caselor individuale, este nevoie de prea mult spatiu ca sa incapem toti, trebuie sa acceptam ca in viitor vor exista numai cladiri comune. De fapt, in multe orase este o penurie de spatiu de construit si in cativa ani va trebui schimbata politica regimului de inaltime al cladirilor.
Marius Cucu a zis
Păi bun, în Ploiești ți se pare că nu mai este loc? Mie mi se pare că ne tot depopulăm ca oraș/ țară. 🙂
Se aglomerează doar orașele mari…
KOSTY a zis
eu as spune ca la tara ai si mancarea mai sanatoasa muncind crescand un animal gaina…porc…etc…dar la oras numai chimicale ai in magaine … eu raman la varianta tara si casa +ca la bloc la oras este si ff multa galagie … baierame peste baierame …
ice4you a zis
N’am mai trecut de mult pe aici.. ce tare ii asta mic! :))
Grande Bogdan a zis
Am locuit si la bloc si la casa si pot spune pe scurt ca depinde de fiecare persoana ce isi doreste cu adevarat.
Eu prefer mai mult o casa + un apartament / garsoniera in Bucuresti pentru ca acolo sunt printre cele mai importante chestii precum spitale, magazine foarte mari etc.
Legat de bani daca ai o casa cu apsolut tot ce iti trebuie, izolata complet gaze + alte lucruri pentru a iti face viata cat mai simpla treci peste cat ai fi consumat la bloc dar poti sa iti ei 1 – 2 caini de talie mare, poti sa iti faci un garaj pentru 2 / 3 masini etc.
La bloc imi place cel mai mult ca poti sta linistit si ca nu prea ai cine stie ce de facut.
Proiectantul a zis
Interesant ca unii se plang de treaba pe langa casa, altii viseaza sa faca “sport” pe langa casa. Tocmai am citit despre aventurile prin birocratia romaneasca a unei doamne care a dorit sa isi faca o casa si cati nervi au fost macinati pentru acest vis. Si eu visez la o casa, curte si floricele dar uneori pare atata de departe visul ca parca as renunta la el. Am vizitat insa si multe blocuri cu miros de ghena, pereti nerenovati de zeci de ani, unde “gospadarirea” nu mai trecuse de mult timp pe acolo. Decizia intotdeauna e grea, indiferent de alegere, si exista lucruri la care renunti si la altele pe care le alegi.
Marius Cucu a zis
Deh, dar e casa ta, faci efort pentru asta, nu?! 🙂 Eu unul nu m-aș băga să fac ceva de la 0.
Dragos a zis
Intrebarea e prea generala, am stat si in afara si in casa si in apartamente.
Problema nu e de numai costuri mai mari la casa ci ei cat esti de handy man si daca ai personalitate de casa.
Daca esti stilui care vrea sa faca ceva tot tipup prim casa, garaj, sa faca mobila sau sa repate cheastii da la casa ca ai spatiu de depozitare faci un garaj mare cu spatiu de stocare dar:
– ai multe de facut repetitive genul tuns iarba, curatat casa/acoperisul/panourile solare zilnice chiar sau saptamanale.
– cand se strica ceva un specialist costa mult ca esti si deoarte de oras si nu imparti ca la bloc cu vecinii.
Daca nu eati handy man si nu ai timp mai ok e la bloc.
La bloc ai costuri mai mici si poti sa alegi sa ai timp liber.
Eu unul prefer bloc peste orice vila casa sau etc.
Aia cu „ma motivez daca as avea casa” e o iluzie daca nu ai disciplina sa iesi de la munca la ora 5-6 sa mergi la sala sau in parc sau sa faci de mancare te minti ca o sa facu fata la casa si la a acoate gunoiul in fata casei in fiecare dimineata.
La bloc poti fi comod si ai mai mult timp, lq casa daca nu faci tu nu face nimeni.
La bloc am avut mai putine de facut si mai mult Timp liber la casa iesi mai scump chiar daca e de vara in timp ai de intretinut pereti crapaturi pe afara infiltratii de apa/zapada de la inghet. Curatat copacii frunzele, gradina. La bloc se impart cheltuielile sau e platit cineva genul curatenie etc. Chiar si la bloc aveam cleaner 1 data la 2 saptamani si alte servicii care chiar daca plateam erau un timp salvat.
Oricum nici nu mai sunt asa de incantat de q desface chestii si a le repara ca la 30 de ani si atunci prefer sa ma relaxez si sa las mecanicul sa repare masina si handy man sa repare masina de spalat vase si eu da citesc o carte sau ceva. Cand vreau natura (cam rar) deschid geamul (glumesc) merg in parc nu la o cabana sau la munte ca nu ma mai atrag acesteq sau calatoritul des dupa 7 ani de stat in tari straine si 14 de Romania devii disciplinat si tipicar. Am chestii de rutina simple care imi plac.