Mai mult ca sigur că în telefonul fiecăruia dintre noi se găsesc aplicații care îți cer acces la locație. Primele care îmi vin acum în minte sunt aplicațiile de social media, precum Facebook, X, Instagram și altele asemenea. Aplicațiile meteorologice precum AccuWeather pot solicita, de asemenea, aceste informații.
Aplicațiile de cumpărături îți cer acces la locație, ba chiar și cele de la jocurile de noroc. De exemplu, aplicațiile legale din cazinouri și cazinouri noi pot necesita accesul la locația ta pentru a îți oferi conținut personalizat. Și mai sunt multe tipuri de aplicații care au nevoie de locația ta. Dar oare ne poate cauza probleme acordarea permisiunii de accesare a locației de pe mobil?
De ce au nevoie aplicațiile de geolocația noastră?
Din ceea ce citim și ni se spune, aplicațiile au nevoie de locația utilizatorilor pentru a-și adapta conținutul astfel încât să ne ofere cele mai bune servicii. De exemplu, aplicațiile meteo precum Meteo.Ro sau AccuWeather ne vor oferi prognoze precise pentru locația curentă (doar dacă nu-l crezi pe Busu pe cuvânt), iar cele auto precum Waze și Google Maps ne ajută să evităm zonele aglomerate și să găsim rute alternative.
Aplicațiile de jocuri de noroc le oferă jucătorilor jocuri populare, iar cele de cumpărături precum eMAG vin cu ofertele disponibile în magazinul preferat din rețeaua lor. Și tot așa, în funcție de aplicație. Aplicațiile de monitorizare a locației, așa cum sunt cele de tip GPS, pe care le instalează părinții pe telefoanele copiilor, le permit celor mari să afle pe unde umble cei mici, astfel încât să îi știe în siguranță.
Când devin aplicațiile periculoase pentru utilizatori?
În general, aplicațiile mobile sunt utile, dar în anumite condiții acestea depășesc limitele și pot deveni abuzive. Adică, în loc să rămână la stadiul de citire a locației pentru a furniza informații și servicii avantajoase utilizatorului, acestea încep să acceseze informațiile despre locație pentru a furniza reclame targetate. Cercetătorii de la Cornell Tech au declarat că schimbul de date de localizare cu aplicațiile mobile prezintă riscuri. Vitaly Shmatikov, profesor la Universitatea Cornell din SUA, spune că, odată ce o aplicație are locația utilizatorului în fișier, poate crea o hartă detaliată a mișcărilor zilnice, inclusiv unde locuiește, lucrează sau își face cumpărăturile utilizatorul.
O mulțime de aplicații, în special aplicațiile meteo, utilizează mai multe dispozitive de urmărire a publicității. Prin urmare, atunci când acorzi acestor aplicații permisiunea de a îți urmări locația, nu doar că partajezi date cu aplicația în sine, ci o conectezi și la o întreagă rețea de agenți publicitari terți. Acest acces extins la datele tale poate ridica cu siguranță unele probleme legate de confidențialitate, motiv pentru care este foarte important să fii selectiv cu privire la aplicațiile cărora le permiți să îți urmărească locația.
Nu toate aplicațiile care folosesc geolocalizarea creează probleme. De exemplu, aplicațiile de jocuri de noroc se folosesc de funcția de localizare pentru a preveni accesul utilizatorilor din alte țări, acolo unde jocurile de noroc nu sunt permise.
Problemele încep în momentul în care vremea sau aplicațiile de cumpărături care colectează date despre locație încep să le partajeze fără acordul utilizatorului în diferite scopuri. De asemenea, este posibil ca datele colectate în baza locației să fie comercializate și valorificate în folosul producătorilor acestor aplicații. Iar dacă este depășită bariera confidențialității, atunci chiar că este o problemă mare.
Cum îți poți proteja intimitatea când folosești aplicații care au nevoie de locația ta?
Treaba este simplă: îți dezactivezi funcția de localizare. Dacă nu vrei să iei această măsură extremă, atunci îți dau câteva ponturi despre ce să faci. De exemplu, pentru aplicațiile de social media, nu partaja locația, ține-ți contul pe modul privat și împărtășește cât mai puține informații despre locația ta. Acordă permisiunea de geolocalizare doar în cazul aplicațiilor sigure și asigură-te că nu permiți accesul la locația ta ulterior, din greșeală.
VPN-urile sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a îți păstra locația privată, dar există un aspect de care trebuie să fii conștient. Degeaba folosești un VPN dacă ai acordat aplicației permisiunea de accesare a locației. Software-ul de securitate te poate ajuta, de asemenea, să te menții în siguranță, protejându-ți locația și împiedicându-te să instalezi sau să utilizezi aplicații care ar putea fi dăunătoare pentru confidențialitatea ta.
Mai mult decât atât, te protejează și împotriva potențialelor breșe de securitate și a altor amenințări la adresa telefonului tău. Pentru a te proteja cât mai bine verifică scopul în care este utilizată locația ta și nu acordă permisiunea până când nu ai siguranță deplină. După cum poți observa, în afara aplicațiilor care acționează în secret, beneficiezi de posibilitatea de a controla modul în care este utilizată locația.
Adaugă un comentariu