Încep prin a vă zice că nu aș folosi pe termen lung niciunul dintre modelele despre care vom vorbi aici. Am descoperit pliabilele și da, consider că ele sunt ceea ce trebuie pe partea de telefoane mobile. De fapt, nici nu mai sunt telefoane mobile, ci mini calculatoare la purtător.
Așadar, concluziile pe care le voi trage de pe urma articolului acesta sper să fie cât mai puțin subiective și voi încerca să fiu… echidistant pe cât se poate?
Testele de astăzi reprezintă duelul între cele mai importante branduri, cele care adună cel mai mult trafic pe internet: Samsung și iPhone.
Pentru că nu folosesc de zi cu zi vreunul dintre ele mi-a fost un pic dificil să pun mâna pe ambele și să am timp să îmi fac o impresie. Dar vreau să cred că nu va fi ceva sezonier, că lucrurile nu se vor schimba curând.
Așa cum v-am zis anterior, am prima experiență mai lungă cu un iPhone așa că am încercat să îl folosesc mai mult timp. Samsung am luat în teste pentru mult timp, iar pliabilele lor le-am tot testat de-a lungul vremii.
Sistemul de operare
Sunt utilizator de android, iar totul în casă este gândit în funcție de Windows și android. Pentru o migrare la IOS este dificil la început. Pe lângă faptul că ai nevoie de workaround-uri, este nevoie și de ceva adaptabilitate. Eu, chiar dacă n-am avut iPhone până acum am mai pus mâna pe câte unul, am mai folosit un Macbook, un iMAC și ce-am mai avut cât am fost în câmpul muncii. Cumva, adaptarea a fost mai simplă, dar nu aș zice nici acum că știu să fac lucruri fără să dau o căutare pe Google.
Pe de altă parte, Samsung a făcut o treabă incredibilă cu OneUI. Că au dat boost procesorului, că fac optimizări locale, habar nu am. Cert este că fără a pune mâna pe Developer am sesizat că Samsung e mai rapid în a răspunde la comenzi. Mai degrabă, aș da vina pe rata de refresh și pe felul în care animațiile sunt gândite. Odată ce am pus și degetul pe Developer lucrurile sunt și mai bune!
Că în viitor, în funcție de actualizări, în funcție de anumite aplicații instalate pot apărea diferențe nu am de unde să știu. Pot să confirm mitul cu actualizările și lag în meniu, pe Sony, de când am trecut la android 14. Dar mai urmăresc și eu oameni cu IOS și au și ei momentele lor în care ar arunca telefonul.
Deocamdată, dau un plus pentru android 14 și OneUI 6.1.
Fain este la iPhone felul în care aplicațiile rulează. Nu vorbesc de interfața lor, ci în interiorul fiecărei aplicație. Aș zice că este o senzație mai faină, mai rapidă acolo. Pe de altă parte, îmi trebuie un soi de adaptare. Butoanele sunt diferite față de Windows.
Aplicații
Până la instalarea aplicațiilor, Apple te întreabă de orice permisiune posibilă și imposibilă. Da, inclusiv la android ai câteva anunțuri, dar aici m-a luat capul de câte aprobări am fost nevoit să dau. OK, înțeleg ideea, dar când te duci în partea opusă devine enervant. Exact ca la Cookie Consent.
Procedura de instalare a aplicațiilor m-a enervat inițial. Am pus o parolă complexă pentru iCloud și mă dispera cu introducerea la început. Mai apoi a început să îmi ceară fața și procedura a fost OK. Normală.
Nu discut despre android aici pentru că flow-ul pe android este mult mai OK, sunt aproape automatizat, gândiți-vă că eu configurez un android la 2 săptămâni, așadar ar fi normal să mi se pară mai simplă configurarea pe Samsung din moment ce am folosit mai des, plus că am totul salvat în cloud-ul Samsung și Google.
Nu am putut să testez treaba cu ecosistemul pentru că nu am avut și alte dispozitive. Dar atât Apple, cât și Samsung au dezvoltat ecosistem din ce în ce mai OK. Aș da din oficiu o bilă albă pentru Apple pentru că ei nu trebuie să lucreze 3rd party cu Microsoft pentru a face lucruri compatibile. Sigur, există adaptări și pași, dar android nu este acolo. Nu ca viteză de răspuns, ca opțiuni la îndemână.
Aș aprecia și Airplay2. Am făcut cast pe un TV de la Philips și absolut totul a fost instant. Mult mai rapid față de android în condițiile în care aveam o mizerie de router de la Digi și… televizorul era cu android. M-am mirat!
Teste sintetice
În teste, spatele Apple strânge un pic, dar nimic deranjant. Ai terminat testul, se răcește instant. Snapdragon-ul de anul ăsta e mai bine realizat, aș compara un pic cu ceea ce a scos Samsung pe Exynos ca nivel de căldură. Dar, repet, toate se comportă foarte bine.
Geekbench 6 | Samsung | Apple |
---|---|---|
Single Core | 2263 | 2909 |
Multi Core | 6829 | 7218 |
Cameră foto
Înainte de toate, o comparație 1 la 1 este aproape imposibilă. Asta pentru că diferă focalele, diferă megapixelii, iar eu aș putea doar să aproximez. Diferă inclusiv ecranul.
Pe timp de zi diferă doar abordarea și focalele. Mi se par foarte asemănătoare rezultatele. Poza de mai jos este făcută cu ultrawide-ul ambelor modele. Dar da, eu aș alege pe cea din stânga, realizată cu iPhone.
Portret
Am făcut câteva poze de portret și, inițial, eram wow: ce poze faine face iPhone. Însă, le-am descărcat în calculator, le-am pus pe ecran mare și am început să analizez mai bine. Pe lângă faptul că diferențele nu mai sunt atât de mari la portret, avantajul lui Samsung este cel legat de senzor mai mare. La zoom 100% pe imagine deja imaginea de pe iPhone devine mult mai lăptoasă, dispar din detalii.
Samsung s24 Ultra în stânga, iPhone 15 Pro Max în dreapta
M-am jucat și cu camera de selfie. Boken-ul se poate schimba din software, ambele se descurcă foarte OK.
Însă, ca nivel de procesare parcă îmi place mai mult ce scoate iPhone. Sunt culorile un pic mai saturate, iar Samsung încă are problemele ei cu magenta. Nu poate să proceseze cum trebuie.
iPhone 15 Pro Max în stânga, Samsung s24 Ultra în dreapta
Nu am intrat în detalii privind Expert RAW și ProRES RAW, ci m-am referit strict la ceea ce pot ambele telefoane pe software, așa cum gândește fiecare.
iPhone 15 Pro Max în stânga, Samsung s24 Ultra în dreapta
Pe timp de seară procesarea este total diferită. Nu știu dacă să aleg un câștigător pentru că nimeni nu respectă realitatea. Fac un test de fiecare dată, în centrul orașului, la niște neoane foarte urâte. Samsung a pus un pic mai multă magenta în imagine, a suprasaturat-o, dar iPhone s-a dezis, a scos de tot culoarea, aproape că imaginea este mai albastră.
iPhone 15 Pro Max în stânga, Samsung s24 Ultra în dreapta
Samsung S24 Ultra în stânga, iPhone 15 Pro Max în dreapta
Mă așteptam ca Samsung să compună apusul și să îl ducă unde vrea el. Ei bine, în afara unei focale un pic diferite nu văd diferențe majore între cele 2 branduri. OK, Samsung a ridicat un pic luminozitatea, dar uitați-vă că iPhone a trebuit să facă la peste 1000 ISO ca să echilibreze imaginea.
Pe video, iPhone e senzațional pe timp de noapte. Singurul plus pe care îl văd la Samsung este cel legat de zoom. Pe camera de zoom e mult mai stabilă imaginea. În rest, nu îmi zice nimic imaginea pe low light. Mai mișto este faptul că după ce Honor a introdus imagine necompresată la începutul anului trecut a făcut treaba asta și iPhone. Și mai mișto este că Apple are acces la un codec foarte tare: ProRES (e drept, avem ceva limitări privind filmarea, framerate-ul și accesul la o stocare externă pe care sigur n-o să le folosească 99.9% dintre utilizatori, însă există) iar cine va edita de pe un produs Apple o să fie fericit.
Pe timp de zi aș zice că diferă procesarea culorilor. Nu aș stabili un câștigător direct.
Cifrele ar spune: băi, dar Samsung filmează 8K în 30P, e mai stabil. Într-adevăr, așa este, dar pentru un senzor atât de mic nu influențează cu mult, ba chiar pune piedică un senzor mai mare.
Încărcare rapidă
Am râs. Am râs de Samsung, am râs de iPhone. Cele mai scumpe telefoane de piața noastră au încărcare cumulată mai mică decât a oricărui alt brand pe piață: 20W și 45W. Dacă vouă vi se pare ceva OK pentru 2024… meh!
Tot ce vă zic este că n-am făcut teste avansate privind bateria, dar ochiometric Samsung câștigă detașat.
Nu fac un punctaj, nu vreau să am un câștigător în concluzie. Cel puțin, nu cât ține de partea foto. Când vine vorba despre video Samsung pierde pe aproape toate planurile. Pe de altă parte, o comparație perfectă nu are cum să fie între 2 sisteme de operare diferite, între un telefon venit pe piață acum 3-4 luni de zile și unul care are software-ul nou, ce va mai „îmbătrâni” pe parcurs.
Încă mai am telefoanele, dacă vi se pare că n-am abordat un subiect, pot să completez. 🙂
- PS sper că e evident că nu e paid
Pavel a zis
Eu aștept pliabilul de la Apple, deși probabil nu va veni curând…
Și aștept să fie integrată cu adevărat inteligența artificială. Probabil nici asta nu va fi posibilă în scurt timp.
Marius Cucu a zis
Uite de asta nu am precizat, AI are Samsung, dar e pseudoAI. Vedem mai multe in perioada următoare 😬
ionică a zis
Cel care modifică cât mai puțin realitatea, adică iPhone 15 Pro Max 😀
Marius Cucu a zis
Nu am avut un apus foarte OK, dar până public video o să prind eu ceva. Acolo știu că Samsung făcea avioane, îți făcea un cer pe care doar el îl știa. În rest, imaginea mai saturată pare a fi pe Apple, iar la Samsung e un pic neutră, fadă. Ah, culmea, deși Apple are ecran mai puțin luminos, detaliile de pe ecranul telefonului se văd mai fain acolo. Asta până le scoți în PC și te uiți la ele.
Marius Cucu a zis
Au făcut alții un comparativ pe baterie ceva mai dinamic:
Pheno a zis
Foarte interesant. Totusi mi-as fi dorit sa vad comparatii intre varful de gama de la Samsung, cu varful de gama al altor branduri cu Android.
IOS-ul se poate compara doar cu IOS.
Altfel inseamna ca comparam la gramada/nimereala, superbolizi cu motoare electrice, hibride, pe benzina, diesel, doar dupa design, culoare si pret, nu dupa siguranta, viteza de varf, eficicenta, autonomie, fiabilitate, utilitate, comoditate, adaptabilitate in conditii reale/normale de trafic sau conditii extreme.
Marius Cucu a zis
Vine și o comparație cu S23 Ultra. Cu celelalte modele de pe piață… hmm, vedem, poate cu Honor când va apărea și la noi.
Claudiu a zis
Nu pot aprecia o companie care vinde 3 procesoare diferite cu performanțe diferite. Ce nu specifică lumea este că S24 Ultra nici măcar nu are titan complet (cum are iPhone-ul), ci doar rama — butoanele sunt din aluminiu și pe lângă asta, Samsung folosește un titan de o calitate inferioară, de tip 2, unul dintre cele mai ieftine, pe un device care costă 1000€+. Ca o comparatie, iPhone 15 Pro / Max folosește un titan de tip 5, fiind cel mai complex de fabricat și cel mai scump!
Iar Galaxy AI este doar un marketing ieftin, practic nu există — Samsung folosește Google Gemini și Google Cloud cu funcții dezvoltate de către Google.
Marius Cucu a zis
Păi nici n-am pus în balanță zona de AI. E utilă, dar m-am axat mai mult pe foto. Bine, o să aduc mai multe completări pe video, e mai mult spațiu de manevră acolo, aici am vrut să văd în ce direcție vă duceți și voi.
Alin Azoitei a zis
Ptr ONEPLUS 12 o sa ii primesti sa faci si review?
Marius Cucu a zis
Da, sunt programat undeva după 5 luna următoare. Sunt puține sample-uri în țară.