Am tot adus în discuție alegerea unei carcase pentru calculator, dar niciodată n-am vorbit foarte mult despre acest lucru. Acum, în 2024, m-am gândit că ar fi bun un ghid în care să vorbim despre carcasele de calculator. Sigur că nimeni nu pune preț pe carcase, nimeni nu caută carcase cu răcire optimă, ci caută modele cât mai colorate, cât mai ciudate, eventual cu RGB.
Totuși, partea bună este că foarte multe branduri s-au aliniat și oferă o oarecare calitate în ceea ce privește carcasele de calculator. Așadar, nu trebuie să investiți atât de mult în carcase.
Probabil că pentru unii carcasa nici nu este luată în seamă. Eu pun preț pe răcire, dar și pe antifonare. Știu că-s diametral opuse, dar dacă este și un filtru acolo lucrurile sunt mult mai ok.
Carcasa și sursa sunt cele mai neglijate piese din calculator
Experiența din comentariile voastre m-a învățat să înțeleg că pentru mulți dintre voi nici nu contează carcasa. 3000 de lei pe-o placă video, alți 2000 de lei pe un procesor, iar când vine vorba de sursă sau de carcasă: 200 de lei de fiecare. Noroc că cea din urmă nu știe să țipe la fel de mult ca o sursă. Sigur, o carcasă slabă se vede în temperaturi și în zgomot.
Dar cine verifică așa ceva?
Fiecare vrea să meargă pe un „PC de gaming” optimizat la maxim, fără a se gândi la un echilibru.
Cât să investesc într-o carcasă de calculator?
Depinde. Așa cum am zis mai sus carcasele au ajuns la un numitor comun. În general, undeva între 250 și 500 de lei găsești lucruri interesante, iar ceva mai sus putem să vorbim deja de premium, de design ce trebuie să fie luat în considerare.
La ce trebuie să fiu atent când cumpăr o carcasă de calculator?
Eu știu că este foarte greu să alegi o carcasă din poze, dar hei, nici în magazin (deși poți simți materialul), nu poți să îți dai seama cum este în interior.
Așa că fie că o alegeți din magazin, fie direct din mediul online, întotdeauna de la magazine de încredere, o să vă loviți de probleme.
Formatul carcasei
Eu aș zice că trebuie să fiți atenți la formatul carcasei. O să găsiți ATX, mATX, iTX și alte abrevieri.
Va trebui să faceți analogie cu placa de bază dacă va corespunde.
Dimensiunea carcasei
Contează foarte mult dacă vreți să luați o placă video mai performantă. Sunt plăci video ce ocupă 3 sloturi. Asta înseamnă că trebuie să fiți atenți ca aceasta să încapă în interior. Sunt anumite carcase care au hardurile fix în zona plăcii video așa că fără modificări ulterioare nu vor încăpea.
Calitatea materialelor
Aici intervin părerile celor care le testează sau a clienților. Altfel, e greu să vă dați seama din specificații.
Gândiți și în perspectivă, dacă veți alege un model ok o să vă țină și 10 ani de zile. Carcasa chiar nu trebuie schimbată odată cu alte noi componente. Bine, asta dacă nu aveți prostul obicei de a le lovi.
Mai mult, am observat că atenția la detalii este tot mai proastă la modelele din categoria de buget. Nu se îmbină bine materialele, distanța nu e aceeași, filtrele de praf sunt prost gândite.
Răcirea carcasei
E criteriul principal. O carcasă, mai ales dacă aveți de gând să faceți un PC performant, are nevoie de un airflow cât mai bun. Asta înseamnă că cei care au realizat carcasa să aibă experiență în a face trasee cât mai bune pentru aerisirea calculatorului.
Dacă nu s-ar întâmpla acest lucru cred că am putea să vorbim doar de carcase ieftine, de 100 de lei. Toate ar fi la fel, toate ar răci sau nu.
Cu cât sunt mai puternice componentele, cu atât sunt mai calde, cu atât au nevoie de o carcasă mai bună, o carcasă cu răcire bună. Și dacă alegeți o răcire pe apă, nu una pe aer o să aveți nevoie ca traseele să fie foarte OK. Trebuie să analizați foarte mult și acest aspect.
De când vorbim despre răcire pe apă trebuie să luăm în calcul și pompele de răcire. Așadar, ori de câte ori vă alegeți o carcasă luați în considerare ca acestea să fie într-o simbioză. Improvizații pot fi făcute, dar nu m-aș complica să pun o pompă pe vertical, iar lichidul să aibă probleme în timp. Dacă aveți de gând să puneți o răcire de 360mm încercați să luați o carcasă care să suporte în partea de sus așa ceva.
Pe lângă o răcire corespunzătoare trebuie să amintim și faptul că o carcasă trebuie să aibă cât mai puțin praf în interior. Aici intervin filtrele care, în ultima vreme sunt magnetice de cele mai multe ori.
Număr de ventilatoare
Cu atât mai multe, cu atât mai bine. Totuși, țineți cont și de diagrama pe care producătorul o să o ofere pentru recircularea aerului. E foarte importantă și merge direct spre ce am vorbit mai sus.
Ar fi bine să vă orientați spre un model care are ventilatoare controlabile prin telecomandă, dar și individual. Mă gândesc că o telecomandă mică poate să fie pierdută foarte ușor, așa că ar fi bine să aveți posibilitatea să faceți managementul și fără aceasta.
Spațiu pentru unități de stocare
Se face trecerea tot mai mult spre SSD-uri. Unele sunt pe placa de bază, altele sunt pe lângă. Mă refer, evident, la cele cu conector SATA. Nu știm care va fi direcția, dar nu cred că vom sta numai pe conector PCIe. Eu cred că vom avea și SSD-uri SATA pentru a reuși să stocăm tot mai mult la prețuri mici.
Ferestre transparente
Cum spuneam mai sus, design-ul contează, așadar poate vreți modele de carcase transparente.
Sunt mai multe tipuri de carcase. Unele sunt din plastic, altele au început să aibă și protecție(tempered glass). Este ok să fie cu protecție pentru zgârieturi, pentru momente în care se fac boacăne. De preferat ar fi să bifați un model ce are sticlă securizată pentru că citesc de tot felul de incidente, cum că anumite modele s-au spart din fel de fel de motive.
Eu nu sunt fan al ferestrei, deși am o asemenea carcasă. Nu îmi place pentru că e foarte greu de întreținut, pun mereu degetele pe el, lasă fel de fel de amprente.
3 modele la care să fiți atenți în perioada următoare
Apropo, ne putem auzi în comentarii pentru discuții extra.
Thermaltake View 31
- 9.5 KG
- plexiglass
- 2 ventilatoare
- MiddleTower
AQIRYS Canopus ARGB
- 4.6 KG
- Abs
- 8 ventilatoare
- Middletower
Segotep Halo 6 Plus, Negru
- 5 Kg
- plexiglass
- iluminare LED
- MiddleTower
3 carcase pe care le-am testat în ultima vreme
Eu am luat 3 carcase pentru mine și apropiați așa că am prins un pic de experiență.
Enermax a fost cel mai mișto model pe care l-am testat până acum. A fost gândit cum trebuie, din toate punctele de vedere. A fost și scumpă cât cele 3 modele la un loc. Nu se mai fabrică Enermax Hoplite de ceva timp, însă 2 branduri de buget mi se par interesante:
- ENDORFY Signum 300 ARGB
- Carcasa ALPHAGEAR Purifier 2.0 Mesh ARGB White
Formatul carcasei de calculator:
- Flex ATX – 228.6 × 190.5 mm max. (accepta placi de baza cu dimensiunile respective)
- XL-ATX – 343 × 262 mm
- E-ATX – 305 × 330 mm
- ATX – 305 × 244 mm
- mATX (micro ATX) – 244 × 244 mm
- mATX (mini ATX) – 150 × 150 mm
- mITX -170 × 170 mm max
- HPTX – 345.44 × 381 mm
O carcasă, față de un PC, ajungi să o ții și 10 ani de zile sau chiar mai mult. Eu zic că merită investiția într-o carcasă de calitate pe care să o ții ani buni de zile. Dacă este într-un mediu vizibil, cu atât mai mult contează și design-ul.
Jteph a zis
Într-adevăr, sfaturi bune de alegere a carcasei.
Stefan Radu a zis
Prea puțină lume investește în carcase de calculator. N-aș zice să îl țineți într-o cutie, dar macar sa fie una estetica.
cimpeanu ana a zis
Da, da, vazusem pe cineva cu carcasa de lemn. M-a bufnit rasul un pic.
Octavian a zis
Sunt ok acelea. Am o carcasa din 2008 X-Games si nu as schimba-o pt nimic in lume. Nu mai arata ca in prima zi dar e ok.
Marius Cucu a zis
Eu am Nexus Caterpillar Silent System chiar si-a facut treaba, silentioasa, dar dupa ultimele upgrade-uri…nu prea mai erau compatibile unele chestii.
ice4you a zis
De care am fost impresionat pana acum in urma unor teste: AZZA ca solutie buget, iar Enermax Hoplite ca solutie fara compromisuri
Ambele fac toti banii. Enermax Hoplite este un vis pentru oricine, dotarile sunt extraordinare, includ chiar si acel Docking hot swap SATA 2.5″/3.5″ integrat in partea superioara in care poti monta orice HDD S-ATA sau SSD ai la indemana. Ambele au un locas special pentru SSD.
Acasa am Antec Sonata III 500 in care am configuratia descrisa in post, nu este o carcasa rea insa din pacate cele doua le’am testat dupa ce am luat’o pe asta.
Bafta.
Marius Cucu a zis
Da, am vazut-o si pe ea, dar am omis s-o pun in articol. Chiar mi-a placut faza cu dockingul, dar am mizat pe faptul ca am un adaptor de hard SATA2/ SATA3 si, la o adica il folosesc pe ala. In plus, nu mi-a placut sistemul de montare a hardurilor.
ice4you a zis
Sistemul de montare al hardurilor este foarte usor. In plus de asta ai 6 bay-uri 3.5″” (din care 2 externe hot-swap) in partea frontala pe care le scoti ca pe niste sertare. 😀 Mai are rost sa iti spun ca este compatibila si cu formatul M-ATX? 🙂
Marius Cucu a zis
Observ ca si asta are luminite, chiar joc de luminite 😀
ice4you a zis
Cu foarte importanta functie OFF! 😀 A fost primul lucru care l’am dezactivat cat l’am avut in testare. 😀
ice4you a zis
P.S. Scuze … din pacate vad ca ai ales deja. Thermaltake Chaser A41 ala nu are nici un talent cum nu prea are nici un Thermaltake din cate am testat si nu au fost putine. In general la carcasele acestui producator totul se reduce la design si leduri multe pentru care culmea e ca cer si destul de multi bani. Pentru doar putin in plus, daca scriai postul asta inainte sa o si comanzi … iti trageai un Enermax Hoplite care o bate la cur gol in toate pozitiile. Da cum ai dreptul sa returnezi comanda in 10 zile … poate te razgandesti. 😉
Marius Cucu a zis
Mi se pare ca erau 30 de zile. O vad, o testez, daca nu imi place o dau inapoi si aleg altceva.
Bogdan a zis
Face toti bani…
Nevi a zis
Dragut dar 8kg o carcasa?! Is eu cu capu’ sau e excesiv de grea, te astepti la un cutremur?
Marius Cucu a zis
Pai ti se pare mult? Mie mi se pare destul de putin, sunt carcase si de 15 kg 🙂
PS. E bine, cica azi vine coletul, cred ca vine cu barca, n-a ajuns pana acum.
Kosty a zis
Nzxt 530 black am folosit si folosesc super carcasa e adevarat ca e cam grea9,5 kg dar e cu mult airflow ptr componente chiar si amd daca e configuratia nu ai treaba cu temoeraturile recomand