Lupta între AMD și Intel este prezentă pe partea de procesoare. Putem vorbi de acest lucru atât pe partea de desktop, cât și pe partea de procesoare mobile.
Statistica zice că undeva până la 20% este cota de piață a AMD-ului în România, asta în condițiile în care generația a 3 a de laptopuri nu a fost suficient de bine pregătită. La modul că nu le-am văzut suficient în magazine, în plus n-au fost suficient de bine promovate. Dar când ai 7nm sub capotă nu poți să te gândești că nu va fi bine.
Generația nouă de procesoare de la ei promite foarte mult. Eu cred că balanța se va echilibra si Intel va avea de furcă prin faptul că nu reușesc să scoată modele pe 7nm.
Pe partea de desktop lucrurile sunt și mai evidente, temperaturi ok, lucrurile stau bine.
Ca să avem concurență serioasă pe partea de componente de calculator cred că, în 2020, trebuie să punem în discuție și AMD și nVIDIA, pe partea de plăci video.
Practic, tot ceea ce discutam anterior referitor la procesoare putem discuta acum despre plăcile video.
AMD nu a mai lansat ceva wow de ceva timp, mai toate au fost rebranding-uri. De aceea și nVIDIA a făcut ce a dorit, au lansat o nouă generație de plăci video care n-a zis foarte multe. Ba chiar au făcut lucruri ce sunt interdependente și au integrat atât CUDA si RayTracing.
Mă refer, evident, la generația Super.
Atât AMD, cât și nVIDIA discută acum de noi plăci video. AMD plusează cu RX 5600XT, iar nVIDIA vorbește de generația 3000.
Așadar, până AMD va veni din urmă o să mai dureze un pic. Însă, ar fi bine să se întâmple asta, mie-mi place transformarea din ultima vreme și felul în care se luptă AMD cu Intel.
Mihai Popescu a zis
Sunt un incepator in montaje video , ma rezum la a pune pe youtube , micile mele filmate facute cu gopro 6 , un exemplu : Printre nori
Imi plac postarile tale , sunt foarte educative si sper pe viitor sa imi acorzi ajutorul in construire unui desktop , cu un pret rezonabil , care va putea sa foloseasca un program decent de editare , simplu , asa ca pentru capacitatea mea , sa imi maresc calitatea filmatelor mele . Mentionez ca cea ce fac , o fac pentru placerea personala si pentru a lasa in urma , o frumoasa amintire …. Iti multumesc de intelegere si rabdare , uranduti totodata succese pe mai departe , in tot cea ce faci … cu respect Mihai Popescu
Marius Cucu a zis
Salut Mihai, dacă tot ești la început, eu îți recomand să treci peste marketing-ul pe care îl bagă toți de pe Youtube cu Adobe și să încerci Davinci. Sunt asemănătoare, dar lucrează pe alte principii de performanță, ca să zic așa. În plus, versiunea gratuită ți-e suficientă.
Cristi a zis
Era o intrebare pe Quora in care intreba cineva daca se merita vreo 4000$ sau cat a zis, pentru ultimul procesor de la AMD , 3990x parca. Si cineva i-a spus ca cel mai nou procesor AMD este o adevarata bestie si ca isi merita banii cu varf si indesat pentru ca daca ar fi scos Intel acelasi fel de procesor la astia ar costa 10.000 $ (zece mii)
Intrebarea la topicul asta o pun din lipsa de documentare si timp necesar , RX 5600 ajunge si la 1500 de lei si RX 5700 costa si aia o groaza de bani mai exact cam 3000 de lei (cat un calculator decent), si eu doar stiind ca Nvidia are chestii mai puternice , oare isi merita banii comparativ cu o placa de la nvidia care stie sa faca tot atatea (indiferent ca e vorba de RX 5600 sau 5700) ? Adica ne-am obisnuit ca tot ce e AMD e mai accesibil si teoretic placa RX 5600 ar trebui sa fie mult mai ieftina decat echivalentul NVIDIA , dar e asa oare ? Nu am stat sa caut/compar performante si echivalente si intreb de curiozitate daca stiti, ca oricum sigur nu am sute si mii de dolari sa cumpar noutati, deocamdata votez cu a mea RX 570 de 8GB care e noua din luna august 2019.
In ultimele luni de zile eram obisnuit(i) sa vedem noutati de la AMD de cateva sute de dolari (ma refer la CPU) dar in ultimul timp ce scot ei , e mii de dolari si unde vreau sa ajung e a 2a intrebare daca AMD inca tine preturile jos in mod traditional si RX 5600 si RX 5700 sunt ieftine pe langa ce fac, SAU, le-au crescut cornite si scumpesc produsele noi mai mult decat e tipic AMDului ?
( Mi-ar fi greu sa cred ca AMD incepe a se golani la preturi la noutati pentru ca sunt mai mult ca sigur ca fac si ei o groaza de bani deja din anterioarele CPU, Ryzenuri, dat fiind faptul ca strainii isi permit mai usor noutati plus ca au si inclinatii sa cumpere mai repede ceva nou si din ce comentarii vad pe net observ ca tot mai multi incep sa cumpere AMD pentru ca noutatile sunt clar mai puternice decat cele de la Intel.. ).
Marius Cucu a zis
Cristi, din surse sigure știu că AMD are cotă de piață de 20% pe procesoare. E în creștere, pe val cum s-ar zice, în România. E normal, pe procesoare sunt wow!
Eh, pe video nu. nVIDIA rulează fin, dar nici nu e revoluție între ce e acum și ce-a fost anterior. Ca idee, între un nVIDIA 2070 și 2080 Super diferențele sunt de 20%-25% cu indulgență. Generație diferită, placă video aproape de high end. Ah, iar pentru asta o diferență de 1500 de lei comparând costurile de achiziție, nu cele de pe piață, din momentul ăsta.
Cristi a zis
Multumesc pentru raspuns.
Un alt aspect care nu l-am vazut dezbatut pe net dar mi se pare ca l-a adus in discutie odata Linus era faptul ca , sper ca am inteles bine, placile grafice evolueaza foarte mult sau devin din ce in ce mai puternice , mai repede decat CPU (adica in ritmul asta o sa ajungem sa vedem placi grafice cu 100 GB de VRAM ) dar problema e ca procesoarele nu pot evolua pe verticala ci doar pe orizontala in graficul “viteza vs nr. de core-uri” adica nu se poate intrece viteza de 5 GHz din fabrica dar in schimb se pun mai multe core-uri (aici nu prea inteleg de ce se pierde din viteza in detrimentul numarului coreu-rilor la fabricatie) dar in ritmul in care se dezvolta placile grafice este posibil sa se ajunga in punctul in care o placa video superputernica sa fie inutila atat timp cat CPU nu poate ajunge la 10 GHz ? Sau nu viteza este esentiala intr-un CPU ci numarul de core-uri ca sa duca o placa superputernica ? caz in care un CPU cu 100 sau 200 de core-uri ar merge bine cu placa grafica de 100 GB de VRAM sa zicem ? Probabil o placa video superputernica va face bottleneck pe limitatul CPU doar daca i se creste numarul de core-uri pe CPU . Cum vedeti viitorul pentru CPU si GPU ?
(nu discutam de preturi acum ci doar de performanta si compatibilitate , workload si bottleneck )
Multumesc. Scz daca fac offtopic.
Telefoanele au evoluat mult fata de cele din 2009 (sa zicem Nokia N95 care am avut) dar au involuat ca marime adica atunci in 2008 tineai un telefon mobil in mana si nu se observa dar acum stai cu ditamai “caietul” la ureche si ti-l poate smulge cineva foarte usor.
Probabil tot asa pe orizontala vor evolua si procesoarele adica vom asista la o marire a suprafetei lor ca sa bage aia cat mai multe coreuri doar ca unii spun ca iar nu e bine daca procesoarele se maresc ca suprafata, pentru ca devine ineficient suportul de silicon ca nu mai este mic. Totusi pana acu’ cativa anisori nu existau procesoare mari precum Threadripper deci totusi asistam si la o marire a suprafetei de calcul .
Unii spun ca 7nm este limita , altii spun ca se experimenteaza acum si dimensiuni mai mici https://www.reddit.com/r/Amd/comments/86sm1d/what_will_happen_after_the_7nm_process/ dar cu cat e mai mic cu atat e mai dificil si in ce priveste marimea unui CPU tot ce cred este ca pana la urma un CPU va trebui sa creasca in volum ca sa aiba cat mai multe core-uri si vom vedea peste 1000 de ani cuburi cat un rubicub care vor fi constituite din mai multe CPU-uri si acel cub va fi procesorul. ? De ce cub ? pentru ca cred ca pe orizontala nu este eficient sa te intinzi cu piesele electronice ca sa creezi o unitate de calcul rapida si eficienta energetic.
Chiar ar fi un subiect bun de topic , CPU si GPU – cum va arata viitorul ? ?
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă reușim să descoperim noi viitorul și limitele tehnologice. Momentan, AMD a dat lovitura pe 7nm, va mânca destul de mult din treaba asta, iar Intel încă încearcă cu tehnologii vechi. Eu nu cred că există o limită de jos. Lucrurile vor evolua, nu cred că vom stagna.
Cât despre plăcile video, uh, tind să-i dau dreptate lui Linus. Să luăm, de exemplu, RayTracing, Cuda, ambele fac lucruri foarte ok pe partea profesională. Eu, în Davinci, nu mai export cu ajutorul procesorului, deși este și el acolo „la muncă”, ci export cu ajutorul GPU-ului pentru că placa video e ceea ce trebuie.
Cristi a zis
Asa e, nu vom putea sti ce ne rezerva viitorul, in primul ca traim prea putin ca sa facem presupuneri cat mai realiste. Tot asa e posibil ca procesorul sa dispara si placa GPU sa fie atat de puternica incat sa se ocupe si de munca domnului CPU .
Sau am uitat sa mentionez ca Google deja face teste pe un procesor un pic mai … cuantic :).
Sau ca se fac teste pe procesor cu tesut organic si anume cu neuroni cultivati pe silicon care are in jur de 4000 de core-uri.
Se testeaza in paralel orice, de la cel cuantic si pana cel cu celule de creier.
Nu folosesc davinci dar am mai auzit ca aplicatiile de grafica au optiune acum de a trece munca pe gpu sau cpu cum e in cazul Autodesk Maya daca nu ma insel, sau/si orice aplicatie care are randare 3D in computer graphics.
Nu va mai retin, multumesc inca o data pentru raspunsuri si timpul acordat.
Alex a zis
Salut .
Vreau să-mi iau un asus ROG strix G15 G512LW (i7 ) . Este bun pentru editare video , foto , etc …
Mar ajuta foarte mult părerea ta . Am un buget de până la 7600 lei , dacă mi-ai putea da o altă recomandare despre alt leptop ar fi perfect .
Marius Cucu a zis
Este decent, dar ce configurație are mai exact?