Avem întrebarea clasică pe internet: „Când se sărbătorește Sfânta Maria!?” Eu unul m-am obișnuit cu asta, an de an e aceeași discuție.
Încă de dimineață, pe rețelele de socializare, am fost asaltat cu mesaje de „La mulți ani!” In primul rând, chiar dacă mă numesc Marius, nu are nici cea mai mica legătura cu Maria, poate dacă mă chema Marinică sau Marian, era ceva.
Pentru mine singurul lucru important în treaba asta este ca se termină postul și se reîncepe sezonul de nunți.
Însă, care este treaba până la urmă? Când se sărbătorește ziua? Pe 15 august sau pe 8 septembrie?
Pe mama mea o cheamă Maria, la ea in Focșani se sărbătorește întotdeauna pe 8 septembrie, nu astăzi.
Conform Wikipedia avem așa: Toate aceste biserici sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului („Sfânta Maria Mică”), pe 8 septembrie, iar pe 12 septembrie, în Biserica romano-catolică se sărbătorește Sfântul Nume al Mariei (aluzie la respectul datorat Maicii Sfinte și încrederea în puterea invocării respectuoase a acestui Nume, ca semn de binecuvântare și tărie în fața ispitelor).
Așadar, cum este corect? Când se sărbătorește onomastica?
Eu unul nu am sărbătorit niciodată pe 15 august, ci mai degrabă pe 8 septembrie. În filmarea de mai jos, dar și confirmat de alți preoți, se serbează pe ambele dăți.
Florea Cosmin-Ionuţ a zis
Spre surprinderea ta, Maria a fost un nume cunoscut în Europa chiar și înaintea răspândirii creștinismului, fiind varianta feminină a numelui roman bărbătesc Marius.
Asta, pentru cultura ta generală. Şi nu, nu mă contrazice. În cadrul unui obiect studiat la facultate am vorbit şi despre antroponimie.
Şi încă ceva, de ce am dat pe net:
„Numele de Marian este derivat de la numele de Marius, pe cand numele de Mariana face parte din familia numelui de Maria (se considera chiar ca sunt unul si acelasi nume).”
Nu are nici o logică ce zice aici.
Marian vine de la Maria, nu de la Marius, clar. Dovadă că sunt informaţii greşite pe site-ul respectiv.
Marius Cucu a zis
Salut si bine ai venit pe blog, Cosmin.
Din cate am cautat pe internet, e posibil ca informatiile sa nu fie 100% corecte, am aflat asa:
Numele Marius este de origine latina si se pare ca isi are radacina in numele zeului roman al razboiului, Marte, insemnand „razboinic”. In alta interpretare, provine de la radacina latina „mar, maris”, ce semnifica „mascul”.
Raspandit in aproape toata Europa, dar mai ales in Italia, Franta, Spania si Portugalia, numele de Marius reproduce vechiul nume gentilic roman – Marius. El a devenit celebru in epoca republicana datorita lui Caius Marius, un vestit om de stat si comandat militar. Incercand sa lamureasca pe deplin originea si semnificatia acestui nume, cercetatorii au ajuns la concluzia ca el se apropie de cuvantul etrusc „maru”, care era numele unei functii si care initial a avut intelesul de „om, individ”. Exista pareri care sustin ca el ar putea fi apropiat si de radicalul indo-european „mer mor”, cu intelesul de „barbat tanar, femeie tanara”, care se intalneste si in limba latina „maritus” („casatorit, sot”, de la verbul „marito” – „a se casatori”). Contrar aparentelor, numele de Marius nu are nicio legatura cu binecunoscutul nume de Maria, asa cum gresit se crede. Acest nume nu isi datoreaza recunoasterea datorita influentei crestine, ci mai ales datorita faptului ca a fost reluat direct din istoria romana in epoca Renasterii si a devenit rapid foarte utilizat in perioada revolutiilor democratice bugheze (mai ales din Franta). Numele de Marian este derivat de la numele de Marius, pe cand numele de Mariana face parte din familia numelui de Maria (se considera chiar ca sunt unul si acelasi nume).
revelare a zis
Maria este un nume evreiesc la origine și provine din Miriam.
Nu are nimic comun (în forma Maria) cu Marius, doar o coincidență de formă cu ceea ar fi putut fi o formă feminină, Maria, a lui Marius (pe calapodul Severus – Severa), dar neexistentă la romani înainte de răspândirea creștinismului.Onomasticile se sărbătoresc în ziua morții Sfinților, pt că la această ocazie li s-au dedicat zile de cinstire în calendar.
Florea Cosmin-Ionuţ a zis
Citez: „Numele de Marian este derivat de la numele de Marius, pe cand numele de Mariana face parte din familia numelui de Maria (se considera chiar ca sunt unul si acelasi nume).”
Tocmai de ce spuneam mai sus. Se contrazic singuri. Nu vad logica. Cum sa derive MARIAN de la Marius, iar MARIANa de la Maria? :))))
In fine.
Ai spus asa: „Pe mama mea o cheama Maria, la ea in Focsani se sarbatoreste intotdeauna pe 8 septembrie, nu astazi,”
Ai spus gresit „intotdeauna”. Eu sunt din Focsani si astia care au numele derivate de la Maria sarbatoresc si astazi. 🙂
anonim123 a zis
Nu e tocmai adevarat crestinii sarbatoersc pe 15 august adormirea Maici Domnului iar pe 8 ziua maici domnului ca fiind o zi oficiala nu o zi semnificativa din punct de vedere al unui eveniment.
Stefan Liviu a zis
Din cate stiu.. azi nu trebuie „urat” la multi ani nici unei persoane..
Danyzus a zis
Asta cu sarbatoritul tine si de mentalitate. Pe 15 august e „Adormirea Macii Domnului”, nu e prea e normal sa te bucuri de „moartea” cuiva, mai ales sa-i urezi si la multi ani. Dar tine de fiecare persoana in parte. Stiu multe persoane care in aceasta zi prefera sa nu sarbatoreasca. In schimb, pe 8 septembrie e „Nasterea Macii Domnului”, deci motiv de bucurie si de sarbatoare.
ex-silentio a zis
Eu sărbătoresc și pe 15 august, și pe 8 septembrie, chiar dacă numele Marius n-are legătură cu Maria 🙂
Explica un preot odată că de fapt „Adormirea” nu înseamnă moartea, ci ridicarea la ceruri, deci este motiv de bucurie. Mă rog, el explicase mai bine, dar eu atât am reținut 🙂
Alex a zis
esti praf mariusica!! :)) la inmormantarea ta il chem pe salam sa bage una pe sistem :))
Mada a zis
Mariusica nu e praf.
Gabriel Ursan a zis
Am scris și eu despre subiect că aveam aceeași dilemă. Soția (Irina Maria) și fiica (Sara Maria) nu prea au fost felicitate de 15 august :). Noi sărbătorim pe 8 septembrie, că atunci este marcată nașterea Fecioarei Maria. Pe 15 august se face mare tam-tam pentru că se sărbătorește și ziua marinei.
Oana a zis
In Moldova se sărbătorește Maria mica, adică nașterea, pe când în restul tarii se sărbătorește Maria mare, adică trecerea la cele veșnice. Sunt din Neamț, dar mie logic mi se pare sa sărbătorești trecerea la cele sfinte, nu incarnarea la cele pământești. La alte onomastici cum este? Nu ma pricep, dar cred ca la multe alte zile onomastice se sărbătorește trecerea la ceruri a respectivului sfânt, nu nașterea lui.
Altfel… italienii traduc Marius cu Mario…..
Alina a zis
A explicat bine Danyzus, asta e ceea ce ar trebui sa si facem. „Adormirea” cu „ridicarea la ceruri” in acest context are cam acelasi inteles… nu ar trebui sarbatorit! Eu personal, pe 15 august nu urez nimic nimanui, cat despre numele „Marius”, nu are nici o legatura, zic eu!
Alexander a zis
Am aceeasi dilema, pana si mama imi spunea ca toata lumea sarbatoreste aiurea de adormirea maicii domnului in loc de a sarbatori la nastere.
Nu-ti spun ce pateam eu la scoala de sf Andrei. Nu ca s-ar fi obosit cineva sa caute ca pe 26 august exista si sf adrian…
Valeanu Aurelia a zis
Pana la urma numele de Marius vine de la Sfanta Marie?
Ella a zis
Ei sint din Bucuresti si pe mama o chema Maria dar ii zicea Mioara. Eu tin minte ca prietenii ii urau „La multi ani” si pe 15 August si pe 8 Septembrie si o zi era Sf. Maria mare, si alta Sf. Maria mica. Care era care si de ce zicea lumea asta nu mai tin minte dar stiu ca in Septembrie era ziua mai importanta… Si in legatura cu Marius, eu nu cred ca e nici o legatura Marius/ Maria. Maria sigur are legatura cu Miriam.
lucian a zis
Mary is a feminine given name, the English form of the name Maria, which was in turn a Latin form of the Greek names Μαριάμ, or Mariam, and Μαρία, or Maria, found in the New Testament. Both New Testament names were forms of the Hebrew name מִרְיָם or Miryam.Miriam is an ancient female Hebrew given name (מִרְיָם) that has taken on many other forms in other languages and cultures, including the English name Mary.
Ella a zis
Lucian: That’s exactly why I thought about the name Maria that is most likly a form of Miriam from Hebrew and from the Bible, thus connected to Mary, Maria, etc.
ANE- MARIE a zis
Adevarat si eu sint Maria dar nu sarbatoresc onomastica pe 15 august aceasta zi este a Maicutii Domnului sa ne rugam AMIN
Cristina a zis
Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare de tristeţe pentru creştini pentru că se cinsteşte moartea şi înaltarea Fecioarei Maria cu trupul la cer.
Conform tradiţiilor bisericeşti, pe data de 15 august, cu ocazia sărbătorii de Sfântă Maria Mare nu se spune „La mulţi ani” celor care poartă numele sfintei.
Cei care poartă numele Sfintei Maria îşi vor serba onomastica pe 8 septembrie, de Sfântă Maria Mică, respectiv la Naşterea Maicii Domnului.
George a zis
CORECT !
De fapt,pe 15.08 se cauta un pretext pentru mici,friptane si bere !!!
Marius Cucu a zis
Întotdeauna 🙂
George a zis
Citește asta.
elena a zis
Daca nu este onomastica pe 15 August atunci de ce mai sarbatorim ceilalti sfinti toti sunt la cele vesnice toti ,ati vazut pe unul pe pamant?Eram copil mic si in satul bunicii mele era hram ,deci se petrece ca la orice alta sarbatoare,Marius si Marusia sunt pomeniti in aceasta zi, cautati document si ve-ti gasi.
Mary a zis
Sunt din Ramniceni – Vrancea ….acolo se spune La Multi ani ! Pe 15 August!!! Locuiesc in Braila si aici pe 15 aug se sarbatoreste ziua Marinei deci e zi de sarbatoare ..unde vin sobori de preoti si la sfarsitul slujbei spune La Multi Ani celor care poarta numele sfantr
Ana a zis
Si daca te numesti Ion sau Vasile sau Andrei de ce sarbatoresti in ziua in care „au adormit”??
Adormirea sfantului inseamna urcarea la cer nu moartea deci e prilej de bucurie. Dar na romanul tot roman e…