În fiecare dimineață îmi beau cafeluța uitându-mă după ponturi de apartamente. Visul meu de-o vară este să am o pensie din asta sau măcar să îmi asigur un confort suplimentar. De stat degeaba n-o să stau prea curând, dar cu siguranță voi mai trage frâna de mână. Nu poți băga maraton la nesfârșit.
Deși mi-aș fi permis casă nevoia mi-am tăiat-o singur din cauze simple: mi se pare că sunt costuri suplimentare: muncă de întreținere, muncă de subsol, muncă de acoperiș. La apartament astea sunt excluse. Poate va veni vremea să îmi vină piticii să trec la casă, dar sunt 2 case la țară perfecte pentru asta. Mai mult, A7 pare a se construi fix la 2 KM de la casa de la țară(mai rămâne să văd exact cât o să fie până la prima ieșire de pe autostradă), dar și așa scăpăm de D1B sau E85.
Sigur, nu e casă în oraș, dar oricum nici poluarea din Ploiești nu este.
Ce voiam să vă zic, am oameni pe lângă mine cărora le-am fost aproape anul ăsta și au făcut credit pentru casă. În oraș. Nu a fost cea mai rea investiție și nu e o perioadă chiar proastă pentru a face rate. Din punctul meu de vedere, dacă reușește să plătească anticipat creditul chiar iese în avantaj. Dacă!
Din mica mea experiență, din ce-am mai citit pe internet, am zis că renovarea(casă de prin 1940, sănătoasă, dar în care sunt multe lucruri de făcut) costă încă o dată valoarea casei. Deh, s-au renovat 3 apartamente pe lângă mine acum 3-4 ani de zile, am putut estima și eu cât de cât ce se întâmplă acolo.
Dar ei încă trăiau cu gândul că sunt în 2017, nu în 2022 când efectiv totul este dublu. Aceeași baterie de duș este dublă ca preț, suportul ăsta e cu 30% mai scump, absolut totul e mai scump. Plus branșări de orice fel care costă și se adună acolo la costurile finale. Efectiv, nu mai ies din ele. 🙂
Pe de altă parte, urmăresc și pentru mine piața și toți o dau cotită că piața se va bloca. Dacă la început credeam asta, tare mi-e că 2008 nu va veni așa de ușor. Nu stau pe credit, mi-ar conveni și mie asta, dar nu văd un blocaj atât de mare.
Așa e când nu vezi un pic mai departe.
ice4you a zis
Toti predica blocajul pietei in speranta unui 2008 reloaded, dar de un an si mai bine iti zic ca lucrul asta este exclus pentru ca situatia este complet diferita iar preturile in cel mai bun caz vor stagna unde sunt acum (foarte sus deja) pentru o perioada scurta de timp dupa care isi vor relua ascensiunea, deoarece inca mai e loc de asta, Romania e inca tara cu unele dintre cele mai ieftine locuinte la nivelul UE. In plus de asta aproape tot ce s’a construit/investit imobiliar in ultimi 3 ani nu s’a construit pe credit si datorie neacoperita (ca in 2008), ci pe banii care existau deja si doar au fost redirectionati in zona asta pentru a fi protejati de inflatie, asa ca pot sa stea si in continuare bine-mersi investiti, in ultima instanta locuintele alea sa fie redirectionate inspre zona de inchiriere pe termen lung sau regim hotelier, un trend inspre care au inceput tot mai mult dezvoltatori sa se orienteze si sa faca profit din asta pentru ca viitorul cam pe aici bate, tineri de pe la noi incepand sa se invete cu idea de a fi independenti si mobili de cand cu munca online si numarul in crestere al nomazilor digitali. Despre investitia intr’un apartament si renovarile din 2022 am scris aici, e jale cu preturile la materiale si mai ales mana de munca.
Marius Cucu a zis
În articol vorbesc de casă, la anul cu apartamentul 🙂 Ieri am bântuit prin sectoarele alea de p-acolo, să vedem ce decizii luăm.
Daniel Bis a zis
Eu am renuntat sa mai fac investitii active, ma multumesc cu ce am si restul pe investitii pasive.
Momentan nu merita, costurile sunt aproape duble si iesi pe pierdere.
Problema este ca nu toate lucrurile s-au scumpit in aceeasi masura si exista un dezechilibru.
Dar in aceeasi masura poti profita de asta daca ai timpul si priceperea.
De exemplu daca faina s-a scumpit cu 50% si painea cu 100% este clar ca merita sa produci, altfel daca ar fi invers iesi in pierdere.
Astept vremuri mai bune.
Marius Cucu a zis
Uitându-mă pe ce taxe se anunță pentru oamenii de rând, pentru cum jonglează anumite prețuri, ba la energie, ba la toate cele dependente… cred că va mai dura un pic, mi-e că nici 2024 n-o să fie prea OK, iar 2023 deja l-au anunțat la fel.
Aici a fost o investiție pe termen lung, dintr-o chirie s-a trecut la o rată.
ice4you a zis
Aia cu trecerea de la chirie la rata e capcana in care au cazut cei mai multi ca azi sa ii doara crancen in ROBOR si maine de maine si in IRCC. Dar, exista si cazuri fericite. Una peste alta, in momentul asta cam orice ai face iesi in pierdere, singura varianta ramasa e sa incerci sa pierzi cat mai putin. Eu m’am obisnuit cu gandul, multumindu’ma ca am reusit sa inchei „cincinalul” in sase ani jumate. Ce o fi de amu inainte, Dumnezeu cu mila lui.
Daniel Bis a zis
Da, la aia mari si jmekeri.
Logica economica e simpla: „Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transfera”
Deci cand cineva pierde … altcineva castiga.
Daca toata lumea se vaieta … atunci cine castiga?!
Raspunsul: cei mari si putini.
Trebuie sa te uiti unde e dezechilibrul si o sa vezi ca acolo se castiga: energie (petrol, motorina, benzina, gaze, curent), transport, produse de inalta tehnologie, food.
Nu de toti cei din acele domenii, ci doar de o mica parte, cei care au posibilitatea de a dicat volumele si preturile, fie ca sunt in domeniul productiv, fie ca sunt in domeniul distributiei.
Marius Cucu a zis
Strategia e foarte OK aleasă, zic eu. Acum să meargă piața la fel că acel credit se va închide ușurel. Doar că deh, planurile de acasă cu renovarea nu s-au potrivit cu realitatea. 🙂
Cert e că e un business care funcționează și trece de la chirie la rate, la 2-3 străzi mai încolo. Dacă îl stinge în 3-4 ani chiar ar fi afacere. Totul să nu înghețe piața.
Perfu a zis
Zilnic preturiile la materialele de constructie , sanitare , electrice se ridica cate un pic