În rândurile următoare o să încerc să vă povestesc despre cum să alegeți o cameră video pentru filmat videobloguri. Am mai discutat despre varianta video a blogului și cu alte ocazii.
Printre altele, ne-am oprit la carismă. Omul trebuie să fie carismatic, să poată transmite informația coerent.
Altfel se apucă de scris sau de alte lucruri. Eu sunt mai critic pentru că am oarecare experiență, am lucrat 7 ani în televiziune, pe partea tehnică și acolo e o altă rigoare față de ceea ce se cere pe vloguri. Cumva, nu mă pot adapta.
Trecând peste lucrurile mai puțin tehnice vreau să înțelegeți că vlogurile se pot realiza cu orice. Chiar cu orice. Tehnica trebuie să fie ultima voastră problemă.
Cel mai ieftin kit de filmare a vlogurilor
Dacă ai un telefon high end sigur poți face vlog fără nicio problemă. Chiar și cele medii încep să fie ok. Evident că ești limitat, dar e investiția minimă pe care o poți face ca să nu pierzi bani aiurea.
Setup minim pentru filmat vloguri
- trepied pentru telefon – sau chiar rezemat pe ceva
- lumină naturală de la ferestre combinată cu cea a becului din casă – atenție, însă la contre-jour și la combinația între lumina rece de afară și cea de la bec. Bine, la început nu știu dacă vei vedea detaliile acestea.
- căștile de la telefon pentru a avea un sunet ceva mai ok
- dacă vreți un sunet mai bun de atât luați o lavalieră pentru telefon. Totuși, mi-am luat smartLav de la Rode și nu sunt chiar un fan. Fără amplificare, am nimerit telefoane ce au avut sunet mai ok cu microfonul standard.
Restul ține de creație. Atât.
Între timp, după ce v-ați mai prins care e treaba cu tehnica și vreți să evoluați aveți soluții de buget și nu numai.
Un prim pas spre acest lucru este stabilizarea imaginii. Ați fi uimiți, dar cu niște setări făcute așa cum trebuie, cu ceva telefon performant, dar și cu un gimbal puteți avea rezultate cel puțin interesante.
Aici aveți câteva detalii despre un gimbal pe care îl folosesc eu. Cât de curând va veni și un review complet.
Dacă sunteți siguri că va fi ok pentru voi domeniul ăsta trebuie să învățați ceva tehnică. Investiți în ceva tutoriale: dicție, lumini, unghiuri de filmare, programe de editare – colorizare, etc. Fie că sunt tutoriale online, fie că sunt cursuri. Găsiți în multe locuri d-astea. Dacă aveți un prieten mai tehnic sau care vă editează cu atât mai bine.
Cu timpul învățăturile de mai sus vă fac să investiți banii cu alt ochi. Mai inteligent, zic eu.
Cum aleg o cameră video, DSLR, mirrorless pentru blog?
Nu intra în patima megapixelilor. Contează prea puțin încât să ții cont de ei. Nu asta îți trebuie ție. Dacă ai o cameră de 8 megapixeli e suficientă. Sunt alte detalii care contează. Sunt camere de peste 30 000 de lei ce au 12 megapixeli.
În capul tău trebuie să fie doar atât:
- obiectiv cât mai luminos. Am un articol detaliat aici.
- body(aparat) cât mai performant – poate chiar full frame. Un ghid de alegere este aici.
Cel mai important lucru la un aparat foto pentru vlog este ecranul. Acesta trebuie să fie rabatabil indiferent că este compact, DSLR sau mirrorless.
Să le luăm pe rând.
Aparat foto DSLR pentru vlog
E un pic mai mare, de cele mai multe ori. Există modele bune, dar nu înseamnă că toate sunt ok pentru filmat. Să nu uităm că DSLR-ul a fost conceput întâi pentru poze, apoi au introdus și funcții de video. Unele modele sunt destinate fotografiei.
E un avantaj pentru DSLR-uri schimbarea obiectivului. Ca să fiu și mai înțeles: un DSLR este compus din body și obiectiv. Obiectivul poate fi kit(cel de pe aparat – dacă îl are) sau unul separat, ales de tine, în general, mai performant.
Greutatea începe aici: dacă la body să zicem că e oarecum ușor să primești un sfat sau să alegi tu, obiectul se alege în funcție de compatibilitate și nevoi. Dacă te vei filma de cele mai multe ori în camera ta probabil că vei putea folosi chiar și un obiectiv fix.
Subliniez chiar și tocmai pentru că, în general, raportul calitate preț este mai ok la acestea. Totuși, ca începător vei simți nevoia să alegi un obiectiv cu zoom. Cu cât e mai mare zoom-ul cu atât ai șanse să iei un obiectiv mai slab.
Un alt punct dificil și care trebuie luat în calcul: stabilizarea. Ca imaginea să nu tremure ai nevoie de stabilizare. Aparatele foto au stabilizare pe mai multe axe – 3, 5 sau chiar niciuna. Trebuie să ai în vedere acest aspect. Pe lângă stabilizarea pe aparat(body) vei mai găsi și stabilizare pe obiectiv. Evident, nu toate au așa ceva, trebuie orientare la fața locului.
Discuția e amplă și nu vreau să o lungesc foarte mult. Ne putem auzi în comentarii și discuta despre acest lucru.
Aparat foto mirrorless pentru vlog
Nevoia de minimizare a gadgeturilor pentru filmat a făcut ca producătorii să caute să aducă tehnologie cât mai multă în dispozitive cât mai mici. Așa au apărut mirrorless-urile. Practic, senzori un pic mai mici, mai diferiți, dar aproape la fel ca cele pentru DSLR.
În ultima vreme, au apărut foarte multe modele ok și, probabil, lumea va face trecerea spre acestea. Momentan, mulți producători nu au lentile suficiente. Dar cu adaptoare se pot rezolva lucrurile.
V-aș recomanda dacă aveți un buget mai ok pentru că sunt ceva mai mici. Sigur, fiind mai mici, automat autonomie mai mică a bateriei.
Ca recomandări de modele putem să ne îndreptăm spre:
Aparat foto compact pentru vlog
Nu sunt adeptul acestora, dar le recomand dacă sunteți atehnici. Cele compacte sunt mai grele de folosit din mână, dar practic sunt ca niște telefoane orientate strict pentru filmat. Nu ai nevoie de multă colorizare, nu ai nevoie de stabilizare extraordinar de mare în post producție.
Dacă o să vă luați un trepied mic, pentru așa ceva sau chiar un gimbal ar fi foarte, foarte ok.
Fiți atenți că sunetul e principalul lucru este sunetul. Unele camere nu au ieșire audio așa că nu veți putea să adăugați ceva extern așa cum faceți la mirrorless sau DSLR.
Pentru că ați parcurs articolul vă recomand să vă aruncați un ochi spre regulile de aici. Sunt făcute de niște băieți de la MediaWise și merită să le știți. De aici pleacă totul.
Ah, conținutul trebuie să fie montat. Așadar, încercați unul dintre cele mai bune programe de editat video. Eu vă recomand să vă îndreptați spre Premiere Pro sau Final Cut sau chiar Davinci Resolve. Cu cât veți ști montaj mai bine, cu atât veți scuti bani investiți în gadgeturi.
Discuția e extrem de lungă și stufoasă. Sper că observați că am încercat să vă fac o introducere cât se poate pe înțelesul tuturor. Detalii tehnice sunt foarte multe pe internet, dar trebuie luate pas cu pas. Nu am vrut să intru în termeni tehnici precum ISO, apertură sau alte lucruri foarte tehnice.
Dacă tot ai ajuns la final citește și cartea asta.
Radu a zis
foarte folositor articolul. Interesant unde ai lucrat. 🙂
Scarl a zis
Hmm, m-am uitat pe blog, pe la review-uri. Interesante filmările tale. Te pricepi.
dary a zis
Mă gândesc de ceva timp să mă apuc și eu de videoblog. Problema e ca nu stiu de unde să încep.
teo a zis
Poate dacă oamenii ar investi mai mult în lumină și-ar da seama că aceasta face diferența.
ionut a zis
Îmi place articolul. Felicitări cu tot ceea ce faci pe blog. Am învățat lucruri interesante astăzi.
Soulseeker a zis
Un articol foarte interesant cu multe sfaturi utile. Multumesc!