Mi-au creat unii o aură de business man. Nu e deloc așa, chiar dacă și triștii ăia de la Banca Transilvania ne-au pus „antreprenor” pe card. Dacă ești liber profesionist automat ești antreprenor în concepția lor. Decât să facă asta mai bine s-ar gândi cum să facă și ei cu cardurile alea ca să funcționeze și ele optim, să poți să plătești, nu să se blocheze mai mereu.
Ideea articolului ar fi să vorbim un pic despre planificarea vacanței. Au fost Franța, Bulgaria, Turcia, Spania. Ar mai fi fost și vreo 5 zile pe la greci, dar chiar mi se luase de soare și am dat skip. Pur și simplu, mai trebuia să muncesc, iar camera a rămas goală. Dacă mergeam 800 de km spre Grecia probabil că nu mai mergeam 1200-1300 spre Turcia, cu mașina!
Cum am obținut prețuri decente pentru cazare și transport?
Franța nu este o țară ieftină. Paritatea cea mai simplă ar fi 1 leu = 1 euro. Aveam multe de făcut în perioada aceea și nu mi-aș fi permis să dau 1500 de lei doar pe bilete. Așa că le-am luat cu un an înainte: ~400 de lei dus întors biletele de avion. În mod normal plătești în jur de 1600 de lei de persoană, chiar și la low cost.
La cazare ne-am luat țeapă așa cum v-am zis și în trecut. N-a fost nici cel mai ieftin apartament, dar nici cel mai scump. Undeva la 1200 de lei apartament cu 2 camere în timpul săptămânii.(luni – vineri)
Bulgaria e Bulgaria. Pot spune că e mai ieftin decât în Mamaia. Undeva la 3000 de lei cazare și masă pentru 5 persoane. Nu au fost luate înainte, ci a fost ceva de genul: hai să mergem. În general, alegem să mergem în timpul săptămânii pentru că weekend-ul este ocupat cu evenimente.
Față de cele 4 zile în Mamaia pot să zic că a fost super afacere. În Mamaia a fost ieftină cazarea, undeva la 1400 de lei pentru 5 zile – apartament de 2 camere, dar scumpe serviciile.
În Turcia a fost oricum ieftin. Cred că pentru 8 zile am dat undeva la 600 de lei. E drept, hotelul de 3 stele n-a fost cel mai ok. Dar aveam mic dejun, iar în cameră ajungeam după 12 noaptea. Pe dimineață, în jur de 8-9 plecam iar. Am dat suficient pentru un pat și un loc în care să-mi țin bagajele.
Mâncarea era extrem de ieftină în zona în care am stat noi. Cred că mai mult de 30 de lei n-am dat pe un meniu de-al lor din care te săturai fără probleme.
Cred că am cheltuit undeva la 3000 de lei singur, în condițiile în care mai bine de 1500 de lei i-am dat pe suveniruri, haine. Ah, mulți bani s-au dus pe combustibil. Am făcut 5-6 plinuri, dintre care mai bine de 3,4 pe acolo.
Ideea e că se putea face un sejur de buget cu 1500 de lei de persoană fără probleme. Probabil că dacă alegi varianta cu mâncare de la ei ieși și mai bine.
Pentru Spania la fel, am luat bilete înainte. Cred că prin mai le-am luat pentru octombrie. Am vrut să fie cadou de ziua mea. Am prins bilete cu 350 de lei dus întors, iar cazarea e undeva la 60E pe noapte. Au vrut să mai vină niște prieteni cu noi prin iunie, iar biletele de avion au crescut undeva la 1600 de lei de persoană dus întors.
Treaba cu planificarea este cu dus și întors. În Franța trebuia să fim vreo 8, dar am ajuns să fim 5 oameni, dintre care doar 2 din cei 8 inițiali. Au fost „separații”, copii pe drum, mutări din oraș și complicații.
Asta la prima rundă, din aprilie. Acum, în decembrie, am plecat tot la Lyon, dar am luat biletele din scurt și am plătit cam 1000 de lei de fiecare. Dar putem să dăm check in și din Frankfurt. Curios este că dacă iei bilet dus întors pentru o săptămână plătești mai puțin decât ai plăti pentru 2 săptămâni. Singura explicație pe care am găsit-o, însă, a fost cea a sărbătorilor. Ne întoarcem pe 19 decembrie, probabil va fi nebunie prin aer.
Așadar, vacanțele, turismul în general a ajuns destul de ieftin. Se poate face un concediu d-ăsta pe an, dacă îl programezi înainte. Trebuie doar să urmărești un pic și să te focusezi pe ceea ce trebuie.
Leo a zis
Eu caut ceva ofertă pe Aventurescu, pentru martie… Să vedem ce pică, dar am văzut că are o mulțime de oferte bune. Zbor + cazare…
Marius Cucu a zis
Februarie – aprilie mereu au fost perioade bune pentru vacanțe. Sigur, nu prinzi vreme chiar ok, dar merită o deconectare.
Razvan a zis
Sunt foarte atent la ceea ce fac cand vine vorba de iesiri din tara, chiar si in tara. Imi iau din timp biletele, caut cele mai bune oferte si ies in castig, nu mereu. Am fost in Budapesta recent, in centru, mi-am planificat din timp unde vreau sa merg, am calculat tot ceea ce puteam, biletele de autobuz, mancarea si taxele de intrare la diferite muzee. Mereu fac asa, doar in acele tari in care am mai fost sau stiu cu exactitate preturile. Anul asta am fost in trei tari + doua saptamani prin Constanta vara asta, Mamaia, Eforie Nord si Costinesti. Singura vacanta scumpa a fost in Constanta, scump rau.