Dacă vorbești despre calibrare vorbești despre scule de zeci de mii de euro. Dacă vorbești de ceea ce este pe blogurile de la noi, în cel mai bun caz depășește investiția de 400-500 de euro. Pe scurt, suntem un pic mai mult decât amatorii. Îți poți face o idee, e mult mai bine decât cu ochiul liber, dar departe de a fi ceva profesional. Și cel mai ieftin setup adevărat pleacă de la 10 000 de euro. Să nu mai punem la socoteală că software-ul costă cât tot echipamentul bloggerilor din România. Să nu mai zic că, dacă am vrea să fim 100% corecți, ar trebui și astea calibrate la rândul lor.
Mi-a scăpat o știre de la începutul anului care este îndreptată mai mult spre zona de client. Nu știu cât o să reușească, pe termen lung, treaba asta, dar pare interesant.
Ca idee, în momentul ăsta am 4 monitoare. Ceva DELL de prin 2010-2012, un Philips din 2016 și ăsta pe care trebuie să-l returnez. Cele din 2010 scot o lumină albastră oribilă. Eu, cu ochi sensibili, am zis că le arunc instant. O să le tai din albastru după o calibrare, dar pare că te întorci în timp câteodată!
Știrea ar fi că Samsung, prin Smart Things încearcă să facă ceva aplicație pentru a calibra dispozitivele din casă. Mi-e greu să cred că vor reuși să facă ceva wow, mai există și ceva semne de la Sony care încearcă prin luminozitate, chiar și Philips vorbeau la ceva conferințe de asta, dacă țin bine minte.
- Citește și: Cum calibrez televizorul
- Citește și: Am calibrat Samsung Neo QLED 2022 cu telefonul
Se vorbește că aplicația numește EZCal și ar trebui să automatizeze procesul de calibrare. Să sperăm că n-o să fie Vivid Only. Între timp, se pare că există aplicația, va fi disponibilă pe modelele de televizoare Samsung din 2022. Aștept să o testez și eu.
Mi-e greu, totuși, să cred că o astfel de inițiativă va fi dusă la bun sfârșit. Au existat ceva tentative și de la cei din zona profesională, există ceva pattern-uri ce sunt disponibile pe aplicațiile mobile, dar sunt departe de adevăr. (calibrarea unui display se face de forma asta: luăm niște imagini randate pentru Dolby Vision și încercăm să le aducem la valoarea de acolo, măsurând pas cu pas diagrama cu ajutorul echipamentului de calibrare), echipament calibrat la rândul lui de alte echipamente.
Pheno a zis
La ce ar fi necesara muritorului de rand o calibrare la calibrarea calibrarii, facuta de niste echipamente calibrate de alte echipamente, care la randul lor, pot fi sau nu, calibrate? Ma intreb, daca exista vreo forma de viata care vede lipsa vre-unei nuante de culoare dintre cele peste nu stiu cate zeci de milioane? Si daca vede, ce face? O picteaza manual? Pe bune acum. Cele 7 culori nu ne mai sunt suficiente? Sunt sigur ca „nuntasii” vor fi multumiti daca peste 40-50 de ani, se vor regasi in poze sepia… Mai nou, de cativa ani incoace, ne pastram amintirile pe stikuri sau simuri. „-stai s-o vezi pe mama la coasa, pe tata in curte, facand gratar, etc. Stai sa vad pe unde mi-am pus brelocul-stik…” Cat priveste televizoarele si televizoarele-phone, tot pe Etno vor fi urmarite…
Marius Cucu a zis
Probabil ca nu mi-ar fi pasat daca as fi reusit sa fac ochiometric, de cateva zile, setarile pentru un OLED care n-are autocal. Nu stiu, mie imi place sa vad un skintone corect, sa nu fie foarte rosu, foarte verde, ma uit si la imagine. Vreau sa am imaginea corecta, daca tot ma uit. Eh, fara calibrare nu reusesti 🙂 Etno daca are HD, cu upscalling e ok, vedem clar 😀
Adrian a zis
Diferențele sunt mult mai mari decât o nuanță dintre milioane, dar este ușor să vorbești fără să știi despre ce.
Pheno a zis
Cu scuzele de rigoare, daca si pentru un OLED mai e nevoie de calibrari, nu-si mai justifica in niciun fel pretul. In general, omenirea cauta continut vs. perfectiune. Este ca si cum as spune ca nu-mi plac lucrarile lui Sigmund Freud, fiindca copertile compendiilor sunt maro.
Marius Cucu a zis
Nu ai cum să ai perfecțiune. Chiar ieri citeam niște cursuri despre calibrare și, cu cât ai mai multe tehnologii, cu atât va fi și mai complexă calibrarea. Adică nu moare, se diversifică! Înainte făceai calibrare pentru SDR, acum trebuie să aduci la același nivel: HDR, HDR care cuprinde toate formatele de aici.
Bine, tendința este de a aduce un fel de AI așa cum s-a adus pe telefoane. Am acum un Sony care are abateri extrem de mici, de până la 1. Ochiul uman dacă vede diferențele oricum… se va adapta. Dacă nu ești un pic familiarizat cu imaginea o să ți se pară normal ceea ce e mai sus.
Adrian a zis
Tehnologia OLED nu înseamnă imagine fără abateri de la standard, înseamnă altceva, dar, din nou, documentarea asupra subiectului despre care comentăm strălucește prin lipsă.
Costin a zis
Calibrare? Mi-amintesc cu drag de anii ’80 cind ‘calibram’ Telecolorul c-o surubelnita de cite ori veneam acasa mai cu chef. Ajunsesem sa-i elimin capacul din spate pentru un acces mai facil. Dura si cite o juma’ de ora sa obtin nuantele ‘perfecte’.
Deoarece originea continutului era foarte diversa, ce se vedea bine la Teleenciclopedia, se ducea draq la Telejurnal. In special pe mutra celebrei savante.
Si-atunci am adoptat un patern generalist: gazonul din Ghencea pentru verde (doar meciurile transmise in direct) si mecla lui Piturca (totusi, cam creol) pentru tonalitatea fetei.
Eram fericit si fara hybrid log gamma…macar si pina la urmatorul chef! 😀 😀
Si apropos de calibrarea echipamentelor pentru calibrat, BRML-ul de ce-l mai platim?
Marius Cucu a zis
Păi da, despre BRML e vorba, doar că îi zice altfel.
Pheno a zis
Cred ca sunt persoane care cunosc doar tehnologiile carcaselor aparatelor pe care le au in dotare, in fata sau in minte. De fapt, aceste persoane nu-si achizitioneaza supertehnici de varf (fiindca „inseamna altceva”), decat pentru a studia stampila pe timbru, dandu-se mari cunoscatori (ca si cum toti ar trebui sa fim imbracati la fel), dar de fapt, uitandu-se la aceleasi sute sau mii de programe tv simultan daca se poate (pacat ca PIP a devenit desuet cu timpul). Le-as intreba daca dublul ochi se face prin metoda doua pe fata, doua pe dos sau empiric? No offence