Daca tot v-am prezentat programe de editare video profesionale, m-am gândit ca ar trebui sa va prezint si câteva programe de modificat fișiere audio. Prin modificat ma refer la faptul ca poti edita, poți șterge, poți adăuga efecte pe muzica, sau chiar înregistra o voce sau poate chiar mixa, care știe…
Eu sunt un afon dacă pot spune, cu greu mi-am format putin urechea muzicala pentru ca am fost nevoit, dar atât. Nu mi-a plăcut niciodată domeniul acesta, asa ca nu l-am aprofundat.
Vrând, nevrând, am „cochetat” cu mai multe programe de editat audio și anume Sound Forge, Adobe Audition, dar si Audacity. Daca primele doua sunt plătite si funcționează doar pe Windows sau MAC OS X, Audiacity funcționează pe toate sistemele de operare si este gratuit.
Cel mai bun program de editat fisiere audio?
Cel mai bun este acela pe care știi sa-l folosești si care te ajuta sa faci tot ceea ce ai nevoie. Eu m-am înțeles cel mai bine cu Sound forge, dar doar pentru faptul ca am lucrat mai mult cu el fata de celelalte programe. Oricum, nu le foloseam la capacitatea lor maxima, ci doar normalizam, tăiam, eventual adăugam un efect.
1. Adobe Audition
Cel mai mult imi place Audidion al celor de la Adobe. Integrarea cu celelalte programe din pachetul Adobe este excelenta, dar si pluginurile care sunt prezente functioneaza ok. Iar interfata este user friendly. Iar cei care au folosit un alt program de la Adobe vor invata mult mai repede programul si scurtaturile.
2. Sound Forge
Ori de cate ori l-am folosit nu am avut nicio problema cu el. Pluginurile sunt ok, chiar am descoperit câteva pe care le-am folosit si in Premiere Pro. Este disponibil si pentru MAC OS X, dar momentan nu este atât de OK fata de varianta pe Windows.
3. Audiacity
Este cel mai recent program pe care l-am descoperit de acest fel. L-am folosit la serviciu de nevoie si usor, usor, am inceput sa-l invat. Nu uit a fost singurul care mi-a crapat cand am tras o voce de 45 de minute, mai exact un comentariu pentru un meci de fotbal.
Dar este si normal, își arata limitele pentru un program gratuit. Are si el foarte multe opțiuni, multe neexplorate de mine. Fata de celelalte pluginuri nu are o interfață prea OK, dar este unul dintre puținele programe complexe pe care îl găsim si pe Linux.
Nu, nu se poate. Sunt sigur că vreți pentru cover-uri sau pentru a face karaoke pe melodii. Acelea sunt recompuse sau chiar puse de autori pe internet. Nu poți separa sunetul dintr-un program.
Singurele astfel de lucruri se pot face doar dacă filmați cu camere profesionale materialul și l-ați înregistrat pe canale separate, iar la montaj trebuie doar prelucrate. Dar cine montează deja știe ce are de făcut.
Folosiți asemenea programe? Sau doar programe mult mai puțin complexe, mă gândesc ca toată lumea a încercat ceva asemănător, măcar in momentul in care au vrut sa scurteze/ taie o melodie sau sa-si facă un ringtone.
ice4you a zis
In vremurile cand activam ca DJ pe la Radio 21 foloseam Cool Edit PRO by Syntrillium pentru productia de jingle’s, promo’uri si spoturi audio. Editarea audio si mixajul il faceam mai tot timpul hardware … si acum imi e dor de consola Pioneer DDJ-T1 + soft dedicat … o bijuterie tehnlogica. Dupa ce a fost cumparat de Adobe a fost rebrenduit ca Adobe Audition pana prin 2003. In aceiasi perioada imi aduc aminte ca am primit in teste Sound Forge care ne’a impresionat fiind net superior mai ales la nivel de plugin’uri. Intre timp a fost cumparat de Sony si dezvoltarea lui a mers inainte. Il folosesc inca de atunci si sunt si astazi la fel de incantat de el ca in prima zi chiar daca nu il mai folosesc intr’un mod atat de intensiv. Din pacate ai nevoie de o licenta iar pentru cei care nu isi permit good old Audiacity este mai mult decat o alegere buna! 😉
Daniel a zis
Virtual Dj nimeni?
Alin Nicorici a zis
Daniel, folosesc eu Virtual DJ si sunt foarte multumit de el, il folosesc de multa vreme si mereu descopar ceva interesant.
eliza a zis
dar e gratis ?
si e online sau de descarcat?
poti s aimi dai link?
Marius Cucu a zis
Nu este gratuit, prețurile le găsești aici.
Octavian a zis
Deci iti multumesc foarte mult pentru aceste 3 programele. Eu foloseam Virtual DJ si TechnoEjay. Sa vad cum sunt si revin sa dau un feedback:D
ice4you a zis
Virtual DJ este un soft de productie muzicala si nu unul pentru editare audio! Din familia lui face parte Fruityloops pe care vi’l recomand ca alternativa si toata seria EJAY (hip-hop, dance, etc).
Gabriel Ursan a zis
Despre Adobe Audition auzisem și eu că e cel mai bun, dar n-am testat până acum, că n-am avut nevoie. Dacă va fi cazul, voi lua în calcul cele 3 opțiuni prezentate de tine, deși prefer programele free pentru lucrurile simple.
laurentiu chis a zis
Adobe Audition e mai mult decat bun dar costa insa isi merita fiecare banut
Alex Stan a zis
Singurul din lista aceea pe care l-am folosit si am fost nevoit sa-l folosesc mai de mult a fost audiacity… Si parea destul de ok in timpul ala, dar acum ma cam deranjeaza interfata.
SydowBlog a zis
FL Studio si Cubase. Programe de productie profesionale care au deverse pluginuri in ele ce fac cam acelasi lucru cu programele enumerate de tine mai sus.
ex-silentio a zis
Sound forge 6 am folosit mult timp, dar mă enerva faptul că la fiecare fișier încărcat mai făcea și el două, pe care nu le mai ștergea după ce terminam de editat (sau nu am știut eu de unde să-l setez să le șteargă) Acum folosesc doar wavosaur, pentru chestii mărunte. Probabil că dacă aș avea nevoie de ceva mai complex, tot SF aș folosi. Și versiunea asta (10) face la fel? Lasă fișiere temporale neșterse?
ice4you a zis
Eu nu stiu ce temporale zici tu ca face si nu se pot sterge?! Am folosit destul de mult atat 6 cat si 7 … la nici unul dintre ele nu am patit asa ceva. Intradevar … dupa salvarea fisierului in formatul ales iti mai face un temporal care este defapt un back’up … dar acestea se pot sterge fara nici o problema dupa terminarea editarii.
ex-silentio a zis
Da, la alea mă refeream 🙂 Era un *.sfk dacă nu mă înșel, și un altul. Puteam să le șterg manual, dar când combinam 10 piese din 10 directoare diferite, făcea fișierele alea în fiecare director de unde luam acele piese. Preferam să le șteargă singur, nu să alerg eu prin directoare să le șterg. Sau să le pună pe toate într-un singur director temporal. Dar cred că era o setare pe undeva pe care nu am descoperit-o eu 🙂
Daniela a zis
M-a chinuit o data talentul si-am incercat Adobe. Mi s-a parut ceva mai complicat si-am renuntat tinand cont ca nu voiam sa fac mare branza.
Igrec a zis
audacity functioneaza foarte bine pe linux din ce am observat eu. pe win intradevar, mai da rateuri.
Marius Cucu a zis
Culmea, mie mi-a dat rateuri pe MAC OS X, un sistem bazat pe Unix…
Iulian M. a zis
Demult, pe cand ma chinuia talentul si pe mine, foloseam doar Sound Forge.
Pentru piste de tobe, foloseam EZDrummer de la Toontrack plus expansion-pack-ul Drumkit From Hell. Are o setare „magica” – humanize care face sa nu sune mecanic. Ca gazda foloseam Fruity Loops.
Ted a zis
Adobe Audition este foarte bun si usor de folosit, avand interfata grafica destul de simpla. Am lucrat cu el o perioada dupa care am inceput sa experimentez si altele, inclusiv cele mentionate aici.
Va recomand cu caldura si alte softuri, cum ar fi Pro Tools… un soft care este folosit in majoritatea studiourilor,pe langa asta mai este si Ableton care se poate invata foarte repede si poti face foarte multe cu el, eu personal il folosesc de 5 ani si sunt foarte multumit de ceea ce poate face. 🙂
@ex-silentio: majoritatea softurilor audio fac inca o copie la fisierul folosit, daca nu il face in folderul respectiv il face in alta parte si nu ocupa foarte mult spatiu.
FLORIN a zis
Aud multa lume ca lauda VIRTUAL DJ,si e un progr ok din anumite puncte de vedere dar e limitat si nu poti face multe chestii cu el,eu de exemplu dadeam dedicatii pe piese mp3 sau faceam mixaje muzicale care pot spune ca au iesit ok,doar ca nu sint multumit de efectele de sunet preincarcate in program si eram nevoit sa incarc efecte de sunet facute cu ate programe sau cu generatoare de sunet.
costello a zis
sunt novice in computere.mixere,bla bla…de meserie muzician am nevoie de un program de modificare negative ex sa aliniez toate volumele pieselor sa modific tempoul multumesc in anticipo !!costellosax
Marius Cucu a zis
Salut. Cu virtualDj te-ai jucat?
Aripila a zis
Buna te rog frumos dacă ma poti ajuta si pe mine cu o ploblema nu prea ma descurc cu programul asta iti multumesc frumos
Marius Cucu a zis
Cu care dintre ele că sunt mai multe…
Aripila a zis
Am o înregistrare telefonica si nu stiu cu sa scot acel zgomot din fundal sa se audă mai clar dacă iti trimit înregistrarea ma poti ajuta tu?
Prefer sa raman anonima a zis
Eu utilizez Sound Forge Pro 10.0, am primit fisierul de la cineva, ma joc destul de mult cu Sound Forge-ul dar totus, sunt doar 50% multumita. Cu ce program as putea pune muzica pe fundal sau alte efecte?
Marius Cucu a zis
Bună doamnă Anonimă. Eu sunt Marius, scrie și în adresa site-ului. 🙂
Variante sunt multe, eu acum folosesc Adobe Audition. Poți adăuga muzică și cu soundforge, pui pe un alt layer o melodie sau un efect și le randezi împreună.
Dan a zis
D-nul Marius, spune-mi te rog, cu ce program as putea separa doua sunete dintr-o filmare video? Mai exact, filmarea este de la un botez iar in biserica copilul plange mai tare decat se aude slujba de botez. Se pot separa cele două sunete sau măcar să pot cumva sa reduc volumul la plansetul copilului si sa ridic la slujba de botez. Multumesc pentru un eventual raspuns. Cu respect Dan
Marius Cucu a zis
Dacă au fost trase pe același canal nu se mai poate face nimic. Dacă sunt pe canale separate, în general, setarea asta se face pe camerele video profesionale, cele cu XLR(dacă operatorul a făcut-o), se poate separa în 2 canale. În rest, nu se pot separa. Pe viitor, un microfon/ lavalieră. Am avut și eu eveniment de curând cu aceiași problemă. Dacă ambientul era de așa natură… ca bebele să plângă… fără un microfon pentru preot nu ai cum să faci treabă. Asta în condițiile în care, oricum, va capta ceva sunet și pe acea lavalieră de la copil, inevitabil. 🙂
Dan a zis
Am inteles. S-a rezolvat ,,nu se poate,,.
Am cameră video profesională(Panasonic Ag-Ac08 EJ) filmarea e făcută de mine, dar nu am inteles cum pot separa din cameră sunetele, deși am filmat la biserică cu două camere, concomitent, celalată e Canon HFR806,tot full HD, dar pe amândouă se aude sunetul la fel, desi Canon era mai aproape de copil si Panasonic mai aproape de preot, dar bineînteles ca e inregistrat sunetul de ambient pe ambele camere. Am incercat cu audacity, am reusit ceva, dar foarte putin, deoarece copilul se aude mai tare decât preotul. Mă gândeam că poate există un program cu care să pot separa cele două sunete.Oricum multumesc pentru răspuns. Cu respect Dan Ș.
Marius Cucu a zis
Vezi că la sunet trebuie să ai link1 și link2 (sau left/ right) pentru audio… sau mixed. Nu știu exact opțiunea, trebuie să o găsești în meniu. Pe unul iei ambianță, pe unul folosești microfon. 🙂
Dan a zis
Tocmai am verificat camera, in setări am doar două opțiuni: MIC SETUP cu două submeniuri: STEREO MIC și ZOOM MIC iar a doua opțiune MIC LEVEL cu trei submeniuri : AUTO, SET+ALC ON,SET+ALC OFF. Atât e tot privitor la sunet. Apropo, in timpul filmărilor am observat că se aude mai bine sunetul înregistrat cu microfonul încorporat decât cel extern, așa că nu il folosesc pe cel extern niciodată. Mulțumesc de răspuns. Cu respect Dan Ș
Marius Cucu a zis
Depinde de calitatea microfonului. 🙂
Carla a zis
Buna seara,
Am si eu o integistrare telefonica si sunt anumite pasaje in care nu se inteleg exact cuvintele.
Ma puteti ajuta in vreun fel daca va trimit inregistrarea?
Marius Cucu a zis
Nu am cu ce să vă ajut. Oricum, nu aveți voie să înregistrați alte persoane. 🙂
Vișan Cătălin-Paul a zis
Salut! Cu ce program audio pot ridica vocea interlocutorului dintr-o inregistrare audio telefonică? Vocea mea se aude foarte bine dar cea a persoanei de la celălalt capăt al telefonului se aude foarte încet, se aude mai bine doar atunci când dau volumul la maxim, dar devine deranjant când se aude vocea mea.
Mulțumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Toate cele din articol fac treaba asta. Bine, tu trebuie să faci manual pe fiecare porțiune în parte. Ori crești la interlocutor, ori scazi la tine.
Vișan Cătălin-Paul a zis
Am încercat cu programul la liber, am crescut amplificarea la toată înregistrarea pentru a-l auzi pe interlocutor. Acum trebuie să scad amplificarea la mine pentru că nu se mai aude clar, distorsionează.
Întrebarea mea este dacă există un alt program, din cele plătite, care să-i selectez vocea mea iar acesta să o identifice din toată înregistrarea apoi să pot să-i scad amplificarea?
Am 20 minute de înregistrare și este foarte greu să fac acest lucru ori de câte ori se aude vocea mea pentru că trebuie să scriu minutul și secundele de început apoi cele de final când se aude vocea mea.
Marius Cucu a zis
Nu există, niciun program nu face asta. Nu ai cum să identifici frecvențe în felul ăsta.
Ti-na a zis
Buna, vreunul dintre aceste programe are si functia de a reduce sunetele de pe fundal?
Pe fundalul unor inregistrari se aud niste zgomote pe care as vrea sa le reduc pentru a se intelege corect discutiile din inregistarari.
Marius Cucu a zis
Dacă sunt pe același frecvențe cam greu sa le puteți elimina.
Dj PROJECT FLORIN a zis
VĂ salut maistre vreau sa fac un program de facut vocea mea să se audă pe fundal cu numele meu dj project florin mix
Marius Cucu a zis
Se poate face cu oricare dintre programele din articol.