M-am documentat strict pentru prețul biletului de plecare din Bologna, nu m-am uitat la ce să faci în Bologna. Urma sa stau o singura noapte aici, practic sa fac ultima legătură din Bologna spre București. Plănuiam să ajung seara și să îmi rămână o zi completa de vizită, iar seara să plec spre aeroport.
Evident, nu s-a întâmplat asta așa ca am poposit pentru 2 zile în Bologna. Nu a fost chiar rău, dar poate ar fi fost mai bine sa profit de încă o parte din zi in Florența. Așa ca am făcut ce s-a putut încât sa îmi fac de lucru 2 zile, in Bologna. Ce sa faci in orașul acesta, mai ales pe timp de ploaie? Da, se pare ca norocul nu a fost cu mine, iar in ultimele 2 zile, fix in orele mișto, a plouat suficient încât sa te adoarmă. De fapt și de drept, orașul este recunoscut pentru faptul că plouă foarte mult, așadar, așteptați-vă și la așa ceva.
Am ajuns de dimineață spre Bologna, cu un transfer de aproximativ o ora din Florența. Trenuri regionale, frumos de plimbat. Sau dormit acolo. Au oamenii un talent să te lase în plata ta atunci când dormi și să nu te deranjeze cu verificatul biletelor. În 8 zile nu m-a întrebat de 2 ori de biletele de tren.
Bologna este total diferită fată de ceea ce am văzut în Florența sau în Genoa. Orașul este curat, asfaltul bun, trasat și, aparent, primarul se ocupă de locul ăla. Cel puțin, asta am înțeles din ceea ce a scris ice acum câteva zile referitor la faptul că se introduce ceva aplicație pentru încurajarea lucrurilor civice.
Din ce am înțeles, acolo plouă foarte mult, așa că oamenii au pasaje în majoritatea zonei centrale. Nu am mai văzut asemenea oraș până acum, cu atât și atât de multe zone pietonale. Kilometri întregi de așa ceva.
Atracții turistice în Bologna
Cum am coborât din tren am hotărât să mergem spre Piazza Maggiore acolo unde am luat mic dejunul. Pe orice site de travel veți observa că oamenii se axează foarte mult pe partea gastronomică, pe istoria salamului și tot ceea ce mai au ei pe acolo. Nu suntem gurmanzi, chiar nu m-a interesat să fac un tur ghidat gastronomic.
Santuario di Madonna di San Luca
A fost a 2 a bifă a zilei. Cea care pur și simplu mi-a rupt spatele. Aici am învățat lecția că era mai bine să fac întâi check-ul și să încerc să las o parte din lucruri la cazare și mai apoi să plec să urc spre Santuario di Madonna di San Luca. Să fi fost 1000 de trepte? Să fi fost mai multe? Știu doar că erau grupe de câte 8 trepte. Ce simplu ar fi fost dacă nu aveam 10 kg în spate.
Tot de sus se poate observa și stadionul din Bologna. Nu am fost să vizităm, nu știu dacă merita deranjul și, oricum, nu era niciun microbist în jur.
Totuși, urcarea a meritat, fără doar și poate. E fain să vezi că oameni de tot felul urmă acolo căutând un pic de liniște, o panoramă deasupra orașului. Nu a fost cel mai bun pentru o poză extraordinară, dar faptul că am ajuns acolo, sus, chiar a fost fain. În plus, atunci chiar am prins vreme foarte bună. Singurele momente chiar ok din Bologna.
Portico di San Luca
De fapt, o să fie o grămadă de porticuri pe oriunde mergi în Bologna. Se pare că au fost realizate încă din secolul 11. Sunt undeva la 40 de km de porticuri în tot orașul. Țin de ploaie.
Turnurile înclinate Asinelli și Garisenda
Apropo de urcat, am avut proasta idee să urc în turn, să fac poze orașului. Încă mi se face pielea de găină de cât de idiot sunt. Da, am frică de înălțime și pur și simplu mi-au dat daună niște trepte. Multe. 15 minute de urcat pe niște trepte de lemn. De urcat a fost OK, dar la coborâre parcă nu se mai termina. N-am avut tupeu să fac o poză, să mă uit în jos.
Intrarea costă 5 euro. Se comandă strict online, chiar dacă ajungeți acolo, iar eu am prins loc abia după 2 ore. Ar fi bine să verificați înainte să fie locuri disponibile. Culmea, eu am prins într-un grup cu 6-7 români și o grupă de 15-20 de italieni.
Piazza Maggiore și Piazza Nettuno
Toate drumurile duc acolo, nu le veți rata din orice parte veniți. Tot acolo o să dați și de San Petronio, o construcție imensă și interesantă. Nu am văzut semne că se poate vizita, dar era un om care desena de zori la piață. Genial câte detalii și cât de mișto se mișca. Am stat un pic până am reușit să-i fac o poză cât să nu îi deranjez zenul.
Quadrilatero
Quadrilatero este piața veche din Bologna. În Genoa sau chiar Viarregio dădeam pe o caserolă de câteva sute de grame de căpșuni 3-4 euro. Aici opulența era la casa ei și aceleași căpșuni erau la 8 euro. Bine, cele mai ieftine au fost în oborul din Firențe, am nimerit 3 la 5 euro.
Toalete publice ca în Amsterdam
Uitasem de asta până nu am revăzut pozele de acolo. Probabil că tinerii făceau șușu pe obiective turistice(sigur se întâmplă – am văzut în Tivoli, în Genoa) așa că au făcut toalete publice aproape la vedere. Nu le-am văzut peste tot, dar sunt eficiente.
Mâncare
Am văzut că erau destul de multe tururi gastronomice, cu istoria salamului, cu istoria unor mirodenii și altor chestii locale. Nu m-am încumetat să iau un astfel de ghid, oricum nu sunt genul care să caute foarte multe alternative la mâncarea clasică.
Eu aș zice că un weekend extins este suficient pentru Bologna. Dacă vreți mai mult trebuie să vă orientați și pentru împrejurimi. Pentru oraș, mai mult de 3 zile nu cred că aveți ce face.
Eu aș zice că se poate face o oprire și în Florența, dar mai sunt variante precum Ravenna sau chiar Modena și Ferrara, practic toate orașele din jur.
Inclusiv în zona de suveniruri am putut să plătesc cu cardul. Absolut peste tot am făcut asta. Dar Italia este Italia, dacă ajungeți să vă cazați în ceva AirBnb s-ar putea să aveți surpriza că taxa de turist o veți plăti cash. Ar fi bine să aveți și o rezervă de cash.
Redoo a zis
Ehe, Bologna a fost primul meu contact cu Italia. N-am mai avut timp sa urcam. Atunci era la liber, te puneai la coadă, plăteai 3 euro și urcai. Cred că o să mai revin, că din ce am văzut, bilete de avion spre Bologna sunt mereu și relativ ieftine. Data trecuta am legat San Marino…in viitor legăm Florența.
Marius Cucu a zis
Nu aș lega Bologna de Florența decât dacă vrei să stai 2 săptămâni. Data viitoare o să aloc minim o săptămână Toscanei.
Bologna e mișto atât timp cât ești cu gastronomia. Tururi, cârciumi, chestii. Obiective turistice sunt mai puține decât în Florența. E mai mult de vibe, mult mai puțin turistic.
Revin cu actualizări și poze.
Iolanda a zis
O am și eu pe listă. De când am fost la Ravenna și am stat vreo 4 ore în Bologna, mi-am propus să revin, dar trebuie să studiez și împrejurimile.
Marius Cucu a zis
Aduce un pic cu Ravenna, din ce văd în poze, dar nu pot zice că a fost chiar pe gustul meu. Am și circumstanțe, mi-a plăcut prea mult Florența și era și ultima locație, se adunase un pic de oboseală.
Iulian a zis
Recomandă-mi te rog, o locație turistică din România în afară de Constanța și Brașov, unde merg corporatiștii.
Marius Cucu a zis
Nu știu unde merg corporatiștii. Nu am lucrat în corporații, doar cu pițiponci. ?
Adrian a zis
Eu sunt axat pe orase si modul oamenilor de a trai. La Bologna cred ca mergi sa mananci si pentru centrul vechi si daca te simti in forma pentru Maddona di San Luca ( 1h de urcat) priveliste asupra orasului.
Ar mai fi si variante precum Verona – Piazza del Erbe , dei Signori, Ponte Pietra , Castelvechio, Balonul Juloetei si pentru priveliste urci La parco Antonio AVena ( 10 minute)
Firenze poate fi vazut decent intr-o zi. Centru este compact, au piata superba de pielarie produsa in oras. De la gara la Dom sunt 5 minute de mers.
Marius Cucu a zis
Cred că mai depinde și de gusturi, da Bologna e recunoscută pentru tururile pentru mâncare, dar eu nu sunt genul care să fie disperat după mâncarea locală. Ok, evident că încerc lucruri, dar nu fac o prioritate din asta.
N-am vizitat Verona, dar probabil că o să fie pe listă în anii ce urmează.