Încep frumos articolul ăsta și aș da de toți pereții pe cei de la Fan Curier că au rătăcit în depozit un colet. Cum naiba să ai 2 monitoare de 32′ care pleacă dintr-un loc și în celălalt loc ajunge… doar un colet?! De la București la Ploiești nu Pitești sau altceva… cum am mai pățit-o.
Ei bine, am mai pus în balans monitoare de editare video și am zis să diversific și eu că m-am săturat de atâtea telefoane mobile. Benq a zis: ai timp de un monitor nou? Ești primul pe țară, al 2 lea pe oraș. Dar stai că îți trimit și varianta veche să vezi schimbările.
Uite așa pentru câteva săptămâni de zile (cu una mai puțin din cauze de Fan Curier) am reușit să pun mâna pe 2 monitoare din seria PD a celor de la Benq. Sunt primele modele testate de mine, în fapt, nu cred că merită o comparație directă, dar voi avea și o trimitere indirectă către modelul anterior. Doar le am pe ambele în față, nu?
Cum ziceam anterior, ca să dau cât mai puțin de pământ cu modelele de gaming prefer să merg pe zona de monitoare destinate editării. E o nișă mult mai mică, dar aici vezi calitatea imaginii mult mai bine. În plus, reușesc să aduc și eu informații actualizate despre monitoarele de editare în ghidul făcut acum mulți ani.
Unboxing
Rar vorbesc despre asta pentru că, în principiu, ai o cutie mare și scoți accesoriile de acolo. Cutia, în schimb, a fost nouă și tăvălită un pic de Fan. Nu mi-a ieșit foarte bine să păstrez cutia întreagă.
În interior aveți:
- manuale
- cablu de alimentare
- cablu HDMI
- cablu DisplayPort
- cablu Thunderbolt 4 (e monitor și pentru bogați – dacă aveți Apple acesta are suport direct)
- cablu pentru imprimată
- accesoriu pentru control monitor
Design
Monitoarele de editare foto nu au briz-briz-uri ca cele de gaming și totul se duce spre minimalism. Suport destul de lat, stabil, din material de foarte bună calitate ce îți oferă stabilitate foarte bună. Suportul este un pic mai lat decât versiunea anterioară. Marginile sunt mai înguste, în special în partea de jos a monitorului. Acum totul are mai puțin de un deget.
Ca grosime, mai exact ceea ce se vede doar din lateral și din spate nu par a fi schimbări.
Nu am fost obișnuit cu stilul celor de la Benq, așa că în prima fază credeam că sunt probleme cu monitorul. Vedeți că există un buton de power pe partea din spate a monitorului.
LED-ul de status pentru ecran este un pic mai invaziv acum. Pentru că s-a subțiat un pic marginea din partea de jos nici LED-ul nu mai este atât de ascuns. Dacă nu îmi sărea în evidență cel nou probabil nici nu observam că există pe cel vechi. Cu cât mai puține luminițe când editezi, cu atât mai bine.
Suportul este un pic mai lat și din material mai OK. Se poate roti la 45 de grade și înălța la 45 de centimetri. Ca orice monitor de design poate sta și tip portret.
Imagine
Dacă treceți ca brânza printre specificații aproape că ați pune egal între versiunea anterioară și cea nouă. Ei bine, am testat ceva monitoare până acum, dar rar am văzut monitoare flat bombate. Vorbesc de versiunea anterioară, evident.
La cel nou nu am ce să îi reproșez din punctul ăsta de vedere. Nu ai aceste distorsiuni vizibile. Sigur, probabil că nici pe acestea nu le vei observa dacă nu vei avea la ce să te raportezi.
Ca imagine, cel nou este pe 10 biți și are certificare DisplayHDR 400. Contrastul este mult mai bun, dublu, iar în peak ajunge la 400 de cd/m2. N-o să observați prea des treaba asta, dar acolo unde lucrați mult pe highlights s-ar putea să vă ajute.
Luminozitatea mai mare vine și cu ceva costuri privind consumul: 168W versus 220W.
La nivelul ăsta de preț nu trebuie să vă faceți griji de tratamentul pentru antiglare. Nu sunt probleme, în plus de asta aveți și panou IPS. Chiar și din unghi n-o să fie diferențe de vizualizare.
Fiind generații diferite, fiind panou diferit, este absolut normal să nu aveți aceeași culoare. În fapt, din testele mele anterioare nici modele identice nu au fost OK și a fost nevoie de un pic de calibrare. Opțiunile de personalizare mi se pare că sunt foarte complexe. Ai profil de culoare pentru mai multe domenii, în funcție de ceea ce lucrezi. Eu le-am folosit pe sRGB, dar puteți foarte bine să folosiți pe REC.709 dacă veți edita mai mult pentru Youtube, de exemplu. Acolo am observat că mă înțeleg mai bine cu REC.709 și REC.709A. Doar că eu am materiale mixte, nu fac doar Youtube.
Negru este mai bun, iar după o calibrare mică chiar am ajuns cu el la rezultate foarte bune. Oricum, deviațiile sunt mici, dar trebuie un pic corectate. Uitați-vă la captura de ecran de mai jos cât de mică e deviația.
În fapt, aș zice că evoluția între cele 2 monitoare este la rezultatele de mai jos. Cumva, poți aduce la o formă asemănătoare pe cel vechi, dar acesta vine cu opțiuni faine by default. Instalat, folosit. Există și o hârțiuță care îți zice că abaterile sunt sub deltaE 2. Confirm și din teste.
Sigur, e absolut normal să fie o abatere, dar nu e atât de mare cât să deranjeze, ca să mai investiți în ceva pentru a calibra imaginea. Odată cu documentarea pentru modelul ăsta am aflat că au și o serie superioară cu calibrare hardware. Fain!
Imaginea, per ansamblu, este plăcută, naturală, așa cum trebuie să fie în zona asta de preț. Evident, nu este OLED, nu este miniLED, dar nivelul de negru e atât de OK, de echilibrat încât nu mi-aș dori altceva. Nu este nimic glossy, nu iese în evidență cu glossy, luciu. Uniformitatea este exemplară. E exact ce ți-ai dori de la un monitor: să poți să lucrezi fără a te distrage lucrurile, pur și simplu să funcționeze.
Mai mult, am avut și AOC lângă, iar acesta „pocnește” un pic la culori.
Conectori
Avem pe dreapta un meniu rapid cu un jack audio și 2 USB-uri, iar în spate ai tot ce ai nevoie: DisplayPort, HDMI, KVM, dar și butoanele clasice de control pentru meniu.
Joystick
Hai să îi zicem comutator extins. Se presiune că la design, la editare folosești foarte multe profiluri. Ca de exemplu: azi ai nevoie să exporți în REC709 pac comuți pe profilul acela, vrei să scoți ceva la imprimantă hop schimbi rapid.
Deși sunt un fan al culorii corecte, deși zic eu că mi-am făcut corecții chiar și pentru Youtube cât am folosit monitorul ăsta, jucăria asta am folosit-o mai puțin. Te poți folosi chiar și de butoanele clasice, sunt și ele acolo, dar eu prefer cât mai puține jucării. Nu e rea, își face treaba, doar că eu nu folosesc. În plus, nu îmi plac cablurile pe birou, poate ar fi fost interesant să fie… wireless.
Nu găsesc nimic legat de preț, însă printr-o comunicare mai veche pare a fi undeva la 1200 de euro jucăria asta. Revin cu preț actualizat dacă-l găsesc prin zonă.
Recenzie Benq PD3225U
Păreri Pro
- contrast foarte OK, negru fain, culori OK
Păreri Contra
- scump pentru România
Deși am testat destul de multe monitoare de nișă, Benq sunt un pic în altă ligă față de ce am testat anterior. O să cer la teste și modele ceva mai pretențioase, să văd unde se pot duce cu tehnologia. Din punctul meu de vedere, ar trebui să vă orientați spre versiunea nouă dacă aveți de gând să luați un monitor. Sunt ceva corecții utile. În plus, n-o să schimbați prea curând un monitor.
Alexje a zis
De ce se mai fac monitoare pe 60Hz? Am la munca pe 75Hz, dar poate il schimb curand cu unul de 120 sau mai sus. De la 60 la 75Hz simti vizibil diferenta in bine.
Marius Cucu a zis
Pentru că e dedicat fotografiei, nu ai nevoie de rată de refresh mare, ci de acuratețe a culorilor.