Acum ceva ani discutam despre cum este mai bine să folosești laptopul, cu sau fără baterie, atunci când îl ai în priză. Anii au trecut, iar bateriile de laptop au devenit ca cele de la telefoane: nu mai pot fi detașate. Astăzi, butonând un pic prin software-ul pe care ți-l pune la dispoziție Asus am văzut că există o opțiune interesantă, să lași laptopul să se încarce la maxim 80%, mai ales dacă îl folosești la priză pentru mult timp. Mai sunt și niște informații utile p-aici.
Sunt curios să văd la ce alte branduri ați mai văzut ceva asemănător. Eu am mai butonat pe cele de la LG în ultima vreme și nu mi-a sărit o opțiune asemănătoare în ochi.
Daniel Bis a zis
Si eu am un ASUS ZenBook Duo, ala cu 2 ecrane.
Și îl folosesc în majoritatea timpului băgat în priza cu opțiunea de încărcare la 60%.
Mi se pare logic ca o baterie stresata la extrem de la 0 la 100% va genera o caldura mai mare, o dilatare mai mare si o deteriorare mai rapida a straturilor componente … si se va duce mai repede.
Marius Cucu a zis
Da, da. N-am reușit să pun mâna pe el. Cum e pe termen lung?
Daniel Bis a zis
In principiu dupa 1 an si 11 luni de utilizare ma tine 2 ore (setat pe Productivity cu ambele ecrane pornite si la maxim luminozitate), de la 60% la 10%.
Deci in principiu 4 ore daca il incarc la 100%, mai mult sau mai putin (depinde de setari si utilizare)
Eu sunt multumit de el: micut, usor, performant, util si … ia ochii la clienti cu al doilea ecran :)), casca ochii de parca ar fi vazut un OZN si creste pipota in mine :))
Acesta e modelul mai exact: ASUS 14” ZenBook Duo UX481FA
dant a zis
Multe brand-uri au automatizat aceasta setare de ceva ani.
Cand il ti in priza peste limita de incarcare, te ia la intrebari, doar daca ai softul lor instalat.
dam167 a zis
Apple are treaba asta, recent introdusă în macOS (Big Sur sau Monterey). Atunci când dispozitivul e pus la încărcat intervale lungi de timp (ore bune) se încarcă până la 80%; în mod normal au ceva AI care trebuie să-ți învețe programul și să-ți încarce dispozitivul până la 100% atunci când pleci cu el – la iPhone e mai simplu, de exemplu îl lași peste noapte la încărcat și stă la 80% până aproape de ora la care te trezești, iar restul de 20% se încarcă atunci.
La acumulatorii noi uzura maximă e la extreme, de asta se spune că e bine să fie tot timpul între 20 și 80%. Din experiența mea personală acumulatorii trebuie folosiți, altfel se degradează mult mai repede. Apple spune că acumulatorii funcționează optim cam 1000 de cicluri (informația asta e în macOS), apoi bateria începe să se consume și performanța scade drastic. Practic consumul înseamnă capacitate inițială/capacitate curentă de încărcare, și am văzut oameni cu 100-200 de cicluri cu capacitate de încărcare foarte mică – da, țineau laptopul tot timpul la încărcat.
Vasi a zis
Și la al meu All in One ASUS are o aplicație My ASUS unde găsești foarte multe chestii bune cum ar fi reglarea ventilatorului, ,microfon și difuzor cu supresie zgomot și multe alte optimizări.
ionică a zis
După ce am cumpărat primul MacBook M1 am uitat să mă uit la baterie. Indiferent de ce fac, nu mai sunt curios.
Când se termină îl pun la încărcat, am nevoie de el îl scot și continui, nu am nevoie îl las să se încarce până când sughite.