S-a introdus bacșișul pe factură la noi. Curios este că o lege asemănătoare a mai fost încercată acum câțiva ani. N-a fost înțeleasă, dar nici nu a fost foarte bine realizată.
Acum au reintrodus-o pentru că, probabil, tot mai mulți încep să plătească cu cardul. Oricum, e frumos cum se dau legile, până la urmă. Dacă vor, le dau.
Primul contact cu bacșișul plătit cu cardul a fost atunci când am fost în Viena, dacă țin bine minte. M-am trezit cu un ospătar cu engleză proastă că îmi pune procentul de bacșiș pe POS. Nu mai știu dacă am lăsat sau nu, dar e inconfortabil să zici nu. Nu ai scuză!
În Italia sau Spania, oriunde e zonă turistică ai fie coperto, fie taxa de terasă, dacă stai afară. Probabil că lumea vrea să vadă exact, pe bon, ce au de plată. Un fel de bacșiș ca acum, dar impus. Taxa e fixă, nu procent.
Eu unul, acolo unde a fost coperto, n-am mai lăsat și bacșiș.
alex a zis
În Veneția era asa…chiar prin 2006. Acolo a fost primul contact.
Nu știu dacă va funcționa acum. Mai degrabă vor scădea drastic bacșișurile.
Dacă nu îl vezi ca un gest voluntar….ajunge sa fie un fel de preț mai mare. Și poate îl plătești odată…și gata.
Marius Cucu a zis
Da, în orice zonă turistică din Italia e. Mi se pare că în Roma nu este, însă inclusiv în sud m-am lovit de asta.
Iolanda a zis
Eu și la noi am plătit cu cardul bacșișul, când nu am avut cash. Acum 2 ani a fost prima oară, la restaurantul Manara din Piața Ovidiu, Constanța. Am întrebat ospătarul de la început ca să știu dacă dau fuga la bancomat. La Constanța se poate plăti de mai mult timp la multe din restaurante și cafenele.
Costin a zis
Toate nelamuririle isi gasesc raspunsul (pe larg) aici.
Alin a zis
Sper sa nu ajunga cultura bacsisului si la noi. In America si Mexic a fost foarte obositor. Lumea dorea bacsis si pentru simplul fapt ca exista.
Nu mi place treaba asta cu bacsisul. Las doar daca a fost ceva extraordinar, in rest, a fost doar sarcina lui normala de la job.
Iar treaba cu taxatul pe bon, nu imi place, prefer sa incaseze omul care m a servit bacsisul. E avantajul lui daca il face pe client sa ii dea.
Marius Cucu a zis
Acolo e și pentru că ești turist, te văd european și fabrică de bani.
Alexje a zis
Am mai comentat pe subiectul asta. Eu sper sa ajugem in ziua in care oamenii sunt foarte bine platiti, sau macar corect platiti, unde mancarea si bautura costa pretul corect, iar bacsisul sa il lasi daca vrei sau nu fara ca cineva sa se supere. Si fara sa te simti jenat daca sa lasi sau sa nu lasi.
Am lasat de fiecare data bacsis cash pe masa indiferent ca am platit cash sau cu cardul.
O singura data nu am lasat bacsis, in noiembrie anul trecut in Elvetia – Lucerne, la un restaurant unde am platit cu cardul, iar pe POS a aparut mesjul daca vreau sa las bacsis. Am apasat pe nu si am facut plata. M-am simtit minunat. Oricum, pretul supraevaluat si sa nu zic dublu fata de Bruges, dar in acelasi timp nici prea scump tinand cont de zona.