Anul trecut am testat primul laptop de la Apple, ce avea M2 Pro. Între timp, a mai apărut o generație de procesoare de la Apple, cu M3 Max, iar Intel și-a văzut și el de treabă și a lansat procesoarele de laptop din a 14 a generație.
Mi-a plăcut ceea ce a făcut Apple, mai mult de atât, mi-a plăcut display-ul. Să nu mai zic de avantajul direct că ai un dispozitiv super performant la sub 2KG după tine. Din punctul ăsta de vedere, este imbatabil. Sigur, inclusiv pe Windows au apărut lucruri faine, dar nu e suficient.
Când vine vorba despre teste sintetice eu folosesc scripturile celor de la Puget Systems. E o combinație de scripturi ce îți pun programul de editare la treabă exact cum o faci cu testele sintetice de la telefoanele mobile. Adică, pe lângă un workflow foarte fain și un export de material, fără scripturile acelea nu prea reușești să găsești pattern-uri în editarea video sau foto.
Oamenii ăștia și-au făcut un laptop cu cele mai tari specificații de pe Windows și au pus lângă și un Macbook Pro cu M3 Max. Vă dați seama că o comparație exactă nu are cum să fie, însă poți să tragi câteva concluzii, așa cum am tras și eu la generația precedentă. Bine, nu am avut nici măcar 2 zile în paralel 2 modele puternice.
Ca hardware au pus Intel Core i9-14900HX și RTX 4090 mobile lângă MacBook Pro. Costurile directe au fost cu 500 de dolari mai mari pe Apple ca pe Windows.
Dacă la costuri Apple iese în pierdere, la celelalte cam câștigă. Partea și mai interesantă este că Apple este în love with Adobe. Am ieșit de ceva timp de pe tărâmul Adobe și mă bucură alegerea Davinci-ului, însă în trecut nu puteai să pui egal între stabilitatea pe Apple și Premiere Pro. Pe de altă parte, Davinci Resolve e mai mulțumit de Windows și Intel.
Dacă citiți cu atenție articolul lor concluzia este și cea pe care am avut-o și eu de atâtea ori: codecuri. Dacă ai materiale majoritar în ProRes efectiv nu ai ce căuta pe Windows, în schimb dacă tu procesezi numai HEVC o să te scarpini pe Apple de 2 ori.
Au făcut și câteva teste privind autonomia bateriei. Iată că Windows-ul începe să fie OK și el, în fapt evoluează destul de mult bateriile. Sigur, managementul de pe Apple este foarte bun pentru activități pe baterie, însă dacă îl pui serios la muncă sughiță și el destul de bine. Dar cum e o majoritate de oameni ce nu folosește la potențial maxim un laptop autonomia este „avion”.
Nu am văzut modelul celor de la PugetSystems, dar Apple mai câștigă și prin design. Adică aș face un efort să îl car după mine, așa la 1.7 KG, în timp ce modelul lor nu știu dacă m-aș strofoca.
Pe de altă parte, mă scuzați, dar nu schimb 2 monitoare de 32′ pe un ecran mai mic. M-am gândit, de multe ori, poate că n-ar trebui să pornesc PC-ul pentru task-uri simple, dar și felul în care te miști… e diferit!
dam167 a zis
Pentru Apple e foarte important (nu mai știu exact exprimarea lor, dar important la modul că nu acceptă altceva) să ai aceeași performanță pe baterie vs. cu încărcător. Așa a fost și cu Intel, puteai să ai ce i9 voiai, când intra și GPU nu primea mai mult de 50W, de asta erau laptopurile mai slabe ca restul. Și probabil că ăsta e și unul dintre motivele pentru care n-au mai lucrat cu NVIDIA.
Nu e vorba de baterii, e vorba de consum și eficiență. Puget cere 300W, nici un acumulator nu duce aia, deci nici nu poți face o comparație. La fel și în taskuri ușoare, Intel consumă mai mult decât M, acolo e diferența. Nu e vorba de potențial maxim, acolo înțelege toată lumea că te ține bateria o oră, ci că cu un MacBook cu M poți scoate 15 h autonomie, cu unul cu Intel 6-7 (cu același acumulator). Ca să nu mai spun că nu mai ajunge carcasa la 50 de grade când import 200 de cadre în LR și nici nu face ca un avion.
MacBook Pro 16 e peste 2 kg, iar ăla de 14 nu ajunge la performanțele alea. Dacă 1.7 kg e greu pentru tine I hate to break it to you dar…
De ce ai înlocui monitoarele sau desktopul cu un laptop dacă nu ești obligat? asta n-are nici un sens. Laptopurile de genul ăsta sunt pentru ăia care sunt plecați cu lunile și trebuie să lucreze on the go sau direct de pe platoul de filmare, nu pentru cine merge zilnic la birou în orașul în care locuiește. E plin YT de oameni care leagă aiurea periferice la laptop, că ei iau apoi laptopul și se duc la cafenea și n-au nici performanță, nici mobilitate. Treaba asta se rezolvă cu un Mac Studio pe care dai banii o dată și te ține mulți ani și, dacă vrei, un MacBook mult mai ieftin pentru chestii on the go.
Marius Cucu a zis
Nu cred că renunț prea curând la desktop. Poate doar în ideea de a nu muta lucrurile dintr-o parte în alta, proiecte mari. 😳
dam167 a zis
Nu cred că e practic să ții totul pe un laptop când ai mai mult material. E mai ușor să lucrezi de pe un server sau NAS dacă ai mai multe stații, că acolo poți avea mai ușor redundanță sau backup. De asta mi se pare comic când îi văd pe „creatorii de conținut” că au un ditamai biroul cu monitoare și n periferice, dar totul merge de pe un laptop. Plus că nu ieși mai ieftin, că iei full specs pe un astfel de laptop, că jumate din capacitatea video e doar pentru a duce monitoarele.
ionică a zis
În Final Cut Pro și Compressor ai opțiuni de AV1, HEVC sau H.265, deci nici o problemă de export, ba chiar este optimizat pentru astfel de codecuri fie că ai sau nu HDR (HLG, Rec.709).
La fel poți folosi DaVinci pentru că ești obișnuit cu el, nu știu exact dar bănuiesc că ai aceleași opțiuni de export.
Restul e plăcere 🙂
Daniel a zis
Si eu trebuie sa inlocuiesc M1 pro de 3 ani cu 8GB (functioneaza perfect dar e nevoie de mai multa memorie) cu unul nou si acu stau in dubii daca Macbook air M3 cu 16GB sau M3 pro de 14, tot de 16GB. Stocarea nu e asa de importanta ca datele se duc in cloud si pe nas.
Nevasta-mea (ca pentru ea este obiectul) are obiceiul de a deschide vreo 3-4 browsere cu n taburi, mail, adobe, word, excel, etc si uita sa le mai inchida si deja sughite la stilul asta.
dam167 a zis
Am căutat și eu pentru doamna, dar cerința ei e display de minim 15, deci ar fi Air-ul cu 16 GB (ea are nevoie de minim 16 pentru Windows în VM). Pro de 14 e prea mic, cel de 16 e prea greu (zice ea). Nici eu, nici cei din Apple Store n-am reușit să o facem să renunțe la combinația asta, eu personal aș merge pe Pro când simți nevoia de performanță în plus față de un Air de bază. Air nu mi se pare că merită dacă ai astfel de cerințe de la un laptop.
Dar ca să revin, eu aș merge pe M3 Pro de 14.