În ultimele zile am citit câteva știri legate de turism ce m-au amuzat pe de-o parte, pe de altă parte, m-au făcut să îmi dau seama că e criză, că fiecare încearcă să facă bani de pe urma celuilalt și vine cu reguli cât mai tâmpite.
Ca de exemplu, pe undeva pe lângă Milano, niște englezi au făcut scandal că au pus să li se taie sandvișul în două și… au fost taxați cu 2 euro pentru serviciul ăsta. Un pas în plus, mai inteligent, pe lângă coperto.
Barcelona, de când UK a ieșit din Uniunea Europeană, mi se pare că a devenit centrul turismului, inclusiv cel de business. S-a aglomerat foarte mult, mai ales după pandemie.
Unele restaurante de acolo au început să refuze turiștii pe motiv că sunt… singuri la masă. Ei deja taxau dacă voiai să iei masa în exterior. Bine, articolul este un pic provocator. Dacă și în Spania mori de foame înseamnă că nu mai trebuie să ieși din casă.
OK, nu te primește un restaurant, nu te primește nici al 2 lea, dar până la urmă te duci și iei ceva street food sau chiar fast food dacă tot ești singur.
Am călătorit și eu singur, mai puțin în Barcelona, ce-i drept, însă n-am avut probleme să mor de foame că nu m-a primit un restaurant sau altul.
Ce-i drept, nici n-alerg în zonele turistice decât de nevoie. M-am fript de multe ori cu mizerii față de lucrurile locale.
ionică a zis
Tu ai fost pe sarakie. Nu iti permiti tu sa mergi la restaurant si singur ?
Marius Cucu a zis
Merg doar la bodegă.
Constantin a zis
Astia din Barcelona sunt acum cu „huo turistii!”
Cand or sa se imputineze turistii, or sa inceapa sa planga dupa ei (vezi cazul Veneziei).
Marius Cucu a zis
Ce-au făcut venețienii?! 😀
Constantin a zis
Pai a iesit la un moment dat primarul urbei din laguna si a zis ceva de genul „ami cer scuze la domni turisti!” 🙂
Da, turismul de masa, cu hoardele aduse de navele alea imense de croaziera e „cîh” dar orasul nu poate subzista fara turisti.
Trebuie gasita o solutie de copromis, care sa impace pe toata lumea, sa salveze orasul economic, dar sa nu il sufoce totodata din cauza numarului imens de turisti.
Marius Cucu a zis
Păi da, parcă au interzis croazierele în zonă, dar și taxa de turist parcă s-a ridicat între timp și… tot e plin. Sau, cel puțin, așa era discuția…
Constantin a zis
Sunt 28 de milioane de turisti anual in Venezia. Enorm! Dar orasul ala chiar nu are din ce altceva trai. Cum am spus, trebuie gasit un echilibru.
P.S. Apropo de tema articolului, nu m-a luat nimeni la suturi ca am luat masa singur la restaurant vreodata, indiferent pe unde am fost. E drept ca nu am tras de o cafea ore intregi, ci am mancat si am baut ca un om normal.
P.S. 2 O solutie pentru evitarea aglomerarii ar fi sa nu mai mearga toata lumea in aceleasi zone supra solicitate deja (Amsterdam, Barcelona, Venezia) sau sa se mearga mai mult in extrasezon.
Canalele din Veneza sau La Rambla din Barcelona nu fug nicaieri, sunt tot acolo daca te duci sa le vezi si in ianuarie sau noiembrie, la fel si muzeele.
P.S. 3 Dau de un articol in ‘Adevarul’ care recomanda „Alternative demne de Veneția și Toscana: locuri subestimate din Italia unde nu există mulțimi de turiști”. https://adevarul.ro/stil-de-viata/calatorii/alternative-demne-de-venetia-si-toscana-locuri-2274398.html
Articolul m-a facut sa rad in hohote, am fost chiar vara asta in Umbria (Perugia) si era full de turisti. La fel e si in Bologna sau Bergamo…. 🙂
Pheno a zis
Pai incepe sa se confirme dictonul „ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se intample”. Nu-si mai doresc turisti? Foarte bine. Nu vor mai avea turisti, adica renunta la singura sursa constanta de venit in favoarea linistii „publice”. Asta da afacere.