Este un trend prostesc în ultima vreme ce sper să fie clarificat, la un moment dat. Dar mulți pică după fentă pentru că e mai simplu să fie alb sau negru, nu și gri.
Ani la rândul ne-am uitat la americani ca la un vis frumos. Orice importam din SUA ca fiind wow, de la blugi la orice altceva.
Acum pare că „după 35 de ani de zile” lucrurile se schimbă. Devenim tot mai „suveraniști”. Dar acest „suveranism” prost înțeles o să ne coste.
A fost laudațio în legătură cu Beko pe internet când au comunicat că fabricile din Dâmbovița au produs peste 5 milioane de mașini de spălat rufe. Branduri precum Arctic, Beko, Indesit, Hotpoint, Whirlpool sau Grundig se fabrică în Dâmbovița. Totul în 5 ani de zile.
Și nu e rău deloc că se întâmplă asta. Doar că patronii sunt turci. Sunt branduri românești cumpărate de turci care au venit, au retehnologizat și plătesc taxe în România. Mai mult, exportăm din România peste 80% dintre produse. Păi de ce nu ar fi bine?!
Mi se pare o prostie să zici: gata, totul românesc, cu români. Nu, piață liberă, cu reglementări acolo unde trebuie și corectate anumite optimizări pe care le fac unii. Dar și așa, la cât de multă valoare adăugată vine în economie de la un business de genul este păcat să dai cu piciorul doar pentru că există un dac liber pe lângă noi. Că nu iei impozit de la un business, îl taxezi prin accize și taxe pe salarii. Mie mi-a dat reset graficul ăsta. Impozitul pe venit înseamnă 13-14%, în schimb, ponderea TVA-ului și a accizelor sunt mult mai importante.
E grav că încep aici pe blog să distribui pe Gigi, dar unii prea au luat-o razna. E OK să susții economia locală, să încerci să consumi cât mai mult local, dar să vrei să dai cu șutul banilor… Greu, tare greu!
Andrei a zis
Li s-a bagat in cap ca strainii sunt rai, ca isi scot profitul de aici.
Ce nu inteleg oamenii e ca acei straini au investit milioane bune pana sa scoata profit.
Si sa presupunem ca toti scot profitul, asa si? Ala are mii de angajati pe care plateste impozite pe salarii, salarii si nu mai vorbim de business-urile conexe de pe langa un investitor mare.
Si antreprenorii romani optimizeaza cheltuielile sa nu plateasca impozite pe profit, dar pe ei nu ii vad nationalistii falsi.
dam167 a zis
Ideal e ca profitul să fie reinvestit în România, nu taxat. Problema e când străinii au alte facilități decât companiile românești, indiferent de câți angajați au. Cheltuielile sunt multe ori un profit reinvestit, bani care rămând în România într-o anumită măsură – din păcate mai mult în servicii, că de produs nu prea reușim.
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă au alte facilități, doar anumite multinaționale sunt atrase într-o anumită zonă a țării cu ceva beneficii. Dar dezvoltarea în cazul ăsta nu este aceeași ca a mea, un Gheorghe cu un SRL mic.
A fost mai simplu de externalizat servicii de către vestici, mai greu să aduci industrie. Bine, după pandemie și război au migrat mai multe pe la noi. E loc de creștere și după război, măcar dacă vor fi în zona de influență a UE țările din jur am avea și o „poziție geografică” mai OK.
Adira a zis
Cel mai curios si interesant este cat de mulți suveranisti sunt în diaspora! Cat de mult bine doresc ei României! Când stăteau la coadă să intre în țară dar mai ales la ieșire, când coada se forma din cauza părții maghiare și aruncau zeci de metri cubi de gunoi, spuneau cu naduf ,, asta-i România”!
Marius Cucu a zis
Cred că ei sunt cei mai vocali în online. S-ar putea să nu fie „cei mai mulți”.
Daniel a zis
Peste tot in lume cei care au bani cauta portite prin care sa plateasca cat mai putine taxe. Ce trebuie sa faca statul este sa intareasca controlul pe anumite domenii si sa inchida unele portite.
Dar, in momentul in care, pe unu mic il rupi daca a uitat/nu a putut sa-si plateasca tva-ul iar pe altii gen realitatea tv ii lasi in pace cu 50mil euro datorie…. cam cum te simti? Aia care fac invarteala de tva (il fura) au spate politic, este clara treaba….pe aia nu ii vede nimeni? Biris zicea bine sa se faca plata tva-ului la finele circuitului economic, nu intre 2 firme (exact ca la o achizitie intracomunitara) si atunci nu vom mai avea probleme cu tva-ul de colectat – dar pierde statul o gramada de bani.
Anul asta voi incerca sa platesc cat mai putine taxe la stat – si asta in mod legal – pentru ca pur si simplu nu are rost.
Marius Cucu a zis
Meh, eu pe principiul ăsta am fost mereu. Dacă am putut evita o taxare de orice fel… am evitat-o. Când am fost eu prost ori contabila. Fosta, de fapt, am plătit.
Costin a zis
Este clar ca cel putin pina in momentul de fata, Romania traverseaza cea mai prospera perioada din intreaga ei existenta.
Conform statisticilor publicate, PIB-ul Bucuresti + Ilfov, il depaseste pe cel al Bulgariei.
Tot conform statisticilor, numai la Dacia Pitesti, ea singura, valoarea exporturilor o depaseste pe cea a Romaniei din 1988.
Drama este cu redistribuirea acestei bunastari, combinata cu risipirea cu larghete a banulu public.
De curind am depasit Bulgaria la saracie si conducem detasat in topul european. Probabil tot din cauza acestei saracii ne situam pe ultimul loc si la carte citita… de unde si orbirea asta in masa, ilegal de tictokizata.
Si-atunci ne minunam cum miscari, nu suveraniste cum se autointituleaza, ci eu le-as numi izolaționiste, isi fac de cap?
Toate astea le ‘datoram’ competentelor servicii de securitate, printre cele mai numeroase din lume, ce pompos isi zic ‘partide politice’.
Marius Cucu a zis
Ne și raportăm diferit la bogăție. Acum citeam ceva legat de bucureșteni, că nu îi scoți din mașină deși fac mai mult decât cu transportul în comun.
Acolo sunt 10-15% din venituri. În trecut, costurile astea nu existau, toată lumea mergea cu transportul în comun. Exemplele pot continua la nesfârșit.
În anumite zone trebuie să mișto coatele să faci lucruri. Dar trebuie să și vrei asta. Am amici care fac naveta din Mizil spre București. N-au un transport eficient, dar stau 4 ore pe drum: dus întors ca să facă un ban în plus. Se puteau limita la zona lor și să plângă?! Evident!
dam167 a zis
Toate astea le datorăm lipsei de educație, iar în educație nu s-a făcut mare lucru în ultimii 50 de ani. Ideea noastră de educație e școala „pe bune” de acum 50 de ani, iar principiile, metodele și informațiile de atunci nu se aplică zilelor noastre oricum. Pe măsură ce educația a decăzut, și cadrele didactice au decăzut și e greu să cauți performanță în felul ăsta. Ca să faci transport în comun ai nevoie de economiști și ingineri, ca să dezvolți orașele ai nevoie de arhitecți și ingineri și tot așa, oameni pe care nu-i avem și nu-i putem produce. Așa că se uită toți la politicieni (așa cum se uită vecinul meu Ghiță la administrator) pentru soluții. Ca să reduci risipirea banului public ai nevoie de reformă, viziune și inginerie – de exemplu refăcut sistemul licitațiilor -, iar astea vin tot de la oameni cu școală care să propună niște măsuri concrete. Miniștii n-o să înțeleagă niciodată astfel de lucruri.
@Marius: păi și de ce i-ai scoate din mașini? în România nu e scump să ai o mașină și e alt confort în ansamblu. Cât timp nu înțelegem ce e aia mobilitate urbană nu are cum să se schimbe nimic. Îți trebuie puțină viziune ca să scoți mai eficient transportul în comun decât mașina, poate chiar și resurse pe care primăriile s-ar putea să nu le aibă.
Marius Cucu a zis
Nu îi scoți de tot din mașină. Sau nu pe toți și nu de tot, ci să mergi pe eficiență acolo unde e cazul. Nu pune nimeni barieră, ci trebuie redus un pic traficul și toate vor fi mai OK. Nici subvenția la transport nu va mai fi atât de mare, nici mașinile nu se vor gâtui în intersecții.
Normal că educația a jucat un rol pentru că a fost mai simplu să „plimbi proștii” dintr-o parte în alta.