Dacă e ceva de apreciat la Apple cred că ar trebui să fie capabilitatea lor de-a face lucruri wow pentru cei care vor să aibă puterea de procesare la cheremul lor.
Sigur că o astfel de investiție e pentru ani buni de muncă și evident că trebuie să fie și amortizată.
Noi, muritorii de rând, abia visăm la 4k, când Mac Pro aduce în discuție editarea în 8k.
Treaba de mai sus poate ajunge undeva la 50 000$. Sigur, varianta mai puțin echipată este în jur de 6000$.
Redoo a zis
Bă, nu știu cum vă calculați voi în breaslă investițiile dar eu, cel puțin când vine vorba de achiziționat o rablă, nu sunt dispus să dau mai mult de 6 maxim 7 x veniturile lunare..la o adică, și cu banii de iphone poți să-ți iei un cazan..
Marius Cucu a zis
Păi un sistem îl poți folosi 5-6 ani la capacitatea lui, în rest, tragi de el… dar în cazul sistemului de față, cred că-l duci și mai mult. Eu, la muncă, aveam versiunea standard de prin 2007-2008 și cu ceva upgrade(schimbat HDD-uri, adăugat RAM) încă mai funcționează acolo. Deh, licențele pentru softuri costau dublu.
vasile a zis
Eu am zis intodeauna, faci bani, bagi bani… altfel sunt povesti si vise, discutii la un spritz de vorba!
Marius Cucu a zis
Nu e chiar așa: bagi bani, faci bani, bagi… probabil faci, dai faliment, o iei de la capăt!
ice4you a zis
Ma culmea dracului sti care e? Eu unul nu stiu cum am facut, cu n’am facut dar i’am convins mai mereu sa bage altii bani! :))))))
Marius Cucu a zis
E și ăsta un business!
ice4you a zis
E un soi de next level as zice! :))
Marius Cucu a zis
Old, ar zice unii! 😀
vasile a zis
Stimabile, nu stiam ca esti neam cu Vantu!? :)))
Marius Cucu a zis
Neah, noi am avut contracte pe drepturi de autor, nu erau pe PSV.
vasile a zis
… de tuica?! :))))))))))
Marius Cucu a zis
Pentru dubă?! 😀
vasile a zis
:))… portabil, cu usb reversibil :))
dam167 a zis
Click bait. De data asta atât s-a scris: că prețul maxim e 50 de mii și că roțile alea costă 400$. Când au trecut peste puterea de înțelegere a jurnaliștilor n-a mai rămas nimic.
Atâta costă un workstation cu specurile alea în general, nu numai un Mac Pro. Și restul de hardware, că 8K nu apare din neant, trebuie să filmeze ceva la rezoluția și, cum ziceam și ieri la nwradu, un mâner de RED poate să coste 200$ și nu e nimeni oripilat pentru simplul fapt că nu ne pricepem. Cât despre soft, în inginerie nu cumperi nu știu ce cu 50k.
Problema e că softul e prost și încercăm să găsim justificări în a cumpăra hardware. Editare video 4k merge și pe un MacBook Pro de 13” fără placă video dedicată, doar că nu cu suita Adobe. Cât despre Adobe, abia după ce am trecut și eu la Creative Cloud am înțeles de ce au toți nevoie de atâtea resurse – cu cât e mai nou softul, cu atât merge mai prost. Cum să ai procese în fundal care să mănânce 500mb RAM când nici un soft Adobe nu e deschis? cum?!
Marius Cucu a zis
Meh, depinde. Dacă ăia 500 de RAM sunt acolo pentru a lansa mai rapid anumite procese, sunt de acord cu ei, dar când vorbim de Adobe… nu vorbim de optimizare.
Eu o să tot promovez Capture One și Davinci, cel puțin, momentan. E drept, acum au copiat funcții din Lightroom cei de la Capture One și chiar nu mai e atât de snappy față de 12.4, dar sper că, cu timpul vor face treabă.
La fel și Davinci, la 16 au mai stricat un pic treaba și sper ca până la 16.2, 16.3 să mai așeze lucrurile. Oricum ar fi nu pot fi comparații cu pachetul Adobe. Tot e mai snappy, asta după experiența din weekend.
Ca să înlocuiesc complet Adobe, probabil că o să mă îndrept spre Affinity. Nu fac însă, atât de multe pe Photoshop și nu mă deranjează dacă nu e chiar totul foarte rapid.
dam167 a zis
Pe un laptop se simt procese lăsate aiurea, că așa am și ajuns la ele – problema nu e nouă, am găsit-o la ei pe forum încă nerezolvată. Sau mă rog, nu e rezolvată complet, pentru că acum ceva timp consuma chiar mai multe resurse. Și ca să-ți faci o idee la laptop, porcăriile alea consumau cam 1% din baterie/oră, în sleep mode. Pe Windows e ceva mai greu să le depistezi, pentru că acolo e coadă la procese care să mănânce din baterie, dar la mine (MacOS) a fost simplu. Și da, lightroom cel puțin merge și fără procesele alea.
Mie îmi place Lightroom, că în loc de Photoshop pentru mine e destul ce face Affinity, dar acum e inclus în pachetul de photography, așa că am zis why not. Aș fi rămas cu ultimul Lightroom standalone, 6 cred, doar că nu mai merge pe Catalina. Am rezerve în a mai cumpăra softuri care merg și pe abonament pentru că se pare că taie destul de repede suportul pentru versiunea fără. Poate pentru mine soluția va fi MacOS Mojave la anul, pentru că până atunci am plătit Creative Cloud.
Când voi face și video mai serios mă gândesc totuși la Final Cut, deși am vrut la un moment dat să încerc DaVinci Resolve.
Marius Cucu a zis
Dacă ești pe Mac cred că Final Cut e mai mult ca suficient. 🙂 În fapt, are cam tot ce-i trebuie, e optimizat pentru sistemul lor.
În rest, când o să-mi fac timp să trec de la Photoshop, să mă obișnuiesc cu tot ce-i acolo… o s-o fac și eu. E discuția un pic diferită față de Windows. Altfel, s-ar putea s-o reiau pentru că încă nu mi-am găsit laptopul pentru anul următor. 🙂
Catalin a zis
Sincer, nu sunt un mare fan al Apple in general, adica, decat sa dau atatia bani pe Apple, mai bine ma incadrez la Samsung/Huawei. Totusi, ce au inghesuit baietii astia in acea unitate, serverele pe gazduire shared, sunt facute cu 128 Gb ram de regula, hai 192 GB RAM, si asta singur, are 368 GB RAM, ne-am dus naibii, si ce procesor. Pai, nu ca server, asta face cat mai multe servere la un loc, si intr-un final, nu produce nici macar jumate din banii care-i dai pe el. Sincer, mai bine, nu. ?
Marius Cucu a zis
E maximul de putere pe care poate să-l aibă. Se poate configura de la 6000$, dacă nu mă înșel.
dam167 a zis
Nu știu ce legătură au Samsung sau Huawei cu calculatoarele, dar în fine. Mac Pro nu e server, deși e disponibil și cu rack mount. Există domenii unde e nevoie de atâta RAM (diverse simulări numerice), dar asta nu înseamnă că în loc de Asus ROG trebuie să ne luăm toți Mac Pro. Dacă n-ar produce mult mai mult decât costă nu l-ar lua nimeni, iar un server pentru stocare, care probabil are o viață mai scurtă decât un Mac Pro, e probabil între 7 și 10 mii de $.
Atâta zgomot și încă nu compară nimeni workstation cu workstation, în timp ce softurile sunt scumpe ca naiba.
Marius Cucu a zis
softurile pot dubla, tripla valoarea. Eu luasem prin 2016 încă un mac sh(undeva până în 800 de euro), iar ca să-i pun licențele m-ar fi costat încă 6000 de euro. Așa că am făcut românească, softuri de grafică pe un sistem, softuri de play pe alt sistem. 🙂 Erau licențele pe cheiță usb.
Petre a zis
Uite aici o varianta buna de Hackintosh care ajunge pe la 2000$ fata de 5000 cat ar fi ajuns ceva comparativ de la Apple
Marius Cucu a zis
Nu știu cum mai e acum Hackintosh, dar în trecut dădea fail la multe față de unul clasic. Aveam 3 sisteme Mac și un Hackintosh mai performant. Asta aparent, pentru că în practică Mac-urile erau mai ok. Probabil că a mai avansat și treaba asta, între timp.
dam167 a zis
Principala caracteristică a unui workstation e stabilitatea, iar un hackintosh numai stabil nu e. Nu, încă nu e, mai ales când vine vorba de update-uri.
Cât despre 2000$, ultimul PC pe care l-am făcut eu a ajuns pe la 1500 de euro fără să aibă nu știu ce în el. Un PC nu-l folosești numai la jocuri, benchmark-uri și exportat fișiere video, deci atâta timp cât pe YT nu vine unu’ cu un workflow credibil e mai mult divertisment.
Compari peticeala și optimizarea pasionaților de calculatoare cu un workstation, ceea ce nu e ok. Nu e ok nici dacă eliminăm Apple din ecuație și ne raportăm doar la HP, Dell sau alții care vând unități de tip workstation.
Iulian a zis
Vorbiti de lucruri sfinte, eu inca ma lupt cu un HP de 4 GB. Ce-i drept nu prea am treaba cu K-urile.
Marius Cucu a zis
Avioane, mai exact! 🙂
Claudiu a zis
Cu siguranță nu este pentru utilizatorul de rând, ci pentru studio-uri mari. Cel puțin, la Dr. Dre am văzut deja acest PC + monitoarele Pro Display XDR care sunt superbe.
Din punctul meu de vedere un PC scump își merită fiecare bănuț, cu ajutorul lui poți câștiga mulți $$$, depinde de tine pentru că internetul îți oferă zilnic oportunități iar cu mașina…câștigi și cu ea dar ești limitat: poți doar transporta. Un PC își merită oricând investiția iar mașina nu. Dacă mașina este pasiunea ta și ești deja milionar, atunci da. 🙂
dam167 a zis
Uneori obiectele nu trebuie să-ți câștige imediat banii pe care i-ai plătit și sunt doar niște lucruri care te ajută să faci ceva. Primul laptop pe care mi l-am luat (2005) a costat aproape 5 mii de lei, foarte scump pe vremea aia. În mod direct cred că am câștigat sub 1000 de euro cu el, dar faptul că l-am putut lua cu mine și lucra alături de alții m-a ajutat să învăț lucruri care mi-au folosit ulterior.
Dar acum avem mult prea multe porcării de cumpărat și e tot mai greu să-ți stabilești prioritățile, de-aia urlă toți „nu merită” la orice prostie. Normal că nu merită când nu ai neapărată nevoie de ceva. Pentru cineva care nu visează la orice ține de grafică și un monitor de 1000 de euro n-o să merite niciodată, dar mai unul de 6-7 mii.
Marius Cucu a zis
Nu ai câștigat bani în mod direct, dar ai câștigat experiență. Și timpul alocat tot un soi de bani investiți sunt.
Acum avem marketing agresiv pentru orice chestie. Cu cât ești mai tehnic într-un domeniu, cu atât vrei mai multe, iar dacă n-apeși pe frână… nu ieși pe plus.
vasile a zis
In sfarsit am gasit in 8K… asa mai merge! 😀
Marius Cucu a zis
Fiecare cu ce-i place:
vasile a zis
Aha, iti plac caciulitele albe! :)))
Totusi din Romania doar atat?! 🙁
Marius Cucu a zis
Chiar și clipul din Londra e făcut de români. Parcă-s clujeni. 🙂
vasile a zis
Asta era si ideea, sunt romanii intradevar… dar nu se vede, bine poate ceea ce fac e pe bani si atunci, asa e viata!