Eu am mizat de fiecare dată pe plăci de bază de calitate, cu o structură bună, cu un VRM bun, bune sau nu pentru overclock. Cam asta reiese din majoritatea articolelor, chiar și acesta în care am încercat să completez cu cât mai multe informații despre plăcile de bază.
Anul acesta Cosmin și-a făcut un calculator adaptat la cerințele de astăzi. A ales să își pună și un cooler aftermarket și greșeala fiecărui geek a fost că a umblat mult prea mult la el.
De mai bine de 2 luni am cumpărat o pastă termoconductoare. Mult mai bună decât ce am acum. Nu mi-am făcut timp și nu am considerat imperios necesar să îmi stric câteva ore doar pentru a schimba pasta. Am și eu un cooler aftermarket destul de mare, așa cum are și el. Știu sigur că vor fi rezultate mult mai bune cu pasta nouă, dar am zis că mai răruț este mai drăguț.
Povestea pe care a transmis-o pe Facebook și care merită să fie adăugată și aici:
Cand va ganditi la un cooler aftermarket destul de greu, pentru procesorul vostru, uitati-va la o placa de baza corespunzatoare, care sa nu contina circuite/cablaje, pe langa gaurile de la suruburile de fixare ale cooler-ului. Tocmai mi s-a dus o placa de baza de 600 lei, din motive de marketing, ajutate cu eroare umana. Daca nu strangeam destul de mult suruburile, se invarteau in gol, fix asta s-a intamplat prima data, iar cooler-ul a ramas usor mobil, trebuia o forta sa-l misti stanga/dreapta, miscare circulara, dar nu era fixat 100%.
Ieri am curatat PC-ul si accidental l-am rotit 1-1,5cm intr-o parte, nu era normal, se vedea din procesor, am facut o proba dupa ce l-am aliniat, crescusera temperaturile, am zis sa schimb repede pasta termoconductoare, nimic complicat, am facut asta de zeci de ori, la zeci de persoane. Fac asta, si observ ca distantierii in care se fixeaza radiatorul, se invarteau pe placa de baza, i-am strans usor, repet, USOR, dar tinand contra si in partea cealalta cu o alta tubulara de 10.
Surpriza, nu mai pornea PC-ul, adica pornesc ventialtoarele, placa de baza e alimentata, sursa functioneaza odata ce-mi alimenteaza tot si incarc chiar telefonul pe USB-urile frontale, DAR, nu vede monitorul (e stins, il pornesc – no signal), si perifericele, mouse si tastatura, nici macar placa de retea wi-fi (pe USB). Am demontat PC-ul ca in prima zi, si facut la loc in timp record, 2 ore demontat-montat, cu atentie si grija, am pus banda izoliera in acele zone, degeaba. Pot sa-mi iau adio de la placa asta de baza sunt 99% ca e ea, problema este alta, sper ca nu mi-a afectat si memoriile RAM sau procesorul… nu am la cine face teste cu procesor Skylake si RAM DDR4, nu ar fi nimeni dispus sa-si bage nasul in PC, sa schimbe ceva bun ca sa-mi testeze mie anumite componente. Dar mai mult ca sigur, trebuie alta placa de baza.
Sunt service-uri care, teoretic cel putin, rezolva problemele de circuit intrerupt sau scurtcircuit, dar daca nu se poate face nimic, dau 120-130 lei doar pe verificare si transport, curier. Daca se poate..intre 180 si 250 lei, cel mai ieftin. Pai mai pun 300-350 lei si iau alta placa, noua. Imi place sunetul SupremeFX de la ASUS, dar constructia asta n-am intalnit-o nici macar la placile de odata, de acum 15 ani, sunt mult mai groase, puse in straturi, nu cu cablajul acoperit de un lac subtire, usor de zgaraiat. O sa caut alt producator, sau poate alt model de la ASUS, important e sa am sunet 5.1 cu iesire optica, ca nu mai cumpar placa de sunet dedicata, asta e clar.
Cea mai mare problemă este că garanția nu acoperă astfel de intervenții
Încercați să mergeți la service-uri autorizate pentru lucruri pretențioase. Veți putea avea surprize nedorite. Iar când investești câteva sute bune de lei pe o componentă… ar fi bine să ai grijă de investiția ta.
Cosmin Dumitru a zis
Am un prieten electronist care a zis ca se rezolva, DAR, n-am curaj sa mai pun componentele in functiune pe o placa reparata. A facut carambol, distantierii de la cooler-ul CoolerMaster Hyper 212 X, s-au invartit in loc la fixarea backuplate-ului pe spate, si atunci s-a intamplat ceva. Prima data n-a pornit PC-ul, am desfacut si prins iar, si am stat 6 luni de zile, 24/7, cu PC pornit, n-are cateva nopti oprite, in 6 luni. Acum l-am curatat de praf… si surpriza, am miscat cooler-ul (radiatorul), cu mana, cand curatam palele ventilatorului din spate, ca si eu am fost „destept”, era mai sigur sa scot ventilatorul si sa-l curat afara.
Am vazut ca urca temperatura, am zis ca e clar trebuie sa schimb pasta termoconductoare, facut si rezolvat. La fixarea cooler-ului se invarteau in loc distantierii, nu se pot strange doar cu cheia venita la kit, cu cooler-ul. Ai nevoie de o cheie de 9/10 (am folosit de 10, dar e usor larga), pentru a tine contra, si strangi cu ea. Evident, la simtul mainii, degetelor chiar, vorbim de electronica, chestii fine. Am desfacut zeci de PC-uri si laptopuri, reconditionat, curatat, asamblat, diverse procesoare si coolere, dar niciodata n-am patit din astea.
Am maini finute, doar sunt tehnician mecanic intr-o fabrica de confectii, si fotograf in timpul liber. Daca eram vreun „cioban”, as fi dat vina doar la mine, dar chiar nu ma asteptam la o constructie atat de proasta. Am asamblat alt PC la un prieten, tot cu i5 6500 ca si mine, tot cu 16 GB DDR4, acelasi RAM si multe altele, dar cu o placa de baza MSI B150 GAMING M3, si are o constructie mult mai robusta, se simte ca e mult mai grea. A mea, ASUS H170 Pro Gaming, inca de la inceput mi s-a parut fragila, placa video ASUS STRIX GTX 970 OC, atarna de colt, cam 1cm in jos, i-am pus un adaos, un picior de sustinere improvizat. E inadmisibil sa simti ca se frange slotul PCI-E cu o placa video, daca era o placa de baza de 300 lei mai ziceam, dar am zis sa dau 600 lei din acest motiv.
O sa iau alta, buget maxim 750-800 lei, probabil Gigabyte sau MSI, cu chipset Z170, ca sa pot pune in 1-2 ani si un i7, mult mai ok (nu sunt adeptul OC-ului, OC = supravoltare, indiferent ce zic unii sau altii, nu e normal!).
Sa vad.. 1-2 saptamani pot sta fara PC, am laptopul asta cu i5 2410M, 8 GB Corsair DDR3, WD Black de 500GB la 7200 rpm… se misca bine, dar fiind obisnuit cu gamingul, in sezonul rece am si eu timp mai mult :))) (ca nu am de fotografiat si editat evenimente :)) ).
Cam toate au circuite in zona gaurilor de la fixarea cooler-ului, ideea e ca sa se tina cont de problema mea, sa nu se mai bazeze nimeni pe ceva ok in acele locuri, ca nimeni nu se gandeste la probleme electronice in zonele prevazute pentru mecanica, fixarea acelor surubele. Si sa puneti saibe din plastic sau textolit, sub orice distantieri sau backplate, nu va bazati pe o fasie de adeziv pe care o pune producatorul coolerului aftermarket.
De altfel, e o placa performanta, tot una cu realtek 1150 o sa iau, adica chipul de sunet din SupremeFX de la ASUS, si cu iesire optica, pentru ca am Logitech Z906 si vreau sa ma folosesc de el la aceeasi calitate, fara investitie de 3-400 lei intr-o placa de sunet buna, similara. SupremeFX e peste orice placa in 300 lei, garantez.
Imi face cu ochiul si ASUS Maximus VIII Ranger … are pret bun la eMAG, dar nu stiu daca as da mai mult de 700-750… probabil raman la asta: Placa de baza Gigabyte Z170X-GAMING 3, Socket 1151 … sau la Placa de baza ASUS Z170-A, Socket LGA1151. Nefiind un fan OC, n-am nevoie de placi de top, da vreau chipset Z.
Atentie, atentie, si iar atentie, oricat de experimentati sunteti, marketingul e in floare azi, se pot intampla multe.
Sper ca procesoul si placutele RAM n-au nimic… sper, teoretic au destule protectii si nu a fost ceva complicat, supravoltare sau ma rog, ca la un OC extrem sau fulger.
Alex a zis
Eu am o placa de baza AS Rock, si la fel, imi atarna placa video 1 cm in colt ( GTX 970 ). Mi-ar placea o poza cu piciorul improvizat, sa imi fac si eu o idee. Urmeaza sa schimb si eu pasta termo la CPU ( I7 4790K ) si GPU ( GTX 970 ), dar m-am decis sa o schimb la service ( si sunt totusi electronist, dar greselile le poti face oricand. Macar la service are cine imi plati piesele, daca gresesc ei ceva ). Dar voi achizitiona eu pasta termo, sa fiu sigur ca nu e din aceea ieftina. Ma gandeam la Grizzly Kryonaut. Mersi pt povestea scrisa, m-a ajutat.
Pheno a zis
Am desktop din 2014 cu configuratia din imagine.
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2022/04/specificatii-tehnice-speccy.png
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2022/04/configuratie-pc.png
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2022/04/configuratie-pc-temperaturi.png
N-am schimbat niciodata pasta termoconductoare si nici n-am avut vreo pasta speciala, ci era o pasta care se gasea peste tot.
Or fi bune temperaturile dupa opt ani?
Marius Cucu a zis
Foarte OK. În load cum e?
Pheno a zis
Niciodata nu mi-a sarit vreo temperatura mai sus de 50 grd.C, indiferent de temperatura mediului. Am Carcasa Segotep Chariot TF, Sursa GIGABYTE P750GM, 80+ Gold, 750W, Cooler procesor Cooler Master Hyper H412R (pe aer).