Asus Zenfone 11 Ultra. Pe acesta l-am luat ca telefon principal în deplasarea din Germania.
Nu este primul telefon de la Asus pe care îl testez, însă îmi place ceea ce reușesc să facă din telefoane. Nu înțeleg, însă, de ce nu sunt atât de bine văzute în piață, asta pentru că au telefoane bune, care se diferențiază pe nișa lor.
Eu îi văd ca un soi de Sony, cel puțin după felul în care aleg să se promoveze. Prea puțin vorbește lumea de ei, prea puțin se testează. Ei știu.
Telefonul e disponibil aici.
Am primit telefonul cu Redcode de a fost băgat în ședință inclusiv băiatul de la curierat. Cum să întârzie el 30 de minute? Deh, de fapt, l-am cerut de pe o zi pe alta și când ești din Ploiești ai toate șansele să nu primești produsul la timp, cât să poți să o dai spre aeroport. Însă, a fost bine. Am avut timp să iau și câteva cadre cu el înainte să plec.
Telefonul, din orice punct de vedere te-ai uita la el arată premium. Dar e mare. L-aș asemăna un pic cu Samsung S24 Ultra ca dimensiuni cu husă. Da, avem husă în pachet. Bine, acela este un pic mai lung. Însă, pentru mâna mea e un pic cam mare.
Primul lucru pe care îl fac, atunci când desfac un telefon, este să mă uit la modulul foto. De acolo îmi dau seama dacă chiar este un cameraphone. Ei bine, nu este. Faci poze OK, dar nu la nivelul în care să fii dat pe spate.
Sunt câteva mișcări de design care nu m-au convins. Adică e strict de obișnuință, nimic altceva. Pur și simplu, au gândit în interior lucrurile diferit, așa că mufa de încărcare e pusă în lateral. Nu m-am obișnuit cu asta, însă pot trăi și cu faptul că văd jack-ul de 3.5.mm. Nu degeaba îl asemănam eu cu Sony. Și uite că reușește să aibă și IP68, cu tot cu mufă.
În rest, dacă vreți să nu mai citiți până la final, n-am avut nici cea mai mică problemă cu el. Totul la superlativ.
Display
Am ajuns bine cu tehnologia pe display și lucrurile sunt din ce în ce mai bune. Display-ul este LTPO, la 144Hz și duce 1600 de niți. În peak ajunge la 2500 de niți. N-au fost probleme de niciun fel, în soare. Mi-a plăcut display-ul.
În fapt, eu l-am cerut în teste pentru că are Snapdragon 8 Gen 3 și implementarea a fost foarte bună anul ăsta. Trebuia să am o referință față de ceea ce a făcut Samsung cu Ultra. Măcar ca teste sintetice.
Cum se descurcă pe cameră?
Da, cum ziceam, nu este un model pe care să îl lauzi la cameră. Acum depinde și unde îl vei pune la treabă. Dacă ești ca mine să scoți pozele pe desktop și să le analizezi cred că n-o să te ajute prea mult. La ce am testat anul ăsta l-aș pune în zona de flagship, dar de buget.
Te bazezi pe principală și pe cea 3X, cea ultrawide e un pic mai slabă.
OK, culorile sunt foarte bune, totul e echilibrat, nu sunt aberații cromatice, însă se vede că senzorul nu este wow. Îl ajută, în schimb display-ul. Dacă o să te uiți pe display-ul telefonului o să zici că face poze wow.
- 50 MP, f/1.9, 24mm (wide), 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, gimbal OIS
- 32 MP, f/2.4, 65mm (telephoto), 1/3.2″, 0.7µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
- 13 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/3.0″, 1.12µm
Pe video stabilizarea este foarte OK. Gimbal. Nu am insistat cu 8K, ci am dat ca de fiecare dată în 4k 60P. S-a comportat bine, deși puteam observa destul zgomot pe imagine seara. Dar stabilă. Nu aș dori mai mult. Vedeți și voi exact în materialul video.
Software
Încă mă gândesc cu ce să compar telefonul ăsta ca sistem de operare. Pe lângă faptul că hardware-ul îl ajută, sistemul de operare este curat și foarte, foarte rapid. Curat. Totuși, de ce să ai nevoie de Triband pe telefonul mobil? Să îl asemăn cu ceea ce face Nothing în momentul ăsta, însă ei n-au hardware atât de performant.
Este snappy. Aș zice că e o experiență să îl folosești, exact cum era pe vremuri Oneplus. Rămâne de văzut câte actualizări va primi telefonul.
Cât despre testele sintetice, ei bine scorurile sunt mari. Dar sunt și cu ceva costuri. Telefonul se cam încălzește, ba chiar frige pe spate dacă repeți de câteva ori testele, în buclă. Fierbinte! De la Snapdragon 8 Gen 1 n-a mai încălzit așa de tare.
Baterie
5500 mAh. Se încarcă la 65W în aproximativ 40 de minute. Mă bucur că au reușit să crească la 65W încărcarea. De aici că diferențele nu sunt atât de mari între timpii de așteptare. Telefonul are și încărcare wireless, dar din moment ce nu vine în pachet nimic… n-ai cum să verifici.
Un modul foto mai performant ar fi dat de pământ orice alt flagship în momentul ăsta. Telefonul este foarte OK, însă nu pe foto. Dar dacă ești un pic pasionat de sunet, dacă vrei un telefon destul de rapid, cu încărcare bună și autonomie OK, iată-l. Până nu văd la teste și Sony, acesta este modelul pe care îl recomand pentru sunet și performanță brută.
- notpaid
Asus Zenfone 11 Ultra
Păreri Pro
- autonomie foarte OK
- display luminos și fain, 144Hz
- interfața ZenUI e curată și rapidă
Păreri Contra
- puține actualizări software, 2 ani
- ar putea fi îmbunătățită procesarea foto și camerele
- dacă-l pui la treabă mai serios se va încălzi
Un modul foto mai performant ar fi dat de pământ orice alt flagship în momentul ăsta. Telefonul este foarte OK, însă nu pe foto. Dar dacă ești un pic pasionat de sunet, dacă vrei un telefon destul de rapid, cu încărcare bună și autonomie OK, iată-l. Până nu văd la teste și Sony, acesta este modelul pe care îl recomand pentru sunet și performanță brută.
Wlog.Ro a zis
75% din valoare telefonului costa brandul/numele. La fel si la Samsung, Apple, Huawei.