Din categoria lucrurilor pe care le mai testează Cucu iată că am pus mâna rapid și pe un laptop mai interesant pentru travel sau chiar pentru cei care fac activități de tipul ăsteia de acum: să scrie pe blog.
Din punctul ăsta de vedere Asus Zenbook este chiar ceea ce trebuie. Am mai testat modele de la Zenbook, dar nu ca ăsta. Nu atât de mic și… performant. În limitele unui model ce are doar placă video integrată, evident. Acum am plecat în Berlin și am luat mai multe gadgeturi cu mine. Nu a fost o deplasare foarte lungă, am fost să văd niște televizoare însă știam că am timpi morți și multe gadgeturi cu mine așa că am pus în rucsac și un laptop. A fost un schimb rapid între Asus ROG și… Asus Zenbook.
Prin 2019, când am fost pe barcă, am cumpărat un Zenbook ca să mă joc cu el, să văd dacă e suficient de performant și dacă merită. Din moment ce i-am dat retur cred că răspunsul vine de la sine.
Laptopul e disponibil aici.
Scurt moment „publicitar”. Am întrebat inteligența artificială ce știe despre Asus. Zenbook.
Asus Zenbook este o serie de laptopuri premium ultraportabile concepute pentru a fi puternice și ușor de transportat. Acestea sunt preferate în special de către călători și bloggeri datorită dimensiunilor lor compacte și performanțelor impresionante. Ceea ce diferențiază Zenbook de alte laptopuri ultraportabile este designul său elegant, durata de viață a bateriei și cele mai noi configurații hardware. Zenbook este disponibil în diverse modele, astfel încât utilizatorii să poată alege varianta care li se potrivește cel mai bine.
Din descrierea spusă de el nu pot să contrazic nimic. Totuși, AI-ul nu poate să ne explice cât de ușor este laptopul. De fapt, nici eu, nu știu cât de mult se înțelege din poza aceea cu el în mână. E un fulg. E din categoria celor testate anterior: LG Gram, Lenovo Yoga. Totuși, construcția acestuia nu poate fi comparată.
Ce hardware are?
La genul ăsta de laptop nu mă interesează atât de mult hardware-ul, mai ales că este un model actualizat. Nu ar trebui să fie probleme de vreun fel. Eu am intrat în clasicul Davinci Resolve și am făcut câteva teste. Rulează decent 4k 60p, ceea ce este neașteptat. Nu mă așteptam să funcționeze, asta în condițiile în care nici nu am avut o versiune suficient de performantă a software-ului, fiind un public beta. Evident că nu faci cine știe ce editare cu el, însă un FULL HD va rula mai mult ca perfect. Pe lângă Davinci Resolve, Capture One fluieră. Iată că și Intel reușește să fie decent pe editare cu integrată. S-ar putea să te și poți relaxa cu un joc mic, dar oricum nu ar trebui să fie o activitate constantă. Nu e OK să încingi un laptop pe termen lung.
Layout tastatură
E oarecum clasic Asus. Au făcut o schimbare însă la ordinea tastelor, mai exact butonul de power nu mai este în margine, ci este următorul, stă lângă delete. Trebuie să ai un pic de atenție când apeși delete să nu îl apeși pe el din greșeală. Sau…
Touchpad
Nu am ce să îi reproșez. L-am folosit rar, totuși, nu sunt un „jucător”. Probabil că fiind destinat mai mult zonei de business acesta încă rămâne unul destul de mare. Eu sunt mai special și mă folosesc rar de touchpad, mereu mă car cu mouse după mine. Dar în tren, în avion, nu am încotro.
Display
E OLED. V-am făcut capul calendar cu tehnologia OLED că este mișto pe televizoare, că este foarte tare pe telefoane, iată că este disponibilă și pe laptop. Țin minte și acum că cineva a venit în comentarii, după ce i-am recomandat un laptop cu OLED și a zis: de ce sunt imaginile atât de saturate?
Pentru că… negru? Că nu ai gri?!
Totuși, în lumină puternică nu este chiar cel mai luminos display. La modul că, dacă îl veți folosi numai și numai afară nu știu cât o să vă ajute protecțiile pentru că va sta la 100%. După ce am văzut implementările de miniLED-uri de pe laptop cred că e mult mai interesantă direcția aceea. OK, avantajul OLED-ului este că imaginea este foarte aproape de realitate, dar față de un televizor utilizarea laptopului este în deplasare, în principiu. Mai mult, tehnologia pe laptopuri este un în pic în urmă a tot ceea ce se întâmplă pe televizoarele OLED.
Și stând, în mare parte, cu luminozitatea la 100% începi să simți protecțiile ecranelor OLED: se luminează singur ca să evite burn in.
Altfel, de la Zenbook Duo mi s-a format instinctul de a atinge display-ul. Da, nu e fain să ai amprente, dar dacă te uiți perpendicular nu ai treabă cu ele. E mai comod când n-ai un mouse disponibil, mai rapid.
Baterie
În prima fază aș vrea să vă zic cum a fost experiența de unboxing. Am luat laptopul și am plecat. Atât. Nu am știut exact ce încărcător are până nu m-am întors din deplasare. Evident, am testat bateria externă să văd dacă funcționează și dacă încărcătoarele de telefon fac figuri. Nu a făcut, a încărcat. E tot ce mi-am dorit de la un laptop de genul pentru ani de zile: să pot să îl încarc oricum, oriunde.
Pentru un laptop cu Windows este OK. Mai mult, am putut edita fără probleme fără să îmi omoare performanța atât de mult.
Sunet
Am testat multe modele de la Asus și am fost surprins de sunetul pe care îl aveau. Eh, acesta nu mă impresionează. Este și greu să pui sunet foarte, foarte OK pe o diagonală atât de mică. Se aude tare, clar, dar nu este un sunet plin, însă nici nu știu dacă pot face mai mult pentru diagonala aceasta.
Răcire
Așa cum se vede în poze cei de la Asus au pus niște piciorușe destul de mari ca să degaje căldura. De exemplu, dacă voi sunteți cu laptopul la încărcat o să simțiți tastele ușor calde. Dacă aveți activități în fundal care mai solicită un pic integrata… la fel. La task-uri complicate ventilatoarele ies la interval și ajung undeva la 40 dB.
În momentul în care este conectat la priză vei simți un pic de căldură în zona tastelor.
Am mai testat un Zenbook atât de mic în trecut, recunosc că nu mi-a plăcut de nicio culoare. Eh, acesta e chiar de luat în calcul pentru travel, pentru business ușor: un mail, o muzică, un film, un articol pe blog. Ar fi o evoluție la tot ceea ce am făcut eu până acum: tastatură conectată la un pliabil, însă… cu Windows, cu acces la tot. Per ansamblu, nu l-am simțit în ghiozdan și asta a însemnat foarte mult. În plus, bifat cam tot ceea ce îmi doresc eu de la un laptop: să fie relativ performant, să nu mă omoare cu spatele, să se încarce de la baterie externă, să ai câteva porturi USB, să ai ecran bun.
- Laptopul a fost testat pentru 30 de zile. A fost returnat agenției de PR fără o colaborare activă.
dam167 a zis
Acum nu știu exact cât de elocvente sunt benchmark-urile în utilizarea normală, dar uite aici: i9 9880H (8C 16T) la single core 1180, 8106 multi. i9 ăsta e la un complet alt nivel (mai ales de preț), dar multi core îmi pare puțin cam slab (Apple M1 e pe la 7500).
Se poate la sunet, uite ce face Apple, dar sunt detalii care fac diferența la cost. Eu unul n-aș fi cumpărat vreodată un laptop în funcție de sunet, iar dacă aș prefera un model anume ăla ar fi cel mai ușor compromis de făcut. Na, e ca și volanul îmbrăcat în piele la mașini – merge și fără, dar parcă e mai plăcut.
Fundul se încinge? deși nu prea țin laptopul în poală, recent am descărcat pozele din aparat și le-am importat în LR. Am aruncat doar un ochi la cadre, așa prin sondaj, și n-am putut ține laptopul în poală în pantaloni scurți – nu prea mi se pare ok asta. Poate și din cauza asta e multi core-ul ăla așa jos.
Marius Cucu a zis
Păi e ULV, e diferit față de H. E ultraportabil, nu-s pretenții mai mari de atât. Că îl alerg eu la editare e partea a 2 a. 🙂
Fundul se încălzește dacă stă la încărcat. De fapt, cam toată partea de sus se încălzește bine, chiar frige. Dacă nu îl ții într-o zonă care să nu îi permiți răcirea… o ia serios la „vale”.
dan a zis
faza cu butonul de power pus impreuna cu restul tastelor e asa o timpenie
si o fac si alte branduri
daca uiti sa pui in windows sa nu faca nimic la butonul de power si .. nah mai apesi din greseala .. zbang! standby sau shutdown. si daca faceai multe in timpul ala si poate aveai ceva nesalvat inca ..
asa cap in gura i-as da inginerului ala proiectant
Marius Cucu a zis
Da, da, confirm. Bine, te obișnuiești până la urmă cu layout-ul, dacă stai doar pe el. Dacă, în schimb, te muți de pe un laptop pe altul… o încasezi. Altfel, mapare.