Ce? Am putut să mă abțin cu Zenbook?! Nu, am mai băgat o fisă. Nu mi-a plăcut deloc varianta de 13′ așa că am zburat un pic mai sus și am încercat varianta de 14′.
Culmea, l-am prins la preț mult mai bun decât cel de dinainte, dar și cu hardware ceva mai slab. Adică I7 versus Ryzen 5. Am descoperit, între timp și varianta cu Ryzen 7 pe care o pândesc pentru perioada următoare doar că nu-i în stoc.
Da, am testat a 2 a generație de laptopuri de la AMD, dar niciodată nu m-am jucat cu generația a 3 a, fie ea și ULV. Așa că am profitat de ofertă și-am comandat un Asus ZenBook cu procesor AMD.
Este un model ceva mai gros, nu atât de „plăpând”, dar care-mi pare ceva mai premium față de modelul anterior. Cred că și culoarea joacă un rol important, materialul fiind același. Greutatea acestuia este de ~1.4 kG.
Sunet
Nu știu ce-au făcut cu modelul de 13′, dar pur și simplu nu se compară cu sunetul de pe acesta. E un sunet foarte, foarte bun, împins de cei de la harman/ kardon. E exact ce trebuie să fie pentru un laptop de așa fel. Practic, boxele sunt deasupra și „ricoșează” foarte bine din display. Se aude extraordinar de bine, mai ales că vorbim de un model care ajunge sub 3000 de lei în perioadele de reduceri.
Tastatura
Layout-ul este același, dar tastele se simt diferit față de ASUS ZenBook UX391UA-EG006T. Par un pic mai dure, dar te poți obișnui cu ele relativ repede. Tot cu poziții de iluminare.
Cât despre touchpad acesta e cel pe care îl doream. Adică la modelul precedent scria în descriere că are touchpad-ul ăsta. Evident că era clasic.
Practic, avem un touchpad aproape dublu care ține loc și de tastatură numerică. Da, au desenat un touchpad și o tastatură numerică ce se acționează dintr-un colț. Ții o secundă apăsat în dreapta și se activează sau dezactivează tastele numerice. Evident, încă nu m-am obișnuit cu ele, eu oricum folosesc, în marea majoritate a timpului mouse, dar mi se pare interesant.
Memorie RAM
În teorie are 8 GB de RAM, în practică, având în vedere că avem o placă video integrată mai tăiem 2 GB de pe listă. Așadar, 2 GB sunt păpați de placa video. Un pic cam puțin și nu cred că am slot liber pentru upgrade: 6 GB folosibili cam puțin…
RAM-ul este la 2400 MHz, DDR4.
Răcire
Eh, eh, nici acela nu era wow, dar în momentul ăsta am la încărcat laptopul, am o melodie pe Youtube, tastez de pe el articolul și simt cum frig tastele. Nici nu vreau să mă gândesc la momentele în care voi dori să editez ceva în Photoshop sau să fac ceva teste sintetice. Degajă o căldură extraordinară, iar pe perioada verii… va fi un pic trist.
Display
Display-ul este de 14′. Este un model de la BOE și anume BOE07E9. L-am mai văzut și pe alte modele în trecut, este un model foarte ok, îți poți face treaba cu el. Eu n-am fost limitat deloc de el, chiar am reușit să editez decent cu el.
În loc de senzor de amprentă, așa cum avea generația a 8 a, acesta are 2 camere pentru detectarea feței, ca să se logheze Windows-ul. Încă e loc de a se conecta mai rapid. Momentan, Microsoft are de muncă!
Baterie
Mi-ar fi plăcut să pot să încarc și de la USB, vechea mea problemă pentru laptopurile mici, de travel. Nu a fost să fie, are alimentare separată, e clasicul încărcător micuț de la Asus. Partea puțin mai ok este că se încarcă bateria destul de greu. Undeva la mai bine de 2 ore. Deh, încărcător mic, baterie mare: 47 Wh, cu 2 celule.
Autonomia e decentă, la activitate mixtă am ajuns undeva la 4-5 ore, mixt însemnând un browser cu cel puțin un Youtube și un Davinci sau un Capture One deschis.
Stocare
Avem un SSD M.2 PCIe de 512 GB. Interesant este că au pus un SSD de la SK Hynix. Eu unul n-am auzit de ei. Modelul este HFM512GDJTNG.
Procesor
Așa cum am zis și mai sus vorbim despre un model de la AMD. Este vorba despre Ryzen 5 3500U, un procesor Quad Core din generația Zen+ ce poate ajunge până la 3.8 Ghz.
Nu are rezultate deloc wow când vine vorba de procesare brută, dar îți faci treaba cu el. Atât trebuie să conteze.
Placa video integrată
Fără a face mari teste, observ că AMD e mai ok cu integrata. E și normal, ei au venit din urmă, iar Intel a rămas de 4 generații cu aceiași placă video integrată: Intel HD Graphics 620. Din punctul ăsta de vedere, jos pălăria.
Trecând peste căldură și, probabil, un bug al modelului nimerit(un zgomot ce mă scotea din minți pe la un radiator ceva) laptopul se prezintă bine la editare: Capture One funcționează ok, în Davinci, în timeline e totul în regulă și pot edita fișiere de la Sony fără bătăi de cap, partea proastă, dacă nu foarte proastă este exportul. Se observă și din Cinebench că nu vorbim de un procesor foarte ok, așa că vom aștepta destul de mult chiar și la exportul unei banale poze. Dar eu unul caut să fie totul ok la editare, nu export. Sunt conștient că în bugetul ăsta nu vom găsi tot ce ne dorim.
Nici nu am încercat să joc ceva, probabil ar fi luat-o razna placa video integrată. Nici nu se pune problema de așa ceva. Să vedem ce promite generația a 4 a de procesoare, aparent se discută tot mai des despre ea.
Conexiuni și conectori
În cutie vine și un adaptor pentru LAN. Așadar, informațiile de pe internet erau un pic neclare. Varianta de 13.3′ nu are LAN, nu are adaptor, varianta de 14′ are adaptor inclus, probabil și la generațiile viitoare treaba va fi la fel.
Așa cum se vede în poza de mai jos aveți un adaptor Wifi de la Intel: Dual Band Wireless AC 8265. Se descurcă decent, deși se putea și mai bine.
În rest, avem port HDMI, USB 3.0, USB Type C, loc pentru microSD sau chiar pentru jack de 3.5mm. Deja discutăm de un laptop din punctul de vedere al conectivității față de cel testat anterior.
Partea mai puțin ok este la upgrade. Practic, vorbim de-un laptop pe modelul tabletă. L-ai luat, l-ai pus în pachet și aia e. Totul este integrat, totul este lipit pe placa de bază. S-a stricat, la gunoi!
ASUS ZenBook 14 UM433DA-A5002T
Păreri Pro
- design
- placă video performantă
- sunet
Păreri Contra
- răcire
- posibilitate upgrade
Îi lipsește o răcire ceva mai ok. Tare mi-e că, dacă voi trece pe hardware un pic mai puternic o să se simtă și la temperaturi, în rest, arată exact cum trebuie pentru un model de acest fel.
Iulian a zis
Mă bate gândul să-mi iau un HP la mâna a doua, sau resigilat. Parcă aș lua ceva cu SSD dar la acestea se instalează altfel sistemul de operare și nu știu dacă mai țin minte cum…
Marius Cucu a zis
Se instalează fix la fel. Ah, nici n-am zis în articol că are Windows 10 Home.
Radu a zis
Salut! Am un pc cu un ryzen 5 2600 si o placa video radeon rx 570 8gb pe care le-am conectat la tv(samsung full hd diagonala 101 cm) iar pe acest monitor imi apar uneori dungi foarte subtiri rosii si verzi si un plus cam la 10-45 min monitorul se sti ge si se aprinde pentru o secunda, exact ca atunci cand instalezi driverele la placa video. Imi puteti spune va rog, care ar putea fi problema?
Marius Cucu a zis
Cablul HDMI s-a verificat?
Andrei a zis
Salut!Detin un laptop Laptop Lenovo Ideapad S145-15AST cu procesor AMD® A4 9125 pana la 2.60 GHz, 15.6″, HD, 4GB, 128GB SSD, AMD Radeon R3 Graphics. As dori sa ii fac un upgrade de ssd si ram. SSd cu viteza mai buna si 8 gb de ram. Ma poti ajuta cu niste recomandari?
Marius Cucu a zis
Din ce văd SSD-ul este pe SATA3, poți alege orice SSD mai „proaspăt”. N-o să te ajute, în schimb, la viteză, ci la stocare. Cred că RAM-ul trebuie înlocuit cu unul de 8GB, maxim ce ar putea să fie pus. Dar am impresia că este unul dintre modelele care are memoria RAM integrată pe placa de bază. Trebuie văzut exact în manual. Dacă e așa nu prea merită schimbat.
Andrei a zis
Multumesc pentru raspuns. Nu as castiga la viteza, daca schimb ssd-ul? Asta era si ideea..Pe site-ul Lenovo scrie ca suporta pana la 8 gb de ram.