Am avut nevoie de un laptop cât mai mic. Știam că voi pleca din țară pentru 10 zile și că voi merge pe un bagaj cât mai mic. Sunt momente în care fac mult prea mulți pași, iar multă tehnologie înseamnă greutate și automat… mai puțini pași.
Eh, visul meu de ceva timp a fost să-mi cumpăr un Asus ZenBook. N-a fost un buget mare pentru astfel de model, așa că m-am orientat la o variantă relativ ieftină.
Cerințele mele au fost: încărcare prin USB, cât mai mic, să se miște decent, în limitele unui astfel de ultrabook. În fapt, sunt vechile netbook-uri de 12′, 13′ cu o construcție mult mai bună.
Altex mi-a livrat produsul cu Nemo, aparent încă mai lucrează împreună. Dacă înainte îmi puneau cutie în cutie, folie peste folie, acum a venit cu o mică folie peste cutie, ambalată sumar. Practic, cutia Asus-ului a făcut diferența. Atât.
Nu mă deranjează treaba asta decât în situațiile în care produsul ar fi fost luat la șuturi de curier. N-a fost cazul.
Experiența de unboxing a fost wow. În general, nu dau 2 bani pe unboxing-uri, dar ASUS a pus folii peste tot. La modul: folie peste cutie de la altex, încă o cutie de la Asus, desfăcut cutia încă o folie, ca mai apoi toate accesoriile să stea frumos în folia lui. Deh, dai un ban, dar știi că te umpli de folii. Zici că au tras cu ochiul la Apple.
Ce găsim în cutie?
4 lucruri mari și late:
- manuale
- adaptor USB Type C
- încărcător USB Type C – atenție, nu puteți folosi alt încărcător decât cel original sau baterie externă de generație nouă. Am o Xiaomi de 20 000 mAh, dar n-am modelul potrivit. Am încercat cu a unui coleg și-a funcționat
- laptop
Am văzut multe laptopuri, am văzut multe televizoare, băi dar ăsta e incredibil de subțire. Chiar trollam că până și cutia e mai mică decât cea a router-ului. Bine, cea din urmă a făcut pași și nu am cum să fac o comparație directă.
Laptopul este super ultra cel mai slim posibil. Din cauza faptului că este slim nu este tocmai performant, dar nici nu poți avea atât de multă conectivitate.
În mintea mea creață, dau să pornesc laptopul și citisem, la un moment dat, că nu vine cu un adaptor și că ar trebui cumpărat separat.(ah, aparent, e vorba despre cel pentru RJ45) Și eram cu mouse-ul în mână: „băi, eu cum conectez mouse-ul? Oare sunt și mouși cu USB 3.1?” Erau tot felul de scenarii în cap având în vedere că tocmai nimerisem și eu un mouse decent fără fir.
Apoi s-a aprins beculețul și am căutat în jumătatea cealaltă de cutie pentru adaptor. Sunt atât de fan al adaptoarelor încât termenul de portabilitate s-a încurcat între mațele lui.
Practic, la conectivitate trecem pe modul MacBook: 3 porturi USB Type C, iar pe 2 poți să le folosești pentru a încărca laptopul. Pe oricare dintre ele.
Partea un pic ciudată a fost că aveam nevoie să iau și ceva poze de pe telefon. Nu se poate, ai un singur port USB 3.0 pe adaptor și unul 3.1. Joacă p-asta!
Mai ai și un jack audio undeva pe extinderea laptopului, foarte ingenios pus. Atât. Ah, dacă se supără cineva, mai avem și un senzor de amprentă lângă touchpad care mi-a arătat că Windows-ul mai are un pic de muncă cu el. Senzorul e snappy, dar dă fail Microsoft când se plictisește.
Ce performanțe are laptopul?
Ouh, păi… curierul l-a adus undeva pe la 12:00. Cu indulgență să zicem că l-am pus să facă update-uri 12:30. La 14:30 încă făcea actualizări. Legat la priză că altfel cred că mai dura un pic. Dar vorbesc de o nouă versiune de Windows 10.
Performanța brută, însă, nu se simte. Trecând de specificații simți că nu poate mai mult de atât, simți că ai vrea mai multă putere pe care n-ar putea să ți-o ofere niciodată. Și nu vorbesc de task-uri simultane, ci de un task bun și rapid.
WiFi
Greu, greu. E vorba despre un modul de la Intel: Dual Band AC8265. Totuși, pe WiFi, nu prea ne-am înțeles cu mai mult de 5-6 Mb, în plus, pe la greci nu prea m-am înțeles cu rețelele lor.
Tastatură
Mi-e greu să vorbesc de un layout wow la un astfel de laptop. Eu sunt omul căruia îi place să aibă taste numerice, să aibă Home și End la îndemână. E un laptop subțire, e evident că n-aveau cum să le poziționeze clasic, după placul meu. Dar ține mult de obișnuință.
Cursa tastelor este ok, se simte bine la mână, nu este atât de rigidă precum fostul meu laptop. La acela îmi oboseau degetele destul de repede când făceam mișcarea de pe tastatura ergonomică. Ușor, ușor cred că ar trebui să învăț să apăs ceva mai ușor pe taste. Cred că mi-a lăsat ceva sechele cea ergonomică.
Tastatura este iluminată, are 3 poziții de iluminare și mă bucur că n-are RGB. Bine, e ultrabook, nu cred că cineva caută, în afară de copii, așa ceva.
Touchpad-ul
E interesant, alunecă ok. E bine proporționat. Ușor, ușor cred că m-aș putea obișnui cu el și cu gesturile acestuia. De altfel, am și făcut-o, am avut un Logitech cu mine, dar foarte rar l-am pus la treabă. Bine, asta și pentru că aveam nevoie de conectorul USB 3.0.
Display
Mi s-a părut ok, dar nu wow. Asta comparând cu foarte multe modele de MacBook. E drept, n-am reușit să îmi dau seama dacă erau în același buget pentru că erau și modele mai puțin ok pe lângă mine.
Display-ul este de 13.3′ cu rezoluție FULL HD(B133HAN04.9). Poate ajunge la o luminanță de până la 300 cd/m2. Are o rată de refresh de 60Hz și este antiglare.
Răcire
Ideea cu îmbinarea display-ului un pic mai sus pentru a permite o circulare a aerului de sub carcasă mi se pare foarte tare. Sigur, nu doar Asus are așa ceva, dar cred că e cea mai bună soluție pe care puteau să o adopte.
În plus, au mai lăsat și ceva găurele care să arunce aerul cald afară fix la baza display-ului, ca să poată să fie design-ul mișto pe lateral.
Totuși, atunci când îl alergi cu încetinitorul… se încălzește foarte mult! Frige! Pe termen lung nu cred că ne vom înțelege dacă mă gândesc să deschid mai mult de 2-3 taburi în Edge.
Am vrut, pe barcă, să fac 2, 3 poze landscape. Pur și simplu n-am avut nicio șansă, o poză de 24 de megapixeli n-am reușit să o procesez, ce să mai vorbesc de un pic de noise reduction sau sharpness. Am renunțat!
Stocare
256 de GB de la SanDisk. Îți faci treaba cu el. Ar fi fost ok să fie nVME, dar nu e rău nici așa.
Baterie
În descriere ne povesteau cum ajunge la ore de autonomie. Și eu fraier că i-am crezut. Știți gluma aia cu BMW-ul care consumă 5%, dar… cu motorul oprit?! Cam așa și cu ei. Cu display-ul la 100%, fără a avea aplicații care să ruleze estimează undeva la 5 ore jumătate. Evident, în momentul în care voi mai pune procese… o să mă mulțumesc cu 4 ore efective.
Când ești stresat cu bateria și te uiți la colegii cu Mac că n-au niciun stres, că display-ul este foarte ok… te gândești că nici Apple nu e de luat în seamă. Probabil o să testez curând și ceva modele.
Cu siguranță laptopul nu este făcut pentru performanță. Este un model extrem de ușor, un pic cam cald pentru gustul meu și destul de scump. Da, are materiale de calitate, se vede de la o poștă că e o bijuterie, dar pentru mine primează performanța. E drept că e un accesoriu foarte bun pentru momentele în care te duci în vacanță pe termen mai lung.
Așa cum se vede pe blog, eu am perioade în care vizitez mai multe orașe și schimb cazări destul de multe. Asta înseamnă că în zilele de tranzit trebuie să am încă 1-2 KG în spate. Varianta asta e ok ca să cari cât mai puțin. Dar pentru tranzit de acasă spre muncă eu unul nu mi-aș lua așa ceva.
Laptopul este ok strict pentru business. Deschizi un mail, te uiți la un film, tastezi ceva, chiar pare că tastezi repede, dar atât. Mai mult de atât nu merge.
O să îl returnez. Încă mă gândesc dacă să încerc să ridic bugetul pentru o nouă versiune sau să încerc și ceva MacBook. Nici acolo nu e totul roz, erau vreo 5-6 pe lângă mine în Grecia și unele aveau display-uri ok, altele mai puțin ok, așadar… meh! Nu știu dacă voi da 10 000 pe un laptop nou. Nu sunt pregătit psihologic.
ASUS ZenBook UX391UA-EG006T REVIEW
Păreri Pro
- ultra slim
- materiale premium
- tastatură iluminată
- touchpad ok
Păreri Contra
- performanță
- temperaturi destul de mari
- adaptoare
- puțini conectori
E destul de ok laptopul pentru chestii business, totuși nu este atât de performant pe cât mă așteptam. Dacă puteam să deschid un Davinci, un Photoshop să fac chestii minime și să nu stau să aștept foarte mult probabil că îl alegeam, dar așa prefer să încerc să ridic bugetul pentru ceva mai mult.
Flatfy a zis
Foarte bine facut review-ul, chiar ma gandeam sa imi cumpar unul