Asus este primul laptop cu Snapdragon X1E78100 ce a venit la teste. Mai exact, are nume de cod: Asus Vivobook S15. Mi-a fost cel mai la îndemână fac asta, deși atât Lenovo, cât și Acer au modele pe piața noastră. Asus și Lenovo împart podiumul de vânzări locale așa că, zic eu, că putem lua lumină și de la unii și de la alții.
Mi-am zis părerea mea despre laptopurile cu Snapdragon și încă nu este schimbată. Nu zic că alternativa nu este bună, îmi place competiția, însă concluzia rămâne în picioare: software-ul mai are de lucru. Pe de altă parte, cu fiecare actualizare în parte mai vin îmbunătățiri de performanță. Oricum, nici cu driverele proprietare nu mi-e rușine, asta pentru că inclusiv Asus pare că are nevoie de un pic de actualizări.
E disponibil aici.
Construcție
Mă întreb unde se mai poziționează ZenBook în cazul de față pentru că mi se pare că Vivobook îi ia din piață destul de mult. Bine, au luat „furat” și din preț. Pur și simplu, nu ai ce să reproșezi laptopului la construcție. Marginile sunt foarte OK, detaliile sunt cum trebuie, nici să vrei nu ai de criticat.
Pe stânga aveți porturile USB Type C și un mini microSD, iar pe partea dreaptă sunt porturi USB normale. Cred că ar fi fost mai fain să pot băga direct un card SD, în rest, e ce trebuie!
La construcție putem să observăm că ecranul ajunge la 180 de grade și e foarte util pentru momentele în care… stai în pat cu el. Ecranul este OLED și deja am discutat despre panourile celor de la Asus. Nu am mai stat să măsor, dar pur și simplu se vede impecabil.
Sunt câteva reflexii în soare puternic, dar per ansamblu face față. Eu l-am folosit foarte mult în tren și experiența a fost suficient de bună.
Baterie
Așa cum v-am zis și în articolul anterior, am făcut teste mai avansate între acumulator și la priză. Ei bine, pe baterie este undeva la 60-70% performanță pe același profil. Așadar, nu se poate pune egal între unul și altul, însă, dacă vreți să vedem și partea bună a lucrurilor, am putut folosi fără probleme aplicațiile clasice, atât pe baterie, cât și la acumulator. Nu erau diferențe ca în trecut: am scos alimentarea și poc, am început să am lag.
Acumulatorul este mic și vă zic că încarcă orice. Sunt în jur de 2m de cablu și a fost cel mai folosit accesoriu din ultima perioadă.
Ei zic că avem până la 18 ore de autonomie. Cred că ne îndreptăm spre 12-13 ore de playback și poate mai mult dacă vorbim de browser și atât. La lucruri mai complexe se coboară instant sub 10 ore. Chiar și așa, eu accept și 5-6 ore de Davinci Resolve la nivel minim, fără export. Mai mult iese la Capture One.
V-aș zice că luați cu sare vârfurile de performanță. Am prins câteva actualizări majore cu el și pur și simplu scorurile sunt foarte mari de la un update la altul.
Hardware
Trebuie să amintesc de discuția pe care am avut-o anterior și prin faptul că mai trebuie făcuți niște pași pentru a putea să ne bazăm pe un laptop ca acesta. Da, e construit foarte bine, însă nu îmi amintesc să fi avut actualizare de firmware pe un laptop. Nu zic că este rău, ci este diferit și cumva schimbă cu totul perspectiva.
Nu merg nici cu hype-ul existent din piață, dar putem gândi și la viitor, că lucrurile pot fi bune. Momentan, nu sunt. E fix ce am zis anterior: trebuie să cauți workaround-uri dacă nu ai un program compatibil. Și chiar dacă e compatibil, așa cum este Davinci Resolve, din 5 deschideri, în 2 am primit eroare. Da, există actualizări suficiente și sigur vor fi rezolvate, dar cred că puteți face altceva cu banii dacă aveți ~6000 de lei de spart. Adică seria asta e atât de bine realizată că e păcat să nu încercați un AMD sau un Intel. Bine, dacă veți citi articolul ăsta în 2 ani de zile… probabil o să râdeți de ce prostii ziceam, dar așa este la început pe orice tehnologie.
Sunet?
La cât de subțire este, chiar se aude foarte OK. Bine, Asus n-a făcut compromis la sunet niciodată. Nu pe modelele din gama superioară. E o combinație de Dolby Atmos cu sunet de la Harman Kardon. Nu e rău deloc.
Tastatură
Așa de mișto se tastează pe laptopul ăsta încât n-am ce să îi reproșez. Cursa este foarte OK, nu se apasă foarte mult, iar spațierea este bună.
Copilot?
Tasta pentru așa ceva? De ce? Care să fie sensul adopției atât de rapide? Bine, înțeleg că vor să dea un picior lui Google și insistă Microsoft cu AI-ul, însă cred că nu suntem încă la nivelul în care să avem nevoie de un buton separat pe tastatură.
Touchpad-ul este destul de mare și are gesturi pe el. O să aveți nevoie de un pic de adaptare pentru că sunt în partea dreaptă și câteodată este bine, câteodată o să apăsați aiurea și nu e chiar bine. Însă, se poate personaliza totul și până la urmă o să vă adaptați. Eu sunt omul mouse-ului și mi-e foarte greu să dau cu degetul.
Răcire
La ce i-am dat să facă nu a schițat probleme, nici măcar când îl țineam prost, în pat, pe picioare. Face față oricărui task. Singurul semn de întrebare trebuie pus pentru viitor, asta pentru că la o actualizare de firmware au pornit un pic agresiv ventilatoarele. Posibil să pornească pentru mai mult timp pe viitor, odată ce hardware-ul va fi depășit. Dar acum nu, nici măcar în Davinci sau Capture One n-am auzit să fie nevoie de ele.
Concluzia este simplă: varianta asta de Vivobook este senzațională, nu ai ce să critici decât dacă vrei să fii cârcotaș. Dar orientați-vă la Intel sau AMD.
Iolanda a zis
Am citit să mă documentez, dar eu parcă aș rămâne devotată lui Lenovo, dar mai studiez. Am un Lenovo de 6 ani, pe care l-am utilat cu un SSD și hardul vechi l-am pus în locul în care ar fi trebuit să fie CDwriter-ul.
Marius Cucu a zis
Împart podiumul ambele branduri. Au ~30% ambele, iar restul de 40% e împărțit de celălalte alte branduri.
Ioan Mihai a zis
Foarte misto dar foarte foarte scump.
Marius Cucu a zis
Construcția e foarte, foarte bună, dar să mai lăsăm Snapdragon un pic în pace.
Alexje a zis
Arata foarte bine laptopul. Nu stiu nimic de Snapdragon, dar in rest nu mi se pare scump la ce ofera. Am de fix 10 ani Ideapad Z710 si inca merge blana, dar mi-ar place si mie unul nou.
Schiopu Diana a zis
Bună ziua. Am o rugăminte, sunt afoana în ce privește tehnologia. Vreau sa-mi achiziționez un laptop pentru office, internet și uneori grafica,dar mai rar. Te rog ajuta-ma cu un sfat, privind aceste doua laptopuri: 1.Laptop ASUS Zenbook 14 OLED UM3402YA cu procesor AMD Ryzen™ 5 7530U pana la 4.30 GHz, 14.5″, 3K, OLED, 16GB, 512GB SSD, AMD Radeon™ Graphics, Windows 11 Pro, Jade Black și
2.Laptop Apple Macbook Pro 16″ 2019 Core i9 Space Grey Second-Hand SH,RAM16Gb,Stocare1TB SSD
Marius Cucu a zis
E un pic cam vechi Apple-ul acela. Ce tip de grafică?
Schiopu Diana a zis
Grafica publicitara, editare foto …
Schiopu Diana a zis
Ce mi-ai recomanda pt un buget de maxim 4000 ron
Marius Cucu a zis
Eu aș zice Vivobook, așa cum e ăsta.
Schiopu Diana a zis
Mulțumesc pentru ajutor. Succes în tot ceea ce faci