Mi-a fost frică de faptul că Apple va putea să ia fața celor de la Microsoft privind experiența de utilizare. M-am înșelat. Sigur, eu sunt utilizator de Windows, nu de Apple, e normal să am totul la îndemână, să îmi fac setările instant. În 45 de minute am avut un sistem actualizat, gata de muncă, de pe care deja tastez primele impresii.
După ce am folosit modelul celor de la Apple, Macbook Pro, am zis că trebuie să aleg și un Asus ca să văd unde s-a dus tehnologia pe generația asta de hardware.
Nu de alta, dar am observat că M2 Pro s-a descurcat foarte bine. Poate la fel de bine ca generația a 9 a pe care o am eu, de desktop, nu de laptop. Dar dacă impresiile mele tari pentru laptop, vă dați seama cum este pe un desktop actualizat?
Chiar vreau să văd evoluția, poate voi reuși să testez și PC-urile, chiar dacă nu sunt la mare căutare în perioada asta.
Deocamdată nu mai este în stocuri, dar pe aici se învârte ca preț. Vine în diferite configurații, îl veți găsi și cu procesor mai slab și cu placă video mai slabă.
Nu m-a interesat foarte mult ce model testez, ci am vrut să am cel mai bun procesor de pe piață, de la Intel, de mobile. Sau cel puțin, ce se vinde la noi. Așadar, iată-l pe domnul I9-13980HX tactat la 55W lângă un 4090 RTX.
Să îi spunem monstru? Să îi zic imensitate? Știu că mai sunt branduri interesante în direcția asta, dar cerința a fost să vedem dacă ne putem descurca cu un MacBook sau cu un laptop de la Asus în editare video.
Răspunsul este da pentru ambele. Se poate fără probleme, ba chiar în teste sintetice Asus îi dă fum Apple-ului.
Însă, discuția trebuie să fie dusă spre portabilitate, consum, diagonală, poate chiar și răcire și zgomot. Sigur, ultima ar putea fi tratată diferit pentru că sunt produse destinate unei alte nișe: unul e oarecum business, altul este orientat spre jocuri. Cu răcire pentru jocuri, cu placă video foarte performantă ce nu se poate descurca cu ventilatoare pasive. Ați prins ideea, da?
Altfel, tot ceea ce ține de laptopul de Asus nu poate fi vorba de portabilitate. Mai mult, la 18′ sigur nu vei sta cu el pe picioare, să te joci din pat. O să îți frigă picioarele, o să fie foarte greu.
Tastatură
Eh, uite că am apreciat foarte mult tot ceea ce ține de tastatura de la Apple, dar nu știam de ce tastez prost pe mecanica mea. Credeam că am stricat space-ul. De fapt și de drept, era obișnuința de la Apple. Cursa e diferită acolo, dar tastez mai bine pe tastatura de la Asus. Este absolut discutabil, ține strict de obișnuință.
Altfel, layout-ul este OK, apreciez faptul că am tastatură numerică, săgeți la dimensiune aproape normală. Mi-ar fi plăcut să fie un pic de distanțare, ca să pot delimita săgețile, fără să mă uit la tastatură.
Sunt și ceva butoane orientate spre gaming, de la care poți schimba mai multe opțiuni printre care și performanța laptopului.
Trackpad-ul există, așa cum vedeți și mai jos, dar pentru mine a fost inexistent. Nimic nu se compară cu un mouse OK.
Display
MiniLED-ul e viață, OLED-ul este contrast, LCD-ul există. Când le vezi pe primele două ultimul este diferit. Culorile sunt foarte OK, în măsurători a ieșit foarte bine, însă, este destinat altui public, e pentru jocuri. Viitorul înseamnă primele 2 tehnologii, e clar. Nu „pocnește” la fel de bine ca acel miniLED, dar este mai mult ca onorabil și el. Plus că fiind dedicat jocurilor are și rată de refresh de invidiat.
Pe de altă parte, am uitat cum este să folosești un laptop cu diagonala de 18.4′. Sigur, în trecut, erau și ramele ceva mai late, acum sunt mult mai subțiri, dar tot ai o altă experiență de lucru. E mai interesantă. De altfel, poate că ăsta este și motivul pentru care au trecut la rezoluție mai mare de FULL HD. Unul dintre ele, evident, nu ai de ce să nu alergi măcar un pic 4090 RTX.
Sunet
Tot ceea ce face Asus pe partea de sunet merită. În ultimii ani mai tot ceea ce am testat de la ei se aude bine. La modelul ăsta era imposibil să fie diferit, au avut spațiu să pună sunet. Nu se face de rușine de nicio culoare.
Performanță
Cred că e puțin zis: avion. Dar performanța e legată de fir. Nu poți să ții deschis mai mult de 2 ore laptopul pornit și asta… cu luminozitatea redusă. Sigur că acolo unde rezoluția este mai mare de FULL HD și autonomia este diferită, chiar și testele sintetice sunt diferite.
Dar efectiv nu există nimic care să îi pună piedică. De la jocuri, la editare video, la orice. Uitați-vă ce punctaje scoate în Cinebench. De 3 ori mai mult decât un Apple, iar experiența de utilizare vă zic că este aceeași, nu sunt doar teste sintetice.
Efectiv, rupe.
Răcirea muncește din greu, asta e clar. Placa video se activează foarte mult în momentele în care o pui la treabă. Și frige al naibii de mult. Adică dacă îl vei pune pe picioare și activezi profilul Turbo… poate ieși cu scântei. Te frigi la propriu. Dar așa îți dai seama cât de mult aleargă laptopul ăsta.
Încărcător?
Sau obiect de autoapărare? Cred că sunt cărămizi mai ușoare decât încărcătorul ăsta. Are undeva la 1.2KG și papă 330W. Dacă mai testez lucruri de genul cred că trebuie să îmi pun panouri fotovoltaice pe bloc.
Nu știu ce concluzie să am pentru așa ceva. E clar că face parte din categoria laptopurilor de tip „avion”. Aș putea să zic că nu îmi place că e foarte greu, că e zgomotos și fierbinte pe alocuri, dar lucrează. Sunt lucruri normale pentru nivelul ăsta de jucărie. La configurația asta bate multe PC-uri relativ actuale de pe piață. La urma urmei, e și el un „soi de PC”.
Adaugă un comentariu