Nu am mai testat de mult timp laptopuri de gaming așa că am vrut să îmi fac un moft și să mă joc cu 3 laptopuri în paralel. Când le vezi pe rând eu zic că e un pic diferit față de a le pune cap la cap și de a vedea diferențele dintre cele 3 laptopuri.
Am zis că este util să vorbim întâi separat, apoi să tragem o concluzie despre fiecare în parte.
ASUS ROG GL702ZC-GC174T review
Acest articol va fi despre ASUS ROG GL702ZC-GC174T. Ultima dată când am testat un Asus a fost tot unul de gaming și anume cel de aici. Dacă atunci testam un Intel acum am vrut să văd ce poate și AMD Ryzen. Multă lume nu dorește AMD pentru că e zgomotos și se încălzește. Am vrut să vedem exact ce știe să facă, dacă ne pune sau nu probleme.
Primele impresii despre ASUS ROG GL702ZC-GC174T au fost: vai, cât de mare este!
Vorbim de un laptop de 17.3′ ce are un încărcător cât China de mare. Din start m-a dus cu gândul la Clevo-ul pe care l-am testat acum ceva timp aici. Prea mare, mult prea mare pentru un dispozitiv pe care, teoretic, ar trebui să îl cari după tine. Așa ar trebui să fie un laptop, nu?
Încărcătorul are undeva la 1.2 KG. Doar încărcătorul… Portabil… ouh… Dar na, el trebuie să scoată 330W. Orice laptop cu placă video de ultimă generație trebuie să aibă așa ceva pentru a asigura alimentarea optimă.
Laptopul se comportă ok atât timp cât ții un Youtube pe el, cât ai lucruri care să nu îl solicite. Dacă vrei mai mult poți spune că este chiar un calorifer. Destul de puternic, evident.
Design
Vorbim de design-ul clasic al celor de la ASUS pentru seria ROG. Mie unul îmi place. Față de precedentul ROG testat au mai apărut ceva gravuri pe lateral, logo-ul Asus imprimat un pic în josul tastaturii și nimic altceva special.
Calitatea materialelor este impresionantă și cred că le-a fost ceva dificil să aranjeze lucrurile pentru un procesor cu 6 nuclee de desktop ce are un TDP de peste 90W.
Display
Cred că pe modelele de 17.3′ Asus au cele mai bune culori. Au panou de la LG, LP173WF4-SPF5, ce se descurcă foarte bine.
Programe inutile la StartUp
E aceeași discuție de la vechiul laptop. După ce că n-am un SSD încât să mi se încarce totul decent, la startup am Spotify, am launchere și tot felul de tâmpenii puse. Pe lângă Windows preinstalat mai ai și Office, McAfee.
Tastatura
Ne cunoaștem bine. De pe ea am scris articolele și ne-am adaptat imediat. Poziția tastelor e aproape la fel ca cea de la Asus-ul meu. Sigur, au fost ei nesimțiți și mi-au pus butonul de power lângă taste, în loc de END. Evident că făcea update la Windows și eu am închis laptopul.
Altfel, se simte de la o poștă calitatea față de al meu. Eu nici măcar nu mai am tastatura originală, am o chinezărie.
Dar se apasă bine. În plus, ai gravate și tastele WASD ca la orice laptop de gaming.
E interesant faptul că ai buton pe tastatură special pentru a deschide aplicația pentru jocuri, de la ROG. De acolo poți curăța memoria RAM, poți vedea informații despre temperaturi, poți modifica și să vezi ce load are procesorul, placa video și multe alte detalii.
Ca detalii tehnice: 15 x 15mm are o tastă și cursa de ~1mm.
Conectivitate
Am zis să fiu mai atent pe partea aceasta. Au fost situații în care nu corespundeau datele de pe hârtie cu cele de pe laptop. Cred că pe toată lumea interesează conexiunea WiFi. Are chipul 8822BE pentru wireless ce suportă WLAN 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2,
Sunet
Echilibrat. Medii, înalte, joase. Spart un pic, foarte puțin la 100%, dar e normal. Pentru un laptop e mai mult decât decent. Are 2 difuzoare pe laterale și îți dă senzația de spațial. Sigur, la nivelul unui laptop.
Din punctul meu de vedere, e cel mai bun sunet pe care l-am testat pentru un laptop.
Temperaturi
În idle treaba este relativ simplă. Totuși, dacă pornesc un clip pe Youtube, deja simt că tastele se încălzesc. Am testat chiar și cu clipuri ceva mai slabe, la 480p. Teoretic, ar trebui să nu fie probleme nici pe o placă video integrată.
Hard disk
Lent. Lent. Lent. Ore în șir să configurez sistemul de operare și să fac update la cea mai nouă versiune de Windows. Da, el vine cu sistem de operare preinstalat, dar vreau și eu cea mai nouă versiune de Windows.
Hard disk-ul este un Seagate de 5400 RPM. „Spectaculos”.
Bine, dacă vreți puteți să adăugați un SSD pe slotul M.2-2280.
Baterie
Acumulatorul este cel din poza de mai jos. L-am comparat cu cel de pe Dell. Sigur, unul are procesor de gaming, altul este un ULV. Dar diferențele sunt uriașe, încărcătorul de la Asus are 1.2 kilograme. Enorm. Autonomie de 1 oră și un pic, cu indulgență.
Lucrul ăsta se datorează și faptului că AMD-ul nu are o placă video integrată ca să preia sarcinile ușoare și să consume mai puțină energie, la nevoie.
Performanțe
Vorbim de un procesor care ar trebui să fie comparat cu un I5 7300HQ. În toate testele este peste acesta, dar este învins, fără doar și poate de I7 7700HQ.
În Premiere Pro a fost codașul dintre cele 3, în strânsă competiție cu ULV-ul de la DELL, în randările testate de mine.
ASUS ROG GL702ZC-GC174T REVIEW
Păreri Pro
- sunet
- procesor performant
- display foarte ok
Păreri Contra
- HDD extrem de lent
- destul de cald
- sunet bun
Tind să cred că modelul ăsta a fost un test pentru cei de la Asus. Da, are un preț mic pentru construcția și pentru cât de performant este, dar lipsește mult mobilitatea. În 2018 să cari un laptop de aproape 5 kg nu este ușor deloc, fie el și de 17.3′. Ca idee, cu hard disk-ul acesta, am stat să reinstalez sistemul de operare într-o noapte. L-am lăsat de seara până dimineața.
Costin a zis
Inteleg ca-i util iarna cind pica RADETU’. Si mai inteleg ca-ti trebuie abonament la sala ca sa-l poti urni. Bun review!?
Marius Cucu a zis
E un cuptoraș. Noroc că l-am testat acum vreo 2 luni de zile când încă mai era frig.
Nu e chiar bun review-ul. Mă uit după pozele de la calibrare. E oarecum incomplet la zona de display. 🙂
vasile a zis
HDD-ul e hibrid, o generatie mai veche, dar cotata cu performante bune, nu ca as fi fan Seagate sa-i apar, dar la momentul cand ai avut laptopul pe mana era bun un diagnostic cu SeaTools DOS, asta daca tot ai spus ca era teribil de lent, chestie scrisa si prin alte parti, datorata insa unei probleme de driver din Win 10.
Marius Cucu a zis
Era teribil de lent pentru că n-am mai folosit de mult un hybrid. Nu știu, dacă vrei să faci multi tasking n-o poți face pe așa ceva. Eu unul n-aș putea fi productiv…
Nu știu dacă vorbim de același lucru referitor la drivere.
Victor a zis
Salut. Ce laptop imi recomanzi pentru un student la Facultatea de electronica si telecomunicatii( anul I)vreau sa ii fac un cadou, dar sa mearga si ceva jocuri eventual. Bugent cam pana in 40oo de lei.
Marius a zis
Salut, mi-am achiziționat curând un Asus Strix RoG GL553VE, rulează toate jocurile la high/ultra însă observ oarecum temperaturi ridicate la GPU și CPU, de ex. In idile am aprox 49-52*C iar in Full Load pe jocuri ating si Temp de 89 CPU 88 GPU (rareori 90-91 spike-uri doar), in rest inafara faptului ca acestui model de laptop ii trebuie un SSD pentru un randament optim, este un laptop ok. Aștept un feedback referitor pa acele temperaturi.multumesc .
Marius Cucu a zis
Seria GL5 are un singur ventilator, răcirea e mai ok pe seria 7, cel testat de mine. E ok, dar trebuie să te gândești că sunt temperaturi mai mari. 🙂
SSD-ul trebuie oricând.