Suntem în 2021. În 2017 (2015 – vai cât a trecut timpul)am avut fix același gen de articol. Ce mai căutăm pe internet fără un SSD? Asta dacă vrem să ne mișcăm un pic mai rapid decât melcul.
Sunt 4,5 ani de zile de când am descoperit SSD-urile. Poate chiar mai bine. Pe primul știu că am dat în jur de 800 de lei și era de 120 de GB. Așadar, undeva pe la generația a 2 a apărută pe la noi. Erau cele de 60 GB la modă și am făcut un efort să iau de 120 de GB ca să mă ducă ani de zile. Încă îl folosesc cu succes pe desktop.
Ideea e că mă simt ca într-o cușcă. În momentul de față am la test un laptop fără SSD. Un seagate care n-are mai bun lucru de făcut decât să țipe ori de câte ori fac ceva mai interesant. Cum ar fi 3-4 taburi pe Chrome, cu video, cum ar fi descărcarea unor fișiere și, poate un banal shortcut de snapshot(Windows+Shift+S) ca să selectez o porțiune de ecran. Sau să pun un smile pe Facebook, în privat, ca să fie subconștientul liniștit că Mark are toate datele mele acolo.
Băi, ce să zic: așteptarea e grea. E greu să vezi că se întâmplă să nu se deschidă din prima, să știi că smile-urile nu se încarcă sau să ai Not Responding pe Chrome pentru că n-a putut să încarce totul.
Suspect, nu? Enervant? Cam da.
Și înțeleg foarte bine că vrei să fie preț mic, dar pui un procesor Ryzen de top, pui o placă video de care ar trebui să moară și dușmanii, iar tu pui HDD. De 5400 RPM. Și vine un băiat care n-are habar de asta și zice că e laptopul de rahat și ți-l trimite să te speli pe cap cu el. E imposibil să stau o zi întreagă cu laptopul pornit doar ca să fac update la Windows.
Adina Ganea a zis
Exact. Am returnat 2 laptopuri cu hard de 1 terra care caraiau ca dracii :).
Acum am pus mana pe un Lenovo IdeaPad 320-15ISK cu procesor Intel® Core™ i3-6006U 2.00 GHz, Skylake, 15.6″, 8GB, 256GB SSD, DVD-RW, NVIDIA GeForce 920MX 2GB , la 1940 lei, best buy. Boot in aprox 20 secunde win 10 64 bit.
Procesor si placa video mai vechi dar isi face treaba cu orice aplicatie si joc (pe setari minime binenteles)
vasile a zis
Sa fie de la titlul asta sucar ca a ajuns articolul in spam sau nu i-a placut lu’ Google atitudine?! :)))
Marius Cucu a zis
Sau. E al 3 lea articol pe subiect. Poate înțeleg băieții să treacă pe SSD 😀
vasile a zis
Sa fim seriosi, problema nu e hdd-ul in general, bine seagate e si optiunea cea mai proasta pe care puteau sa o aleaga. Acum ca ai stat o zi intreaga sa faci update la Windows 10, depinde poate nu ai avut net suficient de la Digi, poate nu aveai bine setata reteaua in home 😉 , sunt o gramada de motive pana sa fii asa categoric vizavi de un hdd pe 5400 si pana una alta un laptop e un compromis, o solutie portabila indiferent ce crede lumea.
Marius Cucu a zis
Bine, după ce am scris articolul ăsta am văzut că și ăla de la Lenovo n-are un HDD tocmai ok. Dar sigur e mai ok decât ăsta. Am pus sistemul de operare pe 3 sisteme. El a fost ciuca bătăii.
vasile a zis
Nu te cred, asta ar trebui sa fie un articol cu dovezi in sprijinul afirmatiilor, bine poa’ sa fie un trol si eu sa fiu un „heitar” :))
Marius Cucu a zis
Au fost pe Facebook pozele. Le încarc și aici că s-a publicat înainte să mă trezesc eu 😀
Andrei a zis
Nu cred ca ne referim la windows 10 cand faci update, care oricum inca nu e stabil. Ne referim la windows 7, acaror update(instalarea lor dureaza cateva ore daca nu ai ssd). Din punctul meu de vedere windowsul este cam pe moarte. Au schimbat si licentierea cat si felul windowsului , de exemplu win 7 pro nu mai are reprezentat pe win 10 pro ci pe win 10 enterprise. In mediul de bussines se cam impute treaba mai ales pe licentiere, multa lume o sa treaca probabil pe linux sau in cloud, unde toata lumea o sa iti vada datele.
Grande Bogdan a zis
Eu m-am uitat si inca mai ma muit la laptopuri pe emag si la 3000 de lei nu au ssd. Au o placa video buna, procesor parca i5 sau i7 dar au hdd in loc de ssd. Stau si ma intreb ca la banii aia chiar nu or fi instare sa puna un ssd pe el?
Costin a zis
Pun, nu pun, tot se vind. Si-atunci de ce sa mai puna ?!?
SSD-urile or sa apara la rubrica ‘accesorii recomandate’…
Marius Cucu a zis
Sau Gigel de la eMAG care îți reocmandă: „Am văzut că ți-ai luat Asus. Ți-ar plăcea SSD-ul ăsta?”
Costin a zis
Ti-e clar ca totu-i gindit…marca Be’er Sheva 🙂
Andrei a zis
Orice desktop sau laptop functioneaza la viteza celei mai proaste componente, poti sa ai I7 din ultima generatie daca ca ai un HDD cu 5400 de rotatii cum vad prin multe laptopuri (WD blue) o sa mearga foarte prost, iar vanzatorii jubileaza ca au mai fraierit pe unul. Si da, la Windows 7 care in continuare e inca cel mai stabil SO, primul Update dureaza 5 ore la HDD.
Costin a zis
Hai sa fim cu totii ‘verzi’. Un 5200 rpm consuma Putin…foarte Putin 🙂 🙂
Andrei a zis
Si eu am un HDD green in desktop dar nu pot sa pun sistemul de operare pe el, altfel ca la om, mananci putin devi anorexic si te misti ca atare. Pt SO am un Samsung 850 PRO 256Gb.
vasile a zis
Si cu ce te ajuta?! De banii aia iti luai doua WD DC de 500 le puneai in RAID 😉
vasile a zis
Observ ca multi se plang de timpul cat dureaza un update si dau vina pe PC, hdd, Dragnea, etc., banuiesc ca multi nu stiu dar se poate activa si o optiune peer-to-peer pentru a mari viteza de descarcare in cazul unui update de anvergura ca cel de dupa instalarea os-ului pentru intaia oara 😉
Marius Cucu a zis
Nu vorbim de descarcare, ci de instalare 🙂
vasile a zis
Exista si alte cauze si totusi vrei sa ma aburesti si sa dai vina DOAR pe hdd, recunoste! De exemmplu la un laptop poate fi si o problema de Power Options: Balanced sau High performance, care afecteaza in primul rand componentele in miscare, ventilatoare si de aici performanta cpu, hdd si de aici viteza de scriere/citire 😉
Marius Cucu a zis
Sau poate că erau driverele de la AMD mai problematice. Eu spre zona aia mă duc nu la power options. 🙂
vasile a zis
Desigur driverele pot afecta notabil performanta, dar despre ce vorbim… facem supozitii, asa ca sa asteptam urmatorul vlog in care ne prezinti laptopurile 😉
ice4you a zis
Da’n’am mai avut discutia asta de vreo 17 ori pe aici?! Am memorie de elefant, nu cred ca ma insel …
P.S. Eu nu stiu ce dracu de pruna de laptop testezi tu, da eu pe batranul meu pe care m’am pricopsit acum vreo cateva luni cu o tigaie de Segate@5400rpm (nimic nu poate fi mai rau) … nu experimentez ce povestesti tu. A, ok … e o solutie nefericita, dar de mers merge cat de decent se poate. Amu daca ai uigaoz 10 si il lasi sa isi faca de cap durandu’te la 11m de cele mai elementare optimizari … no iti da o lacrima, ba chiar doua.
vasile a zis
Uite inca un om serios ce ne spune ca Seagate e tigaie, desigur tigaie poate fi si un ssd ieftin, acum sunt si tigai Stone Legend, dar asta e un alt articol promis de Marius 😉
ice4you a zis
De cand le stiu si sa tot fie vreo 25 de ani, au fost si ramas cele mai proaste HDD’uri fabricate vreodata, singurele modele decente fiind alea dupa ce au preluat Quantum/Maxtor, dar nu i’a tinut mult si au revenit la good old caraitoarele lor modele, cu timpi de acces demni de un pick’up si fiabilitate cam cat tine mortul cu mana.
Marius Cucu a zis
Gata, am pus și poza cu pricina, în care se observă că discutăm de Seagate. Am fost plecat un pic ieri. 🙂
Malin a zis
Da ce vere nu merge sa desfaci laptopul si sa-i tzapi un SSD in interior? Eu pe vechiul meu HP Elitebook imediat am pus SSD.
Daca n-are suruburi ca sa-l poti desface vezi si tu pe Youtube ca sunt tutoriale in care te invata niste neni cum sa-l desfaci cu desfacatorul de conserve.
Marius Cucu a zis
Nici n-ar fi cazul. Are compartiment separat, cu 2 șuruburi pac, pac.
Alin a zis
Din cate observ pe piata, in principal (a.k.a. la eMag si Altex) laptopurile cu gtx 1060 6gb si i7 7700HQ sunt out of stock.
Crezi ca urmeaza sa introduca ceva nou din aprilie ? Sau sa ieftineasca cele cu gtx 1070 ?
ice4you a zis
Out of stoc ca e bai cu productia de chipuri video, treptat fiind afectata si divizia mobila de nebunia minatului pacii.
Marius Cucu a zis
Păi apar cele cu Coffe Lake, apare generația nouă de la nVIDIA, seria 2x, e semn că trebuie să epuizeze din stocurile mari. Altfel, față de trecut, de când cu marketplace-urile astea… vin firme fantomă care vând laptopuri vechi. De multe ori, am observat că se vând ca noi Haswell. Păi… p-ăla îl cumpăram eu în 2012…
Alin a zis
Bun deci acum sa zicem ca esti pus in situatia mea si ai un buget de pana in 65000 RON max. Vrei un laptop de gaming, ce ai sugera ? Oare ai mai astepta putin pana apar Coffe Lake-urile si noua serie nVidia ?
Ai lua acest laptop? ASUS Gaming 15.6” ROG GL503VM ?
Apropo, ce parere ai despre laptopurile de la Maguay ? As putea sa-mi configurez unul cu tot ce are cel de mai sus + sistem de operare cu licenta la aprox 6200 RON
Marius Cucu a zis
Maguay, dacă nu mă înșel, luau componente și asamblau, exact cum fac Clevo. N-am butonat Maguay, Clevo sunt ok.
Nu știu exact ce va fi pe noua serie de la nVIDIA, cât de mari vor fi diferențele de performanță. Dar dacă n-ai nevoie urgent de laptop… eu aș aștepta. Deși, eu cred că toată nebunia mai durează un pic… Cred că e vorba de minim 2 luni și oricum, prețuri mai mari.
Andrei a zis
Eu zic ca mai bine cumperi un procesor din generatia a 8-a, au deja 4 core-uri chiar si un I3 din generatia asta bate un i7 din generatia a a7-a.
Leo a zis
Nu se vor pune SSD-uri pe laptopurile ieftine fiindca ar creste pretul acestora. Si da, lumea tot le-ar cumpara. Dar producatorii aleg sa faca acelasi model de laptop, cu un SSD in plus si 4 GB RAM si sa ceara mai mult decat ar face cele doua componente. Fiindca omului ii este greu sa desfaca niste suruburi si sa il monteze singur.
Marius Cucu a zis
Nu știu, până unde se merge cu ieftin? Vorbim de modele de 5000-7000 de lei. 🙂
Leo a zis
Exista un model ieftin la fiecare gama. Ei or sa adauge SSD-urile cu preturi mai mari decat daca le-ai comanda separat. Easy $$
Maria a zis
Buna! Vreau sa mi cumpar un laptop si nu stiu spre ce sa ma orientez. Intre ASus si Hp ce imi recomandati? Buget 2000 lei.
Razvan a zis
Salut ! Acum cateva zile am pus in aplicare cele invatate aici, de pe blog-ul tau ? Am achizitionat un laptop ASUS N580VD-FY678 nou, ce include dual drive suport HDD/SSD, urmand ca imediat sa ma decid asupra unui SSD. Am ales SSD HP S700 250GB SATA-III M.2 2280, dupa confirmarea compatibilitatii a celor de la ASUS.
Mi-a fost recomandat ca upgrade-ul sa fie facut in serviceul lor, pentru ca nu a pierde garantia laptopului.
Dupa acest upgrade, m-am ales cu o problema: Ecranul se stinge si se aprinde continuu, inca dinainte de a introduce parola ca utilizator. Nu “clipeste” continuu, dar se repeta in mod constant la un interval de timp. Am citit ca ar fi o problema des intalnita la Windows 10.
Am incercat alta sursa de download pentru windows, i-am facut update, am reinstalat driverele placilor video dedicata si integrata, am debifat anumite servicii de la Windows, am facut tot ce am gasit pe internet legat de aceasta problema, fara insa o rezolvare.
Am incercat atat o instalare de la zero a windowsului pe SSD, cat si o instalare pe HDD urmata de o clonare a acestuia pe SSD. Ma confrunt cu aceeasi “clipire” a ecranului.
Mentionez ca inainte de a-i adauga un SSD pe slot-ul liber, nu m-am confruntat cu aceasta problema pe HDD. Dupa interventia din service, “clipeste” si cu sistemul de operare pe SSD si pe HDD.
Ce as putea face ? Se datoreaza sisetmului de operare ? Se datoreaza interventiei asupra laptopului ?
Marius Cucu a zis
Nu pot să îmi dau seama ce au făcut ei acolo. Pot doar să bănuiesc că nu au înfipt bine magistrala de la display. Totuși, mai logic mi s-ar părea să ai culori mai proaste, nu să clipească monitorul.
Ca să elimini problema software eu zic să încerci și cu un driver mai vechi. Altfel, clar s-a întâmplat ceva la schimbarea SSD-ului.