Astă vară am cumpărat un aspirator Bosch. Mi-a zis Vasile să-i fac o recenzie așa că m-am conformat și l-am trecut la lista de recomandări. Nu a fost ieftin, l-am prins, la nimereală, într-o campanie pe la sub 1000 de lei. L-am urmărit câteva săptămâni și prețul nu scădea sub 1200 de lei.
Modelul este disponibil aici.
Cică este aspirator și pentru animale, n-am folosit funcția încă. De fapt, cred că mi-ar lua ceva timp ca să folosesc absolut toate funcțiile.
Am renunțat la ideea de a avea aspirator robot în apartament de sub 60 de metri. Nu, nu e cazul, de când mi-a rupt plinta vechiul model. Da, poate cele noi sunt mai mișto, am prieteni care și-au luat și sunt mulțumiți de Xiaomi-urile noi, dar încă n-am copii care să-mi facă dezastru pe aici.
Revenind la aspirator. E un model cu spălare. Pentru că are multe opțiuni și e destul de puternic, e mare. Ocupă destul de mult spațiu.
Partea cu spălarea am experimentat-o mai puțin, deși a fost unul dintre motivele pentru care l-am luat. Furtunul nu pare a fi atât de rezistent, s-ar putea ca în timp să fiu nevoit să îl schimb. E bine că vine în completarea furtunului clasic și ar trebui să nu fie probleme.
Are tot felul de filtre, inclusiv HEPA și are 2100W. Cred că e cel mai puternic aspirator cu care m-am jucat. Și aspirat. Are 5 trepte de putere și la cea mai mare viteză nu prea te mai auzi. Cred că nici vecinii nu sunt tocmai fericiți.
Nu știu cum mai e legea, dar știu că erau limitate pe undeva pe la 1600W, la un moment dat, de către UE.
Singurul mare dezavantaj este că accesoriile ocupă spațiul de depozitare. Nu știu dacă voi reuși să le folosesc pe toate vreodată, dar eu zic că e trainic. O să-și facă treaba ani buni de zile.
Ah, vine și cu o tură saci de rezerve. Nu scria pe nicăieri treaba asta, așa că mi-am mai luat încă 3. Undeva la 60-70 de lei cred că am dat pe unul.
Partea mai puțin ok la el este atunci când dai la turație maximă, câteodată îi mai sar filtrele de pe lateral.
Stefan a zis
„Nu, nu e cazul, de când mi-a rupt plina vechiul model.”
„Ah, vine și cu o tură saci de rezerve.”
Te-ai apucat de anagrame ca să nu ne plictisim? ?
Marius Cucu a zis
PlinTa. Era un typo acolo 😀
cristiibm a zis
nu inteleg cum se poate sa rupa plinta
Marius Cucu a zis
Simplu, era unul dintre primele versiuni și s-a blocat de fostele calorifere comuniste care nu stătea în aer, ca astea noi. A încercat să iasă de acolo și-a lovit în stânga și în dreapta până a bușit plinta.
ice4you a zis
Pai nu era vorba ca sunt interzise astea cu consum mare de curent? Eu am luat o pocnitoare de vreo 180 lei ca imi trebuia ceva urgent, consuma vreo 700W dar nu stiu cum dracu face ca e mai eficient decat Electolux’ul meu de 1700W, curatand la fel de bine parul de animale, iar de silentios, ce sa mai vorbim …
Apropo, tie la ce ti’a trebuit un aspirator cu functia aia ca la tine singurele animale sunt cel mult niste purici culesi accidental de pe strada?! =)))
Marius Cucu a zis
Deh, era cât pe ce să fim mai mulți p-aici, cu pisici. Nici eu nu știu cum a ajuns cu 2100W, știam că 1500-1600W e maximul permis.
ice4you a zis
„De la întâi septembrie 2017, magazinele nu mai au voie să vândă astfel de electrocasnice dacă puterea lor depăşeşte 900 W și produc un zgomot de peste 80 de decibeli”
Cam asta e prevederea legislativa din 2017, ca derogare, tot ce au mai putut vinde mai mult decat prevederile astea, au fost ce era in stocurile existente, insa productia a fost, teoretic, limitata in normele astea. Probabil o fi fost vreunul ramas pe stoc din vechea generatie, dar si asa, tu cumparandu’l in 2020 din cate am inteles, alea nu se mai puteau vinde nici macar in baza derogarii respective. Stranie chestie.
P.S. Am gasit reviews din 2018 la modelul asta, curios e ca insa se vand si apar pe stocuri. Nu stiu care e smecheria.
Marius Cucu a zis
Nu știu, nu m-am uitat după review-uri, ci mai mult din specificații am ales.
ice4you a zis
Eu m’am uitat doar ca data ca sa imi fac o idee legata de perioada in care a fost fabricat ca model, adica inainte, sau dupa septembrie 2017. In 2018 era inca ok sa il gasesti pe ici pe colo, dar conform noilor reglementari alea, in 2020 ar fi fost normal sa nu il mai gasesti, dar nah, Bosch s’o fi descurcat de o derogare de la salvarea balenelor. :)))
Marius Cucu a zis
N-am nici cea mai vagă idee, dar știu că dacă apeși pe buton de 5 ori trage de-ți zboară perdelele. 😀
Razvan Stefan a zis
Eu mi-am luat un Miele C3. Pot sa spun ca este cel mai misto aspirator intalnit pana acum. Are 7 trepte de putere la aproximativ 800W si nu am fost nevoit sa trec de a patra. Trege incredibil de bine si este destul de silentios. Cred ca toata smecheria sta in furtun si perii care etanseaza foarte bine. Si evident sacul… Cam jumatate plin si trage la fel de bine ca atunci cand este gol.
Este si compact, iar accesoriile au un spatiu de depozitare integrat in el. Ca si pret, varianta luata de mine cu perie de parchet tot cam 1200 ron.
Marius Cucu a zis
La mine a fost sub 1000 în campania de reduceri. Știam și de Miele, dar nu era pe altex. Eram limitat la a comanda de acolo.
Costin a zis
Este salutar faptul ca periodic se reia acesta tema atit de indragita 😀
Asa cum am mai scris, se face o confuzie majora intre puterea motorului (W) si puterea de ASPIRARE (kPa sau bari). Una-i una si alta-i alta.
Iar aici se pare ca dintre primii 5 fabricanti din top, Mr. Kirby se desprinde net in cistigator. Folosind motoare de wataj mic, obtin puteri de aspirare foarte mari. Probabil asa cum ati ghicit, tot secretul sta in calculul turbinei atasat motorlui, de recitit postarea lui @Razvan Stefan.
Numai ca baietii au o lunga colaborare cu CFM International aia de produc turbinele pentru Boeing, de unde si performanta (ca de pret nu indraznesc sa pomenesc nimic).
In ceea ce priveste partea de spalare cel care si stropeste cu detergentul lichid…mi se pare nejustificat de scump. Lasam la o parte neplacerile create de imbinarile proaste dintre furtun, miner si corpul aspiratorului, garnituri pe linga care incepe sa se piarda presiune si sa se scurga lichid. Mult mai practic este unul care doar absoarbe pardoseala uda, stropita in prealabil cu ajutorul unei sticle de Coca cu dopul gaurit in citeva locuri. 😀
Despre saci. Odata ce ai un aspirator ce absoarbe si apa, implicit ai un aspirator cu filtrare prin apa. Ce te costa sa-i pui o juma’ de litru de apa inainte de a incepe curatenia ? Iti garantez eu ca aerul refulat va fi infinit mai curat decit dupa folosirea de ‘jde filtre HEPA. Asta pentru ca apa retine toate impuritatile din aerul aspirat indiferent de citi microni au.
In opinia mea, aspiratorul ideal ar fi cam asta: cu motor pina-n 1000 de W (dar cu putere de aspirare mare) si musai cu filtrare prin apa. In felul asta scapi si de procurarea sacilor de rezerva. (70 lei pe un singur sac…WTF, e cusut cu fir din aur ?!?)
Daca retina userului nu este ranita de aspectul mai putin domestic iar considerentele legate de design n-au pretentia sa arate ca proiectat de Gaudi, atunci asta e numai bun.
Marius Cucu a zis
Tocmai, îl știu și pe ăla. Meh, meh, l-am văzut în realitate și nu prea e de apartament. 🙂
Eu așa țin minte, dar aș putea crede că rezervele sunt între 40 și 70 de lei. Nu mai țin minte exact.
Costin a zis
Mai Marius, daca vrei sa-l pui in capul mesei si sa-l afisezi ca pe-o lucrare de arta…placerea ta. 😉
Razvan Stefan a zis
Total de acord cu observatiile tale, dar vreau sa fac cateva precizari vis-a-vis de medelele WDX de la Karcher. Sunt foarte bune pentru moloz, praf, rumegus, pietre, lichide etc… Dar ca spirator casnic… Nu trag asa bine periile la curatenie obisnuita. Si in plus… Zici ca pornesti un Boeing :). Vorbesc dupa utilizarea unui WD4 timp de 3 ani. Folosit initial in timpul renovarii apartamentului unde a fost de un real folos. Apoi a trecut la regim casnic… si am ajuns la Miele. A ramas in uz, dar mai mult pentru partea de aspirat lichide. Asa cum ai precizat si tu, eu folosesc un vermorel de 1.5l cu care aplic solutie Mafra Pulimax si apoi aspir / spal cu Karcher-ul impreuna cu o duza de aspirat lichide: covoare, canapele, interiorul la masina, etc… Sacii sunt aproximativ 50Ron/ 4 buc, dar sunt atat de mari incat uiti ca trebuie sa ii schimbi.
Marius Cucu a zis
Am găsit un minus la Bosch, dacă îl dau la turație maximă, din când în când zboară filtrele de pe lateral. Am încercat să-l fixez în toate direcțiile. Nicio șansă!
Pheno a zis
Intrebare tehnica. Foloseste cineva prima treapta de viteza/putere si daca da, la ce anume? Ma refer la oricare model de aspirator. Off topic: De exemplu la Dremel (freza multifunctioala) sunt zece trepte de viteza/turatie (maxim 33.000 turatii/minut). Sub viteza a sasea il pornesti degeaba fiindca nu are nicio treaba cu frezatul ci cu infranatul.
Marius Cucu a zis
La Bosch eu folosesc pentru că dacă dau la maxim îmi sar filtrele.
Pheno a zis
Intrebarea mea era daca foloseste cineva treapta 1 si daca da, pentru ce anume? Una e sa folosesti treapta 1 si alta e sa folosesti ultima treapta (oricare ar fi aia). Din experienta de-o viata oamenii folosesc cam orice pe maxim, chiar daca nu e nevoie.
Marius Cucu a zis
Eu chiar mixez cu treptele, în funcție de situație. Nu știu dacă sunt excepție de la regulă.
Daniel a zis
Salutare,am și eu un aspirator dar huruie foarte tare ,înainte era mai silențios,mâine îi fac deschiderea finală cred?