Am reușit, cu mari greutăți, să îmi iau un apartament al meu. Acesta, la un moment dat va trebui aranjat. Aș fi vrut și acum, din păcate, nu este cea mai bună perioadă a mea iar banii încă nu pică din cer.
M-am orientat spre electrocasnice pentru că pe acelea am știut să le aleg. În rest, așteptăm instalatorul și zugravii pentru a face treaba. Am adunat ceva informații privind alegerea cuptorului, a plitei, chiar și a cuptorului. Așa că m-am gândit că trebuie să vă ofer și vouă informațiile acestea. Chiar am luat și un frigider destul de bun care să fie ok în casă. Totuși, i-am dedicat un articol separat, așa că nu face obiectul articolului.
Așadar, alegerea electrocasnicelor în bucătărie nu este deloc ușoară. Chiar și atunci când ai buget destul de mare. Eu am investit în jur de 6-7000 de lei pe plită, cuptor, hotă și frigider. Mai am de luat chiuveta și să fac blatul pentru acestea. Așa că… pregătiți-vă de investiții.
Să trecem la treabă și să încercăm să facem un îndrumar cu cele mai bune oferte pentru aragazuri și plite.
Ce am făcut înainte de a alege modelele?
Am hotărât cum va arăta bucătăria. Am luat un pix și o foaie și am schițat pe cât de mult s-a putut. Am mers pe plite încorporabile și pe cuptor încorporabil. Practic, am făcut un combo. Ne-am hotărât pentru hotă și am încercat să poziționăm cât mai aproape de geam plita, cuptorul și hota. Asta pentru a nu mă lungi cu evacuarea hotei. E un burlan destul de mare pe care l-am acoperit cu ajutorul unui suspendat. În plus, am vrut să fie în partea opusă a chiuvetei pentru a nu sări apă sau stropi pe zona aceea.
Apoi am măsurat ca totul să vină la fix. Ne-a ajutat și băiatul care ne-a făcut blatul la măsurători.
De ce plită încorporabilă și cuptor pe gaz?
Am ales varianta care mi s-a părut cea mai ok din punctul de vedere al design-ului. Am vrut ceva nu foarte modern, dar care să nu se demodeze atât de ușor.
Am vrut să facem blat pentru acestea ca să putem integra în mobilă totul.
Marea mea nehotărâre a fost pentru plita electrică versus cea pe gaz. Pur și simplu m-am hotărât foarte greu. Am stat și m-am gândit că nici piața de energie nu este liberalizată complet, dar nici cea de gaze. La gaze dau o sumă mică de bani, iar la curent raportul este destul de mare.
La mine în oraș nu există dezavantaje pentru niciuna dintre rețele. Atât gazele, cât și curentul sunt distribuite ok. Așadar, a fost o decizie de costuri și estetice. Atât.
Mă gândeam chiar să mă îndrept spre o plită combo: 2 ochiuri pe gaz și 2 pe curent.
Am zis că nu are sens să mă complic să trag doză separat pentru cea electrică, așa că am rămas la gaz.
Am văzut că există și aragaz electric, cu design destul de ok, dar nu erau modele care să se integreze pentru ceea ce îmi doream eu.
Poate, în viitor, totul electric?
Totuși, când am refăcut instalația electrică m-am gândit că ar fi mai bine să îmi fac backup și pentru aceasta. Așadar, am lăsat un circuit separat pentru instalarea unei plite și a unui cuptor electric.
E clar că se poartă cuptorul electric. Nu sunt un gurmand, nu gătesc, așa că nu mă pricep atât de mult la asta. Din punctul de vedere al mâncării, este mai ok să te îndrepți spre electric. Am mers pe electric, între timp la cuptor, dar nu pentru plita.
După ultimele experiențe cu modelele electrice parcă n-aș mai îndrăzni sa iau așa ceva. Mă bucur că am făcut alegerea să merg pe gaz.
Ideea este că modelele pe gaz nu încălzesc uniform mâncarea, pe când cele electrice sunt mai ok. Se mai pune și problema gazului. E mai nociv să arzi gaz decât să ai ceva electric care să nu te deranjeze.
Florea Valentin a zis
Daca vrei sa iti alegi o plita depinde si de vrei la design, ce tehnologie de incalzire preferi, inductie, gaz, electrica fara inductie, combinatie, material, finisare, culoare, amplasare butoane, amplasare ochiuri, putere ochiuri, material si design gratare, etc.
Sticla e casanta si fragila atat la socuri termice cat si la socuri mecanice, dar daca o iei doar de showroom, nu faci vinete pe ea, si nu o lasi pe mamaie si nici pe soacra sa se apropie la mai putin de 100-200m de ea, atunci unele arata bine si dupa mai mult timp. Daca te apuci sa o cureti se zgarie inevitabil oricata delicatete ai avea, si pe negru se vede horror ca pe o oglinda patata.
Cele din inox, majoritatea se pateaza si ele si sunt greu spre imposibil de pastrat bine. Sunt cateva care se pastreaza bine, dar sunt foarte rare, scumpe si multe din cele asa zis tratate sa reziste sunt o pacaleala si se pateaza.
La cele emailate, unele au email mai prost decat era odata la aragaz, unele arata naspa si noi la culoare, dar sunt si exceptii, unele sunt OK si noi si se si intretin lejer. Am luat pentru sora-mea una emailata alb, Gorejne, care arata aproape ca cea din sticla care se sparge usor, cu design modern, gratare de fonta moderne, insa nu stiu daca mai se gaseste acel model, am vazut mai nou altele care nu ma atrag…
Amorsarea ochiurilor nu e foarte rapida si trebuie sa ai putina rabdare. Are aprindere automata, si are si amorsare de siguranta, insa sunt diferente intre modele aici…Am vazut si mai lente, am vazut si mai rapide.
Nu se alege model cu ochiul mare in spate, mai ales la cele pe gaz, pt. ca poate sa topeasca garnitura blatului, deoarece focul inconjoara cratita/oala mare. Si la inductie oala radiaza caldura langa garnitura si poate sa o topeasca.
Modelul ales pt sora-mea are in fata ochiul mare si e si tip wok, dar a trebuit sa schimb duzele pt ca era prea puternica flacara. Ați discutat despre acestea, daca nu ma insel.
La plite depinde si de vrei la design, ce tehnologie de incalzire preferi, inductie, gaz, electrica fara inductie, combinatie, material, finisare, culoare, amplasare butoane, amplasare ochiuri, putere ochiuri, material si design gratare, etc.
Sticla e casanta si fragila atat la socuri termice cat si la socuri mecanice, dar daca o iei doar de showroom, nu faci vinete pe ea, si nu o lasi pe mamaie si nici pe soacra sa se apropie la mai putin de 200m de ea, atunci unele arata bine si dupa mai mult timp. Daca te apuci sa o cureti se zgarie inevitabil oricata delicatete ai avea, si pe negru se vede horror ca pe o oglinda patata.
Cele din inox, majoritatea se pateaza si ele si sunt greu spre imposibil de pastrat bine. Sunt cateva care se pastreaza bine, dar sunt f rare, scumpe si multe din cele asa zis tratate sa reziste sunt o pacaleala si se pateaza.
La cele emailate, unele au email mai prost decat era odata la aragaz, unele arata naspa si noi la culoare, dar sunt si exceptii, unele sunt OK si noi si se si intretin lejer. Am luat pt sora-mea una emailata alb, Gorejne, care arata aproape ca cea din sticla care se sparge usor, cu design modern, gratare de fonta moderne, insa nu stiu daca mai se gaseste acel model, am vazut mai nou altele care nu ma atrag…
Amorsarea ochiurilor nu e foarte rapida si trebuie sa ai putina rabdare. Are aprindere automata, si are si amorsare de siguranta, insa sunt diferente intre modele aici…Am vazut si mai lente, am vazut si mai rapide.
Nu se alege model cu ochiul mare in spate, mai ales la cele pe gaz, pt. ca poate sa topeasca garnitura blatului, deoarece focul inconjoara cratita/oala mare. Si la inductie oala radiaza caldura langa garnitura si poate sa o topeasca.
Modelul ales pt sora-mea are in fata ochiul mare si e si tip wok, dar a trebuit sa schimb duzele pt ca era prea puternica flacara.
La cuptor trebuie sa alegi daca vrei electric, cu gaz, combo cu ambele, unele nu au ventilator la gaz !, si exista chiar si cu inductie un Bosch…
Apoi alegi designul, culoarea, performantele, accesorii, suport telescopic din gama superioara cu retentie decenta ca altfel mai bine fara…, etc., tehnologie pt curatare facila, hidroclean, panouri catalitice, etc.
Sora-mea a vrut gaz asa ca am luat un electrolux care are si gaz si grill electric, si are si ventilator pt convectie fortata ( separat de ventilatorul de racire tangentiala care e obligatoriu la incorporabile dar nici pe ala nu il au toate…). Ventilatorul de convectie fortata e rar la cele pe gaz.
la cele electrice trebuie sa ai instalatie electrica calumea, dedicata, cu cabluri groase, disjunctor separat de putere, conectare la retea heavy-duty de preferat fara priza si strans si cositorit si izolat. Cuptoarele consuma in medie 2750 W, deci 12-13 A chiar si cu factor de putere ideal, exista si modele mai puternice, 3750 W la programul de curatare pirocatalitica, 5 KW la cel cu inductie…
Plitele electrice sunt o problema mai mare in cazul in care se aprind toate ochiurile la maxim – pt multi improbabil, dar pt altii ceva uzual…
O plita electrica poate ajunge banal la 6,6 KW si exista modele care trag si peste 12 KW la puterea maxima.
6,6 KW pe inductie, fara cuptor si fara nimic altceva in priza, cu factor de putere 0,85 deja cer ~ 34 A, mai mult decat tin sigurantele casnice cumulate…
Daca dai inca 2,75+ KW la cuptor, plus 1,2-2+ KW la aspirator, 1,3-1,4 KW la foehn, 2250 W varf de cateva secunde la masina de spalat rufe, 0,8 – 4 KW AC, +/- 1,5 KW fier de calcat, 0,4 KW PC cu monitor mic fara fitze de mainstream-high-gaming entuziast, plus alte marafeturi, TV, becuri, etc., nici nu mai zic de masina de spalat vase, rotopercutante/circulare/pendulare si alte scule – am vazut gospodine care faceau mancare in timp ce se lucra in alte camere…nici nu mai zic de boiler sau si mai si de instant de apa calda care trage 1,5 – 5 KW numai el in f de model…
Elena a zis
Am plita incorporabile din inox
Whiripool.Se pateaza f.usor,nu găsesc solutii pt.ea…ce e de facut?doresc o recomandare,multumesc!
Marius Cucu a zis
Nu știu să fie soluție. Eu am încercat și ceva spray-uri, dar n-au efect pe termen lung. 🙂