Am mai vorbit despre manipulări. Totuși, e știut faptul că băieții care influențează într-un domeniu sau altul o vor face de fiecare dată, cu toate metodele pe care le au la îndemână. Așadar, tot se va vota influențat.
Procentul de oameni informați oricum e mic și nu știu dacă votul a 30% din populație sau 99% din populație ar fi cu adevărat relevant. Oricum ar fi, vom avea 2 tabere de fiecare dată: câștigători și pierzători.
Așadar, voi cum ați vedea un sistem electoral cât mai corect? Trebuie să recunoaștem că alegerile trecute au fost cât se poate de corecte. Sigur, strategia PSD-ului a fost să schimbe regulile jocului:
- votul dintr-un singur tur – facilitate pentru primarii vechi și ceva mai cunoscuți
- cât mai mulți candidați care să fure din voturi, dar oricum n-aveau șanse să câștige
Voi cum considerați că ar fi ok să se voteze? Eu zic că tot la mâna celor mai puțin informați vom fi. Mulți nu își bat capul să se informeze de ceea ce se întâmplă lângă ei, de cine îi conduce. Altfel nu ai vota un om băgat la închisoare, nu?
Redoo a zis
Cred ca ar merge implementata o chestie de tipul random.org…fiecare partid cu lista si cetateanul extrage
Marius Cucu a zis
La ce e în politica de la noi… cred că n-ar fi diferențe. 🙂 🙂 🙂
Costin a zis
Tot ce as putea comenta este faptul ca, la nivelul de cunostinte politice al majoritatii romanilor, combinat cu gradul aproape inexistent de civism, votul universal este un blestem.
ice4you a zis
Mda … iote ca aia zice si Costin … dar pe scurt. 😀
ice4you a zis
Votul este un drept pe care poti sa alegi sa il folosesti cum vrei, una din optiunile democratice fiind aceea de a te putea abtine, cu alte cuvinte sa nu votezi. Masura ca votul sa devina obligatoriu ar fi una de sorginte nazista, desi eu am incurajat si incurajez lumea sa mearga la vot atunci cand e cazul sa o faca, pentru a avea mai apoi dreptul sa si protesteze daca nu le convine ceva.
Ca sa raspund la ultima ta intrebare: un vot al celor neinformatii este cel putin la fel de periculos ca si in cazul celor manipulati! In concluzie, pana nu intelegem ca un vot dat te implica la responsabilizarea lui prin atitudine civica ulterioara prin care sa le ceri nu sa plece de la putere, ci sa isi asume votul primit si sa faca ce au promis … nu facem decat sa schimbam pe dracu, cu taica’su acompaniati de acelasi circ cretin ce il vedem prin piete, care nu face decat pana si dreptul la protest sa devina ridicol in primul rand prin lipsa de asumare a lui …
Mai avem multa cultura civica de invatat … iar de slabiciunea asta nu fac decat sa profite vesnicii oportunisti care vor manipula doar pentru a servi intereselor alora de ii platesc.
Marius Cucu a zis
Păi oare nu se manipulează pe toate zonele de interes? 🙂
ice4you a zis
Ia fa un sondaj scurt de opinie sa vezi cati din 10 iti raspund daca au macar vaga idee ce inseamna statutul de cetatean si mai ales ce implica asta?! O sa vezi ca 9 din 10 habar nu au … si atunci, cum zicea Costin la sus, la ce mama dracului sa te astepti? Cine mai citeste azi ceva? Cine stie ceva istorie? Cine are habar de doctrine? Cine se mai informeaza cum spune regula: din minim 3 surse inainte a a crede ceva, cand atotputernicul feisbuc, zeu al (dez)informarii e cel luat de bun de toti care traisc doar din like si se uita in gura unuia ca Guran care a inteles ca asa se poate face usor bani de pe prostii si naivitatea lor?
Marius Cucu a zis
Păi tocmai vorbeam zilele trecute că Facebook nu mai e la putere. Hai să vorbim despre următoarele rețele, cele ce vor fi 🙂
Nici măcar nu se trece de titlu, ce 3 surse vorbim aici?
De doctrine parcă am vorbit că nu se mai respectă, nu? A, ba da, aia a băgatului în buzunar pentru interesul propriu.
ice4you a zis
A ramas ceva agatat prin moderare …
Surse? Vrei sa protestezi impotriva unei legi, inainte sa o faci, ai citit’o, ai participat la dezbaterile publice, ai pus intrebari? Ai macar vaga idee despre ce mama dracului protestezi fara sa iei motamo ce mama dracului de spalatura de creieri iti servesc „influencerii” care fac bani grei din a te prostii pe tine, jucand unde e nevoie de ei?!
Marius Cucu a zis
Da, trebuie să nu schimbi datele(mail, url) ca să nu fii în moderare 🙂
ice4you a zis
Acuma tot vina mea e ca postez de pe mai multe device’uri! =)) Tu crezi ca eu tin minte cum, unde si cu ce ma loghez?! :))
ice4you a zis
Am gatat si eu aici analiza de care ziceam:
https://ingerisidemoni.ro/radiografia-retelelor-de-socializare-la-sfarsit-de-facebook-o-ia-la-vale/
Dar ce nu ai inteles tu este ca in cazul unui vot, feisbuc va fi multa vreme inca un influencer importanta ptr ca e cel mai la indemana mod sa raspandesti fake news!?
Ionuț Staicu a zis
Da, ar trebui să fie obligatoriu. DAR cu o condiție: să existe pe buletinul de vot și opțiunea „mă abțin”.
Marius Cucu a zis
Bun și ce să se întâmple dacă e majoritară?
Costin a zis
Baietii de pe liste pleaca TOTI pina la unul si se reia votul.
Perfect de acord cu Ionut insa in loc de ‘ma abtin’ sa scrie ca nu-s de acord cu nici un candidat/lista de partid.
Ionuț Staicu a zis
Se vine cu alți candidați, cu alte programe, chestii de genul. Nu cred ca ar fi rău un sistem în care clasa politică ar primi feedback real.
Pentru că lipsa de la vot nu este feedback; e doar o metodă de a câștiga alegerile. Crezi că-l doare pe dragnea la mustață că „le-am arătat noi, n-am fost la vot” 🙂
ice4you a zis
Si care ar fi logica sau utilitatea? Ai cumva naiva impresie ca asa nu s’ar mai frauda voturile, sau?
Cosmin Dumitru a zis
Am fost mereu la vot. O singura data la alegerile locale, prin 2012, n-am fost, eram racit mort in perioada aia.
Anul trecut m-am jurat ca nu mai merg la vot niciodata in viata mea. Merg degeaba. Eu il votez pe cel care-l consider mai potrivit, adica, sa votezi pe cel mai putin rau, dintre cei rai, dar intr-un final toti baga gogosi electorale, toti mint, toti fac acelasi drac, cand se vad la „ciolan”. Oamenii buni nu se baga in politica. Asta e clar, isi vad de viata lor, indiferent in ce domeniu, fara a se implica politic. Si din acest motiv nu vreau sa mai merg la vot, niciodata. Daca vreodata o sa devina obligatoriu, merg si pun stampila pe toti, sa nu se supere, si sa nu-mi iau amenda :)).
ice4you a zis
Asta am facut’o eu la alegerile locale si fara sa fie obligatoriu in vreun fel si nici de teama amenzii, i’am stampilat pe toti in afara de primarul in functie ce era clar ca va fi si „viitorul” la care i’am scris cu pixul luat in buzunar, in patratelul dedicat:
„Pe tine te voteaza asistatii tai sociali, eu nu sunt unul dintre ei!” :))))
A iesit primar cu succes, eu ramanand cu satisfactia ca am fost la vot si macar nu am fost pentru ajutoarele sociale! :)))
Malin a zis
Votul poate sa fie obligatoriu doar in anumite circumstante:
1. Toata lumea sa aiba posibilitatea sa voteze cat mai usor sau sigur folosind un sistem electronic si eventual bazat pe blockchain in asa fel incat sa poti sa votezi si de pe mobil oriunde te-ai afla;
2. Trebuie sa existe pe formularul de vot optiunea de abtinere si optiunea de a propune o alternativa in asa fel incat daca nu esti de acord cu niciunul dintre candidati sa poti propune propriul candidat;
3. Ne-exercitarea votului ar trebui pedepsita la nivel administrativ, nu financiar. Gen daca n-ai votat sa ti se taie anumite facilitati oferite de stat nu sa primesti amenda.
Altfel, votul obligatoriu n-are nicio relevanta.
Marius Cucu a zis
Păi ce beneficii avem noi în țară?! 😀 😀 😀
Adrian a zis
Sunt așa pesimist încât nu văd soluții…
anonim a zis
votul intr-un singur tur . (cu doua tururi se fac aranjamente) . constitutia treb modificata ! vot obligatoriu la persoane cu drept de vot pana in 65 de ani (aici vb de bolile batranetii ) ; pucariasii fara drept de vot;
Marius Cucu a zis
Păi de ce să fie îngrădit dreptul pușcăriașilor? Eu zic că poate fi ca acum… la mână judecătorilor. Parcă Năstase n-are voie să voteze sau să intre în politică…