Încep să culeg roadele muncii. Încep să văd cât de bine este să fii nervos și cum vezi cât de idioți sunt unii. Da, unii chiar sunt incapabili sau nu vor să fie capabili. Unii fac doar umbră. În fine…
Am tot vrut să mă mut la casa mea. Una este să fii la comun, alta este să fii singur. Și am zis că e ok un apartament, nu o casă. Un apartament vechi pentru că… e mai drăguț și cică, mai bine construit.
Sunt mai multe aspecte de luat în calcul la un apartament vechi:
Avantaje:
- poți negocia prețul mult mai bine
- poți plăti taxe mai mici dacă te înțelegi românește
Dezavantaje:
- apartamentul, dacă este renovat, este făcut la ieftineală. Totul pe buget mic
- trebuie să mai investești în el suficient de mult(instalație electrică, țevi vechi pe coloană, renovarea propriu zisă).
- probabilitate mare să dai de vecini inteligenți cu care ai de furcă. Majoritatea bătrâni
Un calcul estimativ, pentru mine, ajunge cam pe la 10 000E(20 000E) în plus pentru asta. Nu am inclus electrocasnicele în bugetul ăsta, ci strict aranjatul pentru următorii ani, încât să n-am treabă cu el. E posibil ca mobila, cu tot cu amenajări să ducă și mai mult.
Apartament în blocuri noi
Nu cunosc calitatea lor, mai toată lumea spune că sunt praf construite. Nu zic că nu, e posibil, dar în zona mea nu este decât un bloc nou și arată foarte ok și ai toate facilitățile și e gândit/ adaptat la nevoile din zilele noastre.
Prețul unui apartament într-un bloc nou pleacă de la 60 000E la noi, în Ploiești. Ai dezavantajul că este într-o zonă un pic mai laterală, dar ai cam toate condițiile. Oricum, orașul este destul de mic, nu pierzi mult timp în trafic.
Ca avantaj ai parte, cel mai probabil, de tineri, iar totul este la cheie. Rămâi să îți cumperi mobila și electrocasnicele.
Practic, este o marjă destul de câteva mii de euro pe care o vei plăti, dar te alegi cu un apartament într-un bloc nou. Nu mai stai să te chinuiești că ai coloană veche cu vecinul, nu mai ai treabă cu bubuitul și așa mai departe. Marele avantaj este că vei avea facilități precum încălzire în pardoseală, loc privat de parcare, lucruri ce s-au descoperit și implementat mai târziu.
Sorin a zis
La blocurile noi mare atenţie la instalaţiile interioare (apă, canalizare, curent, gaz) că te poţi trezi cu o gaură în buget de toată frumuseţea. Blocurile noi de regulă arată fain vocsite p’afară, dar prin interior te îngrozeşti ce poate să aibe !
Că trabuie termoziolate nici nu mai aduc aminte.
Marius Cucu a zis
Asta tot aud. Totuși, articolul a fost scris ieri, la nervi, când eram ferm convins că e praf instalația la mine luându-mă după unul și altul. Între timp, am găsit instalatori și mi-au zis că sunt țevi beton, n-am de ce să fac intervenții.
Vasile a zis
Treaba nasoala cu instalatiile de apa si in special cu coloanele comune, e greu sa schimbi ceva la alea, trebuie sa fie toti de acord, e complicat si nu are rost, treaba e de la coloana la tine prin casa, prin pereti, sifoane de pardoseala, robineti de trecere, baterii la chiuvete chestii din astea, aici trebuie umblat si verificat…. iar daca nu ai mai trecut prin astea esti mancat de rechini :)))))
10000 de euro!!!!…. in doua camere de 50 mp?!
Marius Cucu a zis
Așa e când ai avioane în cap. 🙂
Vezi ce face albul din om?
Vasile a zis
Dap, extremele sunt periculoase, sa te feresti de alb si maro 😉 si desigur de meseriasi priceputi :))))
Marius Cucu a zis
Ah, tocmai am dat o serie afară. Erau atât de pricepuți încât bula era lucru străin pentru ei.
Vasile a zis
In general meseriasi se iau pe recomandare, asta e de baza, apoi cand vin prima data, te uiti la scule,daca nu te pricepi te uiti degeaba, bine unii n-au te pun sa le cumperi apoi pleaca cu ele :))))))
Apoi stilul de lucru, de obicei, au cate 3, 4 lucrari in acelasi timp si atunci vin la tine 3,4 ore pe zi sau o zi da, trei nu 😉
Cer avansuri, asta e cu dus-intors sau daca intrebi cat costa, o aburesc sa nu te sperie
Am putea sa facem la urma dupa ce termini, un ghid de bune practici :))))
Marius Cucu a zis
Tocmai că a fost pe recomandare, la ai mei, la sor`mea tot cu ei am făcut, doar că la mine sunt niște chestii mai speciale: un colț mai strâmb un pic, un perete pe care vreau să îl încarce. Chestii de bun simț ce ar trebui să le vadă nu să stau eu în coasta lui să îi arăt în fiecare zi ce a greșit.
În plus, mi-a pus capac când a încercat să ascundă o chestie, nu să o rezolve.
În fine, față de trecut omul n-a evoluat decât cu sculele, în rest apreciez că mi-a adus electrician bun. Nu știu ce-a căutat omul ăla în cârdășie cu el. 🙂 În fine, acum mă va prinde Paștele în familie, cu ai mei. Acum stau și încerc să mă înțeleg cu altcineva.
Vasile a zis
Trebuie sa zici ce a vrut sa ascunda? :)))))
Marius Cucu a zis
O țeavă.
Iar se gândește Vasile la prostiiiiiiiiiiiiiiiii :O
Vasile a zis
Cand e vorba de „meseriasi” trebuie sa gandesti precum baba Vanga, sa ai premonitii :)))))) si sa ai grija ce ingroapa 😉
Cosmin Dumitru a zis
Am vazut cum sunt construite noile blocuri. Am prieten care s-a mutat la noua casa prin programul ANL, bloc nou (ma rog, de cativa ani terminat, ca in Motru nu s-au mai facut de ceva timp blocuri), si prima data cand s-a mutat, s-a lasat mai tare pe pervazul de la fereastra, a trecut prin perete cu podul palmelor. Era doar un strat subtire, si in interior umplut cu spuma poliuretanica.
Stiu ca se foloseste pentru izolare uneori, dar sa incarci tot peretele cu spuma… el a bagat bani (vreo 40.000 lei, deci aproape cat ai zis tu), pentru a scoate spuma si a face o tencuiala clasica, care tine mai mult. Sigur, a schimbat gresia si faianta, care erau puse acolo „la misto”, te loveai de toate colturile, nu erau deloc „la boloboc”.
Cu tevile n-a avut probleme, doar un cot i-a crapat prin baie la cateva luni dupa ce s-a mutat, apoi le-a schimbat pe toate cu ceva de calitate, in schimb, a avut probleme cu instalatia electrica, l-a mai costat si aia vreo 3500 lei, plus noua zugraveala dupa schimbarea ei.
Noile blocuri sunt PRAF.
Eu prefer un apartament intr-un bloc vechi, am vazut multe anunturi cu renovari de calitate, dar, in Timisoara de exemplu, unul cu 2 camere decomandate, 1-2 balcoane, centrala proprie si toate dotarile de acest gen, sare de 55.000 Euro.
Daca a fost renovat, decorat, cu firma de designeri, il iei cu tot cu electrocasnice principale (aragaz, masina de spalat, frigider/combina frigorifica, cuptor cu microunde, cuptor, hota etc), totul nou, si de cele mai multe ori mobila si accesorii de calitate, dar pretul lui sare de 60-65.000 Euro.
Asta as vrea sa fac eu, in cativa ani, fie prin credit de prima casa, fie prin credit ipotecar. Nu vreau sa iau unul „praf” la 40-45.000, in care sa mai bag pe parcurs 15-20.000, bani pe care n-o sa-i am, sau se strang foarte greu. Prefer sa-l iau la cheie, sa platesc „un moft”, ca de mici reparatii se gasesc bani, dar de renovare nu. Asta e, de as da 300 Euro/luna rata, pe 30 de ani, nu conteaza (prin credit ipotecar, cu 15% avans). Dar poate reusesc prin prima casa, unde avansul e mai mic, 5%, chiar daca rata o sa fie mai mare cu un 50 Euro.
Cat despre vecini… daca stai la bloc, nu inseamna ca esti legat de maini si de picioare. Si aici, vorba aia, ca stau in chirie, si tot ascult muzica mai tare in sistemul audio, ziua dupa 9-10 dimineata, pana seara la maxim 18-19:00. Se supara, nu se supara, asta e, am si eu dreptul la libertate, si legea imi permite asta. In general pe scara mea sunt batrani, si vreo 2-3 familii cu copii, familii tinere.
Sigur, nu mai dau in sistemul audio ca acasa la tara, de picau paianjenii prin podul casei, dar spre 35-40% ma mai duc.
Chiar ma gandeam sa-mi montez o alarma la usa, aici unde stau in chirie, nu functioneaza interfonul jos, administratorul pare un alcoolic, un boschetar, dupa mutra (nu stia nici de unde golesti apa din calorifere, la subsol, cand au montat centrala pe gaz si au schimbat instalatia, proprietarul a intrebat un vecin de la parter).
Deci, mai mult ca sigur o sa-mi montez o alarma, sau chiar o camere de supraveghere in fata usii, afara, mica, si mascata, ascunsa dupa ceva sau in ceva.
Nu o sa-i zic proprietarului, pentru ca, probabil, ar face el modificarile astea, si deja mi-a cumparat nou tot ce i-am cerut aici (a cumparat apartamentul cu 4-5 zile inainte sa ma mut, toate renovarile le-a facut pana sa ne intoarcem noi cu lucrurile, si cat am fost aici, a venit o zi). Sambata acum, pe 4, inchide balcoanele in termopan… apoi o sa fie perfect, cativa ani, pana ma mut la casa mea, o duc regeste aici. Chiria e de doar 250 Euro/luna, dar sunt 62m patrati, sub 300 n-am vazut nicaieri. E si bloc izolat, si conteaza mult. Vecina de la 2, are apartamentul la fel, si a platit gazul pe ianuarie doar 170 lei, centrala mergand non-stop la 25-26 grade C, e mai friguroasa, mie 24 imi ajung. Conteaza mult un bloc izolat. Inafara de asta, blocurile vechi au fost lucrate dupa anumite standarde care nu se mai respecta azi. Sunt materiale de constructie mai bune, dar lumea lucreaza „la norma”, fiind platiti prost majoritatea, nu-si mai dau interesul.
In concluzie, clar nu doresc apartament intr-un bloc vechi, scuze pentru „roman”.
Mugur a zis
60k la ploiesti ? pai e scump atat e la bucuresti tot pe margini , daca alegi un bloc nou mai mic nu un complex gigant e ok , sa fie construit cu caramida nu cu beton turnat , si totul e perfect.
La blocurile vechi urasc lifturile si ghena , in rest in casa faci cum vrei, dar de la usa pana la iesirea din bloc e naspa
Marius Cucu a zis
Păi e mai multă liniște în Ploiești… ajungi în 30 de minute în București… de ce să fie ieftin?! 🙂
Vasile a zis
Am zis io ca Ploiestiul e un fel de Pipera 😉
Mugur a zis
miroase a gaze:) , la ploiesti sa constatat cea mai mica vanzare de etnobotanice din cauza gazelor care dau acelasi efect
Andrei a zis
Depinde foarte mult de oraș.
În Galați nu găsești apartamente noi, sunt câteva blocuri în care au costat peste 100k. Am luat apartament 3 camere cu 68 mp2 cu 40k. Vecini ok, bloc din anii 80, scara curata, izolație tor blocul și făcut ok la interior.
În Iași, apartamentele vechi costa mai mult ca alea noi datorita poziției, etaje? De la 5 în sus. Un apartament praf cu 3 camere sare de 55 k.
Blocurile noi în iasi sunt în zona caselor noi, asa ca am ales casa. La toate ai risc, de la cele noi la cele vechi.
Mama când a schimbat apartamentul, a avut grave probleme de izolație, a băgat 15k în el..
Apartamentele noi au avantajul adaptării la zilele noastre, prețul și vecinii (tineri, mai civilizati)..Dar și ăștia vor îmbătrâni și pot deveni ca cei din blocurile vechi.
Asa ca mi-am luat casa pe pământ, o sa fie mai greu la 30 de ani pentru ca acum suntem mai mult pe fuga, totul e prea rapid și casa necesita și întreținere. Dar…am luat casa pe minim 30 de ani, deci e ok 🙂
Marius Cucu a zis
Hai cu blogul de parenting…
Andrei a zis
Vine și ala, nu am decis pe care sa scriu 🙂
Marius Cucu a zis
Scrie. Nu mai contează unde. 🙂
Fărcaş Gelu Dănuţ a zis
Toata lumea se muta? Eu caut in Drumul Taberei, in Bucuresti, vreau sa-l mut pe cel mic la alta scoala.
Renovari, usi, mobila, parchet, meseriasi careatunci cand vin se lauda ca au construit Taj Mahalul sau zidul chinezesc, iar cand incep sa lucreze… 🙂