Telefoanele mobile încep să fie viitorul pentru cei care își doresc să facă poze ca amatori. Atenție, când ne referim la telefoane… vorbim de flagship-uri. Atât. Ce este de buget, nu are nici cea mai mică treabă cu o poză cât de cât decentă.
Fie că vorbim despre mirrorless, fie că vorbim despre DSLR regulile sunt cam aceleași.
Piața de aparate foto este mare. Sunt oameni care aleg să cumpere produse noi, cu garanție, dar sunt și foarte multe persoane ce aleg să se orienteze spre piața SH.
Dacă aveți emoții că trebuie să cumpărați second hand, mai bine nu o faceți. Samsari sunt pe oriunde. Plătiți un pic mai mult, dar mergeți la consignații. Mai toate magazinele mari au și produse second hand.
3 lucruri pe care le-aș verifica la un aparat second hand
Eu m-am gândit la următoarele, dar sunteți liberi să adăugați și voi mai multe:
Proveniența lui
Să nu-l fi adus vreun „suedez” de pe undeva, „dintr-un buzunar la vedere”. Detectezi cel mai bine pe OLX pe cei care zic că aparatul n-are accesorii.
Verificați senzorul
Faci câteva poze la F15 sau mai sus și vezi dacă senzorul probleme. Poți să desfaci lentila, să vizualizezi senzorul, dacă sunt probleme cu pixelii morți.
Numărul de cadre
Fiecare aparat are un număr de cadre garantat. De la 100 de mii până la câteva sute de mii. Evident, nimeni nu îți garantează că nu pică mai devreme.
Sigur, se schimbă shutter-ul, dar de ce să dai banii pe așa ceva?
Dacă ești amator eu nu aș zice că îți trebuie un aparat profesional. Sunt sigur că majoritatea celor care fac evenimente sunt foarte atenți cu sculele lor, dar sunt, în general, obosite de muncă. În plus, sunt sigur că sunt și modele ce au avut câte un alcoolic prin jur și-au dat o mână de ajutor ca aparatul să se ducă pe lumea cealaltă.
Cele mai indicate cred că sunt cele pe care le iei de la oameni care au încercat cu fotografia și nu le-a ieșit. Voi la ce vă mai gândiți, ce mai verificăm?!
dam167 a zis
Eu am luat anul trecut al treilea aparat SH și aș recomanda consignațiile în general (la noi F64 sau Fotohobby, că de ei știu) sau ebay, mai puțin OLX unde nu poți face retur și nu prea te protejează nimeni de țepe.
Aș sublinia că cel mai important e ca aparatul/obiectivul să fie în stare generală bună. Multă lume spune că o folosire normală îndelungată e de preferat în detrimentul unei folosiri precare – cu alte cuvinte mai bine 100k cadre pe un aparat care arată foarte bine decât 50k pe unul care are lovituri. Dacă după mai mulți ani un aparat e în stare bună înseamnă că s-a avut grijă de el.
Bun sfatul cu aceesoriile, pe lângă că sunt șanse mici să fie furat, unele accesorii sunt foarte scumpe – eu am dat 1000 de lei pe un încărcător pentru seria 1 de la Canon.
Verificarea senzorului o poți face dacă posibilitatea de retur, pentru că poate fi doar murdar. Nu cred că mulți ar curăța senzorul înainte de vânzare – eu unul nu aș face-o.
Mi-aș dori ca lumea să nu mai spună că nu ai nevoie de aparat pro. E simplu: vrei calitatea imaginii, ai nevoie de corp+obiectiv pro. Dacă tot iei SH, mai bine iei vârful de gamă decât ceva pentru începători. Eu am urmat curba recomandată – am început cu entry level și am făcut upgrade după posibilități și nevoi, am trecut prin toate clasele de la Canon. Sincer, la absolut fiecare upgrade de corp calitatea imaginilor a crescut semnificativ, cu aceeași tehnică. În plus, dacă săream de la entry level la pro, sau luam pro de la început, economiseam bani. Într-un an am depășit echipamentul entry level, ori așa un echipament nu se cumpără pentru 1-2 ani. N-are rost să mai vorbesc de obiective, unde 4 ieftine și proaste nu fac cât unul scump. Mi se pare o aroganță a fotografilor ideea asta că „nu ai nevoie de echipament scump” – ai nevoie, dar nu de echipament mult și nu de cel mai scump. Dacă e să dau exemplu Canon, odată ce ai pus mâna pe un obiectiv din seria L nu te mai întorci la cele ieftine. Acum prefer 1 obiectiv bun decât 10 proaste. Nu e nimic mai frustrant decât să te chinui cu o tehnică avansată și să ai rezultate slabe din cauza lentilelor proaste.
Telefoanele sunt noile aparate compacte și la fel ca alea, n-o să înlocuiască niciodată fotografierea în moduri semi automate, cu atât mai puțin manuale. În rest, ca peste tot în viață, ai nevoie și de puțin noroc.
Marius Cucu a zis
Ah, da, uite că asta nu am precizat, ai zis foarte bine. Un obiectiv bun salvează un body prost. Așadar, mai mulți bani investiți într-o lentilă, mai puțin într-un body.
Iar dacă ești pe buget, să te orientezi spre aparate care au lentile ieftine și cât de cât de calitate.
Pe curba am fost și eu. Pe Nikon 3200 am început, am trecut la 7100 și acum Sony A7III. Cât de curând și 24mm.
ice4you a zis
Pai nu sticla si lumina care trece prin ea a fost tot timpul mai importanta decat marketing’ul? La ce iti foloseste un super body cand pe sticla nu dai nimic?
Marius Cucu a zis
Noi știm asta, dar un începător știe? 🙂
Sau știe că pe lângă toate astea lumina e mai importantă?!
dam167 a zis
Un începător o să-și dea seama când schimbă obiectivul și se mai prinde și de altele pe parcurs. I loled la chestia cu marketingul, e ceva ce aruncă tot timpul cei ce nu se pricep. E ceva scump pe care nu-l înțeleg? marketing.
Nevoia de anumite caracteristici ale lentilelor ține de senzor – cu cât pixelii sunt mai mulți și mai mici au nevoie de un obiectiv mai bun pentru a scoate o calitate mai bună a imaginii – de aia avem acum obiective atât de complicate, mari și scumpe. Practic un body din clasa semi pro cu o rezoluție mai mare și senzor mai prost are nevoie de un obiectiv mai bun decât unul pro cu senzor full frame mai bun. Caz concret, Canon EOS 7D are senzor de 18mpx, iar cu un 1D MkIII (10 mpx) am scos complet altceva. Dacă iau aceleași aparate și pun un Canon EF 50mm (ăla de 100 de euro) rezultatele vor fi cel puțin aceleași (dacă nu mai bune la body-ul scump) la cele 2 aparate care aveau, la momentul lor de glorie, mii de euro între ele.
Obiectivele nu costă mult doar pentru că oferă o calitate mai bună a imaginii, ci și pentru modul în care sunt construite și fiabilitate timp.
Marius Cucu a zis
Și dacă trebuie să dai crop la ăia 10mpx? 🙂 100% să zicem?
dam167 a zis
E nasol atunci ?
E puțin acum 10mpx, dar aproape că-i prefer în detrimentul unei clase inferioare din generații apropiate. Apropo acel 7D e sub 1000 de lei SH și e o afacere bună pentru foto – pentru video e mai bun telefonul.
Eu nu văd de ce ai căuta totuși SH dacă nu țintești peste clasa pe care o poți cumpăra nouă, să fie doar un „parcă n-aș da x euro?”