Acum câțiva ani de zile am hotărât să pășesc și eu în lumea creației, a fotografiei. Ca fiecare tânăr cu blog am întrebat „ce aparat foto îmi recomandați”. Nu mă simțeam mai cu moț, nu știam de Nikon, nu știam de Canon sau de Sony pe vremea aceea. Eram un atehnic care lucrase câțiva ani în televiziune, dar fără prea mare legătură cu zona de execuție.(în regie, la butoane și cabluri).
Am zis că doresc un DSLR să fiu în pas cu moda. Entry Level, evident. În primă fază am vrut să îl folosesc pentru călătorii, ca mai apoi să-mi dau seama că pot să fac mai mult cu el.
Cu alte cuvinte: habar n-aveam pe ce planetă mă aflu. Știam una bună: vreau DSLR.
Așadar, am așteptat un Black Friday ca să-mi dau seama că produsele erau mai ieftine în cursul verii. Și l-am achiziționat: un Nikon D3200. Cred că era în jur de 2000 de lei pe vremea aceea, cu tot cu obiectiv kit și cel mai ieftin card de pe piață.
La câteva luni după mi-am dat seama că fotografia nu este ieftină. Că trebuie să investesc în o grămadă de chestii alternative ce să mă ajute:
- blendă
- trepied
- receiver pentru blițuri
- bliț
- acumulatori
- încărcător pentru acumulatori
- decor, dacă vrei un studio
Și lista poate continua.
Am învățat foarte multe lucruri cu ajutorul DSLR-ului chiar dacă, probabil că nu și-a scos complet banii. Dar am considerat că e o investiție de viitor. Și n-am făcut rău.
În rândurile următoare o să încerc să vă captez atenția și să direcționez cât pot de mult spre alegerea perfectă a unui aparat foto.
Înainte de toate vreau să înșir aici magazinele care mi se par de încredere pentru achiziția unui aparat foto. Nu e bine să luați de pe „facebook” sau de pe site-uri fantomă. Mai ales, dacă nu ați mai pus mâna pe un aparat foto și nu știți să îi detectați problemele.
- Citește și Am făcut un ghid de achiziție de aparat foto pentru începători
- Citește și: Ce trebuie să știu despre aparatura pentru filmări pe Youtube
- Citește și: Am testat Sony A7IV
- Citește și: Am testat Panasonic S5
- Citește și: M-am jucat cu Sony A7sIII
- Citește și: Am testat Canon EOS R100, cel mai ieftin mirrorless cu care m-am jucat
Magazine de încredere pentru domeniul foto
Sunt câteva. Unele sunt reprezentante ale unui singur brand, altele vând de toate.
- F64 – probabil magazinul reprezentativ în domeniul foto profesional -> aveți aici oferta
- yellowstore – au diferite promoții, mai ales pentru Nikon. Aveți aici oferta.
- photosetup – găsiți obiective foarte mișto de la Sigma la prețuri ok. Mai nou uitați aici și ceva aparate foto.
- ishoot.ro – i-am descoperit de curând, au foarte multe accesorii. Le descoperiți aici.
Magazine online consacrate sunt și ele ok, dar nu aveți parte de suport tehnic ok, în caz de probleme. La cele de mai sus primiți un sfat, o recomandare.
Cele mai ieftine DSLR-uri am văzut că sunt la:
- eMAG – modele interesante aici
- evomag – mă surprind în ultima vreme. Au prețuri din ce în ce mai bune. Câteva modele de la Sony sunt aici
Alegere aparat foto de către un începător
Sunt multe situații pe care sper să reușesc să le abordez. Dacă nu, în comentarii sigur veți găsi loc de întrebări, iar colegii cu experiență în domeniul fotografiei sunt dornici de ajutor.
Eu zic că dacă nu aveți timp de învățat tainele fotografiei un telefon high end o să vă ajute mult mai mult. Deja, în multe situații, se apropie de un aparat foto.
Eu, dacă mâine aș alege un aparat foto m-aș gândi la întrebuințări:
Aparat foto pentru vacanță
Nu ne trebuie neapărat un DSLR. Eu nu-l consider practic. De ce să car o geantă după mine, de ce să car mai multe obiective, de ce să am grijă de toată aparatura și să nu mă bucur de priveliște?
Pe lumină bună, lumină naturală treaba s-a așezat destul de mult. Un smartphone de top chiar face poze foarte ok. Seara avem din ce în ce mai multe modele care fac un fel de expunere lungă. Dacă nu aveți de gând să învățați tainele fotografiei… e suficient un telefon.
Stăm și analizăm costurile și ne gândim dacă merită investiția, pe ansamblu.
Avantajele aparatelor foto compacte
- se folosesc ușor
- nu trebuie să înveți detalii tehnice: ISO, apertură, diafragmă, etc
- nu trebuie să îți bați capul cu fișierele RAW
Aparat foto pentru evenimente
Aici începe discuția, încep contrazicerile. Alegerea unii o fac după felul în care se descurcă în lumină slabă. Totuși, un profesionist nu va face fotografii fără lumină dedicată. Așadar, criteriul acesta este înlocuit cu termeni precum:
- body full frame
- obiectiv cât mai luminos – apropo de obiective, am un articol care lămurește mai multe aici.
Observi că totul joacă în jurul luminii. Ea e cea mai importantă. Până la urmă pozele le faci în vacanță, cu telefonul, nu cu un super gadget. Asta dacă ai lumină, dacă ai inspirație.
Dacă ești începător pe zona de evenimente poți porni cu ceva entry level:
- seria 3 de la Nikon
- un 750D de la Canon.
Asta ca produse noi, dar cei care au mai avut tangențe un pic cu fotografia se pot orienta spre piața second hand. Găsiți seria 5 la prețuri mai ok, cu câteva cadre la activ. Fiind un DSLR pentru începători aveți șansa să găsiți ceva chilipir de la cineva căruia i s-a părut complicată fotografia. E o artă, să știți. Nu toți pot reuși în domeniu.
La variantele second hand trebuie să aveți grijă de aspectul fizic și să vedeți un Exif. Probleme pot apărea la body în momentul în care trece de 100 000 de cadre. Dacă aparatul ajunge la cifrele acelea ar trebui să nu îl achiziționați. Șansele ca shutter speed-ul să cadă sunt foarte mari și nu e tocmai ieftin să îl schimbați.
Gândiți-vă că pentru evenimente aveți nevoie și de o lumină externă, măcar un bliț pentru moment, până vedeți cum stă treaba cu fenomenul.
Cel mai bun aparat foto pentru filmare
Filmarea cu DSLR-ul/ mirrorless nu este făcută de oricine. Este posibil să dați multe rateuri dacă treceți de la cameră. Unii, în schimb, fac artă din asta. Dar îți trebuie un bagaj în spate.
Concurența este mare pe zona asta, dar trebuie să știți că nu aveți toate opțiunile de pe cameră. E clar, nișa s-a dezvoltat, a devenit o industrie, dar nici producătorii nu aruncă pe piață opțiuni pentru DSLR, pentru senzorii de pe cameră.
Momentan, lupta se dă pentru 4k. Nu e nimic perfecționat, încă se dezvoltă, încă se încălzesc multe modele, încă se caută opțiuni de stocare rapide.
Canon n-a lansat ceva notabil, așa că eu vă recomand să vă orientați spre modele de la Panasonic, de la Sony. Sunt câteva soluții ok.
În momentul de față, best buy este modelul acesta de la Sony. Nu este un model tocmai ieftin, dar este foarte ok pentru cei care vor să filmeze 4k.
Dacă dorești mai mult de la filmare, dacă vrei low light poți merge ori spre full frame, ori spre cele crop de top. Dar când discutăm de low light discutăm de mediul profesional.
Așadar, poți să te orientezi spre:
- Panasonic GH7(l-am testat și eu și are o stabilizare incredibilă) sau GH6 sau chiar Panasonic S1 dacă ai ceva mușchi
- Sony A7(am testat câteva modele și mi se par de vis pe Dynamic Range și autofocus) sau A9 II
- Canon R5
- Fuji XT4 – câte ceva am scris despre XT2 aici
Dacă ai buget mare cred că putem discuta și despre Panasonic S1, S1R, S1H. Am discutat despre el aici. Între timp, mi-am achiziționat A7III și-am povestit aici despre el. Acesta m-a făcut să încep să fac cât mai multe poze în vacanță. Le puteți vedea aici.
Câteva sfaturi utile de după achiziția aparatului foto dorit
Dacă nu aveți un prieten care să vă îndrume apelați cu încredere la cursurile foto. E imposibil să nu fie cineva în oraș la voi priceput sau dacă nu, la magazine găsiți cursuri foto chiar și pentru începători. Aveți tone de tutoriale pe internet ce vă ajută să descoperiți fotografia.
Nu vă limitați la faptul că ați ajuns la un nivel, întotdeauna trebuie să progresați, să vă dezvoltați unghiurile de pozat, să vă dezvoltați tehnica de editare. Apropo de tehnică, post procesarea face 7-80% din poză. Să apese pe un buton poate și un copil. Îl educăm să aleagă momentul, să aleagă unghiul și cam asta e. Partea grea și migăloasă este la post procesare.
Ca sfat ce este general valabil. Nu alergați după specificații. 61 de megapixeli nu sunt extraordinari. Aduc dezavantaje majore ca:
- procesare greoaie a fotografiei
- nevoia de obiective tot mai performante pentru body-uri
- nevoia de carduri mari și rapide
Discuția aceasta despre megapixeli, am extins-o și în articol. Puteți citi mai multe aici.
Un fișier RAW tras cu un D810 ajunge la 7-80 de mega de informație. Voi o să fiți nevoiți să procesați 1000 de cadre de pe-o săptămână pe alta. Credeți că sunteți în stare cu un PC îmbătrânit?
Mirrorless fără doar și poate. Au avansat în tehnologie mult mai mult decât DSLR-urile și avantajele sunt mult mai multe. Așadar, fără doar și poate, treceți pe lucrurile care se dezvoltă continuu.
Cred că prima variantă începe să dispară. Da, imaginea este mai bună decât la telefoane, dar telefonul îl ai oricând la tine și AI-ul învață tot mai multe.
Lista este lungă. Sunt aparate pentru foto, cât pentru video. Cele mai bune nu sunt întotdeauna cele mai scumpe, dar opțiunile te ajută să faci lucrurile așa cum trebuie.
Lizz a zis
Buna ziua ! As dori cadou pentru tata un aparat foto pana in 500 de ron. Ce mi-ati recomanda?A avut inainte un Sony compact care facea poze bunicele. Nu trebuie sa fie cel mai performant pentru el,dar poate gasesc ceva acceptabil la pretul acesta.
Marius Cucu a zis
Un telefon mai bun sau nu se pricepe?
Bandi Sebastian Alexandru a zis
Bună seara! As dori sa cumpăr un nikon coolpix p1000 superzoom, precizez ca sunt începător cu aparatele foto în schimb ma pricep la filmări. Ce spuneți, ce sfaturi îmi dați. Va mulțumesc
lad a zis
eu am un Canon 2000 D super
Adrian a zis
Bună . M.ar interesa dacă îmi poți recomanda un aparat foto pana în 3000 lei . Îl vreau pentru fotografii în natura peisaje concedii . Nikon D5300 ar fi ok?
Marius Cucu a zis
Este foarte ok, dar vezi și zona de mirrorless. S-ar putea să îți placă mai mult un senzor mai nou față de cel de pe Nikon.
Adrian a zis
Poți sa îmi face o recomandare , te rog .
Marius Cucu a zis
Poți merge pe Sony alpha a6000l, l-am recomandat și mai sus.
Andrei Roșu a zis
Bună ziua! Sunt un mare fan al fotografiei și de multe ori mă gândesc cât de minunat este acest domeniu.Am doar 15 ani și mi.as dori sa deschid un studio foto-video in câțiva ani…dar întâi as dori sa achiziționez un aparat mirrorlees,un CANON EOSm10,îmi puteți da o recenzie la acest aparat? Va mulțumesc!
Alex a zis
Buna Marius
Acum 2 ani am cumparat un DSLR Nikon D3200 de care sunt foarte multumit doar ca acum as vrea un obiectiv cu zoom pentru poze pasari,etc.Dupa ce am studiat preturile pe F64,am ajuns la o o concluzie:obiectiv cu zoom mare de la Nikon nu imi permit asa ca ar mai ramane obiectivul Tamron 70-300 mm pentru Nikon.Sa merg pe varianta asta sau sa renunt la Nikonul care il am pentru un Bridge?Am gasit o solutie interesanta de la Panasonic,e vorba de Lumix FZ82.Merita solutia asta de compromis?
Marius Cucu a zis
70-300 mm e pentru FX nu pentru DX. O să fie zoom cam mare. Rămâi la un 70 200 mm. Cred că poți găsi mult mai ieftin la mâna a 2 a. La lentilă nu prea pot fi probleme dacă iei sh.
Alex a zis
Poti sa-mi recomanzi un obiectiv 70-200 mm pentru Nikon la un pret bun?Multumesc anticipat
Marius Cucu a zis
E în funcție de ceea ce găsești pe piața sh. 🙂
Miscu Calin a zis
Buna Marius
Sunt pasionat de fotografie si imi place mult sa fotografiez in natura,cladiri,biserici etc.Si noaptea inclusiv,luna stelele peisaje nocturne.pana acum foloseam mult telefonul,dar in iarna asta as vrea sa merg in Norvegoia sa vad Aurora Borealis,si as avea nevoie de un aparat bun cu care sa pot face pozele perfecte,si de ce nu sa si filmez.Ce aparat imi recomanzi pentru asta.Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Hmm, personal, încep să folosesc tot mai mult telefonul în vacanță așa cum se poate observa și aici.
E o întrebare ambiguă, dacă ai un aparat mai performant nu înseamnă că vei face poze bune fără o pregătire. Dar poate în 6 luni ai timp să înveți jucăria pe care ți-o vei achiziționa. Cam la ce buget te-ai gândit?!
Alex a zis
Un bridge la 2000 lei. M-am gandit la un Lumix dar sa fie cu optica Leica.Imi doresc foarte mult asa o scula foto dar nu am bani de ea si va trebui sa-mi vand Nikonul D3200. Complicat
Marcel Gigi a zis
Salut, Marius
Doresc sa achizitionez un dsrl canon 1200d, pentru evenimente
Tu ce zici, as putea sa fac fata cu el?
Marius Cucu a zis
E slab, slab pentru evenimente. Poate doar cu o lentilă bună să faci cât de cât și ceva flash-uri, dar oricum vei fi limitat.
Andrei a zis
Salut,
Te rog daca imi poti recomanda un aparat foto pentru fotografierea de produse pentru un magazin online. Buget 2000 – 3000 Lei. Eventual sa si filmeze e posibil sa fac cateva filmulete de unboxing in viitor. Mentionez ca voi folosi aparatul numai pentru asta nu si pentru excursii sau altceva.
Multumesc
Marius Cucu a zis
Pentru a face poze stock ai nevoie de mult mai mult decât un aparat. Poț merge pe SONY Alpha A6000, iar mai apoi să investești într-o lumină ceva trepied.
Cornel a zis
Salut ! Sunt „paralel” in acest domeniu , insa mi-a starnit interesul de a trece de la un simplu selfie cu un telefon mediocru , la , de ce nu , a fotografia la anumite evenimente . Un prieten mi-a propus sa ii achizitionez aparatul lui , un Nikon D90 dslr , cu obiectiv , incarcator , geanta , body la suma de 700 Ron . Nu il mai foloseste , si este dispus sa mi-l lase si in proba . Ce parere ai , si , daca imi poti recomanda niste site-uri/tutoriale , pentru incepator ? Iti multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Pentru început e foarte ok. Abia înveți cu ce se mănâncă fotografia și dacă îți place. D90 a fost foarte ok la vremea lui 🙂
vasile a zis
Baiatul vrea fix o Olympus TG-Tracker, din ce-am vazut in istoricul lui pe Googu s-a documentat cumva, da-mi si tu, te rog o parere! Merci!
Marius Cucu a zis
Hmmm, e o chestie entry level, dar Olympus fac lucruri decente. Dacă vrea ceva mai profi… gopro. Din ce văd pe imagine, 4 îl bate rău de tot, dar între timp au apărut și 5 și 6.
Sigur, sunt alți bani 🙂
Vlad Oprisan a zis
Buna ziua,vreau sa fac un curs de fotografie, am 14 ani si ma pasioneaza. M-am documentat si va rog sa ma ajutați sa aleg cea mai buna varianta dintre cele 4. Sau, daca aveti alta recomandare,sunt interesat. Vreau sa ma deschid și pe zona de evenimente și aparatul sa fie bun la toate, poate sa nu exceleze in filmari. Va multumesc și astept răspunsul!
Aici sunt variantele:
1. Aparat foto DSLR Canon EOS 750D, 24.2MP, Black + Obiectiv EF-S 18-55mm IS STM
2. Aparat foto Mirrorless Sony Alpha A6000 YB, 24.3MP, Negru + Obiectiv 16-50mm + Obiectiv SEL 55-210mm
3. Camera foto digitala mirrorless SONY Alpha A5100 cu obiectiv 16-50mm, 24Mp, 3 inch, negru
4. Aparat foto DSLR Canon EOS 77D, 24.2MP, Wi-Fi, Negru + Obiectiv EF-S 18-135 f/3.5-5.6 IS
Marius Cucu a zis
Eu aș merge pe 2 sau 4.
Cristian a zis
Salut, Marius
Ce parere ai despre Canon 6D si Nikon D610? Care ar fi mai in regula pentru un full frame?
Ma gandeam sa merg si pe Canon 5D mark II
Ma intereseaza mai mult partea de fotografie, si mai putin cea de video.
Un 5D mark II cu un numar mai mic de cadre, ar fi mai ok decat Canon 6D si Nikon D610?
Marius Cucu a zis
Dacă are puține cadre… de ce nu? Între 6D și 610 ar fi ok al 2 lea pentru foto.
Vlad a zis
Parere canon 750d?
Marius Cucu a zis
Folosit la?
Mona a zis
Salutare! ?
rugaminte de recomandare…mi-am achizitionat un nikon d5300 cu kit-ul de baza 18-55 insa am lucrat vara asta pe un d3200 cu obiectvul 55-200 pentru portrete si m-am inteles foarte bine. imi doresc un obiectiv pentru nikon-ul personal d5300 pentru portrete si nu stiu ce sa aleg…sunt intre nikkor-ul 50 MM sau tot acesta 55-200 (pot spune ca sunt destul de incepatoare in ale fotografiei).
sau poate o alta recomandare de obiectiv pentru portrete cu buget pana in 1200 lei..
multumesc mult !
leo a zis
Salut!
Nu stiu daca intreb unde trenuie, dar am o mare problema cu un aparat mai vechi, Pentax K200d. L-am cumaprat in urma cu doua saptamani de pe OLX (din alt oras) pentru prietena mea care si-ar dori sa invete fotogrtafie pe un DLSR; s-a gandit ca pentru inceput nu are rost o investitie mai mare, sa vada macar daca se poate acomoda cu o astfel de camera. Din start nu a functionat butonul de Playback, fotografiile pot fi vizionate dupa efectuare in regim preview cateva secunde, dar in Playback afiseaza eroarea ‘Camera Cannot Display This Image’. Am incercat toate artificiile, dar nimic, ba chiar am reflashuit firmware-ul de pe site-ul Pentax. In fine, am spus ca nu e chiar grav, oricum le revede imediat si dupa ceea le incarca pe PC. Dupa o saptamana de utilizare, mai precis dupa vreo doua sesiuni foto, camera s-a blocat si a fost nevoita sa scoata bateriile. Na, se mai intampla… Problema cea mare abia in urma cu cateva zile a aparut. Deci in momentul de fata se blocheaza din orice , in meniuri chiar daca incerci sa intri putin in Setari, sau in momentul in care fotografiezi, revezi fotografia, ingheata tot, freezing, isi revine abia dupa ce umbli la baterii, adica se reseteaza toti parametrii. Indiferent ce faci cu ea ingheata. Se poate intampla imediat cum ai deschis-o sau la doua minute, trei, uneori chiar poti trage 20 de cadre, dar asta e raritate deja, sa spunem 10 cadre. In rest focuseaza cum trebuie, declanseaza, se comporta ca orice dslr, doar ca freezingul acesta a devenit extrem de suparator, practic nu poti face mare lucru pentru ca ingheata. Am incercat cu cardul si bateriile din camera mea, cu alt obiectiv, fara obiectiv, se intampla la fel in toate conditiile. (precizeez ca eu detin acealsi model pentax, dar luat de nou). Avem aceeasi versiune de firmware updatata la versiunea 1.01 prin 2010 din cate retin, de fapt e singura versiune existenta pe siteul lor. Versiunea stock cu care a venit camera mea 1.00 nu exista pe nicaieri, as fi vrut sa o flashuiesc pe aceasta, dar oricat m-am starduit nu am gasit-o. Ce as putea sa fac in conditiile acestea? Sau unde ar putea fi buba?
Popescu Alexandru a zis
Salut Dl Marius! Am si eu o nelămurire si poate mă ajutați Dumneavoastra! Ce imi recomandați între un Canon 800D si un Nikon d5600? Imi plac amândouă in mod deosebit si nu stiu ce sa aleg!precizez ca o r sa fie folosite mai mult outdoor si foarte puțin indoor! Astept parerea Dumneavoastra! O zi superbă sa aveti!
Marius Cucu a zis
Ambele sunt ok. Deși, la 3000 de lei cred că poți găsi un D7100 sau chiar 7200 care este peste ambele. Oricum, lentila contează mai mult. 🙂
Ionut a zis
Buna,am nevoie si eu de un sfat legat de blitz,sunt coafor de meserie si asa avea nevoie de indrumare in alegerea unui blitz atunci cand fac poza la culori,e pe care le fac dar sa nu imi denatureze culoarea parului atunci cand fac poza,lucru care se intampla de obicei,am inteles ca sunt lampi led care sa ma ajute pentru asta ,va rog daca se poate o recomandare,sunt amator in acest domeniu dar cu indrumarea potrivita cred ca pot fi mai mult decat amator.va multumesc & astept un raspun.DISTRACTIE MAXIMAAAAA in toate
Marius Cucu a zis
Salut. Sunt mai multe variante, depinde care e cea mai ok pentru tine. Dacă dai cu bliț trebuie să fii atent la ce tavan ai, trebuie văzut la fața locului, ce lumini sunt, ce ai nevoie.
Mai ai și varianta luminii continue, cu un ring light.
Mihaela a zis
Ce parere ai de Canon PowerShot SX540 HS
Ovidiu a zis
Salut
Cum nu prea ma pricep la aparate foto as dori sa aflu păreri despre oportunitatea unui Mirrorless Sony Alpha A7B, 24.3MP, Full frame, Body, Black
Îl voi folosi cu precădere in zona wildlife, peisaje din excursii la munte, in egala măsura vreau sa fac și filmari pt clipuri de pescuit
M-ar interesa opinii despre utilitatea alegerii acestui model sau a altuia din gama mirrorless in buget de 5000-6500 roni
Ce obiectiv mi-ați recomanda?
Eventual ce alte modele as putea lua in considerare .
Marius a zis
buna seara
vrea sa achizitionez un aparat foto care sa faca poze si sa filmeze bine, nikon d 7500 , merita pret calitate?
CLAUDIA a zis
IBună ziua. De când s-au născut fetitele mele, am dezvoltat o pasiune pentru fotografia de portret. M am hotărât sa fac și cursuri, însă mai întâi as dori sa mi achiziționez un aparat foto – principalul obiectiv fiind fotografia de portret indoor și outdoor. Buget de aproximativ 3500 ron. Ce îmi recomandați? Poate îmi achiziționez zilele acestea, ca tot vor fi reduceri. Mulțumesc anticipat
De asemenea unde îmi recomandați sa fac cursuri. Vreau sa învăț, nu doar sa obțin o diploma. Mulțumesc anticipat
cristi a zis
Salut. As avea de ales intre A7 de la sony cu un 28-70 si un x-t2 doar body (in plan ar fi si un 18-55 pt el dar mosu’ a luat gume de iarna anu’ asta)… las in rucsac un sony hx300 si un nkn b700 ce au inceput sa fie insuficiente tehnic.
multam
Marius Cucu a zis
Cumnatul are XT2, m-am jucat cu el destul de mult, eu zic că e cu mult peste A7. Ai câteva chestii aici.
cristi a zis
mercic inca o data… il pun in cos si astept o vorba de la craciunita, poate amaneteaza verigheta 🙂 pt 18-55-ul ala…
Marius Cucu a zis
Kitul e destul de ok sau chiar poți să pui speedbooster/ metabones dacă ai și alte lentile. La ce preț l-ai găsit?
cristi a zis
@ marius: sry pt delay… la pret de ef saispatru :)stiu e mare insa amazonu nu-mi da siguranta transportului.
Georgescu Dragos a zis
Va rog o recomandare pentru un obiectiv care sa completeze obiectivul de kit de la lumix g7 cu un pret rezonabil.
Marius Cucu a zis
Depinde foarte mult la ce-l vei folosi.
Adi a zis
Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati cu o recomandare pentru un DLSR si un obiectiv cu stabilizare ce urmeaza a fi utilizate preponderent in fotografiile newborn. Doresc o viteza mare de fotografiere continua si un ecran articulat sau rabatabil.
Astept cu interes sugestia dumneavoastra.
Multumesc. O zi placuta!
Marius Cucu a zis
Întrebarea e foarte ambiguă. Nou născuți poți face cu orice. Rabatabil complet au cei de la Panasonic.