Acum câțiva ani de zile am hotărât să pășesc și eu în lumea creației, a fotografiei. Ca fiecare tânăr cu blog am întrebat „ce aparat foto îmi recomandați”. Nu mă simțeam mai cu moț, nu știam de Nikon, nu știam de Canon sau de Sony pe vremea aceea. Eram un atehnic care lucrase câțiva ani în televiziune, dar fără prea mare legătură cu zona de execuție.(în regie, la butoane și cabluri).
Am zis că doresc un DSLR să fiu în pas cu moda. Entry Level, evident. În primă fază am vrut să îl folosesc pentru călătorii, ca mai apoi să-mi dau seama că pot să fac mai mult cu el.
Cu alte cuvinte: habar n-aveam pe ce planetă mă aflu. Știam una bună: vreau DSLR.
Așadar, am așteptat un Black Friday ca să-mi dau seama că produsele erau mai ieftine în cursul verii. Și l-am achiziționat: un Nikon D3200. Cred că era în jur de 2000 de lei pe vremea aceea, cu tot cu obiectiv kit și cel mai ieftin card de pe piață.
La câteva luni după mi-am dat seama că fotografia nu este ieftină. Că trebuie să investesc în o grămadă de chestii alternative ce să mă ajute:
- blendă
- trepied
- receiver pentru blițuri
- bliț
- acumulatori
- încărcător pentru acumulatori
- decor, dacă vrei un studio
Și lista poate continua.
Am învățat foarte multe lucruri cu ajutorul DSLR-ului chiar dacă, probabil că nu și-a scos complet banii. Dar am considerat că e o investiție de viitor. Și n-am făcut rău.
În rândurile următoare o să încerc să vă captez atenția și să direcționez cât pot de mult spre alegerea perfectă a unui aparat foto.
Înainte de toate vreau să înșir aici magazinele care mi se par de încredere pentru achiziția unui aparat foto. Nu e bine să luați de pe „facebook” sau de pe site-uri fantomă. Mai ales, dacă nu ați mai pus mâna pe un aparat foto și nu știți să îi detectați problemele.
- Citește și Am făcut un ghid de achiziție de aparat foto pentru începători
- Citește și: Ce trebuie să știu despre aparatura pentru filmări pe Youtube
- Citește și: Am testat Sony A7IV
- Citește și: Am testat Panasonic S5
- Citește și: M-am jucat cu Sony A7sIII
- Citește și: Am testat Canon EOS R100, cel mai ieftin mirrorless cu care m-am jucat
Magazine de încredere pentru domeniul foto
Sunt câteva. Unele sunt reprezentante ale unui singur brand, altele vând de toate.
- F64 – probabil magazinul reprezentativ în domeniul foto profesional -> aveți aici oferta
- yellowstore – au diferite promoții, mai ales pentru Nikon. Aveți aici oferta.
- photosetup – găsiți obiective foarte mișto de la Sigma la prețuri ok. Mai nou uitați aici și ceva aparate foto.
- ishoot.ro – i-am descoperit de curând, au foarte multe accesorii. Le descoperiți aici.
Magazine online consacrate sunt și ele ok, dar nu aveți parte de suport tehnic ok, în caz de probleme. La cele de mai sus primiți un sfat, o recomandare.
Cele mai ieftine DSLR-uri am văzut că sunt la:
- eMAG – modele interesante aici
- evomag – mă surprind în ultima vreme. Au prețuri din ce în ce mai bune. Câteva modele de la Sony sunt aici
Alegere aparat foto de către un începător
Sunt multe situații pe care sper să reușesc să le abordez. Dacă nu, în comentarii sigur veți găsi loc de întrebări, iar colegii cu experiență în domeniul fotografiei sunt dornici de ajutor.
Eu zic că dacă nu aveți timp de învățat tainele fotografiei un telefon high end o să vă ajute mult mai mult. Deja, în multe situații, se apropie de un aparat foto.
Eu, dacă mâine aș alege un aparat foto m-aș gândi la întrebuințări:
Aparat foto pentru vacanță
Nu ne trebuie neapărat un DSLR. Eu nu-l consider practic. De ce să car o geantă după mine, de ce să car mai multe obiective, de ce să am grijă de toată aparatura și să nu mă bucur de priveliște?
Pe lumină bună, lumină naturală treaba s-a așezat destul de mult. Un smartphone de top chiar face poze foarte ok. Seara avem din ce în ce mai multe modele care fac un fel de expunere lungă. Dacă nu aveți de gând să învățați tainele fotografiei… e suficient un telefon.
Stăm și analizăm costurile și ne gândim dacă merită investiția, pe ansamblu.
Avantajele aparatelor foto compacte
- se folosesc ușor
- nu trebuie să înveți detalii tehnice: ISO, apertură, diafragmă, etc
- nu trebuie să îți bați capul cu fișierele RAW
Aparat foto pentru evenimente
Aici începe discuția, încep contrazicerile. Alegerea unii o fac după felul în care se descurcă în lumină slabă. Totuși, un profesionist nu va face fotografii fără lumină dedicată. Așadar, criteriul acesta este înlocuit cu termeni precum:
- body full frame
- obiectiv cât mai luminos – apropo de obiective, am un articol care lămurește mai multe aici.
Observi că totul joacă în jurul luminii. Ea e cea mai importantă. Până la urmă pozele le faci în vacanță, cu telefonul, nu cu un super gadget. Asta dacă ai lumină, dacă ai inspirație.
Dacă ești începător pe zona de evenimente poți porni cu ceva entry level:
- seria 3 de la Nikon
- un 750D de la Canon.
Asta ca produse noi, dar cei care au mai avut tangențe un pic cu fotografia se pot orienta spre piața second hand. Găsiți seria 5 la prețuri mai ok, cu câteva cadre la activ. Fiind un DSLR pentru începători aveți șansa să găsiți ceva chilipir de la cineva căruia i s-a părut complicată fotografia. E o artă, să știți. Nu toți pot reuși în domeniu.
La variantele second hand trebuie să aveți grijă de aspectul fizic și să vedeți un Exif. Probleme pot apărea la body în momentul în care trece de 100 000 de cadre. Dacă aparatul ajunge la cifrele acelea ar trebui să nu îl achiziționați. Șansele ca shutter speed-ul să cadă sunt foarte mari și nu e tocmai ieftin să îl schimbați.
Gândiți-vă că pentru evenimente aveți nevoie și de o lumină externă, măcar un bliț pentru moment, până vedeți cum stă treaba cu fenomenul.
Cel mai bun aparat foto pentru filmare
Filmarea cu DSLR-ul/ mirrorless nu este făcută de oricine. Este posibil să dați multe rateuri dacă treceți de la cameră. Unii, în schimb, fac artă din asta. Dar îți trebuie un bagaj în spate.
Concurența este mare pe zona asta, dar trebuie să știți că nu aveți toate opțiunile de pe cameră. E clar, nișa s-a dezvoltat, a devenit o industrie, dar nici producătorii nu aruncă pe piață opțiuni pentru DSLR, pentru senzorii de pe cameră.
Momentan, lupta se dă pentru 4k. Nu e nimic perfecționat, încă se dezvoltă, încă se încălzesc multe modele, încă se caută opțiuni de stocare rapide.
Canon n-a lansat ceva notabil, așa că eu vă recomand să vă orientați spre modele de la Panasonic, de la Sony. Sunt câteva soluții ok.
În momentul de față, best buy este modelul acesta de la Sony. Nu este un model tocmai ieftin, dar este foarte ok pentru cei care vor să filmeze 4k.
Dacă dorești mai mult de la filmare, dacă vrei low light poți merge ori spre full frame, ori spre cele crop de top. Dar când discutăm de low light discutăm de mediul profesional.
Așadar, poți să te orientezi spre:
- Panasonic GH7(l-am testat și eu și are o stabilizare incredibilă) sau GH6 sau chiar Panasonic S1 dacă ai ceva mușchi
- Sony A7(am testat câteva modele și mi se par de vis pe Dynamic Range și autofocus) sau A9 II
- Canon R5
- Fuji XT4 – câte ceva am scris despre XT2 aici
Dacă ai buget mare cred că putem discuta și despre Panasonic S1, S1R, S1H. Am discutat despre el aici. Între timp, mi-am achiziționat A7III și-am povestit aici despre el. Acesta m-a făcut să încep să fac cât mai multe poze în vacanță. Le puteți vedea aici.
Câteva sfaturi utile de după achiziția aparatului foto dorit
Dacă nu aveți un prieten care să vă îndrume apelați cu încredere la cursurile foto. E imposibil să nu fie cineva în oraș la voi priceput sau dacă nu, la magazine găsiți cursuri foto chiar și pentru începători. Aveți tone de tutoriale pe internet ce vă ajută să descoperiți fotografia.
Nu vă limitați la faptul că ați ajuns la un nivel, întotdeauna trebuie să progresați, să vă dezvoltați unghiurile de pozat, să vă dezvoltați tehnica de editare. Apropo de tehnică, post procesarea face 7-80% din poză. Să apese pe un buton poate și un copil. Îl educăm să aleagă momentul, să aleagă unghiul și cam asta e. Partea grea și migăloasă este la post procesare.
Ca sfat ce este general valabil. Nu alergați după specificații. 61 de megapixeli nu sunt extraordinari. Aduc dezavantaje majore ca:
- procesare greoaie a fotografiei
- nevoia de obiective tot mai performante pentru body-uri
- nevoia de carduri mari și rapide
Discuția aceasta despre megapixeli, am extins-o și în articol. Puteți citi mai multe aici.
Un fișier RAW tras cu un D810 ajunge la 7-80 de mega de informație. Voi o să fiți nevoiți să procesați 1000 de cadre de pe-o săptămână pe alta. Credeți că sunteți în stare cu un PC îmbătrânit?
Mirrorless fără doar și poate. Au avansat în tehnologie mult mai mult decât DSLR-urile și avantajele sunt mult mai multe. Așadar, fără doar și poate, treceți pe lucrurile care se dezvoltă continuu.
Cred că prima variantă începe să dispară. Da, imaginea este mai bună decât la telefoane, dar telefonul îl ai oricând la tine și AI-ul învață tot mai multe.
Lista este lungă. Sunt aparate pentru foto, cât pentru video. Cele mai bune nu sunt întotdeauna cele mai scumpe, dar opțiunile te ajută să faci lucrurile așa cum trebuie.
Moldovan Dan a zis
Buna ziua! Sunt un amator pasionat de natura si de un an am un Panasonic DMC Fz300. Vreau sa imbunatatesc claritatea fotografiilor facute la distanta mare, de exemplu o caprioara sau un vultur.Ce-mi recomandati?
Marius Cucu a zis
Setări mai bune, un trepied.
Moldovan Dan a zis
Multumesc!
ALINA GHEORGHE a zis
Buna,
as vrea sa cumpar un aparat de fotografiat pt a imortaliza momente din vacantele familie. Ce poti sa imi recomanzi?? Nu sunt pasioanata de foto ci doar vreau un aparat care sa faca foto frumoase,imagini bune in vacante!!!
Multumesc
Marius Cucu a zis
Păi în vacanță poți face și cu telefonul. 🙂 Aparatul foto face ce îi zice cel care îl comandă. 🙂
Gheorghe Alina a zis
Multumesc de raspuns. M ai lamurit???
Miruna a zis
Buna seara!
Doresc sa achizitionez un aparat foto pentru a face sedinte foto nou-nascutilor. Ce aparat foto imi puteti recomanda pentru un incepator?
Buget in jur de 3500 lei.
Multumesc!
Alina a zis
Buna ziua! Am un aparat Nikon D3300 si as vrea sa achiziționez un obiectiv pentru a-l folosi la evenimente sau ședințe foto, dar nu stiu care ar fi potrivit si ca buget pana in 2000 lei, ma puteți ajuta cu un sfat?
Ana Maria a zis
Buna seara. Sunt incepatoare si doresc sa achizitionez un body Nikon D 3400. Ce obiectiv imi recomandati pentru a surprinde detaliile penajului unor pasari de rasa? Mentionez ca fotografiile le fac atat in aer liber cat si in spatiu inchis la distante cuprinse intre 0,5 m – 5 m. Ar fi deajuns sa cumpar kit-ul sau imi recomandati un anumit tip de obiectiv? Bugetul doar pt obiectiv este de maxim 1200 ron. Sau sa achizitionez un aparat Sony Mirrorless? Imi cer scuze pentru nehotararea mea, dar citind pe blog dvs nu ma pot decide la ce optiune ar fi mai avantajoasa. Va multumesc
Papu a zis
Marius am un Nikon CoolPix B700 și nu reușesc să descarc pozele pe PC(desktop) Aparatul foto are o intrare USB pentru încărcarea bateriei și o intrare HDMI pentru conectare la Tv. Am înțeles că PC și aparatul foto au HDMI numai pentru ieșire, iar HDMI intrare are numai Tv. Calculatorul meu nu are intrare card SD și nici cititor de card nu vreau să folosesc, că tot scoțând cardul din aparatul foto să nu afecteze cu timpul contactele din aparatul foto a cardului SD. Cineva mi-a spus că există o setare a aparatului foto pentru a comuta USB de pe încărcare baterie pe redare și descărcare poze în computer. De două zile tot butonez aparatul foto și nimic. Poate mă ajuți tu. Tks anticipat.
Marius Cucu a zis
N-are nicio legătură. Se folosesc în producție acele carduri fără să se întâmple nimic ani de zile. Îți recomand să iei un adaptor pentru card SD. Costă undeva la 20-30 de lei și n-ai bătăi de cap. Dacă te uiți la card vei vedea că nici nu poți să ajungi cu degetul la acele contacte.
Papu a zis
Mulțumesc, am să folosesc un cititor de card.
Inotta Viorel a zis
D-le Marius as vrea sa-mi recomandati un dslr sau un mirrorles va fi folosit atat pt foto cat si pt filmare. Buget pe la 4000 – 5000. M-am uitat la Canon 80D si la un nikon d7200. Iar la mirrorles am vazut si olympus si sony dar mi sa par cam mici si fragile. Sau un SH Canon Mark II?
Marius Cucu a zis
În niciun caz 7200. Da, e ok pe foto, dar nu pe video. 80D e altceva, iar pe foto, în general, vei rezolva cu o lentilă mai bună.
SH doar dacă e întreținut bine. Mark II e ceva obosit, vezi cadrele și dacă a fost schimbat shutterul sau nu.
Georgiana a zis
Buna ziua
Detin o camera DSLR Nikon D3100 din 2011 cu obiectivul din kit 18 – 55 mm si un teleobiectiv 55 – 200 mm care de-a lungul anilor a facut o treaba foarte buna. Nu pot spune acelasi lucru despre obiectivul din kit.
Principala utilizare a fost pentru concedii.
As vrea sa fac un upgrade insa nu stiu catre ce sa ma orientez si ce tipuri de obiective.
Poate ma puteti ajuta cu un sfat, cert este ca imi doresc o focalizare mai buna. Ca buget am 1500 euro.
Multumesc mult
Marius Cucu a zis
Dacă e vorba de concedii… mergi pe mirrorless. Mai ușor de cărat, mai bine în vacanțe, senzor mai mult decât ok. Sony Alpha, poate chiar dacă poți merge pe ceva mai neconvențional ca Fuji X100F. Uite aici câteva lucruri cu el.
L-am avut în ultima vacanța din Franța pe fratele mai mare, X Pro2, e foarte ok, atât pe foto, cât și pe video.
Marius a zis
Buna ziua! Vreau sa imi cumpar un dslr, dar nu vreau sa dau f multi bani. Din ce m-am documentat pe net si pe youtube, m-am oprit la Canon 800d, lansat anul trecut. Este ok pt foto si video poze familie, vacante, poze artistice, invatarea dslr-ului si a fotografiei? Plus pt filmari copii, cadre natura. L-am gasit la un pret de pana in 3000 lei nou cu obiectivul kit. Sau imi puteti recomanda si altceva mai bun? Eu mi-as fi dorit si filmare 4k, dar ma pot multumi si cu full hd, iar din ce am inteles este fff bun aparatul pt pretul acesta, cam cel mai bun raport calitate-pret dintre aparatele de pana in 5000 lei.
Marius Cucu a zis
N-are sens. Mergi pe ăsta. Nu are 4k, dar e un mirrorless versatil. Oricum, e peste ce ai zis tu. Ca să poți să alegi ceva 4k și ok poți merge pe Sony 6300. Dar ajungi pe la ~5000.
Uite și aici ce poate face aparatul.
Papu a zis
Marius am reușit să rezolv problema înregistrării unui filmuleț de 30 minute cu PAUZE la Nikon CoolPix B700 cu ajutorul unui site englezesc de pe Net. M-am gândit că și alți amatori ca mine care au un asmenea aparat foto și îți cer ajutorul e bine să-i ajuți. Exemplu : Am început filmarea și după 5 minute am dat click pe butonul OK pentru a opri filmarea. După câteva secunde sau minute am dat click din nou pe butonul OK pentru a continua filmarea. Și uite așa poți opri filmarea sau continua de câte ori vrei. La sfârșit redarea filmulețului apare întreg fără întreruperi timp de 30 minute. A nu se confunda butonul OK cu butonul pentru pornirea filmării. La Nikon CoolPix L610 această metodă cu PAUZA nu funcționează. A mai rămas să rezolv problema butoanelor Fn1 și Fn2 la Nikon CoolPix B700.
Marius Cucu a zis
Mi-e greu să cred că nu există niciun frame lipsă, dar oricum, e foarte bună informația. Mulțumim foarte mult pentru precizare.
Oricum, nefiind o cameră video dedicată să nu abuzezi de asta pentru că senzorul se încălzește.
Andrada a zis
Buna, puteti sa ma ajutati cu un sfat. nikon coolpix p90 este ok acest aparat. Sunt incepatoare si il vreau pt a face poze copiilor.
Marius Cucu a zis
Nu e rău, dar deja telefoanele high end sunt undeva pe acolo. Sunteți disponibilă să alocați ceva timp ca să iasă ok pozele celor mici? 🙂
Claudiu a zis
Buna Marius. Am o rugaminte. As dori sa achiziționez primul meu Dslr. Te-as ruga daca îmi poți enumera câteva Dslr-uri care sa exceleze la capitolul foto. Și să îmi enumeri și cateva obiective allaround tot excelente la foto. Buget aprox 5000 ron body + obiectiv.multumesc frumos
Marius Cucu a zis
Salut Claudiu. Fiind la prima achiziție eu ți-aș recomanda să înveți pe ceva mai ieftin. Dacă vrei să mergi pe zona profi, să faci și un ban din asta.. poți merge pe DSLR. Dacă vrei să iei pentru uz personal… alege mirrorless. Sunt variante multe în bugetul tău. Eu mâine dacă aș avea 5000 de lei aș merge pe recomandarea pe care am făcut-o și mai sus. Adică Sony a6300l.
Dana a zis
Buna ziua, as dori sa achizitionez un aparat pentru sedinte foto in studio cat si afara. Ati putea sa imi recomandati un dslr cat si obiectivele necesare? Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Păi dacă ai luminile necesare poți face aproape cu orice poze în studio. Cred că în zona asta trebuie să te axezi. Obiective fixe, pentru portret… pentru afară pot fi modele wide, depinde de nevoile tale. Afară poți poza clădiri, oameni, peisaje, etc… 🙂
Diana a zis
Buna, imi poti recomanda te rog un aparat foto pentru incepatori? Sa zicem un buget de 2000 de lei, daca e nevoie se poate si un pic mai mult. As dori sa ma inscriu la un curs de fotografie(acuma caut unde sa ma inscriu, sunt din Oradea, poate ma poti indruma si aici) si stiu ca ar trebui sa imi iau un aparat foto.(Ideea e ca pe la sfarsitul anului o sa am un buget necesar si pentru ceva mai profi dar pana atunci as dori sa fac cursul) Eu sunt chiar incepatoare, deci orice fel de informatii in legatura cu aparatul si cursul sunt bine primite.Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Mergi pe un nikon D3400 până te obișnuiești cu fotografia. 🙂
Adriana a zis
Buna, îmi poți recomanda,te rog, un aparat foto de aproximativ 3000 de Ron. Menționez că vreau sa îl utilizez pentru a face ședințe foto nou născuților, copiilor, in spațiul personal dar și în aer liber. Nu în studio, momentan. Mulțumesc anticipat!
Teodora a zis
Buna ziua, Puteti va rog sa imi spuneti daca Blitz Nikon SB-700 AF TTL Speedlight este compatibil cu D5300?
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Da, fără probleme. E chiar foarte ok. 🙂
Alexandra a zis
Buna!
De cand am bebe ma fascineaza fotografia de nou-nascut. As vrea sa imi fac un mic studio foto in care sa fotografiez copii si nou-nascuti.
Asadar… in prima faza mai mult indoor.
Ce aparat si accesorii imi poti recomanda, te rog?
Buget: 4000-6000 lei.
Multumesc frumos! ?
Marius Cucu a zis
Măcar un flash, câteva obiective fixe și un aparat FX, dacă te încadrezi cu bugetul. Poate un 610, poate ceva de la 6-7D. Ah… și un decor cât mai interesant.
DANNNA a zis
Bună! Sunt studentă la design interior si am exament la fotografie. O sa am de facut poze si tip potret si peisaje. Ce aparat mi s-ar potrivi cel mai bine?
Marius Cucu a zis
De ce să investești pentru facultate? Nu mai bine iei un telefon mai bun decât să se pună praful după?
Ia un telefon mai nou, fă pozele pe lumină și editează un pic și aia e.
Anastasia a zis
Buna ziua,as avea nevoie de un sfat.Detin de 4 ani un Nikon 1,stiu ca nu e cine stie ce,dar a inceput sa imi placa,sa zicem asa „arta” fotografiei si as vrea sa investesc in ceva mai bun.Intial eram pornita sa iau un Dslr,dar vreau pt vacante mai mult si am inteles din recomandarile dumneavoastra ca nu ar fi cea mai buna alegere.
Si mai ales imi place sa filmez,si imi iese din ce in ce mai bine dar nu ma ajuta aparatul pe care il am.Dumneavoastra ce imi recomandati,am vazut ca ziceati sony alpha,dar de canon g7x ce ziceti care este mai bun?.as putea da cam 2500-2700 max,si in ce perioada imi recomandati sa il achizitonez,caci nu ma grabesc.Sunt prehatita sa invat.va mutumesc mult!
Marius Cucu a zis
Da, cel mai ok e mirrorless-ul lor. g7x e mai ușor de folosit, mai stabil pe filmare, dar nu i se pot schimba obiectivele.
Gabriela a zis
Buna.
Sunt un fotograf amator (excursii). Am un aparat Sony NEX3 care a inceput sa dea rateuri (il am din 2011). Nu vreau sa investesc in reparatii, as dori achizitionarea unui aparat nou (buget < 2.000 lei). Desi nu cunosc diferenta dintre dSLR, compact, bridge sau mirrorless, am putut observa diferenta de pret dintre aceste categorii. As dori un aparat care sa faca cel putin ce facea aparatul meu, dar cu un zoom putin mai mare. Eu nu folosesc postprocesare, insa cu acest aparat am reusit adevarate performante.
Deci, catre ce sa ma indrept? De exemplu, Nikon Coolpix B700 ar fi in regula?
Multumesc mult pentru ajutor.
Marius Cucu a zis
Ca să aibă zoom mai mare aveți nevoie de un compact. Celelalte sunt mai sensibile și mai greoi de folosit. Coolpix-ul e ok.
Daniel Stanciu a zis
Am deschis o cabina foto portabila de curand, si am ales un Canon 1200D pentru ea insa am nevoie si de un blitz de studio (ceva destul de ieftin – 800-900 RON cu toate accesoriile incluse) si nu stiu ce sa aleg..
Marius Cucu a zis
Mergi pe ceva de Nissin dacă ai nevoie de flash.
Ana-Maria a zis
Buna ziua!
As dori sa achizitionez un aparat foto pe care sa-l pot lua in calatorii, dar nu numai (potrivit atat pentru instantanee cat si pentru peisaje). Bugetul este +/- 2500 euro.
– Stabilizare de imagine pe senzor
– Fotografiere in rafala cu minim 5 fps la rezolutie maxima
– Conectivitate wi-fi si NFC
– Filmare Full HD/ 4K
– Rezultate foarte bune in lumina scazuta
– Sistem de autofocus foarte bun, doresc ceva rapid si precis chiar si in conditii de iluminare scazuta sau atunci cand fotografiez subiecte in miscare.
– Zoom cat mai mare
– Posibilitate de a fi upgradat
– Material calitativ
– Rezistent la umiditate si la frig
As opta mai mult pentru un mirrorless, dar puteti sa-mi recomandati chiar si dSLR.
Multumesc frumos.
Marius Cucu a zis
Bună Ana. Mergi pe Sony din seria A6.
Gogu a zis
Buna ziua!
De curand am terminat biologia si sunt si pasionat de wildlife. Ador sa fac excursii in zonele montane si sa fac fotografii la animale, pasari chiar si insecte mai mari…in mediul lor natural si fara sa ma apropii foarte mult (uneori este chiar si periculos). Am de gand chiar sa fac mai multe fotografii si sa le postez pe viitorul meu blog. Am un buget de circa 7000 de lei la dispozitie si as vrea sa imi spuneti cam ce aparat si ce aparat foto ar trebui sa cumpar (ce obiectiv etc). As vrea sa mentionez ca multe din animalele studiate de mine au viata nocturna.Ce aparat imi recomandati in asa fel sa pot fotografia de la mare distanta si ce specificatii tehnice ar trebui sa aiba?
Marius Cucu a zis
Ia ceva micut, mirrorless. Caută și un trepied cât mai subțire și, eventual, un tele.
Ralu a zis
Buna ziua! As dori sa ma apuc de facut fotografii in vacante, vlogging si postare de coveruri pe youtube. As vrea sa cumpăr un aparat foto dslr sau mirorless. As alege intre canon sau nikon, dar nu stiu care este mai potrivit pentru funcția de filmare. Bugetul este intre 2000 si 3000 de lei.
Marius Cucu a zis
Sony a6000+ ceva lentile. Uită de DSLR dacă vrei video. Recomandarea mea ar fi a6400, dar nu prea se încadrează în buget. Are ecran rabatabil, o să te ajute pe youtube. Canon și Nikon sunt cam în urmă pe video, sunt decenți pe foto.
Ralu a zis
Mersi pentru sfaturi. Mi-a mai fost recomandat si Canon M 50. Ce părere ai?
Marius Cucu a zis
Da, e ok și M50. E un pic mai ok pe stabilizare.
Lat u a zis
Salut
Ce parere ai de Canon 2000 D ???
Ptr filmat si nuntii evenimente ???
Marius Cucu a zis
Cam slăbuț.