Acum câțiva ani de zile am hotărât să pășesc și eu în lumea creației, a fotografiei. Ca fiecare tânăr cu blog am întrebat „ce aparat foto îmi recomandați”. Nu mă simțeam mai cu moț, nu știam de Nikon, nu știam de Canon sau de Sony pe vremea aceea. Eram un atehnic care lucrase câțiva ani în televiziune, dar fără prea mare legătură cu zona de execuție.(în regie, la butoane și cabluri).
Am zis că doresc un DSLR să fiu în pas cu moda. Entry Level, evident. În primă fază am vrut să îl folosesc pentru călătorii, ca mai apoi să-mi dau seama că pot să fac mai mult cu el.
Cu alte cuvinte: habar n-aveam pe ce planetă mă aflu. Știam una bună: vreau DSLR.
Așadar, am așteptat un Black Friday ca să-mi dau seama că produsele erau mai ieftine în cursul verii. Și l-am achiziționat: un Nikon D3200. Cred că era în jur de 2000 de lei pe vremea aceea, cu tot cu obiectiv kit și cel mai ieftin card de pe piață.
La câteva luni după mi-am dat seama că fotografia nu este ieftină. Că trebuie să investesc în o grămadă de chestii alternative ce să mă ajute:
- blendă
- trepied
- receiver pentru blițuri
- bliț
- acumulatori
- încărcător pentru acumulatori
- decor, dacă vrei un studio
Și lista poate continua.
Am învățat foarte multe lucruri cu ajutorul DSLR-ului chiar dacă, probabil că nu și-a scos complet banii. Dar am considerat că e o investiție de viitor. Și n-am făcut rău.
În rândurile următoare o să încerc să vă captez atenția și să direcționez cât pot de mult spre alegerea perfectă a unui aparat foto.
Înainte de toate vreau să înșir aici magazinele care mi se par de încredere pentru achiziția unui aparat foto. Nu e bine să luați de pe „facebook” sau de pe site-uri fantomă. Mai ales, dacă nu ați mai pus mâna pe un aparat foto și nu știți să îi detectați problemele.
- Citește și Am făcut un ghid de achiziție de aparat foto pentru începători
- Citește și: Ce trebuie să știu despre aparatura pentru filmări pe Youtube
- Citește și: Am testat Sony A7IV
- Citește și: Am testat Panasonic S5
- Citește și: M-am jucat cu Sony A7sIII
- Citește și: Am testat Canon EOS R100, cel mai ieftin mirrorless cu care m-am jucat
Magazine de încredere pentru domeniul foto
Sunt câteva. Unele sunt reprezentante ale unui singur brand, altele vând de toate.
- F64 – probabil magazinul reprezentativ în domeniul foto profesional -> aveți aici oferta
- yellowstore – au diferite promoții, mai ales pentru Nikon. Aveți aici oferta.
- photosetup – găsiți obiective foarte mișto de la Sigma la prețuri ok. Mai nou uitați aici și ceva aparate foto.
- ishoot.ro – i-am descoperit de curând, au foarte multe accesorii. Le descoperiți aici.
Magazine online consacrate sunt și ele ok, dar nu aveți parte de suport tehnic ok, în caz de probleme. La cele de mai sus primiți un sfat, o recomandare.
Cele mai ieftine DSLR-uri am văzut că sunt la:
- eMAG – modele interesante aici
- evomag – mă surprind în ultima vreme. Au prețuri din ce în ce mai bune. Câteva modele de la Sony sunt aici
Alegere aparat foto de către un începător
Sunt multe situații pe care sper să reușesc să le abordez. Dacă nu, în comentarii sigur veți găsi loc de întrebări, iar colegii cu experiență în domeniul fotografiei sunt dornici de ajutor.
Eu zic că dacă nu aveți timp de învățat tainele fotografiei un telefon high end o să vă ajute mult mai mult. Deja, în multe situații, se apropie de un aparat foto.
Eu, dacă mâine aș alege un aparat foto m-aș gândi la întrebuințări:
Aparat foto pentru vacanță
Nu ne trebuie neapărat un DSLR. Eu nu-l consider practic. De ce să car o geantă după mine, de ce să car mai multe obiective, de ce să am grijă de toată aparatura și să nu mă bucur de priveliște?
Pe lumină bună, lumină naturală treaba s-a așezat destul de mult. Un smartphone de top chiar face poze foarte ok. Seara avem din ce în ce mai multe modele care fac un fel de expunere lungă. Dacă nu aveți de gând să învățați tainele fotografiei… e suficient un telefon.
Stăm și analizăm costurile și ne gândim dacă merită investiția, pe ansamblu.
Avantajele aparatelor foto compacte
- se folosesc ușor
- nu trebuie să înveți detalii tehnice: ISO, apertură, diafragmă, etc
- nu trebuie să îți bați capul cu fișierele RAW
Aparat foto pentru evenimente
Aici începe discuția, încep contrazicerile. Alegerea unii o fac după felul în care se descurcă în lumină slabă. Totuși, un profesionist nu va face fotografii fără lumină dedicată. Așadar, criteriul acesta este înlocuit cu termeni precum:
- body full frame
- obiectiv cât mai luminos – apropo de obiective, am un articol care lămurește mai multe aici.
Observi că totul joacă în jurul luminii. Ea e cea mai importantă. Până la urmă pozele le faci în vacanță, cu telefonul, nu cu un super gadget. Asta dacă ai lumină, dacă ai inspirație.
Dacă ești începător pe zona de evenimente poți porni cu ceva entry level:
- seria 3 de la Nikon
- un 750D de la Canon.
Asta ca produse noi, dar cei care au mai avut tangențe un pic cu fotografia se pot orienta spre piața second hand. Găsiți seria 5 la prețuri mai ok, cu câteva cadre la activ. Fiind un DSLR pentru începători aveți șansa să găsiți ceva chilipir de la cineva căruia i s-a părut complicată fotografia. E o artă, să știți. Nu toți pot reuși în domeniu.
La variantele second hand trebuie să aveți grijă de aspectul fizic și să vedeți un Exif. Probleme pot apărea la body în momentul în care trece de 100 000 de cadre. Dacă aparatul ajunge la cifrele acelea ar trebui să nu îl achiziționați. Șansele ca shutter speed-ul să cadă sunt foarte mari și nu e tocmai ieftin să îl schimbați.
Gândiți-vă că pentru evenimente aveți nevoie și de o lumină externă, măcar un bliț pentru moment, până vedeți cum stă treaba cu fenomenul.
Cel mai bun aparat foto pentru filmare
Filmarea cu DSLR-ul/ mirrorless nu este făcută de oricine. Este posibil să dați multe rateuri dacă treceți de la cameră. Unii, în schimb, fac artă din asta. Dar îți trebuie un bagaj în spate.
Concurența este mare pe zona asta, dar trebuie să știți că nu aveți toate opțiunile de pe cameră. E clar, nișa s-a dezvoltat, a devenit o industrie, dar nici producătorii nu aruncă pe piață opțiuni pentru DSLR, pentru senzorii de pe cameră.
Momentan, lupta se dă pentru 4k. Nu e nimic perfecționat, încă se dezvoltă, încă se încălzesc multe modele, încă se caută opțiuni de stocare rapide.
Canon n-a lansat ceva notabil, așa că eu vă recomand să vă orientați spre modele de la Panasonic, de la Sony. Sunt câteva soluții ok.
În momentul de față, best buy este modelul acesta de la Sony. Nu este un model tocmai ieftin, dar este foarte ok pentru cei care vor să filmeze 4k.
Dacă dorești mai mult de la filmare, dacă vrei low light poți merge ori spre full frame, ori spre cele crop de top. Dar când discutăm de low light discutăm de mediul profesional.
Așadar, poți să te orientezi spre:
- Panasonic GH7(l-am testat și eu și are o stabilizare incredibilă) sau GH6 sau chiar Panasonic S1 dacă ai ceva mușchi
- Sony A7(am testat câteva modele și mi se par de vis pe Dynamic Range și autofocus) sau A9 II
- Canon R5
- Fuji XT4 – câte ceva am scris despre XT2 aici
Dacă ai buget mare cred că putem discuta și despre Panasonic S1, S1R, S1H. Am discutat despre el aici. Între timp, mi-am achiziționat A7III și-am povestit aici despre el. Acesta m-a făcut să încep să fac cât mai multe poze în vacanță. Le puteți vedea aici.
Câteva sfaturi utile de după achiziția aparatului foto dorit
Dacă nu aveți un prieten care să vă îndrume apelați cu încredere la cursurile foto. E imposibil să nu fie cineva în oraș la voi priceput sau dacă nu, la magazine găsiți cursuri foto chiar și pentru începători. Aveți tone de tutoriale pe internet ce vă ajută să descoperiți fotografia.
Nu vă limitați la faptul că ați ajuns la un nivel, întotdeauna trebuie să progresați, să vă dezvoltați unghiurile de pozat, să vă dezvoltați tehnica de editare. Apropo de tehnică, post procesarea face 7-80% din poză. Să apese pe un buton poate și un copil. Îl educăm să aleagă momentul, să aleagă unghiul și cam asta e. Partea grea și migăloasă este la post procesare.
Ca sfat ce este general valabil. Nu alergați după specificații. 61 de megapixeli nu sunt extraordinari. Aduc dezavantaje majore ca:
- procesare greoaie a fotografiei
- nevoia de obiective tot mai performante pentru body-uri
- nevoia de carduri mari și rapide
Discuția aceasta despre megapixeli, am extins-o și în articol. Puteți citi mai multe aici.
Un fișier RAW tras cu un D810 ajunge la 7-80 de mega de informație. Voi o să fiți nevoiți să procesați 1000 de cadre de pe-o săptămână pe alta. Credeți că sunteți în stare cu un PC îmbătrânit?
Mirrorless fără doar și poate. Au avansat în tehnologie mult mai mult decât DSLR-urile și avantajele sunt mult mai multe. Așadar, fără doar și poate, treceți pe lucrurile care se dezvoltă continuu.
Cred că prima variantă începe să dispară. Da, imaginea este mai bună decât la telefoane, dar telefonul îl ai oricând la tine și AI-ul învață tot mai multe.
Lista este lungă. Sunt aparate pentru foto, cât pentru video. Cele mai bune nu sunt întotdeauna cele mai scumpe, dar opțiunile te ajută să faci lucrurile așa cum trebuie.
Mihai Dorin Cristian a zis
Buna ziua , sunt interesat sa îmi cumpăr un dslr si sa fac cursuri pt fotografie , momentan ca hobby si pentru viitor (de ce nu?) poate chiar sa produc niște bani din asta , ma interesează un aparat destul de nou ca sa nu fiu nevoit sa il schimb in 6-7 luni . Este ok sa încep cu un Nikon d7500 ? Dacă da , care ar fi cel mai potrivit obiectiv pt el si ce altceva ar trebui sa mai achiziționez in afara de body si obiectiv ?( Menționez ca as dori sa il folosesc atât indoor cat si outdoor) . Va mulțumesc anticipat .
Marius Cucu a zis
E foarte ok. Dacă este hobby nu e un buget tocmai mic. Câteva obiective bune, apoi câteva flash-uri, în funcție de ceea ce vei dori să faci pe viitor. Nișe sunt multe, lucruri sunt multe de achiziționat. Depinde unde vrei să te poziționezi. 🙂
Ovidiu a zis
Salut domnule Marius.vreau sa-ami spuneti ce sa aleg intre sony dsc-hx350,panasonic lumix dc-fz 82 camera bridge sau canon eos 4000d camera cu obiectiv ef-s 18-55mm 18mp,va spun ca nu cunosc nimic din ce-a ce vrea sa insemne fotografia, dar as vrea sa incerc pentru placerea mea personala.Va multumesc anticipat
Raul a zis
Salut, Dl-e Marius !O recomandare pentru un buget de 1500 roni , aparat de vacanță , pentru familie , cu un senzor puternic , să aibă performante ….?! Mulțumesc !
Radu a zis
Buna seara! Sunt incepator in domeniul fotografiei si doresc sa-mi achizitionez primul aparat foto DSLR+obiectiv. Ma voi axa mai mult pe fotografia de peisaje, cladiri si ma gandeam la un Nikon D5600 care vine cu obiectivul kit AF-P 18-55mm VR.
Este bun obiectivul kit(cel putin pentru inceput) pentru ceea ce vreau sau trebuie sa-mi cumpar altul? Ce obiectiv ati recomanda pentru fotografia de peisaj care sa fie si cat de cat accesibil ca pret? Multumesc!
Marcu a zis
1 Cam cite poze si cite ore de filmare face un DSRL bun, pina oboseste?
2 Pentru poze si filme din natura in special, ce-mi recomandati, pina la 10.000 lei?
Multumesc pentru ambilitate! Sarbatori fericite!
Ovidiu a zis
Buna ziua,
Mai intai imi cer scuze daca mai este un topic asemanator.
In al doilea rand, stau de zile bune si tot analizez situatia si nu sunt deplin lamurit, desi tind spre Sony..
Momentan am tot un mirrorless, un Olympus OMD EM10 (micro 4/3), pe care il si vand, pentru ca vreau sa merg „mai sus”.
Deci un aparat cu dimensiuni mici nu m-ar deranja.
In schimb, acum, pe Olympus am doat 2 obiective olympus, un 14-42 si un 40-150R ED.
In rest am vreo 20 de obiective vintage pe care le folosesc pe manual, cu adaptor simplu, nu metabones…
Obiectivele Sony sunt cam la fel de scumpe, daca nu si mai scumpe decat cele olympus. Ceea ce inseamna ca o sa trebuiasca sa schimb toate adaptoarele pe sony.
Imi place sa lucrez pe manual si nu sunt expert, nu obtin bani din fotografiere.
Prin urmare, desi Sony A7II are in mod clar niste calitati, mi-e teama sa nu ajung sa nu folosesc toate capabilitatile aparatului si sa imi fie de ajuns Canonul.
Pe de alta parte, chiar cu focalizare manuala, as putea sa folosesc toate obiectivele pe care le am, pe noul sistem Sony, cu adaptorul potrivit, simplu (nu as cumpara metabones).
Voi ce spuneti ?
Cristina a zis
Buna ziua.
Si eu as avea nevoie de un sfat de la un cunoscator ?
Ma tot uit de cel putin o luna, ce DSLR as putea sa imi iau. Am mai facut poze cu telefonul si diverse aparate compacte, in trecut. As vrea insa ceva mai mult ?
In primul rand mi-ar place ceva cu care sa pot poza bijuterii handmade (deci de la o distanta mica), sa iasa clare si luminoase. Si, bineinteles sa pot surprinde diverse instantanee prin vacanta, pe strada etc.
Bugetul nu este mare, as aloca un maxim de 1500-1700 lei.
In bugetul acesta ma gandeam la Canon 1300D, insa dinc ate am vazut as avea 2 variante de obiectiv incluse in pachet: cel cu stabilizare (EF-S 18-55mm IS) sau cel fara stabilizare dar care mai are un alt obiectiv inclus (Obiectiv EF-S 18-55mm DC + Obiectiv EF 50mm/f1.8).
Ce ma sfatuiti? sa ma orientez catre cel fara stabilizare pt ca are si cel de 1.8 inclus? Se simte diferenta daca iau fara stabilizator de imagine? Sincera sa fiu m-as duce catre cel cu obiectiv DC dar mi-e teama sa nu am probleme cu pozele dupa aceea ?
Astept un raspuns, daca aveti timp.
Multumesc!
Claudiu a zis
Salut Marius! As vrea un aparat foto compact, in jur de 2000 de lei.. Ce imi recomanzi dintre cele care au si zoom macar 30x? Multumesc!
Marius Cucu a zis
De ce nu un mirrorless? 🙂
Nicolae a zis
Salut Marius. Poti sa’mi spui cum este mai bine sa filmez cu un Samsung S8, FHD la 30FPS sau 60FPS, sau sa incerc la QHD?
Multumesc
Marius Cucu a zis
La ce dorești tu. Mie îmi place să filmez pe standarde TV la 24(25 FPS) maxim 30 FPS-uri când știu că pun pe Youtube. 60 de FPS nu îmi place, îmi dă senzația că nu e naturală imaginea. Dacă ai spațiu suficient pentru 4k, de ce nu?
Rares a zis
Salut. Pentru a fotografia lucrari de iluminat exterior: fatade de cladiri, curti, gradini…cam ce aparat foto ar fi potrivit. Multumesc.
Melania a zis
Buna,
Sunt interesata de Fotografie. Ma intereseaza sa achizitionez un aparat profesional, nu exagerat de scump, insa perfect pentru nunti, portrete, etc, astfel incat lumea sa fie multumita si de critici sa nu am parte ☺.Imi plac de asemenea detaliile.
Cu acel aparat sa pot si filma si sa fie calitate.
Ce imi recomandati.
Multumesc mult,
Melania
Marius Cucu a zis
Bună Melania. Poze decente poți face și cu un model din seria D3000 de la Nikon. Adică undeva la 1000-1500 de lei cu un obiectiv mai ok și un flash.
Evident, dezavantaje sunt suficient de multe. Ai toate butoanele în meniu, nu sunt la îndemână, pierzi mult timp setând când tu trebuie să știi aparatul de la 0 și să ai toate setările la îndemână.
Criticile vin doar dacă nu te implici tu suficient de mult. Nu aparatul face minuni, ci cel care îl folosește.
Acum am văzut că vrei să și filmezi. Atunci mergi pe un Mirrorless de la Fuji, de la Olympus sau chiar Sony. Ei fac ceva raport calitate preț ok.
Melania a zis
Multumesc mult pentru răspuns și va doresc un an nou fericit ?
Iulia a zis
Buna!
Intentionez sa incep un blog cu tematica: fashion and street style. Ce caut e claritatea imaginilor, durabilitatea bateriilor. Buget : aprox 1500 lei.
Marius Cucu a zis
Păi baterii se pot lua suplimentar. Oricum, aceasta este consumabilă. Ca backup se pot încerca aftermarket-uri. Fiind fashion și street mă gândesc că nu vei face mare lucru în lumină slabă așadar, cam orice îți va fi util pentru început.
Claritatea ține și de cât de bine vei învăța să îțî cunoști aparatul. Ai mai folosit până acum un DSLR?
Papu a zis
Am observat că majoritatea aparatelor de ultimă generație folosesc acumulatori Li-Ion. Nu am reușit să aflu dacă în pachet cu aparatul se află și încărcătorul, sau trebuie procurat separat ? Domnișoara de la e-Mag nu a reușit să mă lămurească.
Marius Cucu a zis
Depinde de fiecare model în parte. În general, modelele au încărcător.
Cristiana a zis
Sunt foarte pasionata de fotografie dar nu am un buget chiar foarte mare dat fiind ca am doar 14 ani, iar parintii nu au bani pentru un aparat profesionist, sau foarte scump.Am ales sa cumpar de pe olx. Ce spuneti de urmatoarele aparate? .Care ar fi cel mai bun dintre ele? Imi puteti spune daca se merita?
Marius Cucu a zis
Ouf. Greu de zis pentru ce e acolo. Sunt modele destul de vechi. D3000 e mai actual, chiar dacă e entry level, dar ai mare grijă și verifică-l îndeaproape. În general, acestea sunt luate de începători și le-au butonat destul de agresiv.
Cristiana a zis
ok.Mersi
Papu a zis
Sunt începător. Am achiziționat un Nikon CoolPix B700. Am avut câțiva ani un Nikon CoolPix L610 care din păcate a cedat clapeta compartiment baterii. Prost concepută de mâncătorii de orez. Totuși am fost mulțumit de pozele și filmulețele făcute nepoților și trase la o imprimantă bună iar filmulețele pe hard-disk extern . Ca începător fără pretenții, am fost încântat de noul Nikon CoolPix B700 cu 20 Mp ; Zoom 60x cu extindere la 120x ; baterie Li-Ion ; etc și bineânțeles prețul cu reducere, acceptabil. Recunosc că un aparat foto DSRL nu e de nasul meu. Problema care mă frământă, că nici la Nikon CoolPix L610 pe care l-am avut și nici în instrucțiunile de folosire ale noului Nikon nu am găsit METODA de a filma în reluare cu pauză un video-clip (30 minute), adică mai pe băbește să zicem că filmez 10 minute, întrerup și să continui filmarea până termin cele 30 minute, iar la redare să-mi apară un singur video-clip de 30 minute fără întrerupere. Mi-am dat seama că ești specialist în domeniu din postările citite și poate mă înveți cum să procedez. PS: Problema cu încărcătorul am rezolvat-o. Mulțumesc anticipat !
Marius Cucu a zis
Salut. Nu știu dacă există un astfel de aparat care să unească fișierele. Eu unul nu aș găsi logica asta fiind capturate momente diferite. Lucrurile astea se fac în post procesare.
Andreea a zis
Buna!
As vrea sa m apuc de Fotografie.
Ce aparat imi poti recomanda pt un Incepator?
Buget 500 – 1000 euro.
Mersi!
Marius Cucu a zis
Păi 500 de euro pentru ce? 1000 de euro pentru ce? Fotografie poți începe cu orice, de la un telefon mobil și o modificare cu un snapseed sau ceva de genul.
Ce vrei să faci mai exact?
Ale a zis
Buna.Ce parere aveti de aparatul Nikon D3400 ? Este bun pentru a face fotografii de familie si vacanțe? Multumesc
vio a zis
dae foarte bun dar trebavut mare grija sa nu stra in umiditate si sa nu fie lovit pentru ca e un model pentru casnici adica nu e din aliaj de magneziu si nu e izolat impotriva apei si a condensului
Marius Cucu a zis
Da, e un model entry level, din materiale ieftine. E normal. Poți face lucruri frumoase cu el, trebuie doar să îți placă să te joci și să te informezi.
Veronica Manole a zis
Bună ziua și ” La mulți ani!”
Iubesc fotografia doar ca privitor. As dori sa ofer cadou un aparat foto cu obiectiv, sau o cameră foto, unui prieten sărac, care a făcut studii despre fotografie, dar care din cauza problemelor de sănătate și din cauza lipsei de bani,nu a reușit să achiziționeze un astfel de aparat. Din pacate nici eu nu am foarte mulți bani sa as dori să-l cumpăr in rate. Vă rog frumos să îmi spuneți ce aparat pot cumpara.
Mulțumesc frumos, o zi Buna!
Cristiana a zis
Ce prietena buna esti.Fain asa!
Veronica M. a zis
Da, eu sunt un om bun, care nu uita ca a fost ajutat la rândul său. Acest prieten împreună cu soția și copii lui au fost adevărata mea familie.
După comentariul tau, cred ca nu ai atat de multă omenie sa faci asa ceva.
O zi frumoasă!
Marius Cucu a zis
Bună Veronica. Cred că ar trebui să începem cu o sumă spre care să ne orientăm să alegem ceva cât de cât ok.
Veronica M. a zis
Buna ziua! Am văzut ceva la Altex, un aparat foto compact in jur de 500 ron, sau cameră foto Nikon 1200 ron. Suma maxima este de 1500 ron.
Papu a zis
Eu nu m-am referit la filmulețe diferite cu persoane diferite să aibă continuitate. Oricum am înțeles că nu se poate. Am dat peste altă problemă la care nu găsesc răspuns în instrucțiunile de folosire ale aparatului (Nikon CoolPix B700). Încărcarea bateriei Li-Ion se face cu bateria montată în aparat ? Am încărcător (primit în pachet) cu ieșire USB și o intrare mini-USB în aparat. În acest caz când bateria se încălzește în urma încărcării nu cauzează aparatului ? La Nikon cel vechi (CoolPix L610) se specifica să nu bag în aparat cele 2 baterii (AA) calde !
Marius scuze ! În grabă și din neatenție am sărit capitolul „încărcare baterie” din instrucțiuni (Nikon CoolPix B700). În concluzie bateria se poate încărca montată în aparat, chiar dacă se încălzește în timpul încărcării. Sper să nu am surpriza neplăcută ca bateria să facă „poc” în timpul încărcării, cum s-a mai întâmplat la unele telefoane mobile. Știu că e neplăcut să sâcâi pe cineva cu fel de fel de întrebări, dar sunt domenii unde oricât de autodidact ai fi te descurci mai greu și simți nevoia să cer sfatul unui specialist în domeniul respectiv. Pe parcurs sunt sigur că voi reveni și cu alte întrebări. „Bună ziua ai dat, belea ți-ai căpătat !”
Marius Cucu a zis
Orice acumulator se încălzește. Fie el AA sau dedicat aparatelor foto. 🙂
Kajini Karoly a zis
La multi ani!
As vrea sa cumpar un DSLR, dar fiind incepator nu sunt foarte constient cu acest domeniu. Pana acum am facut pozele cu telefon, am un samsung S7, dar cateori nu iese o fotografie de calitate. Intre anii am invatat cum sa fac smecherii cu telefon, dar cand vine seara cu lumina rara sau fac poze cu zoom, nu devin fotografii frumoase ci zgomotoase. Mai ales as face poze in natura, dar uneori si cand vizitez o locuinta nevazuta, cu atractiile acesteia in timpul unei vacante, cu familia sau genul de acesta. Intre comentarii am vazut mai multe ori aparatele D7000 si D5600 ca specii mai bune.
Ce parere ai, ce pot sa aleg ca nu cumva sa ma insel?
Multumesc raspunsul anticipat!
Marius Cucu a zis
Dacă citeai și primele comentarii observai că se pune accentul pe lumină. Totul se rezumă la lumină. Da, aparatele foto, față de smartphone, fac poze ceva mai bune decât cele de pe telefoanele mobile. Dar și acolo va fi zgomot pe imagine, dacă nu le vei folosi corespunzător.
Dacă vrei pentru vacanță poate soluția ar fi un mirrorless. Contrar așteptărilor, noi care mai facem și foto video din când în când, în momentele în care ieșim în vacanță mergem cu telefonul. Ca primele 3 articole de aici.
Cristi a zis
Salut, ma interesează un aparat dslr pe care să-l folosesc pentru poze de produs și nunti. Bugetul ar fi de 4500 de lei body, obiectiv sau obiective și bliț dedicat. Eu ma gândeam la un Canon 750d sau 77d iar de la nikon 5600 sau 7100.daca îmi poți recomanda și obiectivele, cele kit sau altceva?
Marius Cucu a zis
77d e mai nou, mai complet față de DX-urile de la Nikon.
Cristi a zis
Am inteles,750 d este mai ieftin si as putea achizitiona si doua obietive.imi puteti recomanda niste obiective pentru tipul de poze precizate mai sus.
Marius Cucu a zis
Poți să mergi pe un 28mm. Uite câteva teste p-aici.
Catalina a zis
Buna! As vrea sa imi cumpar un DSLR, imi doresc mult sa il am in vacante, vizitez multe tari si chiar vreau sa raman cu amintiri frumoase, te rog poti sa imi spui, am un buget de 2000lei, un Canon 600D este bun?
Marius Cucu a zis
Bună, eu aș alege mirrorless pentru vacanță. Ceva ca Sony alpha a6000l chiar dacă depășește un pic bugetul. Ar fi ok și o baterie suplimentară.
Claudiu a zis
Salutare și La Multi Ani. As dori și eu să mă axez pe fotografii. Ideea este în felul următor: deocamdată am un telefon Huawei p8 lite cu care fac poze oriunde merg ( concediu ,etc.) Deci începător. As dori și eu un dslr bun pentru incepatori și claritate poze și bun la capitolul video. Dacă nu se poate amândouă atunci claritate poze. Planurile mele ar fi poze de evenimente dar până akolo tre so iau treptat. Aaaaaa și normal un obiectiv de calitate. Că mulți se plâng de obiectivul kit deși sunt începători. Buget maxim 5000 Ron body+obiectiv.
Marius Cucu a zis
Poți să mergi pe un body ca SONY Alpha A6000 și de restul să alegi obiective. În general, la evenimente, se folosesc obiective de genul 24-70mm. La obiective discuția e subiectivă, trebuie să vezi exact ce vei face. Poate un bliț, poate alte echipamente.
Alina a zis
Buna seara. Ce program de editat pentru poze imi recomandati? Sunt la inceput de drum. Va multumesc.
Marius Cucu a zis
Trebuia să citești blogul și aflai: Capture One.
Mirel a zis
Salut Marius..As vrea sa cumpar un DSLR, dar fiind incepator putin avansat m-am orientat sa achizitionez un nikon D7200 si te rog sa-mi spui daca este ok la filmari si foto vreu sa-l folosesc la evenimente,portrete si peisaje, daca este ok ce obiective pot folosi la el..Sau daca nu te rog sa-mi recomanzi alt ceva …
Multumesc..
Marius Cucu a zis
Nu este ok la filmări, mergi pe alt brand care are și stabilizare sau autofocus.
ionut a zis
doresc sa cumpar un aparat foto pentru a face fotografii la diferite evenimante in familie si prin drumetii dar nu doresc un dslr pentru ca este si scump si destul de voluminos un sfat ar fi de folos multumesc frumos ,buget 1500 ron
Silviu a zis
Salut . Imi doresc si eu un DSLR pentru facut poze in vacante , concedii , petreceri … Sunt la inceput de drum cu aceste aparate . M-am orientat catre un NIKON 5300 cu obiectiv 18-55 , kitul standard pentru inceput . Ca buget … undeva la 2500 RON . De retinut este ca ador NIKON , de aceea am ales acest model care cred eu ca este bun pentru un incepator .Cu toate ca imi cam prind urechile pe acolo , ma voi documenta mai mult in acest domeniu . Ca sa am idee mai mare despre acest domeniu , imi trebuie si aparatul normal . Deci ???
Marius Cucu a zis
E ok. Pe viitor mergi și pe un obiectiv mai ok și atunci vei pune în valoare aparatul 🙂
Raluca a zis
Ce obiectiv ar fi de preferat?