Acum câțiva ani de zile am hotărât să pășesc și eu în lumea creației, a fotografiei. Ca fiecare tânăr cu blog am întrebat „ce aparat foto îmi recomandați”. Nu mă simțeam mai cu moț, nu știam de Nikon, nu știam de Canon sau de Sony pe vremea aceea. Eram un atehnic care lucrase câțiva ani în televiziune, dar fără prea mare legătură cu zona de execuție.(în regie, la butoane și cabluri).
Am zis că doresc un DSLR să fiu în pas cu moda. Entry Level, evident. În primă fază am vrut să îl folosesc pentru călătorii, ca mai apoi să-mi dau seama că pot să fac mai mult cu el.
Cu alte cuvinte: habar n-aveam pe ce planetă mă aflu. Știam una bună: vreau DSLR.
Așadar, am așteptat un Black Friday ca să-mi dau seama că produsele erau mai ieftine în cursul verii. Și l-am achiziționat: un Nikon D3200. Cred că era în jur de 2000 de lei pe vremea aceea, cu tot cu obiectiv kit și cel mai ieftin card de pe piață.
La câteva luni după mi-am dat seama că fotografia nu este ieftină. Că trebuie să investesc în o grămadă de chestii alternative ce să mă ajute:
- blendă
- trepied
- receiver pentru blițuri
- bliț
- acumulatori
- încărcător pentru acumulatori
- decor, dacă vrei un studio
Și lista poate continua.
Am învățat foarte multe lucruri cu ajutorul DSLR-ului chiar dacă, probabil că nu și-a scos complet banii. Dar am considerat că e o investiție de viitor. Și n-am făcut rău.
În rândurile următoare o să încerc să vă captez atenția și să direcționez cât pot de mult spre alegerea perfectă a unui aparat foto.
Înainte de toate vreau să înșir aici magazinele care mi se par de încredere pentru achiziția unui aparat foto. Nu e bine să luați de pe „facebook” sau de pe site-uri fantomă. Mai ales, dacă nu ați mai pus mâna pe un aparat foto și nu știți să îi detectați problemele.
- Citește și Am făcut un ghid de achiziție de aparat foto pentru începători
- Citește și: Ce trebuie să știu despre aparatura pentru filmări pe Youtube
- Citește și: Am testat Sony A7IV
- Citește și: Am testat Panasonic S5
- Citește și: M-am jucat cu Sony A7sIII
- Citește și: Am testat Canon EOS R100, cel mai ieftin mirrorless cu care m-am jucat
Magazine de încredere pentru domeniul foto
Sunt câteva. Unele sunt reprezentante ale unui singur brand, altele vând de toate.
- F64 – probabil magazinul reprezentativ în domeniul foto profesional -> aveți aici oferta
- yellowstore – au diferite promoții, mai ales pentru Nikon. Aveți aici oferta.
- photosetup – găsiți obiective foarte mișto de la Sigma la prețuri ok. Mai nou uitați aici și ceva aparate foto.
- ishoot.ro – i-am descoperit de curând, au foarte multe accesorii. Le descoperiți aici.
Magazine online consacrate sunt și ele ok, dar nu aveți parte de suport tehnic ok, în caz de probleme. La cele de mai sus primiți un sfat, o recomandare.
Cele mai ieftine DSLR-uri am văzut că sunt la:
- eMAG – modele interesante aici
- evomag – mă surprind în ultima vreme. Au prețuri din ce în ce mai bune. Câteva modele de la Sony sunt aici
Alegere aparat foto de către un începător
Sunt multe situații pe care sper să reușesc să le abordez. Dacă nu, în comentarii sigur veți găsi loc de întrebări, iar colegii cu experiență în domeniul fotografiei sunt dornici de ajutor.
Eu zic că dacă nu aveți timp de învățat tainele fotografiei un telefon high end o să vă ajute mult mai mult. Deja, în multe situații, se apropie de un aparat foto.
Eu, dacă mâine aș alege un aparat foto m-aș gândi la întrebuințări:
Aparat foto pentru vacanță
Nu ne trebuie neapărat un DSLR. Eu nu-l consider practic. De ce să car o geantă după mine, de ce să car mai multe obiective, de ce să am grijă de toată aparatura și să nu mă bucur de priveliște?
Pe lumină bună, lumină naturală treaba s-a așezat destul de mult. Un smartphone de top chiar face poze foarte ok. Seara avem din ce în ce mai multe modele care fac un fel de expunere lungă. Dacă nu aveți de gând să învățați tainele fotografiei… e suficient un telefon.
Stăm și analizăm costurile și ne gândim dacă merită investiția, pe ansamblu.
Avantajele aparatelor foto compacte
- se folosesc ușor
- nu trebuie să înveți detalii tehnice: ISO, apertură, diafragmă, etc
- nu trebuie să îți bați capul cu fișierele RAW
Aparat foto pentru evenimente
Aici începe discuția, încep contrazicerile. Alegerea unii o fac după felul în care se descurcă în lumină slabă. Totuși, un profesionist nu va face fotografii fără lumină dedicată. Așadar, criteriul acesta este înlocuit cu termeni precum:
- body full frame
- obiectiv cât mai luminos – apropo de obiective, am un articol care lămurește mai multe aici.
Observi că totul joacă în jurul luminii. Ea e cea mai importantă. Până la urmă pozele le faci în vacanță, cu telefonul, nu cu un super gadget. Asta dacă ai lumină, dacă ai inspirație.
Dacă ești începător pe zona de evenimente poți porni cu ceva entry level:
- seria 3 de la Nikon
- un 750D de la Canon.
Asta ca produse noi, dar cei care au mai avut tangențe un pic cu fotografia se pot orienta spre piața second hand. Găsiți seria 5 la prețuri mai ok, cu câteva cadre la activ. Fiind un DSLR pentru începători aveți șansa să găsiți ceva chilipir de la cineva căruia i s-a părut complicată fotografia. E o artă, să știți. Nu toți pot reuși în domeniu.
La variantele second hand trebuie să aveți grijă de aspectul fizic și să vedeți un Exif. Probleme pot apărea la body în momentul în care trece de 100 000 de cadre. Dacă aparatul ajunge la cifrele acelea ar trebui să nu îl achiziționați. Șansele ca shutter speed-ul să cadă sunt foarte mari și nu e tocmai ieftin să îl schimbați.
Gândiți-vă că pentru evenimente aveți nevoie și de o lumină externă, măcar un bliț pentru moment, până vedeți cum stă treaba cu fenomenul.
Cel mai bun aparat foto pentru filmare
Filmarea cu DSLR-ul/ mirrorless nu este făcută de oricine. Este posibil să dați multe rateuri dacă treceți de la cameră. Unii, în schimb, fac artă din asta. Dar îți trebuie un bagaj în spate.
Concurența este mare pe zona asta, dar trebuie să știți că nu aveți toate opțiunile de pe cameră. E clar, nișa s-a dezvoltat, a devenit o industrie, dar nici producătorii nu aruncă pe piață opțiuni pentru DSLR, pentru senzorii de pe cameră.
Momentan, lupta se dă pentru 4k. Nu e nimic perfecționat, încă se dezvoltă, încă se încălzesc multe modele, încă se caută opțiuni de stocare rapide.
Canon n-a lansat ceva notabil, așa că eu vă recomand să vă orientați spre modele de la Panasonic, de la Sony. Sunt câteva soluții ok.
În momentul de față, best buy este modelul acesta de la Sony. Nu este un model tocmai ieftin, dar este foarte ok pentru cei care vor să filmeze 4k.
Dacă dorești mai mult de la filmare, dacă vrei low light poți merge ori spre full frame, ori spre cele crop de top. Dar când discutăm de low light discutăm de mediul profesional.
Așadar, poți să te orientezi spre:
- Panasonic GH7(l-am testat și eu și are o stabilizare incredibilă) sau GH6 sau chiar Panasonic S1 dacă ai ceva mușchi
- Sony A7(am testat câteva modele și mi se par de vis pe Dynamic Range și autofocus) sau A9 II
- Canon R5
- Fuji XT4 – câte ceva am scris despre XT2 aici
Dacă ai buget mare cred că putem discuta și despre Panasonic S1, S1R, S1H. Am discutat despre el aici. Între timp, mi-am achiziționat A7III și-am povestit aici despre el. Acesta m-a făcut să încep să fac cât mai multe poze în vacanță. Le puteți vedea aici.
Câteva sfaturi utile de după achiziția aparatului foto dorit
Dacă nu aveți un prieten care să vă îndrume apelați cu încredere la cursurile foto. E imposibil să nu fie cineva în oraș la voi priceput sau dacă nu, la magazine găsiți cursuri foto chiar și pentru începători. Aveți tone de tutoriale pe internet ce vă ajută să descoperiți fotografia.
Nu vă limitați la faptul că ați ajuns la un nivel, întotdeauna trebuie să progresați, să vă dezvoltați unghiurile de pozat, să vă dezvoltați tehnica de editare. Apropo de tehnică, post procesarea face 7-80% din poză. Să apese pe un buton poate și un copil. Îl educăm să aleagă momentul, să aleagă unghiul și cam asta e. Partea grea și migăloasă este la post procesare.
Ca sfat ce este general valabil. Nu alergați după specificații. 61 de megapixeli nu sunt extraordinari. Aduc dezavantaje majore ca:
- procesare greoaie a fotografiei
- nevoia de obiective tot mai performante pentru body-uri
- nevoia de carduri mari și rapide
Discuția aceasta despre megapixeli, am extins-o și în articol. Puteți citi mai multe aici.
Un fișier RAW tras cu un D810 ajunge la 7-80 de mega de informație. Voi o să fiți nevoiți să procesați 1000 de cadre de pe-o săptămână pe alta. Credeți că sunteți în stare cu un PC îmbătrânit?
Mirrorless fără doar și poate. Au avansat în tehnologie mult mai mult decât DSLR-urile și avantajele sunt mult mai multe. Așadar, fără doar și poate, treceți pe lucrurile care se dezvoltă continuu.
Cred că prima variantă începe să dispară. Da, imaginea este mai bună decât la telefoane, dar telefonul îl ai oricând la tine și AI-ul învață tot mai multe.
Lista este lungă. Sunt aparate pentru foto, cât pentru video. Cele mai bune nu sunt întotdeauna cele mai scumpe, dar opțiunile te ajută să faci lucrurile așa cum trebuie.
teodora lovas a zis
Buna,
Eu as avea nevoie de un aparat foto , domeniul makeup.
Dupa mai multe cercetari personale ( google,youtube – tutoriale makeup ), am observat ca majoritatea folosesc Sony A5100 sau Canon 70d. Care ar fi mai bun? sau daca imi recomandati altceva?
Cand efectuez pozele ,As avea nevoie pentru luminozitate si de acea lampa tip inel sau alte dispozitive ?
Va multumesc.
Marius Cucu a zis
Depinde. Orice sursă de lumină este bine venită. Trebuie să te gândesti ce ambient vrei să realizezi acolo. E greu de precizat exact, în funcție de ceea ce vrei să redai.
Emma a zis
Buna seara! As vrea sa achizitionez un aparat foto pe calatorii dar nu stiu ce sa aleg.Mentionez ca sunt incepatoare si doresc sa nu depaseasca pretul de 2000de lei. Va multumesc! Astept un raspuns!
Marius Cucu a zis
DSLR sau ceva mai mic, mai compact?
Iulia a zis
Care este mai bun pentru drumetii?
Sony Alpha A5000 KIT (ILCE-5000L/B) + SEL16-50mm sau Nikon COOLPIX AW130 Outdoor Kit?
Ma intereseaza sa fie usor, rezistent dar sa faca si poze frumoase!
Iulia
Marius Cucu a zis
Eu aș merge pe Sony.
Alex a zis
Daca la tine 70-80% din fotografie este post-procesarea, inseamna ca nu prea ești fotograf. Afirmația ca „un buton poate sa apese si un copil” iarăși e cam șubredă… Succes!
Marius Cucu a zis
Dacă atât s-a înțeles din articol… ce să zic. 🙂 Succes.
Daniel a zis
Am cumparat un nikon d 3300 si imi pare nespus de rau mentionez ca sunt începător in ale fotografiei problema e ca atunci când filmez focalizarea se face foarte foarte naspa ca sa focalizeze manual trebuie sa fi expert asa ca am pus pe automat nu stiu ce sa mai fac? Oare daca schimb obiectivul se rezolva? Acum am af-p nikkor 18-55 mm de fiecare data cand fac poze trebuie sa învârt obiectivul sa iasă afara , îmi pare rău ca nu am luat un cannon d700 am inteles ca ala are focalizarea mai buna! Deci ce as mai putea face?
Marius Cucu a zis
E o cutumă asta. Autofocus-ul nu este tocmai ok pe DSLR. E drept, sunt cele noi mai avansate, dar cele high end, nu cele entry level.
Oliviu a zis
Buna ziua,
Ce imi recomandati: un Nikon D5300 cu Obiectiv 18-55mm VR AF-P + 55-300mm VR, sau Nikon D5300 cu Obiectiv 18-55mm AF-P VR + 55-200mm VR II sau Nikon D5300 cu Obiectiv 18-140mm VR. Preturile sunt aproximativ aceleasi. Va multumesc
Marius Cucu a zis
Dacă sunteți începător și nu ați mai folosit este bine să aveți un 18 – 140mm. E mai comod. Calitatea imaginii se obține din obiective fixe, de exemplu, cu focală fixă 28mm, iar mai apoi cele pe plajă mai scurtă.
Totuși, ca all around este ok ultima variantă. Pe parcurs probabil veți mai parcurge câțiva pași, veți mai învăța și vedeți exact zona în care vă îndreptați.
diana a zis
Bunaziua!
Ce imi recomandati intre Canon 80D si Nikon D7200 ?
VReau sa imi cumpar un aparat pentru fotografii facute in special pentru evenimente!
E primul meu aparat foto semi-profesional asa ca nu sunt in tema deloc cu aceste tipuri de aparate si cum se folosesc ele. Bineinteles ca imi dau interesul sa le studiez cat mai bine. Nu stiu de ce dar am pus ochii pe aceste 2 tipuri de aparate numite mai sus, citind diverse opinii de pe diverse forumuri. Din cate am inteles Nikon si Canon sunt cele mai utilizate. Acuma astept parerea si unui profesionist!
Multumesc frumos!
Marius Cucu a zis
80d e mai ok pe video. Mult mai ok. Dacă ai de gând… mergi pe acesta, dacă vrei doar foto… Nikon face poze ok cu o lentilă bună. 🙂
diana a zis
multumesc frumos pentru raspuns!
Mihalcea constantin a zis
Ajutooor !!!
Sună dramatic , dar mă doare capul pe bune de la atîtea informaţii .
Am avut norocul să cumpăr pe bani puţini un Casio exilim F 1 . Grozav . L-am dat vărului muierii şi la adus nefuncţional. Acu vre-o 2 ani . Mă ce mai poze am cu el… Clare … Frumos . E , de atunci n-am mai avut bani de dat pe scule , am împrumutat mereu . Da’ ca ăla de rapid n-am avut în mînă . Fiu-meu e mai zglobiu aşa , dacă stă o secundă pentru poză e minune , aşa că afurisitele de aparate ce le-am avut gîndeau prea mult (ce gîndeau ) , numa’ bine pleca fi-meu !
Deci vreau pt. familie un aparat pînă-n 4000 lei aşa. Vă rog , şi dau şi-o bere !!!?
Nikon d 5600 e ce mi-ar plācea da’ îs atent la voi !
Marius Cucu a zis
Pentru familie nu crezi că e mai ok un mirrorless?! 🙂
Roxi a zis
Salut!?
Aş dori să-mi achiziționez un aparat foto. Recunosc că sunt amatoare şi nu mă pricep foarte bine la ele. În trecut am folosit un aparat foto Canon Ixus 145 care făcea poze cât de cât ok. Dar acum vreau să trec la un alt nivel şi am găsit două opțiuni ce mi se par interesante: Canon EOS 750D kit EF-S 18-55mm f, 24.2 Mpx, filmare 1080p, ecran tactil rabatabil 3″ sau DSLR Nikon D3400, 24.2 Mpx, filmare 1080p, ecran 3″ + obiectiv AF-P 18-55mm VR.
Nu am de gând să îl folosesc la evenimente, eu sunt mai mult pe partea de peisaj şi vreau şi cu o filmare bună. Adică, până la urmă, ce contează la un aparat? Numărul de magepixeli sau faptul că e un DSLR? Pentru că am mai văzut un Canon EOS 700D care e DSLR, dar care are 18Mpx şi nu ştiam dacă ar putea fi mai bun decât acel 750D, doar pentru că e DSLR.
Şi încă o chestie: care obiective sunt mai bune? Cele EF-S sau AF-P?
Aştept păreri. Mulțumesc!
Marius Cucu a zis
Bună Roxi. eu zic să rămâi pe Canon. Sigur, cu obiectiv kit nu faci mare lucru. Eu aș recomanda ceva custom. Oricum, e evoluție față de ceea ce ai avut tu.
De curiozitate, la ce preț l-ai găsit? Eu văd că e preț liniar cam peste tot.
Roxi a zis
Mulțumesc frumos pentru recomandare!
L-am găsit la un preț de 2973 RON la Emag. Şi am căutat pe mai multe site-uri, cum ar fi Altex, Media Galaxy sau F64 şi este la acelaşi preț.
Numai bine!
Marius Cucu a zis
Eu aș recomanda să mergi pe body și cu obiectiv custom. Orice altceva e mai ok decât cel kit. 🙂
Roxi a zis
Şi care obiective sunt mai bune? Cele EF-S sau AF-P?
Iar la un aparat foto contează mai mult numărul de megapixeli, sau faptul ca e DSLR?
LAURENTIU a zis
OBIECTIVELE OBISNUITE DE KIT NU PROCESEAZA MAI MULT DE 10 MGPIXELI, SENZORII MAI MARI SUNT DECLARATIVI, PRACTIC DACA PUNETI IMAGINEA PE MONITOR 1 LA 1 POZA REALA SE OBSERVA FOARTE CLAR, LA DSRL SAU MIROLESS, LA APARATELE MAI MICI LIMITA ESTE CAM 5-7MP RESTUL ESTE ABUREALA DE PRODUCATORI, PRACTIC REZOLUTIA ESTE REALIZATA DI SOFT, AM VAZUT CA DNUL CUCU FACE AFIRMATIA IN ARTICOL CA LA POZA CONTEAZA PROSPROCESAREA 80% , PRACTIC NU STIU CE POZE FACI, POZA INSEAMNA REALITATEA DE MOMENT, DECI CUM O FACI ASA O AI, O MAI POTI CORECTA PUTIN DACA NU AI FOST IN STARE SA REGLEZI APARATUL CA LUMEA SAU TE-AI GRABIT, CONTRAST, LUMINA CULOARE ETC, DAR CU APARATELE DE CARE VORBESTI MAI SUS CAM GREU SA RATEZI ON POZA PE AUTO, IAR LA APARATE MIROLESS CEI MAI TARI SUNT SONY ALFA ETC ,NIKON INAFARA DE FOCUS RAPID SUNT O PORCARIE, MULTA RECLAMA , IAR OBIECTIVELE DE KIT SUNT PRAF, SCOTI POZE MAI BUNE CU SAVONIERELE DE LA CANON, AP PANASONIC SUNT F BUNE, CANON, SAVONIERELE DE LA NIKON SUNT O PORCARIE, NU SUNT FIABILE SI SENZORI OBIECTIVE DE PROASTA CALITATE,
LA ORA ACTUALA SUNT TONE DE DSRL LA SECON HAND, LA PRETURI MODICE, MULTE FOLOSITE DE CATEVA ORI
O ZI BUNA DACA VREI MAI DISCUTAM PE TEMA ACEASTA
Ovidiu a zis
Sunt neprofesionist, fara experienta in fotografie, dar imi doresc sa achizitionez aparatura pentru a face fotografii ale mostrelor de pantofi pe care le realizeaza sotia mea (incaltaminte lux), pe care, ulterior sa o public on-line. Puteti sa imi recomandati, probabil de la second hand pentru inceput, un necesar? Daca reusesc o finantare nerambursabila, ma voi dota cu lucruri noi, dar proiectele au o durata de avizare de peste 6 luni… Va multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Inainte de toate:
– minim un curs foto
– un cortuleț pentru poze/ cameră pentru studio
– cateva blituri
– 1 body + ceva obiective fixe
Gabi a zis
Vreau sa fac un upgrade la un Nikon D90 (il folosesc cu 18-105 VR, Nikkor 50 mm f1.8) care il am din 2010.
Voi folosi aparatul pentru familie (evenimente, vacante etc).
Ma gandesc la :
– Nikon D500 – 8700 RON
– Nikon D7200 – 5000 RON
– Nikon D7500 – 6800 RON
– Nikon D750 – 8000 RON
Ce recomandati din modelele de mai sus?
Mai vreau sa iau o lentila wide:
Tamron AF-S SP 17-50mm f/2.8 XR Di II VC LD Aspherical IF
sau
Tokina ATX 11-16mm Obiectiv Foto DSLR F2.8 Pro DX II pentru Nikon AF
Marius Cucu a zis
750 e altceva față de restul. 500 e un pic mai spre video, dar și el e ok. Eu unul, pentru vacanță, aș vrea să trec pe mirrorless. Nu credeți că e o soluție mai ok de transportat? 🙂
Marcy a zis
Hehe si eu trec prin aceeasi situatie.. Locuind in Cosmopolis, am o groaza de landscape-uri care asteapta sa fie trecute prin lentila unui aparat foto, insa nu am putut gasi unul care sa surprinda frumusetea lor intocmai. Multumesc de ajutor!! ? zi buna!
Marius Cucu a zis
Bună. Păi poze se pot face și cu un telefon performant. Chiar sunt mai wide decât multe obiective. Ce ați dori să faceți exact?! 🙂
radu a zis
Am nevoie de un aparat foto dslr pentru a fotografia picturile de pe pereții unei biserici . Ce imi recomandati.
Marius Cucu a zis
Hmm, sunt multe de zis. Nu trebuie doar un aparat, ci și un trepied și ceva lumină. Bănuiesc că nu e foarte luminos acolo, nu?
Sau… se poate fotografia pe mai multe expuneri si… văzut ce iese 🙂
Gheo a zis
Salutare,
Interesant articolul dar si comm-urile ai de invatat de la ele.
In primul rand sunt un incepator dar un pasionat de fotografie de la varsta de 9 ani. Nu aveam buget sa imi cumpar aparate foto ci rezumandu-ma doar ce era mai ieftin atunci. Intre timp am cumparat aparate digitale ne stiind prea multe ci interesandu-ma doar imaginile, cautam sa fie o imagine si o fotografie buna…imi placea sa fiu creativ .etc. Intre timp copilul a crescut si vrea sa cumpere un DSLR dar, tot la stadiul de incepator vreau sa raman sa invat mai multe si de la voi care sunteti profesionosti. Cum am spus vreau sa imi achizionez un DSLR Canon D70 sau Canon D80 ( stiu ca si Nikon sunt la fel de bune dar am mai lucrat cu Canon si imi e mai usor la meniu sa lucrez cu el) iar acum sunt in cautarea unui obiectiv sau doua, de aceia va intreb: pentru ca as vrea sa imi iau ceva mai bun pt ca nu am buget necesar pt a schimba sculele si sa imi iau altele mai profi dar pt inceput vreau sa folosesc pt peisaje, portrete, macro (obiecte) dar si interior. Iar pe langa sunt si pasionat de astrofotografie dar asta mai greu primesti sfaturi fiecare isi tine creatia sa(ar fi binevenite si cateva sfaturi si ce obiective si altele imi trebuiesc pt a realiza fotografii astro..). Un buget total ar fi 1300€(D70 3500lei D80 -4600lei). Daca recomandati ceva mai acceptabil la pret si care as putea face treaba pana invat mai bine aparatul si multe tehnici despre fotografie si intre timp sa imi cumpar alte obiective. Sa imi iau aparatul body si obiectiv separat? Vad ca nu prea sunt incantati cei care si-au luat kit (e mai ieftin kit-ul)
Multumesc si imagini frumoase in cadru;)
Marius Cucu a zis
kit-urile sunt foarte slabe. Dacă vreți portret puteți merge foarte simplu pe un 50mm fix. Nu e chiar scump și cu un 1.8 ați face destul de multe.
Diferențele între branduri nu mai sunt așa mari. Dacă sunteți mai obișnuit pe Canon… merge fără probleme.
Ionut a zis
Ce mirrorlens recomandati pana in 5-600€?
Marius Cucu a zis
Dacă e pentru video… ceva Sony Alpha care să se încadreze în buget.
Didi a zis
Buna..Interesant articolul tau, dar daca ar fi sa imi recomanzi un aparat pt facut poze ocazional(plimbari, vacante etc), care are fi acela? Pretul sa se invarta undeva pe la 1000 lei..
Ps:nu am deloc cunostinte in domeniu si as vrea sa ii iau cadou prietenului meu de ziua lui.ti-as multumiiii mult ?
Marius Cucu a zis
Ouh, sper că n-a fost deja ziua lui. Cu telefonul nu e mai comod?! 🙂
Didi a zis
Inca nu a fost !! Sa inteleg ca la 1000 lei nu prea gasesc unul ok? ? adica mai bine sa facem cu tel? ?
Marius Cucu a zis
Nu neapărat, dar trebuie să fie dispus să învețe un minim necesar pentru poze. Altfel, dacă e pasionat de așa ceva poate merge pe ceva de genul Nikon COOLPIX L340. Dar calitatea ușor, ușor poate fi la fel de ok cu un telefon de top. Depinde de ceea ce doriți/ aveți.
Didi a zis
Da, ma uitasem si eu la asta..dar cred ca o sa iau un nikon b500..multumesc oricum pt raspunsuri !!
Aurelian a zis
Salut
Pentru poze la un cuplu (si mai stranse, și mai largi cu mult peisaj) ce obiectiv recomandați la un Nikon D7200?
Acel sigma 18-35 f/1.8 este exorbitant.
Mulțumesc
Marius Cucu a zis
Obiective fixe. Un 28mm sau chiar mai jos. Sunt mai ieftine și calitatea este foarte ok.
Alex a zis
Vreau si eu sa cumpar un aparat foto pana in 800 lei. Stiu ca nu e un buget foarte mare pentru aparate foto dar doar de atat dispun. M-am gandit la NIKON Coolpix L340 sau la SONY DSC-H300. Sunt incepator in cadrul acesta al fotografiei si vreau sa fac si eu niste poze la peisaje, cand ies in oras si in vacante. Inca o mica intrebare: Se poate creea acel efect de blur cu astfel de aparate? Sau doar un dslr cu un obiectiv potrivit poate face asta. Din nou repet chiar nu sunt in domeniu. Dar as fi dispus sa invat si poate pe viitor am sa trec pe dslr. Multumesc pentru atentie!
Marius Cucu a zis
Nu va fi foarte accentuat, în funcție de profunzimea de câmp, dar va fi blur. Din ce văd pleacă de la F4 Nikon-ul. Ca idee, cu cât e mai mică valoarea F-ului, cu atât vei putea face blur-ul în spate. Pentru început eu zic că vei fi mulțumit de el. Cu ceva practică… vei învăța.
Alex a zis
Multumesc foarte mult de raspuns! Inca o mica intrebare crezi ca pot gasii ceva mai bun in acel buget? M-am uitat peste acel Nikon si vad ca unii zic ca e foarte bun altii par cam nemultumiti. Foarte curand vreau sa-l cumpar dar mai intreb daca exista ceva in acel buget deoarece nu vreau sa dau banii pe ceva care sa nu merite. Multumesc din nou pentru raspuns!
Vasi a zis
Sall. Ce parere ai de samsung camera 2. Ms
Marius Cucu a zis
Nu cunosc. Îmi poți da un link?
Doru a zis
Am achizitionat un nikon d 810,cu obiectivele:nikon 85 f 1,8 si tamron 24-70 f 2,8.Mai doresc sa cumpăr si tamromul 70-200 f 2,8 g2,ce ziceți, sa o fac?Ce alte obiective mi-ați mai recomanda (doresc sa fac si microfotografie).Va multumesc!
Alina a zis
Buna, vreau sa scumpar un aparat foto, mai profesionist, pana in 500-600€, in prezent am un Sony Cyber-shot DSC-H200 20 megapixels, sotului ii place foarte mult sa fac poze, la natura, la animale, as vrea unul care sa il ajute sa faca poze cat mai faine, mersi tare mult?
Marius Cucu a zis
Păi poze cât mai faine la animale se pot face cu multe lucruri. Depinde mult de ceea ce dorește soțul… dacă are deja o experiență. Pe undeva la 600E tot un entry level ar fi, dar cu ceva mai multe opțiuni și posibilități de investit pe viitor. 🙂
Alina a zis
Cum ar fi ??
Marius Cucu a zis
Un d3500 ar trebui să fie ok.
Andu a zis
Buna. As dori sa achitionez un DSRL dar nu sunt inca hotarat. Puteti sa mi recomandati cu incredere un model de Canon pentru incepatori?? Multumesc anticipat!!!
Marius Cucu a zis
Salut. Cam spre ce buget te-ai orientat? Ai mai folosit ceva până acum? Ce fel de fotografie ai vrea să faci? Sau doar pasiune?! 🙂
Bogdan a zis
Salut!…As dori sa îmi cumpar un DSLR în jur de 2500-3000 de lei, cu tot cu obiectiv…Îmi poți recomanda unul?
Mersi anticipat!
Marius Cucu a zis
Un D5300 cu obiectiv kit ar fi decent. Obiectivul nu este wow, dar în timp îți vei da seama cam ceea ce vrei și vei putea să mai aduci 2,3 fixe sau poate un tele ceva. 🙂
Vlad a zis
salut, vreau sa fiu sincer si sa precizez faptul ca am foarte putin habar despre poze si cum se fac. ideea e ca as dori sa achizitionez un aparat foto pentru a merge la mici evenimente, imi poti recomanda 2-3 aparate pana in 700 de euro? multumesc
Marius Cucu a zis
Păi ce fel de evenimente? 700E e o sumă foarte mică pentru evenimente. În plus, ai cam avea nevoie și de ceva experiență, cursuri, pentru a te iniția.
ciprian a zis
Salut! Snt Ciprian si doresc sa achizitionez un aparat care face fotografii performante, de detaliu, in conditii diferite de lumina si miascare, de locatie *(mult interior dar si exterior) sau de miscare. Ma gandesc la un DSLR; as fi dispus sa platesc un pret de 600-700 Euro. Imi poti oferi un sfat concret? Model?
Multumesc, CIprian.
Marius Cucu a zis
Salut. Lumina este totul. În mișcare nu poți surprinde nimic ok dacă nu ai obiective foarte rapide. Iar dacă este seară… cu atât mai mult. Ai nevoie de echipament pentru asta. Măcar un trepied și alte lucruri. Dacă este interior poți folosi ceva lumină de la blițuri. 700E… eu zic că e puțintel. 🙂