Acum câțiva ani de zile am hotărât să pășesc și eu în lumea creației, a fotografiei. Ca fiecare tânăr cu blog am întrebat „ce aparat foto îmi recomandați”. Nu mă simțeam mai cu moț, nu știam de Nikon, nu știam de Canon sau de Sony pe vremea aceea. Eram un atehnic care lucrase câțiva ani în televiziune, dar fără prea mare legătură cu zona de execuție.(în regie, la butoane și cabluri).
Am zis că doresc un DSLR să fiu în pas cu moda. Entry Level, evident. În primă fază am vrut să îl folosesc pentru călătorii, ca mai apoi să-mi dau seama că pot să fac mai mult cu el.
Cu alte cuvinte: habar n-aveam pe ce planetă mă aflu. Știam una bună: vreau DSLR.
Așadar, am așteptat un Black Friday ca să-mi dau seama că produsele erau mai ieftine în cursul verii. Și l-am achiziționat: un Nikon D3200. Cred că era în jur de 2000 de lei pe vremea aceea, cu tot cu obiectiv kit și cel mai ieftin card de pe piață.
La câteva luni după mi-am dat seama că fotografia nu este ieftină. Că trebuie să investesc în o grămadă de chestii alternative ce să mă ajute:
- blendă
- trepied
- receiver pentru blițuri
- bliț
- acumulatori
- încărcător pentru acumulatori
- decor, dacă vrei un studio
Și lista poate continua.
Am învățat foarte multe lucruri cu ajutorul DSLR-ului chiar dacă, probabil că nu și-a scos complet banii. Dar am considerat că e o investiție de viitor. Și n-am făcut rău.
În rândurile următoare o să încerc să vă captez atenția și să direcționez cât pot de mult spre alegerea perfectă a unui aparat foto.
Înainte de toate vreau să înșir aici magazinele care mi se par de încredere pentru achiziția unui aparat foto. Nu e bine să luați de pe „facebook” sau de pe site-uri fantomă. Mai ales, dacă nu ați mai pus mâna pe un aparat foto și nu știți să îi detectați problemele.
- Citește și Am făcut un ghid de achiziție de aparat foto pentru începători
- Citește și: Ce trebuie să știu despre aparatura pentru filmări pe Youtube
- Citește și: Am testat Sony A7IV
- Citește și: Am testat Panasonic S5
- Citește și: M-am jucat cu Sony A7sIII
- Citește și: Am testat Canon EOS R100, cel mai ieftin mirrorless cu care m-am jucat
Magazine de încredere pentru domeniul foto
Sunt câteva. Unele sunt reprezentante ale unui singur brand, altele vând de toate.
- F64 – probabil magazinul reprezentativ în domeniul foto profesional -> aveți aici oferta
- yellowstore – au diferite promoții, mai ales pentru Nikon. Aveți aici oferta.
- photosetup – găsiți obiective foarte mișto de la Sigma la prețuri ok. Mai nou uitați aici și ceva aparate foto.
- ishoot.ro – i-am descoperit de curând, au foarte multe accesorii. Le descoperiți aici.
Magazine online consacrate sunt și ele ok, dar nu aveți parte de suport tehnic ok, în caz de probleme. La cele de mai sus primiți un sfat, o recomandare.
Cele mai ieftine DSLR-uri am văzut că sunt la:
- eMAG – modele interesante aici
- evomag – mă surprind în ultima vreme. Au prețuri din ce în ce mai bune. Câteva modele de la Sony sunt aici
Alegere aparat foto de către un începător
Sunt multe situații pe care sper să reușesc să le abordez. Dacă nu, în comentarii sigur veți găsi loc de întrebări, iar colegii cu experiență în domeniul fotografiei sunt dornici de ajutor.
Eu zic că dacă nu aveți timp de învățat tainele fotografiei un telefon high end o să vă ajute mult mai mult. Deja, în multe situații, se apropie de un aparat foto.
Eu, dacă mâine aș alege un aparat foto m-aș gândi la întrebuințări:
Aparat foto pentru vacanță
Nu ne trebuie neapărat un DSLR. Eu nu-l consider practic. De ce să car o geantă după mine, de ce să car mai multe obiective, de ce să am grijă de toată aparatura și să nu mă bucur de priveliște?
Pe lumină bună, lumină naturală treaba s-a așezat destul de mult. Un smartphone de top chiar face poze foarte ok. Seara avem din ce în ce mai multe modele care fac un fel de expunere lungă. Dacă nu aveți de gând să învățați tainele fotografiei… e suficient un telefon.
Stăm și analizăm costurile și ne gândim dacă merită investiția, pe ansamblu.
Avantajele aparatelor foto compacte
- se folosesc ușor
- nu trebuie să înveți detalii tehnice: ISO, apertură, diafragmă, etc
- nu trebuie să îți bați capul cu fișierele RAW
Aparat foto pentru evenimente
Aici începe discuția, încep contrazicerile. Alegerea unii o fac după felul în care se descurcă în lumină slabă. Totuși, un profesionist nu va face fotografii fără lumină dedicată. Așadar, criteriul acesta este înlocuit cu termeni precum:
- body full frame
- obiectiv cât mai luminos – apropo de obiective, am un articol care lămurește mai multe aici.
Observi că totul joacă în jurul luminii. Ea e cea mai importantă. Până la urmă pozele le faci în vacanță, cu telefonul, nu cu un super gadget. Asta dacă ai lumină, dacă ai inspirație.
Dacă ești începător pe zona de evenimente poți porni cu ceva entry level:
- seria 3 de la Nikon
- un 750D de la Canon.
Asta ca produse noi, dar cei care au mai avut tangențe un pic cu fotografia se pot orienta spre piața second hand. Găsiți seria 5 la prețuri mai ok, cu câteva cadre la activ. Fiind un DSLR pentru începători aveți șansa să găsiți ceva chilipir de la cineva căruia i s-a părut complicată fotografia. E o artă, să știți. Nu toți pot reuși în domeniu.
La variantele second hand trebuie să aveți grijă de aspectul fizic și să vedeți un Exif. Probleme pot apărea la body în momentul în care trece de 100 000 de cadre. Dacă aparatul ajunge la cifrele acelea ar trebui să nu îl achiziționați. Șansele ca shutter speed-ul să cadă sunt foarte mari și nu e tocmai ieftin să îl schimbați.
Gândiți-vă că pentru evenimente aveți nevoie și de o lumină externă, măcar un bliț pentru moment, până vedeți cum stă treaba cu fenomenul.
Cel mai bun aparat foto pentru filmare
Filmarea cu DSLR-ul/ mirrorless nu este făcută de oricine. Este posibil să dați multe rateuri dacă treceți de la cameră. Unii, în schimb, fac artă din asta. Dar îți trebuie un bagaj în spate.
Concurența este mare pe zona asta, dar trebuie să știți că nu aveți toate opțiunile de pe cameră. E clar, nișa s-a dezvoltat, a devenit o industrie, dar nici producătorii nu aruncă pe piață opțiuni pentru DSLR, pentru senzorii de pe cameră.
Momentan, lupta se dă pentru 4k. Nu e nimic perfecționat, încă se dezvoltă, încă se încălzesc multe modele, încă se caută opțiuni de stocare rapide.
Canon n-a lansat ceva notabil, așa că eu vă recomand să vă orientați spre modele de la Panasonic, de la Sony. Sunt câteva soluții ok.
În momentul de față, best buy este modelul acesta de la Sony. Nu este un model tocmai ieftin, dar este foarte ok pentru cei care vor să filmeze 4k.
Dacă dorești mai mult de la filmare, dacă vrei low light poți merge ori spre full frame, ori spre cele crop de top. Dar când discutăm de low light discutăm de mediul profesional.
Așadar, poți să te orientezi spre:
- Panasonic GH7(l-am testat și eu și are o stabilizare incredibilă) sau GH6 sau chiar Panasonic S1 dacă ai ceva mușchi
- Sony A7(am testat câteva modele și mi se par de vis pe Dynamic Range și autofocus) sau A9 II
- Canon R5
- Fuji XT4 – câte ceva am scris despre XT2 aici
Dacă ai buget mare cred că putem discuta și despre Panasonic S1, S1R, S1H. Am discutat despre el aici. Între timp, mi-am achiziționat A7III și-am povestit aici despre el. Acesta m-a făcut să încep să fac cât mai multe poze în vacanță. Le puteți vedea aici.
Câteva sfaturi utile de după achiziția aparatului foto dorit
Dacă nu aveți un prieten care să vă îndrume apelați cu încredere la cursurile foto. E imposibil să nu fie cineva în oraș la voi priceput sau dacă nu, la magazine găsiți cursuri foto chiar și pentru începători. Aveți tone de tutoriale pe internet ce vă ajută să descoperiți fotografia.
Nu vă limitați la faptul că ați ajuns la un nivel, întotdeauna trebuie să progresați, să vă dezvoltați unghiurile de pozat, să vă dezvoltați tehnica de editare. Apropo de tehnică, post procesarea face 7-80% din poză. Să apese pe un buton poate și un copil. Îl educăm să aleagă momentul, să aleagă unghiul și cam asta e. Partea grea și migăloasă este la post procesare.
Ca sfat ce este general valabil. Nu alergați după specificații. 61 de megapixeli nu sunt extraordinari. Aduc dezavantaje majore ca:
- procesare greoaie a fotografiei
- nevoia de obiective tot mai performante pentru body-uri
- nevoia de carduri mari și rapide
Discuția aceasta despre megapixeli, am extins-o și în articol. Puteți citi mai multe aici.
Un fișier RAW tras cu un D810 ajunge la 7-80 de mega de informație. Voi o să fiți nevoiți să procesați 1000 de cadre de pe-o săptămână pe alta. Credeți că sunteți în stare cu un PC îmbătrânit?
Mirrorless fără doar și poate. Au avansat în tehnologie mult mai mult decât DSLR-urile și avantajele sunt mult mai multe. Așadar, fără doar și poate, treceți pe lucrurile care se dezvoltă continuu.
Cred că prima variantă începe să dispară. Da, imaginea este mai bună decât la telefoane, dar telefonul îl ai oricând la tine și AI-ul învață tot mai multe.
Lista este lungă. Sunt aparate pentru foto, cât pentru video. Cele mai bune nu sunt întotdeauna cele mai scumpe, dar opțiunile te ajută să faci lucrurile așa cum trebuie.
Ovidiu a zis
Buna ziua, aș dori un sfat pentru achiziția unui aparat foto DSLR. Pentru că m-am decis sa trec de la Fujifilm-ul meu S1500 la ceva mai bun, am studiat ofertele de pe mai multe site-uri. Am gasit Nikon D3300 pe la 1800 lei și Canon EOS 700D pe la 1700 lei(dacă aveți și alte sugestii pentru un buget sub 2000 lei, vă rog să le postați). Majoritatea forumurilor care compară aceste două aparate susțin că modelul Nikon e mai bun. Intenționez să folosesc aparatul pentru natură,peisaje, portrete.., și pentru deprinderea unor cunoștințe mai avansate într-ale fotografiei. Mulțumesc
Cosmin Dumitru a zis
@Bogdan: Pentru foto… orice Full Frame, e mai bun decat un APS-C, teoretic cel putin, eu prefer fara sa stau pe ganduri, un 7D mark II, decat un 6D. 6D are un senzor foarte soft, m-a dezamagit, ma bucur ca nu l-am cumparat, si nu pot spune ca e obiectivul, l-am incercat cu 3 fixe Canon foarte bune, foarte sharp. Eu as cauta un 5D mark II second-hand, sau un 7D mark 1, mark II e scumpicel, si nu merita decat daca faci fotografie de wildlife…
@Ovidiu: CLAR Canon 700D, senzorul de 18 megapixeli e excelent, nu se compara cu babaul bagat in Nikoanele noi, entry-level. Nu va mai lasati purtati de marketingul magazinelor, si cel facut de marii fotografi, sponsorizati de acesti producatori. Daca ar fi dupa mine, Ovidiu, ti-as recomanda Fujifilm X-Pro1 sau X-E1, care au ajuns sa aiba preturi excelente, cu obiectivul de kit, 16-50mm sau care e. Si nu se compara nici cu unul, nici cu celalalt, sunt mici, usoare, finute, si calitate peste cele doua DSLR-uri.
Eu doresc sa investesc peste 30.000 RON in urmatorii ani, ca sa-mi mut trusa foto pe Mirrorless Fuji X. Si sunt fotograf de eveniment, am ajuns la concluzia ca nu merita sa merg pe drumul marketingului, performantele fiind din ce in ce mai limitate. Te astepti la ceva nou dupa 2-3 ani, si primesti aproape acelasi lucru, dar la niste preturi…in fine, e deranjant de dureros. Eu ma mut la Fuji.
Ovidiu a zis
Multumesc. Cele doua mirrorless deocamdata depasesc bugetul meu.O sa astept un blackfriday sa vad daca gasesc vreun aparat la un pret intr-adevar redus. Pana atunci, toate cele bune.
Ovidiu a zis
Ce spui de Fujifilm X-M1, e cineva care il vide cu 1400 lei, nou, spune el.Multumesc
radu a zis
ma gandeam la un canon sau un nikon
Marius Cucu a zis
Urmărește review-urile cu Fuji. Încep să fie din ce în ce mai buni. Canon/ Nikon… pentru foto sunt oarecum în urmă.
Marian a zis
In Romania preturile sunt exagerate, distribuitorii cauta mai degraba sa faca profit il loc sa promoveze echipamentele….iar lumea isi cumpara telefon in loc de DSLR.
Preturi foarte bune si seriozitate gasiti intotdeauna la hdewcameras co uk.
Eu am o singura experienta cu ei, extrem de placuta.
Iasmin a zis
Salut Marius am o retinere in alegerea unui aparat foto daca ai putea sa imi spui care din cele doua este mai bun si cu care as putea sa imi fac treaba (e pentru mine personal cand merg in vacante sa fac poze si video cred 🙂 ms o seara buna!
Nikon D5500 sau Canon EOS 750D
Marius Cucu a zis
Ambele sunt foarte ok, Canonul are un obiectiv mai ok, dar Nikon are un body un pic mai ok. Eu zic să mergi pe body Nikon și eventual un alt obiectiv. Bine, pe acesta îl poți adăuga în timp.
Iasmin a zis
Multumesc Frumos si pentru Nkon un Obiectiv bun cum as putea sa gasesc nu ma pricep o idee ceva un exemplu? O zi buna!
Marian a zis
Salut,
Mi-am luat kit-ul acesta cu un obiectiv 18-140 care deocamdata mi se pare ok.
http://www.hdewcameras.co.uk/nikon-d7200–18-140-vr-kit-3075-p.asp
Imi poti recomanda alt obiectiv bun pe care sa-l am in completare la cel de kit ?
Mentionez ca vreau sa fotografiez la nivel de amator cladiri (arhitectura), vacante si peisaje.
Multumesc
Marius Cucu a zis
Eu zic că este ok momentan. Ai o plajă mare de lucru pentru un începător. În timp, o să-ți dai seama cam ceea ce dorești tu 🙂
Marian a zis
Ma gandeam la un obiectiv fix mai luminos, un 35, 50 sau 85mm cu care sa pot face fotografii de calitate cu lumina slaba.
N-am idee ce ar fi mai nimerit pentru D7200.
Darius a zis
Salut Marius , vreau sa achizitionez un aparat foto si vreau sa stiu daca este mai rentabil sa iau doar body si un obiectiv separat . Eu m-am gandit la acest body Nikon D5300, imi poti recomanda si mie un obiectiv decent pentru acesta ?
Marius Cucu a zis
Păi depinde mult ce dorești să faci cu aparatul. Ce fel de poze vei face? Eu unul ți-aș recomanda să iei de la o firmă de încredere. Par suspecți băieții.
Darius a zis
Sunt incepator in ale fotografiei , pana o sa invat putin o sa fac poze la prieteni , peisaje si mai apoi la banchete , zile de nastere iar dupa putina experienta as vrea sa ma axez pe nunti .
Andrei a zis
Salutare Marius , acum am vazut reducerea asta pe f64 si vreau sa te intreb daca merita banii acest body . Tot cam la banii astia gasesti si un Nikon gen D5xxx si sunt indecis pentru care sa optez sau Canon 70D
Nelu a zis
„O altă soluție ar fi aparatele foto mirrorless. Sunt un fel de aparate foto compacte, dar cu obiectiv. Diferența este că nu e interschimbabil ca la DSLR.” ……………. este o informatie eronata, aparatele foto mirrorles au obiectivele interschimbabile, la fel ca si DSLR-le, in fapt sunt aparate DSLR la care le lipseste oglinda, imaginea proiectandu-se direct pe senzor, si totodata avand posibilitatea, (in lipsa ei), de a fi construite mai compacte, mai mici, mai practice. De multe ori calitatea fotografiei acestora rivalizeaza sau chiar bate, functie de camera mirrorles, rezultatele uneia DSLR.
Gheorghe a zis
Buna ziua , azi am vazut pe un grup foto un body nikon d7100 impreuna cu un card si celelalte lucruri stock aflat inca in garantie , is stare buna . 8.500 declansari la pretul de 2500 lei . Acuma nu stiu daca merita sau dau banii pe acest body sau la banii astia am vazut un d5300 .
Marius Cucu a zis
7100 e ok.
Ion Ion a zis
cum sa zici ca 6d nu e bun pe foto. e sf la iso si acuratete focus. si mai bun decat 5dmk3 in capacitatea de a focusa in low light(bezna) -3ev.
emilian a zis
Buna ziua
Deci vreau sa imi cumpar un aparat foto insa tinand cont ca sunt incepator in acest domeniu nici nu as vrea sa cheltui foarte mult. Sa spunem ca am un buget de maxim 1500 de lei pentru asta, ceea ce sunt constient imi reduce foarte mult optiunile. Pana in urma cu putin timp eram hotarat sa imi iau un aparat compact pana in 1000 lei insa dupa ce am citit mai multe articole si am cazut cateva tutoriale m-am reorientat catre un dsrl. Acesta ar fi cel mai ieftin si voiam pe aceasta cale sa aflu si parerea cuiva avizat in legatura cu performantele sau minusurile pe care le are. Este vorba de DSLR Canon EOS 1200D, 18MP, Body care este in acest moment la 1200 lei. nu stiu daca va ramane pretul constant, daca vor mai aparea promotii in viitorul apropiat insa stiu ca nu prea am rabdare si voi merge pana la urma sa imi achizitionez unul. multumesc anticipat pentru sfaturi
Marius Cucu a zis
Salut. Eu l-am tot văzut pe la 15-1700. Unde este 1200? 🙂
emilian a zis
la emag, daca am retinut bine
Marius Cucu a zis
Corect. Este și stoc limitat. Eu zic că este un model bun pe care să înveți meserie.
Daniel a zis
Buna ziua ! Vreau sa îmi cumpăr un dslr canon D700 sau nikon 3300 as opta pt nikon ce spuneti ? Am vazut ca nikon 3300 este cu vr2 si este si vr simplu? Care este diferenta si care e mai bun? Vreau sa va mai intreb un lucru ,stabilizatorul de imagine este in obiectiv? Sau in aparat? Va multumesc !
Marius Cucu a zis
Diferențele sunt mici. Oricum, în practică, nu vei folosit aceste opțiuni. VR-ul este pe obiective.
Lya a zis
Buna ziua ! As dori sa achizitionez un DSLR , ma gandesc de mult la asta si chiar nu stiu ce sa imi cumpar , si sa fie la un buget mai limitat , pana in 1900 de lei, mentionez ca nu am mai avut de a face cu DSLR-uri. Va multumesc
Marius Cucu a zis
Bună. Un D5100 SH sau chiar un 3300, 3400 nou.
Lya a zis
Multumesc
Gabriela a zis
Buna ziua,
In perioada urmatoare voi deschide un magazin pe o platforma online (Etsy). Intentionez sa vand niste obiecte handmade cu dimensiuni cuprinse intre 10-25cm. Sunt constienta ca voi avea nevoie de fotografii de calitate si m-am gandit la un DSLR Canon EOS 1200D, 18MP + obiectiv EF-S 18-55 mm DCIII (nu imi permit in acest moment sa investesc mai mult de 1500 lei). Fotografiile vor fi facute in interior si am posibilitatea sa le retusez in photoshop pe partea de luminozitate. In acest moment am un Canon SX210 IS. Mentionez ca sunt incepatoare in acest domeniu si nu imi dau seama daca aparatul pe care il am este destul de bun sau daca este necesara achizitionarea unui DSLR. Va multumesc.
Marius Cucu a zis
Dacă aveți doar 1500 de lei mai bine investiți într-un mic studio portabil și ceva lumini.
Gabriela a zis
Multumesc.
Iuliana a zis
buna sunt pasionata de fotografie si sunt la inceput de drum , am avut pina acum un bridge Olympus SP-57OUZ, as vrea sa trec la un dslr,unul care poate sa nu fie tocmai dotat in video, imi place mai mult sa fotografiez natura, portrete mai mult copii, intentionez sa deschid un mini studiou dar asta dupa ce voi stapini mai bine tehnica si compozitia fotografica, as vrea si eu un sfat ce as putea sa aleg, in buget as vrea sa ma incadrez pina la 1000 eur cu tot cu obiective
Marius Cucu a zis
Toate DSLR-urile au și video acum. Eu ți-aș recomanda un DX destul de ok ca Nikon D7100. De restul trebuie să iei un obiectiv. Rămâne de văzut spre ceea ce te hotărăști. Dacă vrei în studio mulți lucrează cu fixe. Pe lângă asta trebuie să ai în vedere și luminile și nu cred că te încadrezi momentan. Poate doar un bliț entry level…
Sebastian a zis
Bună! Vreau si eu sa imi cumpăr un aparat foto și, la bugetul meu (~1000 LEI), consider ca cea mai buna alegere este Sony Cyber-Shot DSC-HX60. Ce spui? E bun acest aparat foto? Să îl achiziționez? Mulțumesc frumos!
Marius Cucu a zis
Este ok în acel buget.
Laura a zis
Un aparat foto bun pana in 2000 lei, pt fotografi de familie dar si pt fotografi cu peisaje. Imi poti recomanda un aparat bun, daca vrei si gasesti mi-ai putea indica un link catre o oferta buna. Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Nu crezi că un telefon ar fi mai indicat pentru familie? Un DSLR ar fi complicat, din punctul meu de vedere, pentru foto de familie…
Chebac Ionuț Andrei a zis
Bună dimineața as dori o părere despre: canon 750d vs nikon d5300 ! Nu sunt decis ce sa iau. Ambele sunt cam egale la preț, si pachete sunt tentante (Nikon D5300 Dual Zoom Kit (AF-P 18-55 VR + 55-300 VR)) vs Canon EOS 750D kit EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
Marius Cucu a zis
Ai mai folosit DSLR până acum? Dacă vrei pentru foto, eu aș merge pe mâna nikon-ului.
Chebac Ionuț Andrei a zis
Am folosit cam un an și ceva un nikon ( acum 7 ani în urma 🙂 ) și fiind la inceput mai mult învatam cu el. Mai pe auto mai cu iso ridicat mai scăzut…și tot asa. Pentru filmare aveam atunci un Panasonic cu caseta mica. … Timpul a trecut și vreau sa iau ceva mai profi și sa profit cu adevărat de un cadru frumos. Și tot odată sa învăț. Plus ca ma gândesc serios sa iau trepied,posibil bliț și un program software
Marius Cucu a zis
Păi atunci continuă pe Nikon. Pe foto încă sunt decenți. Are și ecranul rabatabil pentru video, dar nu te baza pe el. Adică… pe filmare, la mod profi, Nikon… dă din greu. Și m-am jucat cu multe modele de la ei, de la entry level până la full frame-uri de top.
elena a zis
Buna !
V-am citit parerile ,sfaturile ,dar e greu sa iau o decizie in achizitionarea unui aparat foto ,deoarece sunt incepatoare.Detin o agentie imobiliara si doresc sa fac poze la interioare ,de o calitate mai ridicata. Cu aparate clasice ,ies colturi de camere ,sau cele care au interiorul la alb ,ies aiurea rau .Va rog sa ma ajutati cu o parere de achizitionare ,mai simpla ,dar care sa imi scoata interiorul unei camere, in intregime ,cu ceva culori acceptabile .
Multumesc anticipat !
Marius Cucu a zis
Părerea mea ar fi să luați un baiat care să vă facă 2,3 poze la interioare. E nevoie și de ceva editare în post, e nevoie și de un bliț/ trepied / poate un obiectiv mai wide ca să iasă ceva profi. Nu știu dacă se justifică investiția.
elena a zis
Nu este problema de investitie , ideea este sa micsoram cheltuielile in afacere si sa invatam a poza .
Marius Cucu a zis
Am înțeles. La ce buget v-ați orientat?
elena a zis
pana in 500 euro
Andrei Marius a zis
Salul as vrea si eu un sfat. Ce imi recomandati intre Canon SX540HS,Sony HX60 sau Nikon CoolpixB500. Multumesc
mph a zis
am gasit de curand un kit canon 350d second hand
CANON 350D KIT
obiectiv 18-55 MM
55-200 ultrasonic lens
battery grip si baterie standard cu incarcator
rucsac
trepied Jessops
8MP SENSOR-3FPS cu 14 SHOT IMAGE BURST
totul la 1100 lei
Vreau sa incep sa deslusesc tainele fotografiei si nustiu nimic despre domeniu. Merita oare sa investesc banii acestia sau ma sfatuiti sa cumpar din start ceva mai scump cu care sa pot lucra la un standard mai ridicat?
specific faptul ca ma intereseaza sa fac si scurte filmulete la o calitate decenta.
Marius Cucu a zis
Câte cadre are aparatul?
Mph a zis
Nu stiu ce inseamna asta. Aparatul Este de vanzare intr-o consignatie din Anglia si aparent Este intr-o stare f buna. Pot sa ma interesez dar nu stiu unde este mentionata specificatia aceasta
Marius Cucu a zis
Trebuie făcută o poză și văzut exact câte cadre are făcute. Se verifică în EXIF în Photoshop.
E important lucrul ăsta pentru că aparatele au în jur de 100 000 de cadre garantate. După aceea, se poate strica oricând shutter speed-ul.
Mph a zis
Lucrurile sunt Mai complicate decat credeam 🙂 Pe masura CE descopar fenomenul , imi dau seama ca am muulte de citit. Am sa caut pe cineva care se pricepe sa testeze aparatul inainte de achizitie. Multumesc pt sfaturi !
Marius Cucu a zis
E doar începutul aventurii. Eu după ani de zile încă am multe de învățat în domeniu.
Andrei Marius a zis
Ce imi recomandatii intre un Canon HX540HS, Nikon Coolpix B500 sau Sony HX60. Pentru concedii. Multumesc!
Marius Cucu a zis
Nikon B500 e la preț foarte bun acum. Eu zic că merită din toate punctele de vedere.
Crisan Ghita a zis
Buna ziua.
Un obiectiv 18-55mm cu ce factor de zoom este echivalent?(Am un Kodak Z915 cu zoom 10x).