Acum câțiva ani de zile am hotărât să pășesc și eu în lumea creației, a fotografiei. Ca fiecare tânăr cu blog am întrebat „ce aparat foto îmi recomandați”. Nu mă simțeam mai cu moț, nu știam de Nikon, nu știam de Canon sau de Sony pe vremea aceea. Eram un atehnic care lucrase câțiva ani în televiziune, dar fără prea mare legătură cu zona de execuție.(în regie, la butoane și cabluri).
Am zis că doresc un DSLR să fiu în pas cu moda. Entry Level, evident. În primă fază am vrut să îl folosesc pentru călătorii, ca mai apoi să-mi dau seama că pot să fac mai mult cu el.
Cu alte cuvinte: habar n-aveam pe ce planetă mă aflu. Știam una bună: vreau DSLR.
Așadar, am așteptat un Black Friday ca să-mi dau seama că produsele erau mai ieftine în cursul verii. Și l-am achiziționat: un Nikon D3200. Cred că era în jur de 2000 de lei pe vremea aceea, cu tot cu obiectiv kit și cel mai ieftin card de pe piață.
La câteva luni după mi-am dat seama că fotografia nu este ieftină. Că trebuie să investesc în o grămadă de chestii alternative ce să mă ajute:
- blendă
- trepied
- receiver pentru blițuri
- bliț
- acumulatori
- încărcător pentru acumulatori
- decor, dacă vrei un studio
Și lista poate continua.
Am învățat foarte multe lucruri cu ajutorul DSLR-ului chiar dacă, probabil că nu și-a scos complet banii. Dar am considerat că e o investiție de viitor. Și n-am făcut rău.
În rândurile următoare o să încerc să vă captez atenția și să direcționez cât pot de mult spre alegerea perfectă a unui aparat foto.
Înainte de toate vreau să înșir aici magazinele care mi se par de încredere pentru achiziția unui aparat foto. Nu e bine să luați de pe „facebook” sau de pe site-uri fantomă. Mai ales, dacă nu ați mai pus mâna pe un aparat foto și nu știți să îi detectați problemele.
- Citește și Am făcut un ghid de achiziție de aparat foto pentru începători
- Citește și: Ce trebuie să știu despre aparatura pentru filmări pe Youtube
- Citește și: Am testat Sony A7IV
- Citește și: Am testat Panasonic S5
- Citește și: M-am jucat cu Sony A7sIII
- Citește și: Am testat Canon EOS R100, cel mai ieftin mirrorless cu care m-am jucat
Magazine de încredere pentru domeniul foto
Sunt câteva. Unele sunt reprezentante ale unui singur brand, altele vând de toate.
- F64 – probabil magazinul reprezentativ în domeniul foto profesional -> aveți aici oferta
- yellowstore – au diferite promoții, mai ales pentru Nikon. Aveți aici oferta.
- photosetup – găsiți obiective foarte mișto de la Sigma la prețuri ok. Mai nou uitați aici și ceva aparate foto.
- ishoot.ro – i-am descoperit de curând, au foarte multe accesorii. Le descoperiți aici.
Magazine online consacrate sunt și ele ok, dar nu aveți parte de suport tehnic ok, în caz de probleme. La cele de mai sus primiți un sfat, o recomandare.
Cele mai ieftine DSLR-uri am văzut că sunt la:
- eMAG – modele interesante aici
- evomag – mă surprind în ultima vreme. Au prețuri din ce în ce mai bune. Câteva modele de la Sony sunt aici
Alegere aparat foto de către un începător
Sunt multe situații pe care sper să reușesc să le abordez. Dacă nu, în comentarii sigur veți găsi loc de întrebări, iar colegii cu experiență în domeniul fotografiei sunt dornici de ajutor.
Eu zic că dacă nu aveți timp de învățat tainele fotografiei un telefon high end o să vă ajute mult mai mult. Deja, în multe situații, se apropie de un aparat foto.
Eu, dacă mâine aș alege un aparat foto m-aș gândi la întrebuințări:
Aparat foto pentru vacanță
Nu ne trebuie neapărat un DSLR. Eu nu-l consider practic. De ce să car o geantă după mine, de ce să car mai multe obiective, de ce să am grijă de toată aparatura și să nu mă bucur de priveliște?
Pe lumină bună, lumină naturală treaba s-a așezat destul de mult. Un smartphone de top chiar face poze foarte ok. Seara avem din ce în ce mai multe modele care fac un fel de expunere lungă. Dacă nu aveți de gând să învățați tainele fotografiei… e suficient un telefon.
Stăm și analizăm costurile și ne gândim dacă merită investiția, pe ansamblu.
Avantajele aparatelor foto compacte
- se folosesc ușor
- nu trebuie să înveți detalii tehnice: ISO, apertură, diafragmă, etc
- nu trebuie să îți bați capul cu fișierele RAW
Aparat foto pentru evenimente
Aici începe discuția, încep contrazicerile. Alegerea unii o fac după felul în care se descurcă în lumină slabă. Totuși, un profesionist nu va face fotografii fără lumină dedicată. Așadar, criteriul acesta este înlocuit cu termeni precum:
- body full frame
- obiectiv cât mai luminos – apropo de obiective, am un articol care lămurește mai multe aici.
Observi că totul joacă în jurul luminii. Ea e cea mai importantă. Până la urmă pozele le faci în vacanță, cu telefonul, nu cu un super gadget. Asta dacă ai lumină, dacă ai inspirație.
Dacă ești începător pe zona de evenimente poți porni cu ceva entry level:
- seria 3 de la Nikon
- un 750D de la Canon.
Asta ca produse noi, dar cei care au mai avut tangențe un pic cu fotografia se pot orienta spre piața second hand. Găsiți seria 5 la prețuri mai ok, cu câteva cadre la activ. Fiind un DSLR pentru începători aveți șansa să găsiți ceva chilipir de la cineva căruia i s-a părut complicată fotografia. E o artă, să știți. Nu toți pot reuși în domeniu.
La variantele second hand trebuie să aveți grijă de aspectul fizic și să vedeți un Exif. Probleme pot apărea la body în momentul în care trece de 100 000 de cadre. Dacă aparatul ajunge la cifrele acelea ar trebui să nu îl achiziționați. Șansele ca shutter speed-ul să cadă sunt foarte mari și nu e tocmai ieftin să îl schimbați.
Gândiți-vă că pentru evenimente aveți nevoie și de o lumină externă, măcar un bliț pentru moment, până vedeți cum stă treaba cu fenomenul.
Cel mai bun aparat foto pentru filmare
Filmarea cu DSLR-ul/ mirrorless nu este făcută de oricine. Este posibil să dați multe rateuri dacă treceți de la cameră. Unii, în schimb, fac artă din asta. Dar îți trebuie un bagaj în spate.
Concurența este mare pe zona asta, dar trebuie să știți că nu aveți toate opțiunile de pe cameră. E clar, nișa s-a dezvoltat, a devenit o industrie, dar nici producătorii nu aruncă pe piață opțiuni pentru DSLR, pentru senzorii de pe cameră.
Momentan, lupta se dă pentru 4k. Nu e nimic perfecționat, încă se dezvoltă, încă se încălzesc multe modele, încă se caută opțiuni de stocare rapide.
Canon n-a lansat ceva notabil, așa că eu vă recomand să vă orientați spre modele de la Panasonic, de la Sony. Sunt câteva soluții ok.
În momentul de față, best buy este modelul acesta de la Sony. Nu este un model tocmai ieftin, dar este foarte ok pentru cei care vor să filmeze 4k.
Dacă dorești mai mult de la filmare, dacă vrei low light poți merge ori spre full frame, ori spre cele crop de top. Dar când discutăm de low light discutăm de mediul profesional.
Așadar, poți să te orientezi spre:
- Panasonic GH7(l-am testat și eu și are o stabilizare incredibilă) sau GH6 sau chiar Panasonic S1 dacă ai ceva mușchi
- Sony A7(am testat câteva modele și mi se par de vis pe Dynamic Range și autofocus) sau A9 II
- Canon R5
- Fuji XT4 – câte ceva am scris despre XT2 aici
Dacă ai buget mare cred că putem discuta și despre Panasonic S1, S1R, S1H. Am discutat despre el aici. Între timp, mi-am achiziționat A7III și-am povestit aici despre el. Acesta m-a făcut să încep să fac cât mai multe poze în vacanță. Le puteți vedea aici.
Câteva sfaturi utile de după achiziția aparatului foto dorit
Dacă nu aveți un prieten care să vă îndrume apelați cu încredere la cursurile foto. E imposibil să nu fie cineva în oraș la voi priceput sau dacă nu, la magazine găsiți cursuri foto chiar și pentru începători. Aveți tone de tutoriale pe internet ce vă ajută să descoperiți fotografia.
Nu vă limitați la faptul că ați ajuns la un nivel, întotdeauna trebuie să progresați, să vă dezvoltați unghiurile de pozat, să vă dezvoltați tehnica de editare. Apropo de tehnică, post procesarea face 7-80% din poză. Să apese pe un buton poate și un copil. Îl educăm să aleagă momentul, să aleagă unghiul și cam asta e. Partea grea și migăloasă este la post procesare.
Ca sfat ce este general valabil. Nu alergați după specificații. 61 de megapixeli nu sunt extraordinari. Aduc dezavantaje majore ca:
- procesare greoaie a fotografiei
- nevoia de obiective tot mai performante pentru body-uri
- nevoia de carduri mari și rapide
Discuția aceasta despre megapixeli, am extins-o și în articol. Puteți citi mai multe aici.
Un fișier RAW tras cu un D810 ajunge la 7-80 de mega de informație. Voi o să fiți nevoiți să procesați 1000 de cadre de pe-o săptămână pe alta. Credeți că sunteți în stare cu un PC îmbătrânit?
Mirrorless fără doar și poate. Au avansat în tehnologie mult mai mult decât DSLR-urile și avantajele sunt mult mai multe. Așadar, fără doar și poate, treceți pe lucrurile care se dezvoltă continuu.
Cred că prima variantă începe să dispară. Da, imaginea este mai bună decât la telefoane, dar telefonul îl ai oricând la tine și AI-ul învață tot mai multe.
Lista este lungă. Sunt aparate pentru foto, cât pentru video. Cele mai bune nu sunt întotdeauna cele mai scumpe, dar opțiunile te ajută să faci lucrurile așa cum trebuie.
sorin a zis
ce imi recomandati pentru evenimente? D7100 sau D7200…cu obiectiv de 50 /1,8 G sau SIGMA 18-35/1.8
sau un alt model de aparat si alt obiectiv ?
multumesc
Marius Cucu a zis
Pentru foto sau pentru video?
sorin a zis
Pentru foto evenimente……si nu stiu daca e necesar 50mm…. daca iau un sigma 18-35
Marius Cucu a zis
18 35-ul este destul de wide și foarte sharp. Dacă ai buget de sigma 18-35 eu îl recomand. 50-ul e ok și el, dar nu cred că ai ce face cu amândouă.
CZR a zis
salut,
mie imi place fotografia foarte mult, si ma gandesc sa achizitionez un DSLR . imi place fotografia urbana, peisaje, carde putin mai neobisnuite .. sigur ma intelegeti .
inclin catre un nikon D5200, ma gandesc la el de aproape 2 ani…
am gasit pachetul asta :
Nikon 5200 cu obiectiv kit.
ce parere aveti ?
imi puteti recomada altceva best deal ?
Marius Cucu a zis
E foarte ok.
Victor a zis
Canon CN 10×25
Se poate sa discutam in privat te rog…
Eduard a zis
Buna , as vrea si eu sa achizitionez un aparat DSLR cat de curand , ma pasioneaza fotografia si as vrea sa fac din chestia asta o meserie . Pentru inceput o sa am un buget limitat , undeva la 2500lei si daca merge treaba o sa imi dezvolt aparatura . Niste pareri pentru un aparat ?
Marius Cucu a zis
Tot undeva spre 5200 ți-aș recomanda, dar nu cu obiectivul din oferta de mai sus.
Oricum, depinde ce tip de fotografie vei dori să faci. Dacă vei face nunți vei avea nevoie și de un bliț, în prima fază.
Eduard a zis
Vreau sa merg si pe nunti dar pentru inceput cred ca este mai bine sa ma axez pe ceva mai usor pana capat mai multa experienta ,gen sedinte foto.Dar ce parere ai de d3300 ?
Marius Cucu a zis
Eu aș merge pe seria 5. Mai degrabă 5100 dacă nu există buget. Dar, dacă nu mă înșel, nu se mai fabrică, așa că nu prea-l mai găsești decât SH și e mai complicat ca începător să dai de ceva ok.
3300 este un 3200 cu câteva briz briz-uri. Ideea este că cele mai importante 2 lucruri sunt lumina și sticla(obiectivele).
Eduard a zis
Deci la un nikon d5200 cam ce obiectiv mi-ai sugera ? Sau pentru inceput obiectivul lui nu este ok ?
Marius Cucu a zis
Obiectivul kit nu este niciodată ok. Totuși, la prețul ăsta merită luat și cel kit. Vei învăța să te joci cu aparatul și o să dorești tot mai multe chestii. Asta dacă ești pasionat. 🙂
La f64 văd că e foarte ok ca preț. Mai ai și 5300 până în 2500 de lei dar am zis să îți rămână și pentru un bliț. Diferența între cele 2 este de câteva opțiuni pe care le are în plus noul model.
Eduard a zis
Multumesc mult pentru comentariile rapide si pentru sfaturile tale , chiar o sa merg pe mana ta . Ceva blit pentru el imi recomanzi ?
Marius Cucu a zis
Ca bliț, eu am ceva ieftin de la Nissin. Ceva cu 600, nu mai știu exact. Se folosește ușor, dar e destul de încet. Pentru început e decent, apoi când vei prinde experiență poți să te îndrepți și spre ceva mai profi, măcar un SB-700 sau ceva mai profi.
Stefan a zis
Salut Marius , azi mi-am adus aminte de aparatul pe care il cumparase tata prin 2003 , un minolta Dynax 303si cu un obiectiv Tamron AF 70-300 1:4-5.6 LD Tele-Macro (1:2) si de care ma minunam eu la vremea aceea si ii ziceam tun . Vreau sa stiu daca as putea sa folosesc acest obiectiv pe un d5200 , nu ma astept la ceva fotografii superbe dar doar asa de dragul amintirilor .
Marius Cucu a zis
Trebuie căutate adaptoare. E ceva pe ebay. Sincer, n-am încercat. Alte discuții și aici.
Rares a zis
Sunt foarte bune amandoua aparatele :D… Daca ai un buget putin mai mare iti recond Nikon D3300 .. M-am jucat si eu cu unul, si mi se pare foare compact ( ca greutate este foarte usor, ai acces rapid la setari…) Totusi raman de parere ca Nikon scoaate fotografii mlt mai profesionale decat Canon 600d.. 😀
Marius Cucu a zis
Contează cine apasă pe trăgaci și cine editează. 🙂
Andrei a zis
salut, optez pentru un dslr, ma gandeam la nikon d3300, dar vad ca sunt mai multe recomandari pentru d5200, in mimentul de fata nu gasesc nici o oferta buna pentru cel dun urma … ce parere ai? ce sa aleg ?
Marius Cucu a zis
Dacă există fonduri pentru D5200 eu zic să mergi pe el, în defavoarea lui 3300.
Și e cu stoc limitat. E posibil să nu-l mai găsești pentru că sunt ultimele modele, nu se mai fabrică.
Andrei a zis
Imi poti spune ce pierd daca aleg 3300 ? din ce stiu senzorul e mai bun pe 3300,e mai usor,sunt incepator nu am pus mana niciodata pe un dslr.
Marius Cucu a zis
Ai mai multe puncte de autofocus pe D5200, ai ecran rabatabil, ai filtru AA, HDR.
Bine, dacă alegi 3300 ai șanse să te țină mai mult bateria. În rest…
Ca incepător, oricum ambele ți se vor părea wow. Dar la Nikon e pe serii. Seria 3 e entry level, seria 5 e cea medie, iar 7 e seria high end pe APS-C.
Andrei a zis
Da, am vazut, cei de la yellow au magazin in Bucuresti nu sti ?
Marius Cucu a zis
Scrie pe site că au în Băneasa.
Eu sunt fanul returului că am 30 de zile de testat produsul. 🙂
Andrei a zis
Lamureste-ma putin, de ce 5200, eu vad ca senzoru si sistemul de procesare de imagine sunt mai slabe,nu are filtru low-pas, in schimb e focalizarea mai buna (38 puncte)
Adrian I. a zis
Pentru poze la munte ce dslr si obiectiv recomandati unui amator?
Marius Cucu a zis
Eu aș recomanda ceva mai mic, poate chiar un mirrorless. Ce buget aveți?!
Bogdan a zis
Am vazut un Nikon p 900 LA pret de 500 de lire
Are un zoom super acum nu stiu sa I’ll cumpar sa nu il cumpar… Ceva recomandari sfaturi?
Marius Cucu a zis
Este foarte ok modelul. La ce îl folosești?!
Iulian a zis
M-am gândit să îmi schimb mirrorless-ul panasoic gf5, pe care l-am descoperit greoi datorită lipsei ocularlui, cu un DSLR Nikon. Acum oscilez între D 3300 si 5300. Ce sfat îmi dai?
Ovidiu a zis
Salutare tuturor. Am nevoie de părerile voastre pentru a cumpara primul meu DSLR. As vrea sa fac poze pentru evenimente, mai exact pentru marturii foto in seara evenimentului. Ce parere aveți, ar face fata Nikon D3300? Obiectivul de kit ar fi suficient pentru început? Ar fi necesar un blit? Si daca da, ce imi recomandati (bugetul din pacate fiind destul de limitat). Va mulțumesc!
Ovidiu a zis
Salutare. Am nevoie de părerile voastre pentru a cumpara primul meu DSLR. As vrea sa fac poze pentru evenimente, mai exact pentru marturii foto in seara evenimentului. Ce parere aveți, ar face fata Nikon D3300? Obiectivul de kit ar fi suficient pentru început? Ar fi necesar un blit? Si daca da, ce imi recomandati (bugetul din pacate fiind destul de limitat). Va mulțumesc!
Cosmin Dumitru a zis
Nu recomand un entry level modern,rezoluție prea mare pentru obiectivele de kit, sau ieftine. Recomand ceva mai vechi, mid level,gen Canon 60D,7D, Nikon D7000. Recomand achiziția unui 50mm fix și a unui blitz extern. 50mm 1.8G la Nikon, 1.8 STM la Canon. Blitz, Pixel X800C la Canon sau X800N la Nikon. Lumină bună!
Cosmin Dumitru a zis
La Nikon nu-mi place ca nu-si fac body-urile si obiectivele de calitate. Au o ergonomie de cacao, fara suparare, cel mai ieftin Canon sta in mana mult mai bine decat un Nikon (nu vorbim de seria D3/D4/D5, un full body sta bine in orice mana, de la orice producator!). A doua problema la Nikon, senzorii Sony folositi de un timp, baga prea mult galben-verzui in imagini, asa cum o face Canon cu roz, in cadrele cu blitz, de face pielea ca un cur de maimuta. Preferam sa vad senzori facuti de Nikon, nu sa colaboreze cu altii. Alta problema foarte des intalnita, o reprezinta cauciucurile de pe body-uri si obiective. Stiu prieten cu Nikon D700, FX, care a schimbat toate cauciucurile pe el, pentru 750 lei. Pe bune?! Cateva fasii de cauciuc, 7 milioane jumate`?! La Skin, desigur.
Alta problema la Nikon, este uleiul de pe senzor, seria DX mid-level, de la D7000 in sus, si FF-urile lor, sufera grav de aceasta problema, prin declansare, miscarea oglinzii, mecanismul arunca ulei pe senzor. N-ar fi o problema, eu curat singur senzorii la aparatele mele, dar e rusinos, marele Nikon…
Plus marketing, 24 megapixeli pe un senzor APS-C inseamna o densitate uriasa, calitate a imaginilor mult mai slaba. Dar, a inceput si Canon sa faca acelasi lucru.
Fiecare ce prefera, daca nu editezi, Nikon e ok, are culori mai saturate, mai vii.
Daca vrei imagini mai sharp, Canon da clasa din toate punctele de vedere, aici e punctul lor forte, la sharpness. La Dynamic Range, Nikon castiga detasat. La ergonomie, castiga de departe, Canon. Din cate vedeti, plusuri si minusuri in fiecre tabara.
Am trecut pe DSLR in 2012, si de atunci pana in 2015 la inceputul anului, am pierdut peste 10.000 RON, doar pentru a m-am lasat influentat de cunoscuti si „specialisti” de pe forumuri.
Pe scurt, cumparati doar ceea ce va place, si daca treceti pe DSLR doar pentru ca aveti impresia ca fotografiile sunt „profi”, va inselati. Ca sa scoateti untul dintr-un DSLR, inseamna sa aveti obiective de la 1200-1500 lei in sus, minim! Musai 1-2 de peste 1000 Euro, in trusa, daca vrei si performante. DSLR cu obiectiv de kit, e doar putin peste un telefon modern, pe lumina buna, pe lumina slaba o idee mai bun. Daca vreti sa folositi aparatul doar cu obiectivul de kit, sa nu investiti, mai bine orientati-va catre compactele high-end, sau mirrorless-uri.
Si nu in ultimul rand, ca sa fotografiezi cu un DSLR, inseamna sa inveti si fotografie, asta cu arta si joaca de-a artistul, e duma ieftina. In fotografie, ca in orice alt domeniu, ai de aplicat un regulament, trebuie sa inveti anumite tehnici, sa investesti in anumite accesorii, unele foarte scumpe, altele mai ieftine. Altfel… degeaba faci pasul la DSLR, nu vei ramane prea impresionat, tii se va parea mic saltul.
Generalizez, desigur. Lumina buna, tuturor, investiti cu cap, in ceea ce doriti voi, pe net opiniile sunt subiective.
Urasc Nikon, e doar opinie personala, nu pup in cur nici Canon, doar ca pentru mine, sunt ceva mai buni, si am o trusa foto pe Canon. As vrea sa bag vreo 10-12.000 Euro in Fuji X, dar n-am banii astia, poate in viitor o sa ma mut la fuji.
Nu zic, daca imi da cineva un D4S sau un D5, ma fac si nikonist, chiar si pentru un D750 sau D810, dar in rest, prefer sa raman la Canon.
Ca optica… fiecare are obiective bune, foarte bune, slabe si foarte slabe. Si nu pretul face calitatea. Va pot da exemple de obiective de peste 4000 lei, care nu merita banii astia, cam pe la jumate ar merita. Si va pot da exemple de obiective sub 2000 lei, care merita mult mai mult. Sticla buna exista in toate categoriile de pret si ramuri ale fotografiei, conteaaza doar sa-ti doresti sa investesti, sa nu ramai cu obiectivul de kit.
Canon L, sunt cu o idee peste Nikon G la constructie, dar optica e la fel. Din contra, iubesc Nikon 85mm 1.4G, pe langa lenesul si greul nostru, 85mm 1.2L II. Doar un exemplu.
Daca imi da cineva un D750 sau unul din gama profi de la Nikon, un 20mm 1.8G, 35mm 1.4G, 50mm 1.4G, 85mm 1.4G, 105mm 2.8G macro 1:1 si poate un 70-200mm 2.8G VR II, ma fac Nikonist. :)))
Pentru buget mai mic, Canon e o solutie mai buna… desi recomand Mirroelss, ca aparat foto de familie.
Numai bine!
Ovidiu a zis
Mulțumesc de detalii Cosmin, am sa ma gandesc bine inainte de a ma hotara pe ce am sa incep sa invat.
Ideea e ca daca inteleg eu bine, un dslr entry level (nikon d3300 sau la care m-as mai incadra, Canon 700d /100d, cu obiectiv fix si blit atasat) nu ar fi suficiet pentru a face poze pentru marturii (dimensiunea pozelor fiind de maxim 10*15), nu ar „prinde” suficiente detalii? Care ar fi problema/problemele? Mulțumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Ba da, vei putea și cu acestea. Am văzut oameni și cu D3000, chiar și D90 care fac așa ceva.
Nu e vorba de 10×15, ci de detaliile pe care le ai pe poză, când și cum faci crop pe ele.
Compensând cu lumină externă vei face ceva treabă, doar că vei avea nevoie la editare de mai multă răbdare. 🙂
Ovidiu a zis
Chiar eram surprins ca nu as reusii sa fac poze ok cu un dslr fiind el si un entry level. Mulțumesc pentru ajutor, si posibil sa mai revin cu intrebari 🙂
Marius Cucu a zis
Sigur că poți, doar că body-ul nu te ajută să faci poze wow, dar post procesarea da. Bine, când vei pune mâna pe ceva mai profi și vei prinde ceva experiență în domeniu îți vei da palme că ai „stat pe așa ceva” și cât de mult te ajută tehnologia să-ți faci treaba mai ușor.
Dar primii pași sunt ok pe un entry level. Poate chiar și SH dacă nu te dezvolți mai mult în domeniu.
Ovidiu a zis
Problema mea cu sh-ul e ca nu știi niciodata ce cumperi si fiind incepator cred eu ca pot fi pacalit destul de usor. As opta pentru unul nou acum cel puțin.
Edi a zis
Ce aparat imi puteti recomanda , eu fiind incepator si vreau sa ma bag in lumea fotografiei . Am un buget pana in 30-35 de milioane .
Marius Cucu a zis
Salut Edi. Ce vrei să faci cu aparatul? Ce fel de fotografie?
Edi a zis
Intai vreau sa fac un curs de fotografie si apoi sa ma pun pe langa cineva care este in domeniu si de la care sa invat in plus si sa merg la nunti . Am gasit Nikon D5300 . Initial m-am gandit la un d5200 tot pe culoarea aceasta rosie dar nu mai gasesc nicaieri .
Marius Cucu a zis
Păi e scos din fabricație, de aceea nu îl găsești. Poate cel mult să îl găsești într-un stoc mai vechi, de la un magazin.
Edi a zis
Si ce aparat mi-ai recomanda atunci ? Merita pachetul acela ? Este mai performant d5300 ?
Marius Cucu a zis
Pentru început este foarte ok. Îți va trebui și un bliț. Eu am câteva bucăți de blitz Nissin Di700A.
Meniul este foarte ușor și schimbi rapid setările. Nu e chiar cel mai rapid bliț, dar faci treabă cu el.
Edi a zis
Marius , ce parere ai de acest pachet ? Isi merita banii , este un obiectiv bun pentru incepatori ?
Marius Cucu a zis
Care pachet? 🙂 Nu văd vreun link. 🙂
Edi a zis
Ha. Am uitat sa pun linkul :))
Marius Cucu a zis
E foarte ok. Se completează bine ambele obiective. Dar la evenimente cu greu vei putea folosi 70-300mm.
Edi a zis
Poi si ce obiectiv recomanzi ?
Marius Cucu a zis
Rămâi momentan cu kit-ul 18-55mm, apoi vezi cum ți-e mai comod. Poate treci pe fixe, un 50 mm, 85 mm sau tot zoom-uri. Dar până atunci să deprinzi tehnica.
Pe de altă parte, m-am uitat pe preturi, ar veni în jur de 400 de lei obiectivul ăsta. Nu este rău deloc la banii ăștia, chiar dacă vorbim de un F4, nu de un obiectiv foarte luminos… La 400 de lei e afacere . 🙂
Bogdan a zis
Salut,
As vrea sa achizitionez un aparat foto (+full accesorii) care sa il folosesc in domeniul evenimente (nunti, botezuri, majorate). Am un buget de 10.000 lei. Nikon este OK?
Va multumesc
Cosmin Dumitru a zis
Pentru evenimente, ai nevoie de minim dublu, adica 20.000 RON. E OK si Nikon, si Canon, recomand obiective fixe, e mai dificicl cu ele (pana te inveti cu punctele de statie), dar sunt mai ieftine decat zoom-urile luminoase cu optica buna.
Blitz-uri, 2-3 ajung, recomand Pixel X800C Pro, la Canon, sau X800N Pro, la Nikon, e sub 650 lei unul, daca iei 2-3, se comanda perfect prin radio, fara triggere, si la 70-80m distanta (eu am 3 bucati, si mai vreau unul, sunt pe Canon). Pentru inceput, iei doua. Acumulatori si 1 stativ… vreo 5-6 seturi de Panasonic Eneloop Pro sau Maha Imedion, nimic altceva, cu incarcator bun si cutiute pentru fiecare set. Stativ… eu am doua EI-806A 2.8m din oferta F64 Studio, sunt excelente, si vin si in husa, merita fiecare leut din cei 120. Ai nevoie de o menghina daca vrei si umbrele, eu am niste bracketi care acum nu se mai gasesc.. menghina costa intre 70 si 120 lei (ceva decent, nici slab, sa cada blitz-ul, nici de top).
Am rezolvat cu lumina.
Obiective… un obiectiv de kit mai lung, gen 18-105, 18-140mm (la Nikon), sau 18-135mm IS STM, la Canon, si 2 fixe, un 20-24-28-35mm, la alegere, si un 50-85-100mm, la fel, la alegere, ce focala consideri ca e ok. Poti renunta la zoom, eu l-am inclus pentru ca, e posibil sa nu ai experienta cu fixe de diferite focale, eu de exemplu lucrez cu 28mm 1.8 USM + 50mm 1.8 STM + 100mm 2.8 macro 1:1 USM non-L, si sunt multumit de ele, mici, usoare, optica buna (pe Canon, repet). La Nikon, incearca un 20mm 1.8G + 50mm 1.8G + 85mm 1.8G sau 105mm 2.8G macro 1:1.
Ca aparate foto… cauta Canon 60D/7D mark 1, second-hand, daca vrei Canon, sau Nikon D7000/D7100, daca vrei Nikon. In niciun caz nu iti permiti Full Frame, in acest buget. Dar, sa fie doua identice, nu ignora solutiile de backup, am prieteni carora li s-a dus aparatul in mijlocul nuntii, daca nu il aveau pe al doilea in geanta, iesea urat, stiu si persoana care a patit-o. Deci… backup la toate!
Geanta/rucsac, la alegere. La fel si cardurile de memorie. Eu sunt patit cu Sandisk, si cu Extreme si cu Ultra, sunt foarte multumit de A-Data, chiar daca nu au vitezele celor de la Sandisk, sunt foarte fiabile, si ieftine!
Recomand Nikon, desi sunt pe Canon, din simplul motiv ca poate scrie pe 2 carduri odata… la Canon, pana la seria profi, ai doar un singur slot de card (aceeasi chestie cu backup-ul fisierelor).
Acasa, la fel, sa ai un HDD intern si unul extern, doar pentru cadrele de la evenimente, ca sa nu zic 2 externe. –> backup fisiere.
FF-ul de la Canon 6D, nu e deloc bun pe foto, rateaza in draci, si e foarte soft ca senzor, in schimb, Nikon D610 e dragut, dar sunt body-uri scumpe, si nu raman bani de accesorii si obiective, chiar daca ai lua doar unul…
Daca ar fi dupa mine, recomand:
Canon 60D/7D sau Nikon D7100 (doua bucati/body-uri la fel)
20mm 2.8 USM + 50mm 1.8 STM + 100mm 2.8 macro 1:1 (85-ul 1.8 de la Canon, sufera grav de aberatii cromatice si flare, ca in rest e rapid, e sharp… ).
2-3 blitz-uri Pixel X800C Pro, si maruntisurile. Daca iei body-urile si obiectivele second-hand (sa ai un prieten/cunoscut din zona ta, care sa iti testeze echipamentul), te incadrezi in bugetul tau, 10-11.000 lei, daca vrei totul de nou, din diverse motive… e mai dificil. Fotografia de eveniment inseamna mult mai mult decat un singur aparat, un obiectiv, si un blitz extern.
Ah… m-am intins cu vorba. Sper ca ai inteles ceva… numai bine, spor la achizitii!
Bogdan a zis
Salut, nu te-ai intins cu vorba si am inteles tot ce ai spus, n-ai scris degeaba. eu am pus ochii pe ceva, dar mai cer pareri inainte de a face investitia.
Daca se poate si am voie as posta link`urile pe tot ce am pus eu ochii si poate primesc o parere pro/contra????
A doua intrebare: un Canon 70D pentru filmare + un obiectiv tamron 17-50mm 2.8, este OK … recomandati altceva sau vreo camera video?
Marius Cucu a zis
Păi dorești să faci video sau foto la evenimente?
Ai voie să bagi fără probleme link-uri. Atât timp cât discutăm despre aparate foto. 🙂
Bogdan a zis
Doresc sa achizitionez si un aparat foto si un dslr sau camera video pentru filmare + calc pentru editare. Mai am un amic si vrem sa facem o echipa si sa facem pachetul complet.
PENTRU FOTO:
Nikon D7100
4x Maha Imedion MH-4AAI-BH – set 4 acumulatori AA (R6) 2400mAh
Phottix Mitros+ TTL Transceiver Flash – pentru Nikon
Hahnel – pachet de modificatori pentru blituri pe patina – universal
Tamron AF-S SP 70-200mm f/2.8 Di LD IF Macro – Nikon
Tamron AF-S SP 17-50mm f/2.8 XR Di II VC LD Aspherical IF – Nikon
Lowepro Flipside 200
Nikon EN-EL15 – acumulator original pentru D7000 / D7100 / D800 / D800E / V1, 1900 mAh
4x Lexar SDHC 32GB 633x Professional Class 10 UHS-I
PENTRU VIDEO
DSLR Canon EOS 70D
2x Canon EOS 7D Mark II
Tamron AF-S SP 17-50mm f/2.8 XR Di II VC LD Aspherical IF – Nikon
3x Lexar SDHC 32GB 633x Professional Class 10 UHS-I
2x Maha MH-C9000 Wizard 1- Incarcator / Analizor profesional cu incarcare pe 4 canale pentru acumulatori tip AA / AAA
Yongnuo YN300 III 3200-5500K – Lampa LED, Controlata Radio
Yongnuo YN600 LED video Light 3200-5500K
Rode Rycote Videomic – Microfon pentru DSLR
Manfrotto Compact Advanced Monopod – monopied negru
Manfrotto 560B-1 – monopied video fluid + cap
Hama ND2-400 – filtru densitate neutra variabil – 77mm
Astept pareri PRO/CONTRA. Va multumesc
Cosmin Dumitru a zis
Nu ai nicio sansa sa faci foto + video la un eveniment, si nici nu te vei descurca cu investitiile. Pentru ca ai nevoie de backup la toate. La filmare, EOS 60D intr-o noapte (l-am imprumutat unui prieten, am doua), i-a dat de 4 ori „senzor supraincalzit”, eroare. A mers, si inca merge fara probleme, eu il folosesc pe foto, detin doua bucati, pana reusesc sa iau un Full Frame bun. Dar ideea e ca ai nevoie de doua, sa le mai schimbi intre ele, sa nu supraincalzesti senzorul. Inafara de asta, filmare cu DSLR = fixe luminoase, sistem follow-focus, steadycam, display extern, microfon Rode, kit de lumini + lampi de patina, toate la dublu, doua din fiecare. Sari de 8-10.000 Euro daca vrei video cu DSLR. Ca sa nu mai zic ca in randare video ai nevoie si de un PC de minim 1000-1200 Euro. MINIM.
Pe foto, EOS 70D e foarte slab, testat si ras-testat de mine, pe video e bunicel.
Ai bagat multe prostii in wishlist-ul tau…
Cea mai mare greseala e sa pui obiective Third Party cu f/2.8 constant. Sunt ok ca optica, dar Tamroanele alea sunt foarte zgomotoase, galagioase, si rar prinzi un exemplar fara probleme. Multe au erori de focalizare (pe foto), si nici macar dupa calibrare nu se rezolva (in Romania calibrarea se face doar pe hartie).
Pe scurt, in 4 ani jumate am investit peste 300 de milioane in foto, din care am pierdut peste 100-120 de milioane, ca asa se intampla cand cumperi de nou, si vinzi dupa 6-7 luni, 1 an. Iar ceea ce mai am acum, de aproape 200 de milioane atunci, azi nu mai scot 60-70 pe tot. Deci, echipamentul foto se devalorizeaza FOARTE repede.
Eu o sa ma retrag din discutie, in primul rand, nu ai cum sa faci singur si foto si video, la un eveniment. In al doilea rand, esti pe drumul gresit, ai bagat accesorii total nepotrivite, daca vrei sa pierzi bani frumosi in anii urmatori, pana reusesti sa ajungi la concluzia mea, n-ai decat, dar eu sunt patit pentru ca m-am luat dupa habarnisti care ridicau in slavi diverse, si m-am convins singur de acele accesorii, odata cu trecerea timpului si capatarea experientei.
Iti pot face wishlist, doar daca stii ca te ajuta, daca ai ceva in cap, tu, sau apropiatii care te influenteaza, nu are rost sa pierd o ora de pomana.
Si repet, in bugetul tau pe video nicio sansa, pe foto mai zici, poti incepe in fotografia de eveniment.
Obietive third party (Tamron, Sigma etc), n-as lua in fotografia de eveniment, nici daca mi le-ar da unul gratis. Aici conteaza mult viteza si precizia, degeaba ai o optica putin superioara celor de la Canon/Nikon in acel pret, clientul nu va realiza asta, nici macar fotograful, in multe situatii. Precizia sculelor si viteza, inseamna totul. Degeaba ai calitate cu 20-25% mai buna, daca obiectivul tau din 1000 de cadre ti-a ratat 500. Ai pierdut momente unice din viata clientului care te-a angajat.
Strict pe foto, cauta pe OLX doua body EOS 60D sau EOS 7D, doua identice, in stare cat mai buna, maxim 35.000 cadre. Doua 60D-uri inseamna cam 3000-3400 lei, ambele, 7D-uri putin peste 4000. Poti lua un 7D si un 60D, au acelasi senzor.
Obiective pe foto, Canon 17-40mm f/4L USM, e 1600-1800 lei pe OLX (cam aici se vinde), este un Canon L compatibil si cu aparatele foto full frame. Eu am un 28mm f/1.8 USM, dar sub f/2.8-3.2 nu-l pot folosi, e foarte soft, degeaba e rapid, culori bune, bokeh bun… prefer un 17-40mm f/4L care e foarte sharp.
50mm f/1.8 STM, noul 50mm f/1.8 de la Canon ,este extrem de sharp inca de la f/1.8, si e destul de rapid. Foarte precis. Eu sunt multumit, e peste 50mm f/1.4 USM, si nu exagerez!
100mm 2.8 USM macro 1:1 (non-L, non-IS), e bun si la detalii, si la portrete si sedinte foto, costa 1400-1500 lei pe OLX, chiar mai ieftin. Are aceeasi formula optica ca L-ul, dar nu are stabilizator. La 100mm se simte, dar se poate si fara, tii timp de expunere minim 1/160-1/200 sec, nu cobori sub, si e ok, nu misti nimic.
Blitz-uri doar Pixel X800C Pro, 2-3 bucati, in functie de bugetul ramas. Geanta/rucsac la alegere. stativ am zis si mai sus, menghina la alegere. 3 seturi de acumulatori pentru fiecare blitz, ajung, cu incarcator mai ieftin, eu am Panasonic Eneloop Pro MQR06, si mai am un Sanyo identic, difera putin dar e acelasi lucru, inainte sa fie preluati de Panasonic. Prefer sa incarc cu doua din astea, decat sa dau 300 lei pe un Maha pentru 8 odata intr-o ora, care-i forteaza si le scade durata de viata. Incarcatorul tau merita si nu prea, e scump, e mare si voluminos, il stiu de la un prieten, e prea mare ca sa-l iei dupa tine.
Pentru video… mergi pe doua 70D-uri, 2-3 obiective Samyang din seria VDSLR, si poate un 50mm Canon, 1.4 USM sau 1.8 STM. 2 microfoane Rode, si alte accesorii. Dar ai nevoie de buget dublu, daca iei in calcul un monopied bun (peste 6-700 lei, Manfrotto), display extern, sistem follow-focus, steadycam etc.. ca sa nu mai zic drona, e deja o cerinta, intreaba clientul daca ai si drona.
Ca sa nu mai zic ca, daca piata de desfacere din zona ta nu prea merge, sau esti la inceput de drum, nu merita cu DSLR. Vei castiga prea putin ca sa ai profit, nici nu vei acoperi investitia pana ies produsele din garantie. Filmarea pe DSLR e banoasa, de la 6-700 Euro in sus, doar video, chiar peste 1000, dar sa fii tu bun, sa te stie lumea.
Trebuie sa alegi, foto sau video, ce iti place mai mult, ca apoi ai multe de invatat si de investit in educatia ta din acest domeniu. Workshop-uri, carti, tutoriale etc etc.
Pe foto te cam incadrezi la 100-120 milioane… pe video, nicio sansa!
Ca sa nu mai zic ca blitz-ul ales de tine nu merita banii. Pixel X800C Pro (pentru Canon), sau X800N Pro (pentru Nikon), este un blitz SUPERB, si costa doar 635-640 lei. Pana la 1400-1500 cat costa Phottix-ul ales de tine, iei si acumulatorii pentru blitz-urile astea doua, 2 seturi pentru fiecare, recomand 3. Eu la 3 blitz-uri am 12 seturi de Panasonic Eneloop Pro. Pe foto ai nevoie de 2 blitz-uri pe fundal, si 1-2 la tine, depinde daca lucrezi cu 1 sau 2 aparate foto, eu lucrez cu 2, sa nu mai schimb obiectivele, foarte rar.
Bogdan a zis
Salut Cosmin, m-am hotarat si am optat catre Canon.
Intrebarea mea pentru FOTO: Canon EOS 6D sau Canon EOS 7D Mark II.
Ai putea sa imi faci un wishlist cu tot, tot ce`mi trebuie? Daca nu deranjez.
Menzionez, vreau sa ma apuc de pozat la evenimente.
Multumesc
Bogdan a zis
Multumesc foarte mult Cosmin, multumesc pentru tot timpul care l-ai pierdut scriind si pentru toate detalile care mi le-ai scris. Acum o sa-l sun pe amicul meu cel mai bun cu care vreau sa incepem afacerea impreuna. Da suntem la inceput de drum, vrem ca anu acesta sa cumparam aparaturile si sa ne facem putin cunoscoti iar de la anu daca avem noroc sa impecem sa avem clientela. Nu o sa fac singur foto/video ci impreuna cu el. Unu face video altu foto. Si cred ca cel mai bine pentru inceput o sa cumparam o camera video SONY NX5. Iar la aparatul foto o sa iau foarte mult in calcul ce mi-ai scris tu.
Singurul lucru care vrem sa-l facem, este sa cumparam aparatura noua, ca ne este frica de ce gasim la mana a doua.
Marius Cucu a zis
Apropo. Vedeți că sunt și fonduri europene pe proiecte mai mari. Totul să aveți un dosar destul de ok aranjat.
Bogdan a zis
Nu e vorba de fonduri este vorba de o placere de a mea pe care am practicato si in trecut … m-am lasat din cauza unui conflict intre mine si patronul de la momentul acela, iar acum m-am gandit mai bine dupa cativa ani buni in care m-am intors acasa,ca ar fi bine sa ma reapuc de asta.
de aceea cer ceva sfaturi/pareri ce aparat foto sa cumpar. stiu ca e rau si cand ceri multe pareri ca fiecare sunt diferite, greu sa gasesc macar 2 pareri cat de cat la fel, iar timpul a trecut mult cand am fotografiat si am filmat la evenimente (2008-2011).